Használati utasítás mozambiki csicsörkékhez

0
1324

Immáron három éve, hogy családtervezési okokból felhagytam a mozambiki csicsörkék (Crithagra mozambicus, korábban: Serinus mozambicus, angolul: Yellow-fronted canary) tenyésztésével, felszámoltam az állományomat és átavanzsáltam terepmadarásszá. Azonban a jövőben egy énekes madárpár mindig is lesz a szobai röpdémben, amelyben jelenleg egy mozambiki csicsörke tojó és egy zöld kanári hím boldogítja egymást. 2004-2009 között öt évig foglalkoztam aktívan a mozambiki csicsörkékkel. Ezalatt 27 egészséges fióka hagyta el a fészket nálam. Az összesen 8 vásárolt felnőtt madárból 3 sikeres tenyészpárom lett, amelyek tudtommal mind nálam költöttek először. Említésre méltó kiállítási eredményeim: 2008, Szentes, Magyar Bajnoki cím, 2009., Olaszország, Piacenza, Világbajnoki 4. helyezett (90 pont).

Úgy gondoltam, hogy még publikálok egy utolsó írást, amely tartásukkal és tenyésztésükkel kapcsolatos tapasztalataimat összegzi. Bízom benne, hogy hasznos és praktikus információkat tartalmaz azok számára, akik ezekkel a tetszetős küllemű, harsányan kellemes énekű jószágokkal foglalkoznak, vagy esetleg majd csak a jövőben tervezik ezt.

Elhelyezés

A kalitkájukat világos, de huzatmentes helyre helyezzük, minél magasabbra (min. 1,5 méter). Közvetlen napfény ne érje őket órákon keresztül. A szobahőmérséklet tartósan ne legyen 20 fok alatt, de 30 fok fölött se legyen napokon keresztül. Ajánlott hetente többször szellőztetni, túlszáraz helységben párásítani. Mivel a mozambiki csicsörkék énekesmadarak, akik kifejezetten szeretik hallatni hangjukat (a maguk szerényebb „hangkincsével”még a tojók is!) és rendszerint a Nappal kelnek és fekszenek, hétalvóknak nem javasolnám a hálószobában történő elhelyezésüket. A konyha sem szerencsés a kihulló tollak és magok miatt, ráadásul ugyebár a madaraink sincsenek odáig az olajos gőzökért.

Egy kalitkában csak egy felnőtt pár tartható. Az azonos nemű felnőtt egyedek agresszívak lehetnek egymással (a tojók is!), sőt, ha nincs szerencsénk, akkor a tenyészpárnak szánt példányok is megtépheti egymást. Egy pár elhelyezéséhez javasolt minimális kalitkaméret: 60x30x50cm. Ha ennél nagyobb kalitban helyezzük el őket, az még jobb a madarainknak.

Kisebb röpdében (néhány légköbméter) sem javasolnám több pár elhelyezését. Esetleg békésebb díszpintyfélékkel (zebrapinty, sirályka stb.) összezárható; pintyfélékkel (kanári, szürke csicsörke stb.) összeférhetetlenség léphet fel, különösképpen költési szezonban.

Kettő-három fából készült ülőrúd legyen a kalitban (a műanyagot nem javaslom). A boltban kapható keményfa ülőrudak mellé még fűzfa/gyümölcsfaágat is szoktam nekik beszabni. Úgy kell elhelyezni, hogy kényelmesen elférjenek, ahogy forgolódnak rajtuk, ne érjen a farktolluk a kalitka rácsához, de azért legalább 1-2 szárnycsapást tudjanak tenni, amíg az egyikről rúdról a másikra ugranak. Érdemes egy kissé eltérő magasságba rakni a két ülőrudat. Az önitató az egyik rúd végénél legyen, az etetőtálka a másikhoz legyen közelebb.

Alomként én nagyobb nedvszívó-képességű papírt, itatóspapírt használtam (az újságpapírt csak végszükség esetén alkalmazzuk), amelyre még fenyőforgácsot is érdemes szórni. Hetente érdemes az almot cserélni. Havonta javasolt az ülőrudakat és a kalitrácsokat fertőtlenítőszeres ronggyal áttörölni.

Eleség

A mozambiki csicsörkéknek adjunk standard kanári és pinty magkeveréket valamint vadmadaras magkeveréket azonos arányban összekeverve, szélesebb etetőtálkában tálalva, hogy jobban tudjanak a magok közt válogatni. Ezt kiegészíthetjük még ráadásképpen egy kis kendermaggal, négermaggal, muharmaggal valamint egy kis étkezési mákkal. Kéthetente teljes magcsere javasolt a tálkában, ezalatt pedig elég a maghéjakat naponta kifújkálni és párnaponta egy keveset rátölteni.

A fürtös kölest is nagyon szeretik. Előszeretettel kóstolgatják a kalitra rácsára akasztható mézes pinty csemegerudat is. Szépiavázra is szükség van ásványi anyag pótlásként. Adjunk még nekik kagylóhéjzúzalékot is tartalmazó folyami homokot.

Továbbá rakjunk be nekik alma-, kígyóuborka szeletet, édes paprikacsumát, tyúkhúr-, gyermekláncfű levelet (lemosva, apróra vágva, vizet róla felitatva). A különböző gaznövények bugáiban lévő félérett magokat is nagyon kedvelik (útifüvek, disznóparéj stb.).

A tojásos lágyeleség is nélkülözhetetlen a változatos táplálásukhoz, de nem a magokkal azonos etetőben tálalva, hanem külön erre a célra rendszeresített tálkában. Én 2db 30 percig főtt tojáshoz adtam egy lapos mokkáskanálnyi por alakú vitaminkészítményt. Ehhez még kb. 15 mokkáskanálnyi szárított rákokat is tartalmazó egzótás tojásos lágyeleséget is adtam és egy mokkáskanálnyi mézet és egy kis szépiavázreszeléket. Kis adagokban, alufóliába csomagolva lefagyaszthatjuk és csak annyit engedjünk fel, amennyi egy étkezésre elegendő nekik.

A csíráztatott pinty magkeveréket is nagyon szeretik (a kanári magkeverék nem jó a nyálkásodásra hajlamos lenmag miatt!) mehet még bele plusz kendermag, négermag és muharmag. Egy nap áztatást követően (nyári nagy melegben ez lehet fél nap is) szűrőn jól átmossuk, nedvesen alufóliába csomagolva újabb egy napot állni hagyjuk (nyári nagy melegben ez lehet fél nap is), végül jól átmossuk és a vizet róla felitatjuk. A lényeg, hogy 1-2mm nagyságú kis csírakezdemények jelenjenek meg a magokon. Ha ennél nagyobbak képződnek (0,5-1cm) akkor már inkább átesik a csíráztatott magkeverékünk a zöldeleség kategóriájába.

Nyugalmi időszakban én minden nap mást és mást adtam nekik a rendes magkeverék mellé. A heti menü másodig fogásai:

 • tojásos lágyeleség
 • alma
 • csíráztatott magvak
 • saláta/tyúkhúr/gyermekláncfű
 • kígyóuborka
 • fürtös köles csere hetente

Költésbeindító időszakban heti háromszor tojásos lágyeleséget, csíráztatott magokat és a saláta/tyúkhúr/gyermekláncfű zöldeleséget kaptak. Por alakú vitaminkészítmény pedig 3 naponta adtam az ivóvízhez. Ilyenkor lisztkukacot is adhatunk nekik (fejüket megroppantva, külön kis tálkában tálalva). A lágyeleséget és a lisztkukacot az első tojás megjelenésekor érdemes megvonni, de a kelés előtt pár nappal újra adagolni kell ezeket.

Fiókaneveléskor én kiiktattam a zöldeleséget, de ekkor újból kaptak lisztkukacot is, reggel és délután is kaptak friss lágyeleséget és friss csíráztatott magokat és a fürtös kölest is gyakrabban cseréltem.

Ivóvíz, fürdetés, pedikűr, röptetés

Naponta cseréljük a vizet az önitatókban. Nyugalmi időszakban hetente egy nap kaptak por alakú vitaminkészítményt az ivóvízbe (késhegynyi az önitatókba). Így az ivóvíz sajnos a nap végére már rendesen bepunnyad és amolyan pöcegödör szagú lesz, ezért ilyenkor érdemes lecserélni tiszta vízre. Hetente egy nap mézes almaecet is adagoltam az itatóba (egy evőkanálnyi fél liter vízhez).

Ami a fürdetést illeti legalább heti egyszer ajánlott betenni nekik egy nyitott fürdetőtálkát (a zárt fürdetőkabint nálam kevésbé vették igénybe) egy-két centiméteres vízmélységgel.

Nem nő olyan gyorsan a karmuk, ezért a vágása nem szükséges, ellenben javaslom, hogy az egyik ülőrúdra legyen felhúzva a díszállat kereskedésekben kapható karomkoptató. A csőrüket is szeretik rajta megfenni.

Havonta egyszer-kétszer madárbiztos szobában próbálkozhatunk a röptetésükkel vigyázva arra, hogy ablakkal, tükörrel, üvegajtós vitrinnel ne kerüljenek konfrontációba. Mérgező szobanövény ne legyen a helységben, se kutya, se macska. Én általában késődélutánonként engedtem ki őket, hogy szépen lassan belecsússzunk az estébe, ekkor lekapcsoltam a szobavillanyt és megvilágítom a kalitot. Az esetek zömében maguktól visszamennek a kalitkába éjszakázni. Ha nem mutatnak hajlandóságot a kalitban történő éjszakázásra, akkor teljesen besötétítettem és így könnyedén meg lehetett fogni őket ott, ahol éppen elhelyezkedtek az alváshoz. Fontos, hogy kint se inni, se enni ne tudjanak, csak bent a kalitban. Legyen leszállási lehetőségük a szobában. Nálam ezt a célt dekorációnak is beillő lehántolt fűzfaágak biztosították.

Tenyésztés

Először is elengedhetetlen egy összehangolt 1-5 éves pár. Ez azt jelenti, hogy azonos évszakban jöttek a világra, így azonos ritmusban ketyeg a biológiai órájuk. Ezen madaraknak a költési szezonjuk a kelésüktől számított minden 10-14. hónap. Én speciel jobban kedvelem a hazai természetes viszonylatokhoz igazodott tenyész-szezont (tavasz-nyár).

A természetben nyitott fészekben költenek a mozambiki csicsörkék. Mesterséges körülmények között a kalitra akasztható kanári fészekkosarakat hamar igénybe veszik, amelyet a kalit vagy röpde nyugodt sarkában ajánlatos elhelyezni. Én úgy tapasztaltam, hogy zavarásra nem annyira érzékenyek, nyugodtan lehet nézegetni a fészekaljat, ellenben nagyon fontos, hogy magát a fészekvázat a tojások megjelenésétől kezdve a fiókák kirepüléséig egyáltalán ne mozdítsuk el a helyéről, ne vegyük le, mert a tojó otthagyhatja az egész fészekaljat. A kosarat érdemes kibélelni mondjuk zsákvászonnal, pamut (nem műszálas) rongydarabbal, fonott kókusz-fészekbéléssel. Érdemes a fészekvázba beletenni, de folyamatosan adagolni is a fészekbélésre szánt anyagokat egy külön tartóban (fűszéna, 5-6cm hosszú vékony pamutszál, pehelytollak, 1-2cm2-nyi papírvatta/papírzsepkandő darabok stb.). A nappali megvilágítás 14 óra körül legyen, a hőmérséklet pedig 25°C fölött.

A kotlási idő 12-14 nap. Nálam 12-13. napon keltek a fiókák, ha azt a napot veszem elsőnek, amikor már az éjszakát is a fészken töltötte a tojó. Általában a 3 tojásos fészekalj a jellemző. Elsőköltős tojóknak csak egy fészekaljat engedjünk az első költési szezonjukban.

Még anno 2005-ben, amikor kalitban költettem az első tenyészpáromat, a tojómat kifejezetten zavarta a mesterséges megvilágítás. Az első fészekrakásnál, amikor este lekapcsolt az időzítő, egyből leugrált a fészekről. Pár nap után meg abbahagyta a kotlást és újra pározni akart. A második fészekalj 2. tojása után kivettem mellőle a hímet (és megvontam a lágyeleséget és a liszkukacot is). Ezután sikeresen végigment a másodköltés. Pontosabban a négy tojásból három fióka kikelt. Sajnos a negyedik a kelés napja környékén befulladt, pedig a várható kelés előtt egy nappal vízzel óvatosan bepermeteztem a tojásokat, hogy könnyebben tudják majd feltörni a fiókák a tojáshéjat. 2006-ban a hímet a tojó mellette tartottam végig és csak a lágyeleséget és a lisztkukacot vontam meg a kotlás alatt és simán ment minden. Akkor már a szobai röpdémben költöttek.

2005-ben nálam 20 nap után hagyta el az utolsó fióka is a fészket, de a legerősebb már a 17. napon elkalandozott a fészektől. 2006-ben szintén a 17. napon hagyta el a fészket a két idősebbik fióka, ellenben a legkisebbik nem tudta magát tovább türtőztetni és a rákövetkező napon – ami az ő szempontjából még csak a 16. volt – ő is kirepült a fészekből.

A mozambiki csicsörke fiókák táplálásánál 3 időszakot különítettem el: 1. időszak: 1-17nap (kirepülésig); 2. időszak: 18-31nap (önállósodásig); 3. időszak: 1hónapon túl (önállósodás után már ugyan azt kapják, mint a nagyok).

 1. időszak:
 • – A mozcsi fiókaneveléshez ajánlott a lisztkukac adagolása. Nálam legalább napi 2×6-et elfogyasztottak. Habár volt egy tojóm, aki egyáltalán nem nevel lisztkukaccal.
 • A tojásos lágyeleség feltétlenül szükséges
 • Érdemes még csíráztatott magokat is felajánlani etetés céljából
 • Ekkor fürtös köles is folyamatosan legyen tálalva.
 • Napjában kétszer adtam nekik friss eleséget, reggel és délután.
 1. időszak:
 • – Napjában már csak egyszer adtam nekik friss eleséget reggel: tojásos lágyeleség és csíráztatott magok (a liszkukacot már elhagytam)
 • Ekkor fürtös köles folyamatosan legyen előttük.

Csicsörke szelídítés

Nagyobb helyen (szobai röpde, szekrénykalit) bizalmasabbá válhatnak a madaraink, mint kisebb kalitokban. Egészen biztos, hogy egyedfüggő is a dolog (az egyik hím csicsörkém még három év után is tartotta a tisztes kartávolságot a szobai röpdében, egy másik tojó madaram pedig már a kirepüléstől fogva kézszelíd volt). Ha elkezdi az ember, akkor minden egyes nap folytatni is kell a gyakorlást és természetesen rengeteg türelem kell hozzá. A legjobb alkalom az etetési idő. Szerintem a magostálka a legjobb csal-étek, de próbálkozhatunk tyúkhúrral vagy például fürtös kölessel. Úgy tapasztaltam, hogy kifejezetten sértődékenyek, szóval hónapokra vetheti vissza a projectet egy derült égből jövő direkt kontaktus (átköltöztetés, szökevénybefogás stb.), de szerintem utána sem reménytelen a dolog.

Hasznos weblapok:

Mozambiki csicsörke szócikk a Wikipédián:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mozambiki_csicsörke

“Azok a csodálatos mozambiki csicsörkék” című diavetítéses előadásom az MDOSZ H01 honlapján:

http://diszmadarakh01.mlap.hu

Írta: Dr. Dezső Péter