doromboló írta:
Kedves Len-cavalló !
Azt honnan tudod, hogy a peték hány naponként, vagy óránként kelnek, mert ez a külső hatások függvénye, ha melegebb van azonnal kelnek, ha lehül a madárszoba, akkor később !...Az egyidőben alkalmazás káros hatását antibiotikummal semmilyen kisérlet nem igazolta, de más hasonló hatóanyagú szerekkel feltétlenül ! Pl. Peru balzsam... Én már több esetben használtam az általam javasolt bombát, mert vannak helyzetek mikor nem egyértelmű a tünetek alapján a diagnózis és várni meg nincs idő ! Mint a vizsgált esetben is, nem tudni, hogy belső parazita vagy valami makacs baci, vagy mindkettő az orr és a szemkörüli orrváladék okozója ? Elhanyagolt esetben egy atka durva hámsérülést okozó jelenléte erdményezi a másodlagos bakteriális problémát...A cseppekkel sem kell annyira vigyázni, különösen nem a mostanában szinte mindenütt a kanári jelzéssel ellátott gyengített készitménnyel nem. Volt olyan madaram amelyikre véletlenül három csepp is ment mindenféle következmény nélkül ! Azonban arra nagyon kell figyelni, ha a hanyadt fektetett madár TOROK-részét kívülről cseppentés közben, ne follyon a szer le a szembe, mert az rögtön kimarja a szemet !!!...
Én multkor olvastam utánna, kb 6-8 külföldi cikket találtam, és mindegyikben 2-3 hét vagy 3 hét múlva ismétlést javasolt a peték kikelése miatt!
Gondolom egy kanáris madárszobában tartja madarait állandó hőmérsékleten, közel állandó páratartalmon! Nem?
Az általános környezeti-klimatikus tulajdonságoktól való eltérés legfeljebb csak kis mértékben módosítja a peték kikelését, ami amúgy szabályos körforgást mutat.
Én csak elővigyázatosságból mondtam, ismétlem nem lehet tudni milyen hatása lehet egy másik szernek. Lehet elősegíti a feszívódását, így a hirtelen nagy dózis miatt bármi történhet...
Szerintem az a biztos,ha az ember hagy 1-2 napot a két kezelés között, ez csak a javára válhat a madárnak.