Keresés

Bejelentkezés

Keres-kínál

Rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus)

Rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus)

Rózsás flamingó

Magyar neve: Rózsás flamingó
Latin: Phoenicopterus roseus, (Pallas, 1811)
Német: Flamingo, Rosaflamingo
Angol: Greater Flamingo, Rosy Flamingo
Dán: Stor Flamingo, Flamingo
Spanyol: Flamenco Común
Finn: Flamingo
Francia: Flamant rose
Olasz: Fenicottero
Lengyel: Flaming ró¿owy
Cseh: Plameòák rù¾ový
Portugál:  Flamingo-comum
Alfajok :
nincs

További Rózsás flamingó képek a nagyvilágban...
Videók az IBC honlapján.

A rózsás flamingó (Phoenicopterus roseus) a madarak osztályának flamingóalakúak (Phoenicopteriformes) rendjébe és a flamingófélék (Phoenicopteridae) családjába tartozó faj. A közelmúltig azonos fajnak tartották a karibi flamingóval (Phoenicopterus ruber) és a chilei flamingóval (Phoenicopterus chilensis). A három típusról ma is gyakran a rózsás flamingó alfajaiként beszélnek (Phoenicopterus ruber roseus, Phoenicopterus ruber ruber és Phoenicopterus ruber chilensis).

Elõfordulása

Dél-Európában, Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia tengerparti vidékein, valamint Afrika nagy részén honos. A tengerek, sós vizû tavak és folyótorkolatok a kedvenc tartózkodási helyei. A Kárpát-medencében ritka, alkalmi kóborló.

Rózsás flamingó megjelenése

Testhossza 125-145 centiméter, szárnyfesztávolsága 140-165 centiméter, testtömege 2,1-2,8 kilogramm, a tojó kisebb és könnyebb mint a hím. Teste és lába karcsú és hosszú. Csõre rózsaszín, a hegye mélyfekete. Tollazatának színe fehér és halványrózsaszín, a szárnya felsõ része sötétrózsaszín, alsó része pedig fekete. A karibi flamingót annak sötétebb árnyalatú és egyöntetû rózsaszín tollazata különbözteti meg a rózsás flamingótól.

Rózsás flamingó életmódja

Hosszú lábaival a sekély vízben gázolva, horgas csõrével szántja az iszapot, nyelvével kiszorítja a vizet és a finom iszapot és a csõrében lévõ szûrõkkel, kiszûri az apró rovarokat, férgeket és moszatokat. Megzavarása esetén nagy zajjal, a vízen taposva szerzi meg a repüléshez szükséges sebességet, kinyújtott nyakkal repül. Egy lábon, fejét a testéhez szorítva alszik.

Szaporodása

Nagy telepekben, szigetekre rakja iszapból készült fészekkúpját, melybe 1 tojást tojik, majd 30-32 napig kotlik rajta. A fiókák fészekhagyók, a tojásból kikelve azonnal vízre szállnak. A fiatal madarak egy éves korukig szürkés fehéres tollazatot viselnek és csak ez után kezdenek fokozatosan színesedni.

Veszélyeztetettség:
Nem veszélyeztetett. Magyarországon védett, eszmei értéke: 50 000 Ft

Állatkertünkben  jelenleg tizenhat rózsás flamingó él. 2005-ben kaptak új tágas házat, melyben a nagy felületû üveg ablakokon át a téli idõszakban is megcsodálhatóak.

Otthonukat megosztják két Chilei flamingóval valamint két koronás daruval, a kifutón pedig szomszédaik még az impalák és a varik. Több helyrõl érkeztek hozzánk, van olyan madarunk mely még a Budapesti vadászati világkiállításról (1971) került ide, Szlovéniából és a fõvárosi állatkertbõl azonban fiatal madarak érkeztek. Az állomány jelentõs részét fiatal állatok alkotják, célunk a szaporítás, mely eddig még nem sikerült. A közeli jövõben tervezzük a takarmányozás és a tartási körülmények megváltoztatását, ennek a célnak érdekében. Jelenleg napi két alkalommal kapnak enni, de tulajdonképpen az egész nap folyamán bármikor hozzájutnak a táplálékukhoz. Takarmányuk: csirke nevelõ táp, pirospaprika, sárgarépa, cékla, túró, fõtt tojás, fõtt máj, fõtt szív. Ez a hazai állatkertekben hagyományosnak tekinthetõ flamingó étrend, feltehetõen változni fog. A házon belül és természetesen a kifutóban is rendelkezésükre áll egy medence, ezeknek vízmélysége elég csekély, ezeken is változtatnunk kell. Reméljük a változtatások után rövidesen flamingó fiókáknak örülhetünk.

Forrás: Wikipedia
Fotók: Acsart