Köszönöm a gyors választ, Feki.
Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy a kopasz folt nem nagyobbodik. Már egyszer írtam itt a madaramról, Sophie-ról más problémák keretében. Úgy tűnik, hogy szegénykével mindig van valami, a visszatérő megfázás még mindig előjön, de aztán elmúlik. Hallottam olyasmit is, hogy mivel fehér, albino, ezért úgymond hajlamosabb és érzékenyebb a betegségekre. A másik madaram is fehér egy kis vaj színű folttal, hím, veszekedtek is sokat korábban, de nem hiszem, hogy ő lett volna.
Amennyiben tényleg nagyobbodik a kopasz folt, gombásodás vagy paraziták ellen hogyan tudnék biztosra menni? Korábban én is gondoltam parazitákra, de annak más tünete is lenne, nem igaz?
Olyan bonyolult madarak esetében biztosra mondani, mi baja lehet. Több, mint fél éve olvasok én is gombás és paraziták tünetekről is, de mintha mindegyiknél olyan érzésem lenne, hogy.. Lehet is meg nem is.
Megtennéd, hogy kicsit jobban elmondod, miért javaslod a kevesebb vitamin és ásványi anyagot? Nem pont erre lenne most nagyobb szükségük télen? Lágy eleséget kapnak, de csak nagyon ritkán, úgy tudom az inkább költési időszakban fontos.
Ezt találtam most:
Kopaszodás
A külföldi szakkönyvek ezt a kellemetlen jelenséget rövid úton szokták elintézni. Oka szerintük a napfény- és vitaminhiány. Az esetek nagy részében valóban erről van szó, s vitamin adagolásával, valamint ultraibolya sugarakkal való kezeléssel (kvarcolással) a kopaszság 4-6 héten belül megszűnik. Különösen a téli szálláson szokott jelentkezni ez a madarat elcsúfító jelenség a fejen, tarkón, nyakon, sőt a háton is. Ha az ilyen madarakat tavasszal a volierbe kiengedjük, ahol a nap állandóan éri őket és sokat mozoghatnak, minden különösebb kezelés nélkül is rendbe jöhetnek. Láttam azonban olyan eseteket is amikor a legkedvezőbb körülmények között tartott madarakon is jelentkezett tollhiány, amit semmiféle vitamin adagolásával sem lehetett megszűntetni. Például a tigrispinty különösen hajlamos a kopaszodásra. Valószínüleg anyagcserezavar okozza, de segíteni nem mindig tudunk. Van azonban egy másik ok is, amely kopaszodásra vezet. A párban tartott madarak, főleg kis helyen, unalmukban, illetve kapcsolatápolás céljából egymás tollában kaparásznak. Előfordul, hogy ez tolltépésbe fajul, ilyenkor az agresszív egyedeket külön kell választani.
Rendellenes vedlés
Az évente egyszeri vagy kétszeri vedlés normális folyamat, amelyen minden egészséges madárnak át kell esnie. Néha azonban a vedlés hirtelen megszakad vagy nem szabályszerűen történik. Ennek oka lehet ásványi anyag hiánya, frisslevegő- vagy napfényhiány. Tanácsos A- és D - vitamint a vedlés idején az eleséghez keverni. Mivel a normális vedlés alatt is csökken a madár ellenállóképessége, az egyenletes, a szokottnál magasabb hőmérséklet jótékony hatással lehet rájuk. Hiányos tollazatú madarakat eredményesen kezelhetjük ultraibolya besugárzással is.
Sajnos ennek mindnek az esélye fent állhat, ha jobban belegondolok, hisz itt Norvégiában sajnos a hőmérséklet igen kevés ideig teszi lehetővé, hogy kint legyenek kicsit a friss levegőn. Legutóbb nyáron is jó, ha párszor ki mertem őket tenni, mikor stabil "meleg" időjárás volt (úgymond szél nélkül), bár itt a meleg is maximum 28 -29 fokot jelent. Féltem, hogy megfáznak. Viszont a nyári napnak köszönhetően

akár éjfélig is gyenge nap, 11 körül megy le, de nem is igazán megy le teljesen.. még hajnali 2-kor is félhomály van.
Ráadásul a tavasz is későn kezdődik. Ugyanakkor nem mondanám, hogy nem kapnak elég napfényt! Itt a hideg ellenére télen is sokkal gyakoribb a szép, napos idő, mint a szürke magyarországi télies fény.
Nem igazán értem ugyanakkor az ultraibolya besugárzás lehetőségeit otthon. A és D vitamint hogyan tudok hozzájuk eljuttatni legegyszerűbben?
Előre is köszönök mindent.

L.