Magyar Madarász 2012/1

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizeegyedik szám

 

1902 – ben egy maroknyi lelkes madárbarát kezdeményezésére alakult meg hazánkban a madarászok első szervezete az Első Magyar Nemeskanári Tenyésztők Országos Egyesülete. Ennek a közösségnek létrejöttével kezdődött meg hazánkban a madarászat szervezett formája és kisebb, nagyobb kitérőkkel egyre szélesebb érdeklődést mutatva maradt fenn napjainkig.

Az évfordulók mindig ünneplésre adnak okot. Ilyen ünnepi év a mai idők Magyar madarászainak az idei 2012. év is. Na nem azért mert megoldódtak a gondjaink, hanem inkább amiatt, hogy ebben a megváltozott körülményekben is valamelyest talpon maradt a madarászok közössége, bár nézetbeli különbségek, gyakorlatban is végbemenő szakadások vannak és sajnos lesznek is, de mégis élnek és ha helyi szinten is, de tevékenykednek az egyesületek. Mit is ünnepelhetünk ez évben? Legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk, hogy az elődeink 110 éves örökét. Igaz, hogy merőben más feltételek és más elképzelések kapcsán, de a cél többnyire ugyanaz: a madár szeretete, a természet e szegmensének megismerése, a tartás/tenyésztés gyakorlása. Sajnos a mai helyzetben nem rózsásak a kilátásaink, de hobbink szerencsére sokunkban megmarad és folytatódik az örökül hagyott értékek megőrzése. Az idő haladtával markánsan megváltozott a hazai madarászat struktúrája, számos korábban nem tartott fajjal bővült a tenyésztési lehetőségünk, de ennek kapcsán visszaszorult az eredeti fajjal való foglalkozás. Ma már csak egy egyesület van hazánkban, mely az eredeti hagyományokat őrzi és ápolja a HMNK. Maróti Béla, Neubrandt Gábor, Iker Ferenc vezetésével elévülhetetlen érdemeket szerzett e hagyomány megtartásában és kitartó munkájuk során élőben tekinthetünk bele a múlt idők madarászatába, idézhetjük fel őseink hagyatékát.

 

A mai madarászat problémáinak megoldása várat magára, de helyi kezdeményezésekkel ideiglenesen áthidalhatjuk a problémákat, ilyen ünnepi megemlékezés kezdeményezése a Dél és Kelet ­ Magyarországi egyesületek közös rendezvénye 2012. szeptember 28 – 30. között Karcagon ahol négy egyesület a H­10 Karcag, a H ­11 Kecskemét, a H­13 Nyíregyháza, és a H­27 IDRE tagjai mutatják be állományuk legjavát. Az idei kiállítás fajgazdagsága bővül a kecskeméti csoport alakkanári és az egzotikus fajok saját keresztezésű egyedeinek bemutatójával. E rendezvényen belül hirdetjük meg az egzotikus díszgalambok országos versenyét, melyre minden e fajjal foglalkozó tenyésztőt meghívunk.

Az évforduló alkalmából az IDRE magánkezdeményezésre és magánszponzorok segítségével a verseny időszakára elkészíti és kiadja az egzotikus díszgalambokról szóló bírálati szabályzatát, mellyel hozzá kíván járulni e szekcióba tartozó fajok megismeréséhez. Ehhez kérjük minden érdeklődő madarász segítségét, mely adományokkal, vagy az adója 1 % ­ nak egyesületünk részére való felajánlásával is teljesíthető.

Adószámunk : 18472675 ­ 1 ­ 06

Mindenkinek köszönjük a segítségét!

Az IDRE vezetősége és a kiadványunk szerkesztősége nevében sikeres tenyészidőszakot és lapunk olvasásához kellemes időtöltést kívánunk!

Magyar Madarász Magyar Madarász

Tolvaj a lakásban! A szarka tartása és táplálása 2.
Gelencsér Viktória a szarka tartásáról szóló cikkének második, befejező része

Magyar Madarász
Magyar Madarász Magyar Madarász

Nimfapapagáj – tanácsok egy tenyésztőtől
Linda Greeson, amerikai tenyésztő és papagáj bíró nimfapapagáj tényésztéséről, tartásáról szóló átfogó cikkének első része

Magyar Madarász Magyar Madarász Rovareleségek
Malmarits Tamás cikkében a lisztkukacot és a tücsköt mutatja be, mint élő eleséget
Magyar Madarász Magyar Madarász

Szakállas amandina (Poephila cincta) 2.
Doug Hill és Marcus Pollard ausztráliai tenyésztők cikkének második, befejező része

Magyar Madarász Magyar Madarász Színkanári bírálati segédlet
Az előző számunkban elkezdett színkanári bírálati segédlet folytatása, melyben a lipokróm egyedek pontozása olvasható
Magyar Madarász Magyar Madarász

 


 

Magyar Madarász
Magyar Madarász

Az állatorvos válaszol
Dr. Sátorhelyi Tamás állatorvos válaszol az olvasói kérdésekre

 

Magyar Madarász Magyar Madarász

Útmutató a papagájfélék mutációihoz 3.
Dirk Van den Abeele cikke a papagájfélék mutációit átfogó írásának harmadik része

Magyar Madarász Magyar Madarász

Zebrapinty standard leírása és genetikája

Küzmös Csaba: a zebrapinty standard leírásával és genetikájá-val foglalkozó cikksorozatának ötödik része, mely a feketearcú mutációt mutatja be

Magyar Madarász Magyar Madarász

Magyar Madarász Magyar Madarász

Gyémántgerle (Geopilia cuenata)
Laczkó Tamás a gyémántgerléről szóló átfogó cikksorozatának indító rész

Magyar Madarász

Magyar Madarász Magyar Madarász

A nemespapagáj tojók hormonfüggő viselkedése
Szemelvények a Land Of Vos fórum archívumából

Magyar Madarász Magyar Madarász
Magyar Madarász Magyar Madarász

Ecsetnyelvű papagájok
Guglielmo Petrantoni cikkében az ecsetnyelvű papagájokat mutatja be

 

Magyar Madarász