Magyar Madarász

Kedves Tenyésztő, Madártartó és Madárbarát!


Mint bizonyára mindenki tudja, a díszmadár tenyésztés hazai irodalma igen szegényes. Az országot járva, a hobbinkról beszélgetve egyre jobban körvonalazódott bennünk hogy ezen a helyzeten javítani kell. Hosszú előkészítési munka után végre látjuk az alagút végét, lassan de biztosan kezd beérni a munkánk gyümölcse: Magyar Madarász szaklap.
A Magyar Madarász szaklappal célunk egy olyan kiadvány létrehozása mely mind szakmailag mind tartalmilag a mai kornak megfelelő információkkal tud szolgálni nem csak a kezdő madarászoknak, hanem a már profibb tenyésztőknek is. Bizonyára van aki legyint most egyet, "Sokan próbálkoztak már!" Igen, volt már korábban néhány próbálkozás szakmai újság indítására amelyek hosszútávon nem bizonyultak életképesnek vagy más okból kifolyólag elhaltak. Mi mégis megpróbálkozunk vele és bizton állíthatom mindenkinek, ha majd kézbe veszik meglátják: "Ez valami más!"
A lap társadalmi munkában készül, szerkesztő és fordítók szabadidejükben a magyar madarászat érdekében végzik ezt a munkát, valamint nem a profit érdekében jön létre, hanem a hobby-nk előmozdítása a célja.
A tartalom szakmai színvonalának biztosítására magyar tenyésztők mellet számos külföldi, nemzetközileg is elismert tenyésztő, publicista és szakember írását állítottuk össze, igyekezve egyensúlyt teremteni a különböző "szakterületek" közt.

A szakanyag IDRE tagoknak ingyenes, nem egyesületi tagoknak pártolási díjért cserébe tudjuk biztosítani. Kérjük pontosabb információért érdeklődjön az IDRE vezetőségénél, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, vagy a kapcsolatoknál megadott telefonszámokon.

Magyar Madarász 22. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász 22. szám

Az október 2-4-én megrendeztük a 2015-ös évi fő programunkat, a kiállításunkat. Az idei évben is már hagyományosnak mondható módon a Karcagi H10-es egyesülettel közösen rendeztük meg a kiállítást, azonban most az IDRE volt a „házigazda”. A kiállítást Eszteró Lajos emlékkiállítás nevet kapta, ezzel is tisztelegve néhai alapító elnökünk előtt. Kiemelt feladat volt ezért számunkra hogy olyan szellemiségben és szakmai minőségben szervezzük meg, amelyet Ő is eltökélten szorgalmazott. Így számunkra nem volt kérdéses hogy COM bírókkal minősítessük a kiállított egyedeket. Mivel Magyarország nem rendelkezik COM/OMJ minősített bírákkal, külföldi bírókat kellet meghívnunk, ami jelentős plusz kiadással járt számunkra. A 2014. évi személyi jövedelemadó 1% felajánlásokból összesen 140 046 Ft támogatást kaptunk, ami nagyban segített ennek a plusz költségnek a fedezését. Ezúton is köszönjük a felajánlóknak a segítséget és a támogatást.
A kiállítás idén új helyszínen, a Jászberényi Állat és Növénykertben került megrendezésre. Az állatkert látogatói a kiállítás előtt már a terem berendezését és a madarak beszállítását isnagyfokú érdeklődéssel figyelték. Az Állatkert kiemelkedően jó technikai felszereltséggel és fényviszonyokkal rendelkező helységet biztosított számunkra. A kiállítás pedig plusz programot hozott a látogatók számára, ami az Állatkert hétvégi látogatói létszámában is megmutatkozott.

Kiállítókkal és látogatókkal való beszélgetés során némi nosztalgiázásra is sor került, a Jászságban ugyanis korábban jelentős díszmadártenyésztő szervezeti élet folyt, ami mára szinte eltűnt. Természetesen még mindig vannak tenyésztők a térségben, így bizalommal tekintünk előre és reméljük, hogy sikerül felrázni, és a szervezeti életbe újra bekapcsolni őket. Terveink szerint újra találkozunk az érdeklődőkkel, a tavasszal megrendezésre kerülő, soron következő harmadik nyílt napunkon.

Addig is kellemes olvasást kívánunk!

Küzmös Csaba
IDRE Elnöke

 

Bővebben: Magyar Madarász 22. szám

Magyar Madarász 21. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizennyolcadik szám

A Magyar Madarász 2013/3-4 számának szerkesztői rovatában Korszakváltozásról írtunk. A változás szele egyre jobban érzékelhető országos szinten is. Az MDOSz jogi megszűnése ezekben a hetekben folyik, új szövetség van alakulóban MATEOSZ (Madárbarátok és Természetvédők Országos Szövetsége) néven, az MDPOSz pedig lázasan készülődik az éves kiállításának megszervezésére ami az idén COM által elismert nemzetközi kiállítás lesz. Mindezek ellenére a szervezett madarászat évtizedek óta nem látott mélységben van, passzivitás és közönyösség tapasztalható a madarászok jelentős részétől, melynek kialakulásában nagy szerepe volt a személyeskedéseknek és hatalmi harcoknak. Reméljük, hogy a változásokkal a személyes ellentéteket háttérbe szorítja a közös hobbink előmozdításának vágya és ez elvezet a megbékéléshez.
Számos tenyésztő sérelmezi, hogy nincs érdekérvényesítés, szakmai munkájukhoz nem kapnak támogatást. Az IDRE midig is a lehetőségeihez képest igyekezett ezen igényeket is ereje mértéknek megfelelően teljesíteni. Útbaigazítást adtunk már számos jogi eljárásban, standard leírásokat publikáltunk magyar nyelven, valamint az idén sikeresen együttműködési kapcsolatot alakítottunk ki a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának munkatársaival is. Az érdekérvényesítő erő azonban nagymértékben függ a támogatottság nagyságától, az IDRE taglétszámától is.

 Jól példázza az összefogás szükségességét az Európai Parlament és Tanács idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014 rendelet, mely mellékletének megalkotása év végére várható. Tervek alapján invazív fajjá minősítenék a barátpapagájt és a kis sándor papagájt így komoly megszorítások várhatóak az Unió egész területén azon madarászokra, akik ezekkel a fajokkal foglalkoznak. Sikeresen felvettük jó néhány nemzeti szervezettel a kapcsolatot egy nemzetközi összefogás érdekében, továbbiak is folyamatban vannak. Nagyon nehéz azonban a dolgunk úgy, hogy megbecsülni sem tudjuk hány tenyésztőt, díszmadár tartót érinthet ez a probléma, mekkora populáció van Magyarországon a két fajból. Kérjük tehát azon madarászokat, akik nem tagjai egyetlen egyesületnek sem, csatlakozzanak az IDRE-hez vagy egy másik, számukra szimpatikus egyesülethez, terjesszék a saját köreikben a szervezett madarászat fontosságát!
Segítségüket köszönjük és jó olvasást kívánunk!

 

Bővebben: Magyar Madarász 21. szám

Magyar Madarász 20. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizennyolcadik szám

Üdvözlünk minden új és régi Olvasót, Támogatónkat és Tagunkat is a 2015-év első számában, mely immáron a Magyar Madarász hetedik évfolyama. Az elmúlt hónapokban olyan híresztelések terjedtek, melyek a kiadványunk megszűnését hangoztatták.
Megnyugtatunk azonban mindenkit, hogy tovább folytatjuk a munkánkat és az idén is megjelentetjük a Magyar Madarász szaklapunkat.
A mostani számunkban a már szokásos Siroki Alapítvány Időszaki Kiadványának „újragombolt” melléklete mellett új sorozatként a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály CITES tájékoztatója is olvasható. Reméljük ezzel a cikksorozattal részletes és egyértelmű segítséget tudnunk adni a kissé bonyolult jogszabályok útvesztőiben. Ezen kívül szeretnénk még itt is tájékoztatást adni a COM világbajnokságon elért, méltatlanul elhanyagolt magyar eredményekről. A kiadvány szakmai tartalmát most is külföldi és hazai tenyésztők írásai biztosítják, melyek tartalmán bizton állíthatjuk, hogy az idő nehezen fog ki.

 

 Egy korábbi szerkesztői rovatban arról írtunk, hogy a változás szelei lengik körbe a szervezett magyar madarászatot. Ezek a szelek mára időnként viharokban törnek ki, rengeteg bizonytalanságot, kételyt hagyva maguk után. Az MDOSZ léte még inkább elbizonytalanodott, életben tartásának utolsó reménye is lassan szertefoszlik. Aggasztó hírek érkeznek szerte az országban egyesületektől, csoportoktól is egyaránt. Számos szervezet jövőképe elhalványult, erőforráshiányban küszködik. Kitartó munkánknak, és némi szerencsének köszönhetően az IDRE azonban továbbra is bizakodva tekint a jövőbe, önállóan tervezi a 2015-ös programtervét. A munkánk sikeres elvégzéséhez azonban kérjük minden támogatónkat, hogy idén is adójuk 1%-ának felajánlásával segítsék Egyesületünket. Önöknek nem kerül semmibe, nekünk viszont nagy segítséget jelent minden egyes felajánlás.
Személyi jövedelemadó bevallásuknál kedvezményezettként kérjük, tüntessék fel az Ifjú Díszmadártenyésztők Természetvédők Regionális Egyesületét. Adószámunk:


18472675-1-42


Segítségüket köszönjük és jó olvasást kívánunk!

Bővebben: Magyar Madarász 20. szám

Magyar Madarász 19. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizennyolcadik szám

A 2014 év végével mi is lezárjuk a Magyar Madarász hatodik évfolyamát, az IDRE gazdasági évét. Komoly, vízválasztó év van mögöttünk, amelyet sokan nem gondolták volna hogy végigviszünk. Voltak drukkolóink és ellendrukkolóink is, híresztelések a Magyar madarász megszűnéséről. Az elkezdett munkát mi mégis folytatjuk, még ha nem is zökkenőmentesen, de haladunk az általunk kitűzött célok mentén. A gazdasági év zárása nem csak pénzügyi összesítést von maga után, hanem számos más kimutatást is, mely sokak számára csupán papírmunka. Egy önkéntes munkaidő összesítés, egy tagsági változás jelentés, megvalósult rendezvényösszesítés kiválóan alkalmas mérőpontok ahhoz, hogy számot vessünk magunknak hol is tartunk, merre haladunk, azt a kevéske anyagi forrásainkat mennyire sikerült jól beosztanunk, emberi erőforrásainkat felhasználnunk. Ezek elszámolások előzetes adatait figyelembe véve azonban bátran kijelenthetjük, hogy jól álltuk a sarat.
A 2014-es évben személyi jövedelemadó 1%-os fejajánlásokból az IDRE összesen 115541 forintot kapott, melyet ezúton ismételten köszönjük. A támogatott összegből sikeresen fejleszteni tudtuk a kiállításokhoz kapcsolódó installációs eszközparkunkat. A megvalósult fejlesztésről a Karcagi kiállítás beszámolójában olvasható. Ahhoz, hogy a 2015-ös évben is sikeresen tudjunk újabb dolgokat létrehozni, kérjük támogassák idén is az IDRE-t személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával.

Ifjú Díszmadártenyésztők Természetvédők Regionális Egyesülete
Adószámunk: 18472675-1-42

Jó olvasást kívánunk!

 

 

Bővebben: Magyar Madarász 19. szám

Magyar Madarász 18. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizennyolcadik szám

A mostani számunk megjelenésével olyan Olvasóknak is szeretnénk kedvezni, akik eddig nem ismerték lapunkat, vagy nem rendszeresen olvasták azt, ezért ingyenes formában jelentetjük meg.
A tartalom összeállításában ugyanezt a szellemiséget vettük figyelembe, ezért vannak korábbi számokban már megjelent cikkek, sorozat részletek, melyekre sok érdeklődő kíváncsi volt, és vannak új cikkek is, melyet madarász társaink írtak, vagy fordítottak.Bővebben: Magyar Madarász 18. szám

Magyar Madarász 17. szám

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizeegyedik szám

Örömmel üdvözöljük Önt ismét a Magyar Madarász olvasótáborában! Az elmúlt pár hónapban sikeresen rendeztük sorainkat és rövidebb kihagyás után újra olvasható a Magyar Madarász.
A korábbi számoktól eltérően immár digitális formában kerül csak megjelentetésre a kiadványunk, melynek olvasása reményeink szerint továbbra is kellemes időtöltést fog jelenteni az Önök számára. A mostani számban is igyekeztünk olyan tartalmas és időtálló cikkeket megjelentetni, melyek évek után is megőrzik a jelentőségüket, aktualitásukat.
E számmal egy időben digitálisan megjelenésre kerülnek a korábbi Magyar Madarász számok is, így a cikksorozatok tematikus írások összességében is elérhetővé válnak azon olvasók számára is, akik nyomtatott példánnyal nem rendelkeznek.

Bővebben: Magyar Madarász 17. szám

Magyar Madarász 2013/3-4

Tisztelt Olvasóink!

Magyar Madarász tizenhatodik szám

Az egyesületünk a 2013-as évet szomorú eseménnyel zárta, Eszteró Lajos, az IDRE alapító elnöke távozott sorainkból. Ez a veszteség számos tekintetben változást hoz egyesületünk életében. Korszakváltáshoz érkeztünk, egy korszakot lezárunk, egy újat viszont elkezdünk.
Változás van az IDRE szervezetében! Az Egyesületünk alapítójának és megalakulása óta vezetőjének halálával új elnök, új tisztségviselők fogják a továbbiakban irányítani az IDRE életét.
Bármennyire is voltak azonosak az elképzelések a szervezeti életről, az új elnökség akaratlanul is változásokat fognak hozni a szervezet felépítésében, munkájában. Az IDRE 2013. december 14-én, Jászberényben tartott tisztújító közgyűlésén az elnöki tisztség betöltésére Küzmös Csaba kapott megbízást, alelnöki tisztség betöltésére Malmarits Tamás, titkári tisztség betöltésére pedig Puhl Dóra. A felügyelő bizottság elnöki tisztségére Berényi András, bizottsági tagként pedig Fercsik Péter és Tanács Mihálykapott megbízatást.

Bővebben: Magyar Madarász 2013/3-4