Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 jún. 8, 5:33 
Szia Brigi_ !

Sajnos a problémád a a tojóval nem egyszerű és nem segíthet aaz esetenkénti vitaminkúra.
Valószínűsíthető, hogy az öregedéssel járó fokozatos szervezeti leépűlés és a genetikai hibából adódó cisztásság ( a beltenyésztés következménye) most már összeadódik és a madarad szervezete nehezebben viseli el ezt a megnövekedett terhelést.
Sajnos túl sok segítség nincs a problémára, mivel az előrehaladott állapotú cisztásság, már az immunrendszer gyengülését jelenti, amit még tovább fokoz a madarad öregedéssel járó ellenálló képesség csökkenése is. ( mennyi idős?)
Talán némi javulást eredményez, ha a táplálását erősíted fel és természetes anyagok napi rendszeres etetésével segítesz rajta. Javaslom, hogy a megszokott mageleség melett fött tojás sárgáját naponta adj a számára, egy kevés apróra vágott és hozzákevert szermaradvány mentes zöldeleség kiséretében.

Hozzászólás 2008 jún. 7, 23:05 
Kedves Gabesz!

Igen, lehet, hogy igazad van, de egyrészt azért bizonytalanodtam el, mert az én madárkáim nem tüsszögnek és csak evés után dörgölik a csőrüket az ülőléchez. Másrészt írod Te is, hogy ha nincs atkája és kezelem, max. kicsit legyengül tőle az egészséges madár. De az én kis tojóm alapvetően nem egészséges, hisz sok ciszta van rajta, arról nem is beszélve, hogy nem fiatal már, ezért féltem tőle, hogy mi van, ha leterhelem a kis szervezetét valamivel, ami nem biztos, hogy jó.
Megnéztem most a neten ezt az Ivermectint, amit írtál. Mindenhol azt írják, hogy abban az esetben ellenjavallt, ha a madárnak van valamelyik hatóanyaggal szemben érzékenysége. De azt én honnan tudom, hogy van-e neki vagy nincs?
Az igazság az, hogy tartok a gyógyszerektől, akár emberről, akár állatról van szó. Sokkal jobban szimpatizálok a gyógynövényekkel és a természetes gyógymódokkal. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy féltem elfogadni a szert.
Bár én még mindig azt gondolom, hogy nem alaptalan a félelmem. Ha megveszem ezt az Ivermectint vagy beszélek Friccel és ad valami szert, lehet, hogy szegény madárkám érzékeny lesz rá és akkor még nagyobb lesz a baj.
Vagy, ha nem is atkája van? Hisz nem tüsszög, nem taknyos, nem köhög, nem dugdossa kifelé a kis nyelvét.
Más oka nem lehet a nehéz légzésnek és a gyengeségnek?

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 jún. 7, 22:03 
Ó, te Brigi!!! Bíznod kellett volna Fricc szakértelmében!!!
Sokszor többet ér egy tapasztalt tenyésztő véleménye mint 10 általad megkeresett állatorvosé...! És még ráadásul te egy segítőkész emberre bukkantál... Jobb lett volna akkor a kezelést megcsinálni, legfennebb kicsit leszerel a madár, ha mégsem az a baj, utána meg helyrepattan, mert amúgy egészséges :roll: De ha beteg, és nem kezelik, csak holmi gyenge bolti vitaminocskákkal... :shock:

Most nem olvastam vissza mindent, hogy éppen hol tartotok a kismadárral, de elhoztam neked azt a bejegyzést, amit Sakelinek is idéztem Kuviktól és Waxbilltől a légzsákatka kezelésére. Ha esetleg már nem késő... Majd látod.

"kuvik írta:
Ivermectin spot-on!!!!!!!!!!

Tömör és lényegretörő.

Ez a gyógyszer volt itt a kanárison tárgyalva (tényleg, többször is) légzsákatka elleni kezelésre. Akkor egy súlyosan tüsszögő, taknyos madárról volt szó...

Kuvik írta: "Az ivermectint nyakbőrre cseppentsd, úgy , hogy a nyakon széthajtod a tollat, és egy cseppet rácseppentel a nyakbőrre. Ezt 3 hét múlva ismételd meg. (A kikelő peték miatt.) Ezután pedig 3 havonta kezeld az állományod. Légzsákatkára sajnos a legérzékenyebb a gould és a kanári. Az állományodba karantén után kezeletlen madarat soha ne vigyél be, mert a felülfertőződés veszélye fenn áll. Az ivóvizbe adagolást felejtsd el. Különben a megrendelésnél szoktak tanácsot adni, és küldenek felhasználási leírást."

És idehozom Waxbill megjegyzését is: "Ha javasolhatom, nagyon figyelj, hogy a cseppentéses módszer csak a Light Ivermectinnél alkalmazható, ha "sima" Ivermectint használsz, inkább fültisztító pálcikát itass át, és óvatosan kend a bőrfelületre. Abból egy csepp már végzetes lehet. De Kuvik is a Light változatát javasolta, azzal nehezebb mellényúlni."

Gyógyulást!!!

Hozzászólás 2008 jún. 7, 20:35 
Sziasztok!

Baj van a kis tojómmal. Biztos van, aki emlékszik, ő a kis tollcisztás.
Tegnap arra jöttem haza, hogy nem a helyén ül, hanem lent ácsorog a kalitka alján. Feltettem a legalsó lécre, de kis idő múlva megint lent volt.
Később próbált felrepülni, ahogy szokott, először a rácsra, utána a lécre (ő már régóta csak így a rácsra ugrálva tud repülni, gondolom a ciszták miatt), de leesett.
Láthatóan jobban jár a kis mellkasa, mint a fiúnak, de nem zihál jobban, mint szokott. Fritz ugye azt mondta, hogy szerinte légcsőatkája van.
Ha valóban az van neki, akkor lehetséges, hogy attól gyengült így le?
Adtam neki a földre tiszta ásványi homokot, vizet és magot, hogy enni tudjon.
Este feltornázta magát az első lécre a másik etetőhöz, abból is eszik. Meg abból is hála Istennek, amit letettem a földre.
Szerintetek mi lehet vele?
Ha azt mondjátok, hogy atkás és veszek neki hétfőn olyan vitamint vagy szert, amit ajánlotok, beadom neki, de mégsem atka okozza ezt, akkor nem lesz baja? Mert megmondom őszintén, mikor Fritz felajánlotta a vitamint, ez az egy dolog megfordult a fejemben és elbizonytalanodtam, ezért nem éltem még a lehetőséggel, hogy kérjek tőle. Mert mi van, ha nem is az a baja, beadom neki és azzal többet ártok?
Ezért vettem a Fressnapfban általános vitamincseppet múltkor azt adtam nekik az ivóvízben, gondolván, hogy nyilván az is segít, ha esetleg van valami bennük. És miután az általános vitamin, ártani biztos nem árt. Ezek szerint tévedtem.
Nagyon aggódom. Tegnap este teljesen bepánikoltam, végighívtam vagy 10 állatorvost és ambuláns állatmentőt, de mindenki azt mondta, hogy kanárin nem tudnak segíteni.

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2008 jún. 2, 18:36 
:cry:
Köszi....
Ennyire szomorú még talán nem is voltam, nagyon sokat jelentett nekem az a kis tollgombóc....
Lehet, hogy mások szemében felfújom az egész dolgot, mert csak egy kanári...
De Ő nem csak egy énekéért, vagy tenyésztés céljából tartott madárka volt, tényleg szerettem....

Az mart be nagyon, mikor tesóm megtudta, hogy beteg, és ezt mondta:
És? Veszel másikat....
Bár tőle nem is vártam többet....

Nah, mostmár hagyjuk a dolgot, vannak fontosabbak is...
Üdv: Rasta

Hozzászólás 2008 jún. 2, 13:25 
Sziasztok, most olvastam csak Rasta, szegény kis Picikéd szenvedéséről, nagyon sajnálom, tiszta szívből! Átérzem problémád, jó lenne tudni, mi lett vele, talán már gyászolod, hogy nem írsz? Talán mégsem, remélem...
Írj, ha tudsz, hogy túlélte-e?

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 2, 0:59 
Most klerültem géphez !
Dani !Meg ne próbálj cseppenteni a madár szájába, vagy ha már késő akkor ....késő !... A madár minden ilyen erőszakos beavatkozást mellényel ! Hameg tüdőre megy akkor elkezd tátogni és rövid időn bellül, görcsös tátongások közepette megfullad !....

Hozzászólás 2008 jún. 1, 22:16 
Rasta, ma már ennél többet nem tudsz tenni. Csak várni!
Ha netán túléli ezt a már 4 :!: órája tartó görcsös állapotot, akkor nagy szerencséje van! De ettől csak rosszabb lesz ezután... Mindenképpen kell az orvossal beszélned!!! A kanárik egyébként képesek egyik napról a másikra lefordulni a rúdról, minden figyelmeztetés nélkül... Látszólag semmi bajuk, aztán reggel a földön találod.
Persze, ezt nem ok nélkül teszik...

Próbálj megnyugodni!

Hozzászólás 2008 jún. 1, 21:42 
Köszi.
Nagynehezen, de persze óvatosan kinyitottam a csőrét, és cseppentettem bele egyet....
Remélem ez segít egy kicsit...
Most sajnos nem tudok ilyen gyógyszert szerezni, szerintetek az állatorvos ad?
És szerintetek be kell vinnem az állatorvoshoz a Picikémet, vagy amúgy is ki adja a gyógyszert?
Nagyon szenved szegénykém.......
Lábai behúzva, csukott szemmel rángatózik....

Nem hiszem el, hogy egy kedves, vidáman fürdő madárka, pár hétre rá tehetetlenül remeg a földön.... :cry: :(

http://youtube.com/watch?v=njdeeC7SxfM

Hozzászólás 2008 jún. 1, 21:35 
Sziasztok!
Az én kutyám is epilepsziás, már több mint tíz éve. Az emberi gyógyszert kapta, napi fél tabletta (10kg-os kutya). Kb. egy éve nem kell a gyógyszer, csökkentek a rohamok egy gyomorműtét óta. A rohamok általában valami hírtelen zaj, vagy ijedség után jöttek.
Madárnál még nem hallottam epilepsziát, de ki tudja…!

Hozzászólás 2008 jún. 1, 21:35 
Lehet, hogy nem jól fogalmaztam: a madarad epilepsziás. Adhatsz neki vitamint, a szervezetének kell, de ezzel a betegsége megmarad. Kell neki egy életen át napi rendszerességgel adni görcsmegelőző gyógyszert, és kell legyen otthon olyan gyógyszer is, ami akkor kell, ha ennek ellenére mégis görcsölne. Az epilepsziának ez a gyógymódja.
Ez nem kis betegség, és a madár ettől nagyon szenved. Minden egyes görccsel oxigénhiányt szenved az agya...nem folytatom.

Hozzászólás 2008 jún. 1, 21:31 
Igeeen!
Fogd meg, finoman nyisd ki a csőrét és egy cseppet cseppentsél be neki úgy ahogy van! Hátha helyrepattan??? :roll:
De kellene az a görcsoldó is! amit Mona írt!!!

Hozzászólás 2008 jún. 1, 21:21 
Köszi.
Sajnos, már lehet, hogy késő.... :cry:
Vitamin cseppen van...
Most már normálisan áll a földön, a lábai is jól állnak, a szeme is nyitva, de most meg billegeti a fejét...
A vitamint most adom akkor az jó?

Hozzászólás 2008 jún. 1, 20:58 
Szia Rasta!

Én sem akarlak elkeseríteni, de embernél az ilyent epilepsziának hívják. Ami eddig volt, azok a kis rohamok, amiket kiválthatott bármi: hiánybetegség, anyagcserezavar, genetika, láz. Ezek a kis rohamok már pusztítják az agysejteket, mivel minden ilyen kis roham oxigénhiánnyal is jár. És emiatt, vagy az alapbetegség súlyosbodása miatt szokott kialakulni a nagyroham (grand mal). Ez tart ilyen hosszú ideig, és ebből lassabban jön ki szegényke.
Ennek van megelőzése: rohamgátló gyógyszereket kell szedni, van ilyen állatoknak is, pl. kutyáknak már hallottam, de madárnak is jó lehet az, érdeklődni kellene állatorvosnál, hogy felírhassa és kiváltsd.

Remélem tudtam segíteni, és remélem még nem késő.
Írd majd meg, mi van a madárral!

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 jún. 1, 20:36 
Sziasztok!

A kálcium hiány okozhat görcsös rohamot,
talán jó ötlet lenne egy csepp vitamin a csőrébe, esetleg kálcium.

Remélem, hogy nem lesz baj,rendbe jön Picike!

Hozzászólás 2008 jún. 1, 20:06 
Rasta, nagyon sajnálom!

Attól tartok, ennek nem lesz jó vége...
Az előbb itt láttam egy Szakost elsuhanni fölöttünk, és sejtem, hogy miért nem írt...
Ez túlságosan sok idő ilyen állapotban egy kismadárnak, attól félek :? .

A TS könyvéből kikeresve nekem a Hiánybetegség ugrott be (Egyes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok részleges kiürüléséről van szó.), ott találtam a látható tünetek között az egyensúlyzavart, végtagbénulást- és az eddigi beszélgetéseinkből, ahogy kiderült Picike táplálásáról, mertem erre következtetni, de inkább csak tippelni. Erre a betegségre a leghatékonyabb a megelőzés!!!, ami ebben az esetben sajnos már késő, azt hiszem...

Puszi neked: Gabesz

Hozzászólás 2008 jún. 1, 19:32 
Köszi.
Már egy hete kb. nem kap zöldet.
Még most is remeg. A földön van.
Amit Margó írt, nálunk is ez volt, de ez most más.
Az egy perces szokott lenni, ez meg már tart egy ideje.
A lába még mindig gönrcsben van. Már rángatózik is...
Nemtudom, aggódok..

Hozzászólás 2008 jún. 1, 18:10 
Szia, Rasta!

Hasonló problémája volt Margó barátnénknak Csipettel:

"Képzeljétek tegnap meg úgy rámijesztett a Csipet. Délben kiröppentek a szekrény tetejére, majd vissza a kalitkára és akkor arra figyeltem oda, hogy Csipet kinyúlt a kalitka tetején, szárnyait szétrakta és valami kerregő féle hangot adott... Először azt hittem veszekszik a Csirivel, mert ugye akkor szoktak széttárt szárnyakkal hadakozni néha, de ahogy odanéztem akkor láttam, itt most más a helyzet. Egészen lefeküdt és mintha kicsit rángatózott volna és elnyúlt mint a béka... Szóval azt hittem itt a vége szegénykémnek. Aztán egyszercsak lassan kezdett feléledni, majd mintha misem történt volna, tette tovább a dolgát, evett stb. Hogy ez megint mi volt??? "

Doromboló írta:
Nem tudom mi lehetett, azaz sok minden, de alapjában véve ezek az idegrendszer hibás működésével magyarázhatók ! Genetikai hibára gondolok... Persze lehet, hogy a korábbi színezőanyag károsíthatta a kiválasztást, hogy időnként méreganyag kerül a szervezetbe és kiüti a madarat. Lehetnek különféle nemi eredetű izgalmak keltette rosszullét. A krónikus p.... hiány.. De láttam hogy rogyásig van zölddel kirakva a kalitka... Ha ez mindennapos akkor bármilyen bélhurut is okozhat mérgezési tüneteket... olyan értelemben, hogy a sav-bázis koncetráció felborul és a vér oxigén szintje elégtelen periódusokat produkál... aztán lehet egyszerűen szív elégtelenség is ami szintén az agy oxigén ellátásában okoz hiányt...

Itt lehet valahol a diagnózis... Lehetséges, hogy az eddigi mindennapos zöldség és gyümölcs az oka :roll: , amiről itt még alább is szó volt?!

Hozzászólás 2008 jún. 1, 17:21 
Sajnos most van nagyobb problémám is...
Régebben voltak rohamai.
Hetente, kéthetente egy. Ilyen kis egyperces, nem bírt lábra állni, csak csapkodott. És utána, mindtha elvágták volna, ment vissza. Látta állatorvos, nem tudott hozzászólni...

Amióta a röpdében van, nem is volt....máig....
Pár perce vettük észre.Ugyanúgy a földön fekszik, de most a szeme is csukva van, a lábujjai összeszorítva. És még megtartani se tudja magát, csak billeg....
Szerintetek mi a baja?
Külső sérülést nem találtam rajta...

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 jún. 1, 12:37 
Nem ! Nem ezt írta !....Aztatat írta, hogy a párnak jó lesz, később meg a kölköknek majd kell egy másik, kicsit nagyobb !..... :roll:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 76  Következő