Jackson vidapinty (Euplectes jacksoni)

0
1938

Magyar neve: Jackson vidapinty vagy Fátyolfarkú özvegypinty
Latin:Euplectes jacksoni (Sharpe, 1891)
Német: Leierschwanzwida
Angol: Jackson’s Widowbird, Jackson’s Whydah
Dán: Jacksons Vidafinke
Spanyol: Obispo de Jackson
Finn: Kenianpiispa
Francia: Euplecte de Jackson, Veuve de Jackson
Olasz: Vedova di Jackson
Lengyel: Wik³acz baletnik
Cseh: Vida Jaqcksonova, Prádelník Jacksonuv
Holland: Lierstaartwidavink
Alfajok : nincs

A fekete alapszínű  özvegypintyek, vagy más néven vidapintyek  hazánkban is elterjedőben vannak már úgy 6-8 éve. Az első példánnyal egy szegedi  kiállításon találkoztam, melyet  a Romániából jött kiállító a börzén árusított. Akkor még nem tűnt fel, hogy  az általam nagyon kedvelt  vidafajok  egyik képviselőjét látom, mivel  hosszú farka eltűnt az összezsúfolt, mindenféle egzotikus madarat tartalmazó szűk hordkalitban.  Többszöri  visszatérés után egyszer csak előtűnt  farkának teljes hossza és a nézegetés vége a vásárlás lett. Azóta már   külföldi börzéken több fajával találkoztam, sőt ha  lehet többnyire az új fajt meg is veszem.

Jackson vidapinty leírása

A hím hossza  nászruhában 33-36 cm.  a tojóé  14. Színe teljes testén fekete, kivéve a szárnyat ahol a toll szélei sötétbarnából kiindulva világosbarnán szegettek. A csőre fekete ezüstösen fedett,  a lába  sötét feketés–vörös, szeme és körmei feketék.  Farkának tollai feketék  legfeljebb  22- 24 cm hosszúak és 1 cm. szélesek,  a végükön lekerekítettek. A  középső 4 toll rövidebb így a farka pihenés közben rendezetlen benyomást kelt.
A Jackson vidapinty tojó hasonlít a  paradicsom vida tojójára, de  lábai sötétebbek és körme szaruszínű. Teste 12 cm hosszú, felül rozsdabarna, tollainak közepe fekete, szemsávja erősebben feketés, az izabella színek intenzívebbek.
A fiatalok tollának  színe megegyezik a tojóéval, de halványabbak és  a teljes testen ritkábbak,  a kellő  tömöttség  az első kiszíneződés után fejlődik ki a kikelést követő év tavaszán.

Élőhelye, viselkedése

A hím poligám 6 tojó tartozik családjába, 2-3 tojást rak, melynek kikelése 13-14 nap.  A fiatal tojó az első évben halványkékes, vagy halványzöldes tojást rak, de később a tojások színe szürkés barnává válnak. Hangja  ritkásan élesen kiáltott „cheee” egyébként könnyed fuvolázás. Szeret a bokrok tetején őrködni, míg a család a földön a fű között keresgél. A legjámborabb madarak közé tartozik, könnyen beszoktatható fajta.

Tartása

Tartása megegyezik a többi  vidáéval, csak nagy helyet igényel.  Téli hősszükséglete éjszaka 14-15 C. fok. A  csíráztatott magot szereti, kis tányérkában  4-5 cm hosszúra nevelt növényeket előszeretettel csipkedi. Magkeveréke az egzotikus magkeverékek 50-50 % arányú dúsítása  fehérkölessel. Lágyeleségben a rovarokat is szívesen szedegeti. Körme fogságban gyorsan nő, rendszeres kurtítást igényel.