A gould amandina életciklusai és táplálása tenyészetben

0
7094

A gouldok az amandina félék családjába tartoznak. Ezekre a madarakra jellemző a vastag kúpos csőr, aminek segítségével a nagyobb magvakat is fel tudják törni (maghéját lehántani). Eredeti élőhelyükön elsősorban különböző füvek érett és félérett magvaival táplálkoznak. Kutatások és helyszíni boncolások bizonyították, hogy a gouldok a fiókáik nevelésekor állati eredetű táplálékot is fogyasztanak. A begytartalomban kimutatták a főleg termeszek és más apró rovarok, pókok maradványait. De e rovarok ilyenkor is inkább táplálék kiegészítők, nem képezik a gouldok fő táplálékát.

A természetben a gould amandinák életciklusát 4 fő szakaszra bonthatjuk: szaporodási időszak, vedlés, pihenő időszak, és az úgynevezett böjt időszaka. E szakaszokban a gouldok táplálkozása jelentősen különbözik. Az esős időszak végén, március végén- április elején, indul be a gouldok szaporodása, amikor a Sorghum családba tartozó egynyári füvek kikelnek és elkezdenek bőségesen magot hozni. Ilyenkor bőséges a táplálék a fiókák felneveléséhez, de már kevésbé csapadékos az idő. Ilyenkor rovarok is viszonylag nagy számban elérhetők. A vedlés a száraz időszak második felére esik, amikor még bőségesen találhatók érett magok. Az esős időszak kezdete véget vet a táplálék bőségnek. A magokból kikelnek a füvek, amik a gouldok számára nem szolgálnak táplálékként. Így a gouldok számára egyre kevesebb és kevésbé változatos a táplálék. Ez a nyugalmi időszak. A nyugalmi időszak végén, a legnagyobb esőzések idején, már nagyon szűkös a számukra fogyasztható táplálék. Ez a böjt időszaka. A gouldokban lecsökken a nemi hormonok szintje és nagymértékben zsugorodik a petefészkük vagy heréjük. Ezt követően, az esős időszak második felében elkezdenek teremni a fűfélék és ez a táplálékbőség indítja be újra a nemi szerveik növekedését és a nemi hormonjaik termelődését és ezáltal a szaporodási időszakukat. Ezek tudatában kell nekünk is kialakítanunk madaraink étrendjét. Nagyon fontos a változatosság az élelem összeállításakor és az életciklus egyes szakaszainak utánzása a táplálék változtatásával.

Tenyészetben arra kell törekednünk, hogy a lehetőségeinkhez képest minél jobban leutánozzuk a madarak természetes élőhelyén adott körülményeket, így a táplálkozással is segítsük elő a fenti négy életciklus megfelelő időben történő váltakozását.

Azonban a ciklusoktól függetlenül van néhány dolog, amit mindig biztosítanunk kell a madaraink számára. A madaraknak folyamatosan szükségük van kálcium utánpótlásra. Ezt legegyszerűbben szépia és/vagy gritt és vagy főzéssel fertőtlenített tojáshéj folyamatos biztosításával tudjuk elérni. Így a madarak mindig annyi kálciumot tudnak fogyasztani, amennyire szükségük van. A gouldok bármilyen időszakban szívesen fogyasztanak faszenet is, ami hasznos ásványianyag forrás és emellett képes káros anyagok megkötésére is. Folyami homok biztosítása segíti, hogy a zúzógyomorban a homokszemcsék segítségével előőrlődjenek a magok. Fontos a tiszta ivóvíz folyamatos biztosítása is. Egy gould számára fél csapott evőkanálnyi magkeverék elegendő az életciklus bármelyik fázisában. Természetesen, ha fiókákat nevelnek, akkor a fiókák számának megfelelően növelnünk kell a táplálék mennyiségét.

A madarak táplálása az életciklus különböző fázisaiban a következőképp változik:

Nyugalmi időszak

A vedlést követő kb 3 hónap. A madaraknak ebben az időszakban minél nagyobb mozgásteret kell biztosítani. A nemeket lehetőleg szét kell választani, hogy az ellenkező nem jelenléte lehetőleg ne serkentse a nemi hormonok termelődését. Táplálék: száraz magkeverék, ritkán lágyeleség és időnként vitaminok és zöldeleség. A táplálásban cél, hogy teljes értékű legyen a táplálás, de csökkentsük a madarak zsírraktárait. Ez az időszak utánozza az esős évszakban lecsökkenő táplálékmennyiség hatását.

Magkeverék példák:

Prestige ausztrál díszpinty keverék: fénymag 40%, sárga köles 28%, fehér köles 15%, japán köles 10%, vörös köles 6%, perilla 1%

 

 

Keverék nyugalmi időszakra (The Gouldian Finch, Steward Evans and Mike Fiedler): 1 rész fénymag, 9 rész kevert kölesfélék

Böjt időszak

Körülbelül 4 hetes időszak. A madarakat szintén nemenként, lehetőleg röpdében kell tartani. A tápláláshoz alacsony olajtartalmú magokat kell használni, például fehér és és vörös köles 1:1 arányú keverékét. A magkeverék mennyiségét ilyenkor sem csökkentjük, csak a minőségét kell változtatni. Vitamint és lágyeleséget nem szabad adni. Az alacsony kalóriatartalmú táplálék elősegíti a zsírfeleslegtől való megszabadulást, a felhalmozódott zsíroldékony vitaminok kiürülését, az ivarmirigyek zsugorodását és a nemi hormonok szintjének csökkenését. Ezzel a táplálással a madarainkat a tenyészidőszak előtt könnyen tudjuk azonos fázisba hozni, hogy ezt követően a táplálék változtatásával a hímek és a tojók is egyszerre kerüljenek szaporodásra kész állapotba. Ez az időszak imitálja a heves esőzések idején nagymértékben lecsökkenő táplálékforrásokat.

Szaporodási időszak

A szaporodási időszakra fel kell készíteni a madarakat. A böjt táplálék szegény időszakát követően a hirtelen táplálékbőség hatására a madarak hamar felkészülnek a szaporodásra. A táplálkozás változtatásával el tudjuk érni, hogy a hímek és a tojók egyszerre induljanak be és párba állítás után hamar megjelenjenek a fias tojások. A madarakat továbbra is nemenként szétválasztva, röpdében célszerű tartani. Azonban a tápláláson változtatunk. Ismét lehet adni a madaraknak a fénymagot is jelentős mennyiségben tartalmazó keveréket. Szívesen fogyasztják a kakaslábfű és a fenyércirok magját, illetve a fekete köles éretlen magját. Ezeket a gyommagvakat magunk tudjuk szedni.

Magkeverék példák:

Prestige ausztrál díszpinty keverék: fénymag 40%, sárga köles 28%, fehér köles 15%, japán köles 10%, vörös köles 6%, perilla 1%
Keverék szaporodási időszakra (The Gouldian Finch, Steward Evans and Mike Fiedler): 6 rész fénymag, 4 rész kevert kölesfélék, 0,5 rész gabonapehely

Ezeket a keverékeket esetleg ki lehet egészíteni olajos magvakkal, mint négermag vagy saláta mag. Azonban az olajos magvakkal vigyázni kell, nehogy elhízzanak a madarak. Jó hatással van a félérett fűmagok etetése. Naponta adjunk nekik csíráztatott magokat

Csíráztatott magkeverék: A szárazon is etetett magkeveréket lehet csíráztatni. 12h vízben áztatás után át kell mosni és zárt edénybe tenni, majd 12-ként szűrőben mosni. Másfél-két nap múlva megjelennek az 1-2mm-es csírák. Ekkor mosást követően etethető. Hűtőben, naponta mosva 3-4 napig lehet etetni. Ha ilyen körülmények közt penészesedik, akkor szennyezett a magkeverék.

(a szárazon is adott magkeverék csíráztatva), lágyeleséget, grittet, szépiát (Ilyenkor különösen fontos a kálcium források állandó biztosítása.) és, ha van rá mód, akkor zöldeleséget (Például tyúkhúr, vagy pitypang, nagylevelű útifű, lándzsás útifű, bazsalikom apróra vágott levele). A zöldeleséget megmosva, de ne vizesen adjuk a madaraknak és ne vigyük túlzásba. Bolti zöldségeket nem célszerű adni, mert nem tudhatjuk, hogy mikor és mivel permetezték. Ezzel a gazdag táplálással az esős évszak végén megnövekvő táplálékforrásokat imitáljuk, ami serkenti a nemi hormonok termelődését és megfelelő kondícióba hozza a madarakat. E vitamin adásával is rá tudunk segíteni erre. Fehérjedús táplálékként tovább segíti a madarak felpörgését az állati eredetű eleség. Ezekből a természetben a kedvencük a termeszek tojása. Ehhez nálunk a hangyatojás a leginkább hasonló, de ez természetvédelmi okokból nem gyűjthető. Ehelyett adhatunk élő vagy forrázott és darabolt lisztkukacot. Nem minden gould hajlandó elfogadni a lisztkukacot, de szerencsére ez nem is nélkülözhetetlen a tenyésztésükhöz.

Lágyeleség receptek:
1)    6 főtt tojás fehérje része (kb 250g), kétszer ennyi Orlux Bianco lágyeleség (kb 500 g), egy evőkanál méz, egy teáskanál Promotor 43 vitamin. Az Orlux Bianco 10-15%-a helyett tehetünk Breedmax-ot is tojásrakás előtt és amikor fiókák vannak a fészekben. Az alkotórészeket alaposan össze kell gyúrni és kis golyókban le lehet fagyasztani. Etetéskor kell hagyni felolvadni, majd az etetőbe morzsolni. Ez a keverék az etetőben hamar megszárad, így nem kell félni attól, hogy megromlik.
                                                                                              Lágyeleség gyúrás előtt  

2)    Lágyeleség a The Gouldian Finch, Steward Evans and Mike Fiedler könyvből: 1 evőkanál búzacsíra, egy teáskanál sörélesztő, egy teáskanál méz, 1 evőkanál csecsemőtápszer,  két főtt tojás a héjával együtt
3)    A bolti kész lágyeleségek is használhatók, ezek különösen előnyösek, ha pár napig elutazunk. Ilyenkor a száraz bolti lágyeleség nyugodtan adagolható több napra is.

Maga a szaporodási időszak megközelítőleg 4-6 hónap. Párosításhoz először a hímeket helyezzük el a tenyészkalitkába, ahova már feltettük az odút és betettünk fészekanyagot. Két nappal később betehetjük a tojót is. Táplálás ugyanaz, mint a felkészítéskor. Közvetlenül a párosítás előtt vagy után érdemes E vitamint adni szigorúan a készítmény előírása szerint, mert a túladagolás ártalmas. Ezt követően csak várnunk kell a fejleményeket. Bíztató, ha a hím a tojót meglátva hamar elkezd jellegzetes módon udvarolni. Ha a tojó elfogadja a hímet, akkor mozdulatlanul hallgatja az udvarlást és közben a farkát a hím felé fordítja. Igen látványos, amikor kölcsönösen udvarolnak, egymás felé fordulva meghajolnak és remegtetik lehajtott fejüket. Fészeképítést követően 1-2 hét múlva megjelenhet az első tojás. Egy átlagos fészekalj 5-8 fehér tojásból áll. Egy szezonban 3-nál több fészekaljat nem szabad enggedni egy párnak, mert az a madarak kimerülését okozza. Függetlenül a költések számától, a párt szét kell választani a fiókák elválasztásakor, ha a pár bármelyik tagján észrevesszük a vedlés kezdetének jeleit.

•    Tojásrakás és kotlás: A tojó naponta helyez el egy tojást a fészekben. Ilyenkor a gritt, szépia és/vagy tojáshéj különösen fontos a tojásrakáshoz felhasznált kálcium pótlására. A pár egyre többet tartózkodik a fészekben, de éjjel még nem az odúban alszanak. Az 5.-6. tojás után kezdődik a költés, amikor már a tojó éjszaka is a fészekben marad. Nappal a pár tagjai felváltva kotlanak. Általában azonban éjjel csak a tojó tartózkodik a fészekben. A 4. tojás után érdemes megvonni a pártól a lágyeleséget és a csíráztatott magokat. Ha ismerjük a tojót és tudjuk, hogy általában 8-9 tojást rak, akkor a 6. tojásig nyugodtan adhatjuk a lágyeleséget és a csíráztatott magot. Nagyon fontos, hogy a költés alatt csak száraz magot etessünk, mert a lágyeleség és a csíráztatott magok folyamatos fogyasztása ebben az időszakban túlpörgetheti a madarakat. Túlpörgés esetén a gouldok feláldozzák a fészekaljat azért, hogy új költésbe tudjanak kezdeni. Otthagyják a tojásaikat vagy kidobálják, megölik a fiókákat. A fiókák 14-16 nap kotlás után kezdenek kelni. Ekkor lehet újra kezdeni adni a lágyeleséget, a csíráztatott magokat, félérett magokat és zöldeleséget.

           Gould amandina fészek                                   Fészek tojásokkal

•    Fiókanevelés: A pár mindkét tagja eteti a fiókákat. Fontos a csíráztatott mag és a lágyeleség folyamatos biztosítása. A szülők fürtöskölessel is szívesen etetnek. Kálcium forrásként folyamatosan kell biztosítani grittet és szépiát. A szülők a 7.-8. napig melegítik a fiókákat. Ezt követően különösen figyelni kell a megfelelő hőmérsékletre, mert a még csupasz fiókák ilyenkor még könnyen megfáznak hírtelen lehűlés esetén. A fiókák 23-24 napos korban repülnek ki. 2-3 nap múlva már kezdenek csipegetni fürtöskölesből és csíráztatott magokból. A csíráztatás amellett, hogy fokozza a magok tápértéket, azokat könnyebben pucolhatóvá is teszi, ami a fiókák számára igen fontos előny. Kb még két hétig etetik a szülők a fiókákat, de érdemes 3 hétig a szülők mellett tartani őket, hogy minél tovább tanulhassanak a szülőktől. A harmadik héten már szinte csak önállóan táplálkoznak, de elsősorban fénymagot, fürtöskölest, lágyeleséget, zöld eleséget és csíráztatott magot esznek. A többi magot ilyenkor még kevésbé tudják fogyasztani, ezért fontos, hogy ilyenkor a magkeverék nagy arányban tartalmazzon fénymagot.

Fiókák különböző fejlődési stádiumokban

•    Elválasztás: A fiókákat 3 héttel a kirepülés után kell elválasztani. Ilyenkor érdemes egy a tenyészkalithoz hasonló kalitba helyezni hasonló korú fiókákkal együtt. Fontos a fürtösköles és a bőséges fénymag, természetesen a csíráztatott mag, lágyeleség, zöldeleség és gritt mellett. Ilyenkor már kaphatnak metionin és jód tartalmú készítményeket a vedlés segítéséhez. Négy hét után át lehet helyezni a fiókákat röpdébe. Ez alatt a 4 hetes időszak alatt fontos, hogy ne idősebb madarakkal együtt tartsuk őket, mert a még fiatal, tapasztalatlan fiókák a rangsorban alul maradnának, ami stresszt okozna és a táplálékhoz is kevésbé jutnának hozzá. Mindkét tényező károsan befolyásolja a madarak fejlődését, növekedését. Esetleg 1-2 felnőtt madarat betehetünk hozzájuk, mert ennyi idősebb madár még nem fog versenyt eredményezni a kalitban és a fiatalok tudnak tanulni tőlük.

Leválasztott fiókák

•    Vedlés: A fiókák kb 3 hónapos korukban kezdenek vedleni. A tenyészmadarak a szaporodási időszak után kezdenek vedleni. ezt elősegíthetjük azzal, hogy a tenyészidőszak után két hetes böjtöt iktatunk be, amikor csak fehér és vörösköles keverékét adjuk nekik. A felnőtteket nemenként kell különválasztani. A mozgás és fürdés lehetősége, a megfelelő páratartalom és hőmérséklet, a methionin (A methionin egy kén tartalmú aminósav, ami nagy mennyiségben van jelen a tollakban) és jód tartalmú készítmények segítik a vedlést. Szintén fontos a magas fehérjetartalmú diéta, amit lágyeleséggel és csíráztatott magokkal tudunk elérni.

A vedlés az alábbi táblázatban található szakaszokban zajlik. A hónapok szerinti beosztás, csak a felnőtt madarak többségére jellemző, de természetesen nem minden madárra.

Január: Vedlés kezdete
Február:  4 evező lecserélődik
Március: Megkezdődik az erőteljes vedlés
Április: 10 további evező lecserélődik
Május:  A fej vedlése
Június: Befejeződik a vedlés

Felhasznált irodalom:
The gouldian finch, Stewart Ewans, Mike Fiedler, Indruss Productions, 2005
The Cycle of Season by Dr Rob Marshall (http://www.finchniche.com/features_seasons.php)

Írta: Fekete Csaba