Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 76  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 ápr. 21, 13:11 
Nekem van egy jó módszerem, de nem eladó: Hami, a sirályka! :-D Mindenre azonnal ráveti magát, igazi zabagép! Bármi újdonságot adok, Hami megmutatja a többieknek, hogy hogyan kell befalni! :-)

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 ápr. 21, 13:10 
Marcsi, Igazgato- Tamas08 parbeszed 2.

T: -Szia Marcsi vagy? Megvettem a Juventa Columba cuccot,és szeretném megkérdezni hogyan adagoljam?
M: -1 ml/1 l ivóvíz, ha veszel egy kisebb fecskendőt, mondjuk inzulinosat és akkor kisebb mennyiségű vízbe is tudsz adagolni.
Esetleg még a lisztkukacot is megpróbálhatod, most hogy Vlad rákérdezett, én is szoktam nekik adni, serkentőleg hat az ivari működésre.
T: -És azt a lisztkukacot hol tudom beszerezni?
M: -Én egyik állatkereskedésben szoktam beszerezni, hüllőket is árulnak és lisztkukac is van, meg apró tücskök, de Monoron is szokott lenni.
T: -A másik gondom az hogy nemrég amit vettem Monoron tojót olyan kis gubbasztó nem cseveg a hímekkel,tán nem fiatal mert akitöl vettem azt mondta a 6tojást nem de 3at garantál hogy felnevel.Csak idegel hogy nem olyan kis aktiv.
M: -Fogd meg, nem sovány-e esetleg. Az nem normális, ha gubbaszt, egy kivedlett madárnak már kiváncsinak, aktívnak kell lennie, nem gubbasztani.
T: -Ugy érzem sovány lehet mert nem érzem a melcsontja 2oldalán azt a kis husit,mit tegyek?
Igazgato: -Tamás!
Gyűrű van a madárkán?
Lecsepegtetted amikor haza vitted?
T: -Gyürü nincs rajta és nem csináltam vele semmit,mert mit kéne ilyenkor és hogyan,le kéne permetezni (fertőtleniteni)?Valaki a multkor mesélte azt a kis ampullás fertőtlenítőt amivel a galambaimat is fujom tetü ellen nyáron.
M: -Ha eszik a madár, akkor leggyakrabban két ok miatt fogy le, az egyik a kokci, a másik pedig az, hogy lázas valami betegség miatt.
A madaraknál leggyakoribb a kokci, én erre egy Trisulmix nevű gyógyszert szoktam adni, ez kokcira és szalmonellára is hat, ha viszont van a közeledbe olyan állatorvos, amelyik ért a madarakhoz, akkor vidd el hozzá és ír fel neked gyógyszert, mert sajnos ez a szer vényköteles. Nekem azért van szerencsém, mert nálunk van egy állatpatika, ahol van orvos, aki ugyan nem nagyon ért a madarakhoz, de felírja, ha veszünk náluk valamilyen gyógyszert.
Viszont ha már gubbaszt és nincs husi a mellén, gyorsan kéne cselekedni, nehogy elpusztuljon, mert ha kokcija van, az elég alattomos, a fiatalok között sokszor már akkor veszik észre, ha leesett a madár.
Az külső parazitákra való, én ivermectinnel szoktam csepegtetni, de az atkára és különböző férgekre hat. Karanténoztad egyébként 6 hétre? Az is fontos!
Te merre laksz egyébként?
T: -Trisulmix Ez a neve?És ezt adagolni? Mi ez amúgy folyadék? Persze külön van magába,igaz volt vele 1kicsit a hím,amit láttam hogy ráugrott és megpetélte.
Igaz a tojónek eszébe sem jut fészkelni és mostanába vettem észre ezt a gubbasztást,amire először nem gondoltam,hogy ilyen komoly gond lehet.
M: -Por, egy kávéskanál egy liter vízbe, ha ez a baj, adjál nyugodtan a többinek is, 10 napig, és utána laktiferm m+c-t. De mondom, vény köteles, receptet meg csak állatorvos adhat.
Sajnos a madarak sokáig tartják magukat, az ősi ösztön miatt, mert a ragadozók mindig a gyengének látszó egyedet veszik ki a csapatból, meg a kis méretük miatt nagyon gyorsan végezhet velük bármilyen betegség.
Én minden héten a takarításnál kézbe szoktam mindegyiket venni és ellenőrzöm a kondijukat, ugyanúgy az sem jó, ha kövérek, ugyanúgy árt nekik, mintha soványak, de ha valamelyik valami miatt nem tetszik, akkor azonnal megfogom és megnézem tüzetesebben, hogy nem látok-e rajta valami szokatlant, milyen állapotban van.
Amikor hazaviszel egy madarat, 6 hétig nem árt külön tartani, ez mind az új, mind régiek védelmét szolgálja, mert minden helynek meg van a maga mikrokörnyezete a saját mikroorganizmusaival, ezt előbb stressz nélkül meg kell szokni az új madárnak, ami ráadásul betegséget is hordozhat, a legtöbb 6 hét alatt kiderül. Ha nyugisan megszokott nálad, és egészséges, jó a kondija, akkor szabad összeengedni a többivel.
Pl. érdemes minden madarat meg is hallgatni, nem sipol-e, vagy szörcsög-e légzés közben.
T: -És a másik amit vény nélkül is kaphatok?De ha beszerzem adjam neki vizbe a Juventával?
Igaz van állatorvos kiírja tán!!!
Igazgato: -Mindenki mást használ :én csak egy gyógyszert használok DOXIVIT 100 a leírtak szerint.Utána laktiferm.
tremészetesen külön kalit és rengeteg kaja mert a dagiságból lehet leadni de a soványságból nem.
M: -Inkább utána add a vitaminokat, igyák inkább a gyógyszert tisztán és minden nap frissen kell keverni nekik.
T: -És ezt a gyógyszert is állatpatikában kapni mert itt a patikusné férje állatovos,hátha kiadja
M: -Igen, én állatpatikában szoktam venni. De ha van kéznél állatorvos, akkor beszélhetsz is vele, hogy lefogyott a madár, kokcira gyanakszol, szeretnél ilyen gyógyszert, ha ért a madarakhoz, esetleg rá is nézhet. Nem tudom, mennyit szánsz a madaradra, de nekem pl. ajánlott az állatorvosom immunersítőt is, immunovetet, ami kutya-macska adagban (100 g) jobban megéri és én a gyógyszerrel párhuzamosan legutóbb a lágykajában ezt is adtam.
T: -Hát számomra minden pénzt megér csak szaporodjon már!!!!!!!!!!
csak akkor mostmár a mit vegyek és hogyan csináljam mikor méket?
Adj 1 pontos sorrendet/adagolást, had nyomtasam ki!!!!!!!!!!!
Köszi előre is.
M: -Trisulmix por, 10 nap, 1 kávéskanál/ 1 liter víz, kisebb adagban értelem szerűen kevesebb, mellette lágkajába keverve mehet az immunovet, ez a gyógyszer hat a kokcira és a szalmonellára is, tehát két legyet egy csapásra.
Utána 7 nap lektiferm, ez is mehet a lágykajába, a vízbe pedig a Juventa.
A kezelés megkezdésekor és végeztével alaposan fertőtleníts minden kalitkát és felszerelést, lehetőség esetén a falat és a padlót is.
Igazgato: -Tamás nem csöndre de nyugalomra intelek.
Sajnos csak akkor jön a gyerek ha türelmes vagy és azt csinálod amit kell.
Közre adom mert én is akarom h más is tanuljon!
Karácsonykor már annyira versenyszellemben voltam h szinte a szobába aludtam volna.Hajtott előre a tenyésztés.No ugorjunk...Úgy letolt az én arany bajnok haverom-ha utolsó lenne akkor is a cimbim lenne!!-fric h alig álltam meg nehogy csúnyát mondjak vissza. mert a rohanásomba kimerült ez az évem. 35 kis madaram lett és könyörgök ne kérdezzétek mennyi tojásból.
M: -Hát van ez így. Hiába sietnek a lányok, ha a fiúk még nem készek. Decemberben nekem is üresek voltak a tojások, de februárban már nem. Én még csak a felénél tartok, és 28 kismadaram van, a tegnapi 4-gyel együtt.
T: -És hogy vannak ezek a szezon dolgok?4szezon van tél,tavasz,nyár ,ősz vagy hogy megy ez minden szezonba költ 3szor?
M: -Jaj, dehogy is, a kanárik tenyész szezonja a ősz végétől, nyár elejéig tart, attól függ, ki mikor kezdi a tenyésztést, majd a madarak elkezdenek vedleni és pihenni, majd ősszel, télen, vagy van aki tavasszal megint elindul a tenyészszezon, a madarakat újra beindítjuk, és konditól függően 2-3 fészekaljat engedünk nekik.
Csak számolj utána, 3 hónap alatt nem tudna 3x költeni, hiszen a kell pár nap a fészeképítésre, aztán párosodnak, 7-10 napra az első párzás után letojik a tojó, 4-5 nap alatt összejönnek a tojások, aztán megkotlik, 14 napra kiklenek a fiókák, 16-20 napra kirepülnek, majd 10 nap után kerülnek leválasztásra.
T: -Mióta kivettem a hímet a tojótol, amelyk alatt 1 tojás van azóta fütyölnek ugrálnak de azt az 1tojást ritkán üli,mit tegyek?
M: -Vidd át a hímet olyan helyre, ahol nem látja a tojó, vagy tedd vissza. De lehet, hogy a tojó még nem kotlott meg rendesen.
T: -Nem látja most sem csak a hagját halja ült az rajta. Csak ma láttam hogy többet fütyöl meg ugrál mint kotlik,azért néha visszaül.
És hogy nekem most sokáig feleslegesen tojt,különraktam őket,/ mindet/ ezek után lekezelem őket a vitaminnal meg gyógyszerrel utána még tojathatom őket,vagy pihi őszig?
Igazgato: -Tamás!
Most h a Marcsi is lenyugtat és láthatóan ott vagy az internet világában,kezd megnézni pl kanári lap .hu-t. van ott köny is amiket beszerezhetsz és nem baj ha az alapot elolvasod.én is megtettem,író pl Tóth Sándor de ott látsz többet is.nehogy itt elhagyd a fórumot ha már kiokosodsz mert a következő lépés h egyesületi gyűrűdnek kell lenni mert akkor szervezett tenyésztő vagy stb.Egyenlőre az Idrén sok mindent megtudhatsz.aztán röpdéknek is van lapja és tudsz fejleszteni az udvarodban no persze ha van.
M:-Attól függően, hogy hányszor tojtak már és milyen a kondijuk, szerintem egyet még próbálkozhatsz velük.
T: -KÖSZÖNÖM MEGÉRTÉSED MARCSI!!!
M: -Szívesen! Bármikor! Remélem sok örömöd lesz a madárkákban és hamarosan megörvendeztetnek néhány aprósággal is!

Hozzászólás 2010 ápr. 21, 8:43 
Sziasztok!
Az én madaraim (pintyek, hulik) imádják a narancsot, félkarikára vágva csipeszelem fel a rácsra, kirágcsálják az utolsó szemig. Nagy sláger még nyáron a ribizli, csak úgy néznek ki utána, mintha a texasi láncfűrészes ügyködött volna a röpiben. :-)
Szerintem lehet nekik adni gyümölcslevet, de tiszta víz mindig legyen mellette!

Hozzászólás 2010 ápr. 19, 15:28 
Tamás08 írta:
Sziasztok én még kopasz vagyok a Kanári tartáshoz,akármenyire szeretném hogy szaporodjon nem sikerül: Van 3hímem és 2tojóm de nem jön össze a szaporulat:Az 1ik tojóm rendszeresen letojta a 3tojást végigülte de soha semmi,most uj hímet tettem be hozzá 1ideje mert mostanság már csak 1tojást tojik le és azt ülné.MIT CSINÁLJAK,VAGY MIT CSINÁLOK ROSSZUL SEGITSETEK? Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!! A másik tojót mostanába ugy vettem azt mondták ivaréredt de annak még esze ágában sincs fészkelni.Szeretem a kanárit de ha igy folytatja elmegy a kedvem a tartásátol. :cry: :cry: :cry: :cry:

Marcsika-Tamás08 párbeszéd 8)

M: -Hányszor tojt le a madarad már ebben a szezonban?
T: -Az a helyzet nekem fűtött garázsban van a télen meg világitottam neki és akkor is tojt.2010 be már tojt 2szer 3tojást a multkor 1et meg 1kisebbet(fele akkora volt a tojás) most meg ismét 1et:Vegyem ki alóla vagy zórjam külön a tojót?
Köszi előre is :|
M: - Ősztöl kell számolni a szezont.
Általában nevelni 2-3 alkalommal szoktuk hagyni egy szezonban a tojót, ha üresek a fészekaljak, akkor 4x tojhat, aztán pihi neki a következő szezonig.
Szerintem a kisebb tojás azt jelentheti, hogy kezd kimerülni a tojó, a fiatlanságot a hím is okozhatta, de akár bakteriális fertőzés is. Azt mindenesetre első körben meg tudod nézni, hogy be van-e indulva a hím, ha szétfújod a tollát a fenekénél, a nemi szerve egyértelműen látható. Meg a hasát is nézd meg, nincs-e elhízva, mert akkor sem termékeny a tojás.
Ami még elég gyakori ok, a szalmonella fertőzöttség, az is megnyilvánulhat terméketlen tojásokban.
T: -Akkor most mit csinálok rosszul mit csináljak végülis mennyi kaját és hogyan etesem:Etetőanyagot zacskóst szoktam venni nekik amibe minden van még fekete napraforgó is.Vettem zacskós lágyeleséget,meg szoktam nekik főtt tojást reszelni amit általába 1 hétig 2naponta adok nekik utána pihi 1hétig.
Akkor most mit tegyek, mit csináljak hogyan etessem ?Mit tanácsolnál?(zárjam külön a tojót és mikor lehet majd összezárni ismét a hímmel? :roll:
M, Igazgató: -Pü ment.
T: -Oké na köszi előre is megyek megvizsgálom őket?A tojót zárjam külön (a hímtöl) ami 1tojáson ül igaz mű tojáson mert kivettem alóla tegnapelőtt mert vártam a többi tojást?
M: -Mikor tojta az egy tojást?
T: -Tegnapelőtt.
M: -Akkor még várj, hátha tojik hozzá, adj neki jó sok kálciumot, mehet a lágykaja és vitamin is. Milyen vitamint szoktál használni?
T: -adom neki a magokat,van neki benn széphia néha sárgarépát meg főtt torást reszelek neki amihez keverem a GOLD Patte mézes lágyeleséget.
M: -Vitamint nem szoktál adni?
T: -Mit? ja néha még kap almát is és ennyi,na meg néha adtam neki ilyen kondicseppet a vizébe:
M: -Én hema termékeket használok, a lágyeleséghez pedig laktifermet keverek. A költési időszakban juventa columbát és calcium columbát, az első dirket a költés és a fiasság támogatására való és b vitamint is szoktam adni néha.
T: -Na azért felirtam ezeket a dolgokat hogy beszerezem /Laktiferm,Juventa,Calcium Columba/
M: - http://www.hema.hu , a laktiferm m+c-t bármelyik állatpatikában meg tudod venni.
T: -És a Laktifermet hogy adagoljam neki?ezt megveszem ma és még mit vegyek akkor neki?
M: -Én a lágykajához szoktam keverni, de vízbe is lehet, csak megfogja az itatót. Egy főtt tojáshoz fél kávéskanállal szoktam tenni.
T: -Na kimentem megvizsgálni a madarakat a melcsontját érzem de mind a 3hímnek olyan kis csontos hasát anyira nem éreztem,a kloákája alatt a has irányába ott viszont semmiféle dudort nem észleltem megfujtam a tollat de látni nem láttam semmi extrát: :|
M: -Akkor nincsenek beindulva nagy valószínűséggel. A korukat tudod?
T: -az 1ik hímen a gyürü 07es.a másik 2őn nincs gyürü de szerintem fiatalok kb 1-2évesek lehetnek,szerintem.
M: -lehet azért sincs beindulva 1ik sem mert általában tojóval voltak összezárva nálam.
T: -Magokbol menyit adagoljak madaranként nekik hogy jó kondiba legyen és ne legyen elhízva se? Madaranként 1 teáskanál vagy hogy csinéljam?
M: -Elvileg akkor már mindegyiknek partiképesnek kéne lennie. Szoval a mellcsontot érzet és körülötte a húsit is, ugye?
A hasuk akkor nem sárgás és feszes, de nincsenek beindulva sem.
Akkor valami a takarmányozás, vitamin ellátás körül lehet, azért nem indultak be, akkor a fiúkat tedd külön-külön kalitkákba és mehet nekik a Juventa Columba, ha sikerült megvenni, kb. 5 napig, kétnaponta lágy kaja, azért vigyázz, el ne hízzanak, zöldet is kaphatnak és sok napfényt. Ha már tüzesen fütyülnek a fiúk, valamit látsz a feneküknél is, akkor mehet a fészek az asszonykának és ha megfúrta, mehet a kiválasztott úraság mellé. :wink:
T: -A hasukon nem észlele semmit se sárga szint se feszességet olyan kis normális karcsu szép madaraknak tunnek,ha a hím magába van akkor pittyeg,fütyöl mint állat.
M: - Fütyül is, nem kövér és mégsincs beindulva...
Azért próbáld meg a juventás, lágykajás bulit, hátha, esetleg egy kis e vitamint is szerezhetsz nekik. Há' milyen fiúk ezek! :shock:
T: -Juventa Columba rá a tojásra adjam neki 2 naponta. és ezt 5 nap csináljam utána nézzem meg a hímet ismét?
M: -Nem, a Juventát a vízbe kell tenni, a laktifermet a lágykajába.
8-10 napután érdemes ismét megnézni szerintem a fenekét, hátha már látszik valami...
T: -Még 1 kérdés és mára remélem megkaptam az okitást? a szétszedést most hogy csináljam a hím maradjon a fészeknél és a tojót zárjam külön utána meg majd vissza a tojó, vagy forditva a tojó maradjon fészek közelében?
M: -A tojó most kotlik az egy tojáson, hagyd, hogy végig ülje, a hímet vedd ki, különben legközelebb nem fogja kiülni az időt.
Amúgy mindig a hímet tesszük a tojóhoz, főleg ha egy hímet több tojóhoz is használunk, ha leszállt a tojásról a két hét letelte után, akkor vedd ki a fészket.
T: -A kaját hogy adagoljam neki? pl 1 madárnak 1 kávéskanál jó,mert igy is sokat kivernek belőle
M: -Jó, persze.
T: -Oké köszöntem a sok segitséget,tanitsatok had gyönyörködjek sokáig a madaraimban....
Köszi :drunken:
M: -Kívánom, hogy mihamarabb megteljen élettel a fészek! :D

Valódi név: Molnár Tamás

Hozzászólás 2010 ápr. 19, 8:34 
Sziasztok én még kopasz vagyok a Kanári tartáshoz,akármenyire szeretném hogy szaporodjon nem sikerül: Van 3hímem és 2tojóm de nem jön össze a szaporulat:Az 1ik tojóm rendszeresen letojta a 3tojást végigülte de soha semmi,most uj hímet tettem be hozzá 1ideje mert mostanság már csak 1tojást tojik le és azt ülné.MIT CSINÁLJAK,VAGY MIT CSINÁLOK ROSSZUL SEGITSETEK? Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!! A másik tojót mostanába ugy vettem azt mondták ivaréredt de annak még esze ágában sincs fészkelni.Szeretem a kanárit de ha igy folytatja elmegy a kedvem a tartásátol. :cry: :cry: :cry: :cry:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2010 ápr. 19, 1:19 
emys írta:
... (Ha valami érzékeny rá, már egészen parányi dózistól elpusztul. Pl. bobtail kutya, teknősök stb) ...

Szia Emys!
Tudom, nem ide tartozik, meg lehet, hogy félreértek valamit, de a bobtail, mint kutya fajta, spec. az ivermectinre érzékeny? :shock:

...teknős, hüllők oké, .... de kutyákon, mint fajon belül egy erre érzékeny fajta... :roll:
Ha valóban így van, mi ennek az oka?

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 ápr. 18, 23:08 
Szia!

Az ivermektin meglepően kevéssé toxikus madárra. (Ha valami érzékeny rá, már egészen parányi dózistól elpusztul. Pl. bobtail kutya, teknősök stb)
Ha nem mutat heveny mérgezéses tüneteket (mozgászavar, bénulás) akkor nem lesz baja.

A Light készítménnyel az a baj, hogy használati utasítás szerinti adagban nem adsz elég hatóanyagot.

A nem élelmiszer-termelő állatok (pl. kanári) esetén a gyógyszereket nem kell vizsgálni (törvényileg) az adott fajokra, hanem más állatokon végzett kísérleteket általánosítanak. Senki sem végzett kísérletet arra, hogy mennyi a toxikus dózis kanáriban vagy hogy mennyi a már hatásos dózis)

emys

http://www.exopet.hu/

Valódi név: Takács Chris

Hozzászólás 2010 ápr. 18, 22:09 
feketemarcsi írta:
Az állatorvos barátnőm megpróbált már nekem beszerezni más hatóanyagú féregtelenítőt, de sajnos madár méretben nem sikerül, pedig a férjével az állatkerten (a férje ott dolgozik állatorvosként) keresztül próbálták, de csak baromfi méretre való higítás volt adva, ezért nem mertük megkockáztatni a kanárinak beadni.

Egyébként ők ez ügyben külföldi állatorvosokkal is konzultáltak, de ők is inkább az ivermectint használják.

A dolog eredménye az lett, hogy legtöbbször, ha makacs légzsák atkára gondolunk, de ez az ivermectinnel nem múlik el, más betegség áll a háttérben, legalább is a dokik ebben egyeztek meg és az én madaramnál bejött, mert egy hosszabb, 42 napos enrofloxacin kúra után a szörcsögés, amit atkának tulajdonítottunk, valóban megszűnt és a madár végre elhagyhatta a karantént.

Szia Marcsi.

Bocsika, de utánna olvastam az Ivermectin-nek és a Licht-nek.
Nem dúrva dózis a madár csőrébve cseppenteni a simával, amikor abból egy csepp 0,5kg testsúlyra van optimalizálva???
˝Nálam még szerencsére nem volt, de én a madarakat szezon előtt ivermectinnel kezelem, ha közben rájuk meg, kinyúlik, nem a light-ot használom és nem bőrre, hanem egy cseppet a csőrbe, 2x megismétlem 7 nap eltéréssel, kapnak B komplexet rendszeresen, ami riasztja az ilyen kis élősködőket.
1 csepp 0,2 mg ivermectint tartalmaz, tehát egy csepp SH-Ivermectin spot on fél kilogramm élősúlyra számítva egyszeri alkalommal. ˝
http://www.equus.hu/shop/?p=productsMore&iProduct=380
http://www.equus.hu/shop/?p=productsMor ... adaraknak-

Hozzászólás 2010 ápr. 17, 12:33 
Gratula!
Ügyes voltál! :D

Hozzászólás 2010 ápr. 17, 10:56 
Sziasztok :)
Bemutatom a "magzatot". Tudjátok, én kérdeztem, hogy nincs-e baj vele, mert nem emeli fel a fejét. Szóval a plusz két tojás üres volt, és mivel négy tojglit rakott Gertúdom, ezért kerestem a 4. tojást, vagy ami benne volt :( Hát találtam is egy fél halott kismadarat. Valahogy csak a derekától volt meg, a többi elszáradt, vagy nem tudom mi. Szegényke. A lényeg az az, hogy már ekkora az újszülött egyke:
Kép
Sziasztok, és köszönöm az akkori segítséget, még egyszer :)

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2010 ápr. 16, 21:24 
feketemarcsi írta:
Neostomosant receptre? Én az állateledel boltban szoktam venni, valóban taknyom-nyálam egybefolyna, ha nem vennék fel védőmaszkot. :wink:

Van ennél rosszabb is, próbáltál már penészölő sprayt fújni? Két napig prüszköltem tőle.

Egyébként én ezért szoktam szezon előtt, a meszeléssel együtt, a madarakat kiviszem, előtte két nappal az összes boxot kifertőtlenítem és mehet a jöhet. :D

Hát Marcsi ha hiszed ha nem nekem csak receptre akartak adni,Pesten legalábbis tuti a főbaj az volt,hogy én számoltam el a dózist vagyis dupla adagra sikerült kiszámolnom,de utána megint átszámoltam és rájöttem én csesztem el,azután csak a kiírt dózisba már nem volt semmi gond.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 16, 8:40 
András,

a lovak és nagyobb haszonállatoknál használt injekció is megfelelő lenne, amit már jobban fel tudnánk hígítani a megfelelő koncentrációra hogy a madaraknál is jó legyen. Kenőcsöt nehéz lenne :D

A Scot-ot valamiért lehúzták, de nem emlékszem már rá pontosan, majd megpróbálok utánna járni.

Elfelejtettem megköszönni Marcsinak a másik szert amit ajánlott, köszi :)

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 22:53 
VladTepes írta:
Melómnál fogva bejáratos vagyok a pösti állatgyógyászati nagykerekbe, úgyhogy megpróbálok az ottani népeknél kicsit még alaposabban utánajárni a dolgoknak. Így annak is, hogy cydectin mely készítménynek a hatóanyaga, kapható-e, milyen kiszerelésben, stb. Az viszont klassz lenne, ha már iylen sikerrel használtátok a moxidectint, ha megadnád a készítményt, kiszerelést, termék nevet, stb., sokkal könnyebb lenne meglelnem, beszereznem. Mert amit ma telefonon át mondtak, az a ló-féreghajtó paszta, minek moxidectin a hatóanyaga, az nem hiszem, hogy alkalmazható lenne kismadáron, max struccon.

A következő oldalon megtalálható moxidectin plus készítménynek megfelelőt használtunk: http://www.auspigeonco.com.au/medicatio ... tions.html
Ez Moxidectin 2 mg/ml + praziquantel 18.8 mg/ml -t tartalmaz. Van kisebb 125 ml-es kiszerelésben is, de árulják birkáknak is fél- egy literes kiszerelésben.
Adagolása 5ml 1l ivóvízbe. Ezt 5 napig adni a madaraknak, minden nap frissen készítve. Érdemes 10 nap múlva ismét adni nekik, hogy a petékből kikelt atkák is elpusztuljanak. A madarakat egyáltalán nem viseli meg és igen hatékony. Nekem nagyon tetszik, hogy nem kell megfogni ehhez a madarakat, csak gyógyszeres vizet adni nekik.
Ha lehet kapni itthon bármilyen cydectin/moxydectin tartalmú készítményt, akkor könnyen kiszámítható, hogy milyen hígításban lehet adni a madaraknak. Praziquantel pedig úgy tudom kapható itthon is, így nyugodtan keverhető lenne. Persze sokkal egyszerűbb lenne, ha gyári moxydectin plus lenne elérhető itthon.

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 22:26 
Vagyis a leg újabb találat az ezen az oldalon van, ahol gouldosok írnak róla. http://diszmadarak.comuv.com/?q=gouldamandina .
A lényege:
A gouldokra különösen veszélyt jelent a légzsákatka. Ez a nagyon fertőző parazita ellepi a légzőszerveket, és megöli a madarakat. A fertőzött madár letargiásnak látszik, nehezen lélegzik, de a biztos jele a betegségnek a kattogó hang, amit a madár légzése közben keletkezik. (Ha a fülünkhöz tartunk egy egészséges és egy beteg madarat, könnyen meg tudjuk különböztetni egymástól a légzsák-atka miatt beteg és az egészséges állatot.) A betegséget minden madarász másképp kezeli. Manapság leginkább az Ivermectin-t és egy Vetafarms terméket, a SCATT-ot (Moxidectin) használják. Mindkét termékből egy cseppet kell a madár csupasz bőrére juttatni, ami teljesen elpusztítja az atkákat. Fontos, hogy betartsuk az ajánlott dózist. Van, ahol azt ajánlják, hogy a madár csupasz bőrére cseppentsünk, a szárnyak közt. Ezt elég nehéz lehet megtalálni ugyanazzal a kézzel, amellyel a madarat tartjuk, míg a másikkal a gyógyszert adagoljuk. Ha visszahúzzuk a szárnyat, az itt található gödörbe is cseppenthetünk. Egy másik eljárás a légzsákatka kezeléshez a 'rázd és süsd' nevezetű. Egy teáskanál Sevin port (rovarölő) teszünk egy papírzacskóba. A madarat becsukjuk a zacskóba. Ahogy ver a szárnyával, felveri a port, és belélegzi. A trükk a mennyiség meghatározása, amely megöli a parazitát, de a madarat nem.

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 22:22 
Én a neten kerestem rá és nekem is lovak féreghajtóját dobta ki.

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 20:00 
Az ivermectin és a moxidectin is macrolid vegyület, de a macrolidek két eltérő családjába tartoznak. Az ivermectin az avermectinek közé tartozik, míg a moxidectin a milbemycin vegyületek közé. Ennek ellenére ugyanazon ioncsatornán fejtik ki hatásukat.
Páran kipróbáltuk a moxidectint légzsákatkától szenvedő madarakon, melyeket ivermectinnel egyáltalán nem sikerült kikezelni (Se bőrre cseppentve, se torokba adagolva). Mindegyik esetben a moxidectin teljes gyógyulást eredményezett. Hasonló a tapasztalata az ausztrál gould tenyésztőknek is. A moxidectinnek még nagy előnye, hogy ivóvízbe lehet adagolni, így gyorsan és stresszmentesen kezelhető le akár nagyobb számú madár is.
Esetleg meg tudnád írni a hazánkban kapható cydectin elérhetőségét? Interneten a készítmény leírását sikerült megtalálni, de nem sikerült megtalálni, hogy hol lehet kapni.

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 17:55 
ckuzmos írta:
Sziasztok,

az élősködők témához kapcsolódva, ugyan már bővebben ki lett fejtve a másik topikban, de nem árt még egyszer itt is bővebben megnézni a helyzetet. Az hogy most ki ismeri el vagy ki nem hogy neki is volt már problémája velük, mindenkinek a saját "privát" dolga. Vannak akiknek volt már, és van akiknek lesz :)
Annál nagyobb gond viszont az, hogy egyes tenyésztők bizonyos élősködők létét is tagadják egyes tipikus fajoknál.
Nekem is volt már nagyobb problémám bizony a vörös tetű(atkával).

Mielőtt azonban bármely szerre kimondanánk hogy fabatkát sem ér, tegyük azt is hozzá hogy mely élősködő ellen! Ugyanis amint már korábban mondtátok, vannak olyan atka fajok melyeknél igen hamar rezisztens törzsek alakulhatnak ki. Ilyen például a vörös tetű és a torokatka is. A piretrin és ivermectin hatóanyagú szerek alkalmazása igen elterjedt, valamint a folyamatos használata, nem megfelelő adagolása bizony ezt nagymértékben elősegíti. Ezért tehát szerintem ha valakinél megjelenik vagy elszaporodik egy élősködő faj, és mondjuk egy doboz szerrel nem tudja azt megsemmisíteni, hiába fog venni belőle egy zsákkal, azzal sem fog hatni. De személy szerint azt sem találom jó megoldásnak hogy megnöveljük a szer "kezelő" adagját, veszélyeztetve ezzel a madár épségét is. Ahogy Karl Biderman is írta a cikkében (Magyar Madarász első számában közölt Fekete csíz), minden ilyen szert kezelő "párjával" felváltva alkalmazzunk, hogy ne adjunk esélyt a rezisztenciára. (Egyszerre két szerre sokkal nehezebben tud alkalmazkodni bármelyik élősködő...) A szerek kiválasztásánál pedig ne a márka nevet vegyük elsősorban figyelembe, hanem a hatóanyagát!

Általánosan elterjedt hatóanyag a piretrin/permetrin. Ez a következő írtószerek jelentős hatóanyaga: Insecticide 2000 (0,17% permetrin és 0,07% biorezmetrin), Piretmix permet (0,08% piretrin, 0,3% permetrin), Milbentod spay: (4% permetrin/Iso-propanol), Colombine Harmless Insecticide Spray (0,25% piretrin, 2% piper. Butox)
Tehát ha valakinek nem válik be mondjuk a Piretmix, ne is vegyen milbentod spray-t vagy Insecticid 2000-t. Az sem fog hatni! Ebből a sorból egyedül a Colombine spray lóg ki, melynek van ugyan piretrin hatóanyaga, mely a hosszútávú hatását fejtené ki, de ebben az esetben szintén hasztalan lenne. A butox hatóanyag hatásos ugyan, de csak pár percig. Fél óra múlva arra mászkáló atkácska, vígan elseder... Ezzel az erővel más butox hatóanyagú "olcsóbb" légyírtó szert is használhatnánk (lázsd "Butox" márkanévre halgató légyírtót). A dolog pikantériája hogy ennek a szernek az alkalmazásakor még embernek sem nagyon tanácsos a helységben tartózkodni, nemhogy madárkának :)

A másik általános hatóanyag az ivermectin. Több márkában és koncentrációban (Light vagy normál például), de sajnos már ennek a szernek is egyre sürvebben fordul elő rezisztenciája, leginkább vörös tetű és légzsákatka esetében. Sokan ebben az esetben mondják azt hogy ez vagy az nem jó, ne így hanem amúgy használd, ne nyakra hanem csőrbe cseppentve, nem light hanem normál koncentrációjú stb. Szerintem (és kihangsúlyozom szerintem) az ilyen megoldásokkal könnyen túladagolhatjuk a szert, melynek a madárka látja a kárát, és ahogy az lenni szokott, mindig a legszebb, számunkra legértékesebb madarunkkal történik valami x-aktás eset, amelynek nem tudjuk az okát. Számomra ennél azért többet ér a madárka épsége és egészsége.
Az ivermectin-nek létezik "párja", mellyel felváltva használva sokat könnyíthetünk bajunkon, mégpedig a moxidectin (vagy cidectin). Sajnos ez a szer kis hazánkban valami oknál fogva beszerezhetetlen (nekem legalábbis nem sikerült beszereznem, és nem is tudom miért mert elméletileg még injekció formájában is létezik). Nekem is Ausztráliából sikerült beszereznem egy szerencse folytán, ahol liter számra fellelhető :)
A szert kipróbálva könnyedén elbánt azzal az élősködővel, mellyel az ivermectinnek nem sikerült (és nem dupla adagban, hanem az eredeti, gyártó által ajánlott menyiségben).

Amikor én is kétségbe esetten próbáltam megoldást találni a szinte mindenre rezisztens vörös tetűkre, melyek igen szépen elszaporodtak, még nem volt moxidectinem, így én is sorra kipróbáltam az említett szereket, hasztalanul. Természetesen a második-harmadik szer sikertelen alkalmazása után már tudatosan a hatóanyagot néztem csak, de hiába. Sajnos a jelenleg országunkban forgalomban lévő szerek szinte azonosak. Sikerült kitenyésztenem egy kiváló ellenálló képességekkel rendelkező vörös tetű vérvonalat, melyre nem vagyok büszke de nem is tagadom! Háll istennek sikerült megszabadulnom tőlük egy olyan szerrel, melynek sem a nevét sem a hatóanyagát nem tudom, ugyanis nem árulták el :)
Bábolnás fiúk által használt szert sikerült beszereznem, melyet komplett épületek és irodaházak, iskolák kármentesítésére használnak (csótány, hangya, poloska, tetvek stb.), illetve kipermetezése esetén megszáradva 2 hónapig fejti ki hatását ha nem éri víz. Természetesen nem madarak mellett használtam a szert, hanem az üres, kipakolt térségben. Nekem bevált.

Azóta már, készülve az újabb ilyen problémámra, sikerült beszereznem további készítményeket (példáúl moxidectin-t melyet már ki is próbáltunk és sikeresnek tapasztaltunk), illetve olyant is melyet még teszt alany hiányában nem sikerült kipróbálnom.

Így egy kicsit lehet hosszúra sikeredett az irományom, de remélem hasznos volt és azok is elolvassák akik az ilyen hosszú hozzászólásokat átpörgetik :)

Jócakát:
Csaba

Szia,Küzmi!!!

Igen én erre a vörös atkára gondoltam mert szerintem ezzel lehet a legkönnyebben találkozni,legalábbis én ezt láttam csak eddig,de bőven sok vollt ez is.

A Piretmix,Insecticid 2000-ret ezeket felváltva használtam,minden mozgó bogár,a környéken kipusztult,hangya,pók,különféle bogarak de a kis vörös atka az nem,pedig hogy hatásos legyen este fújtam le mindent mert mint köztudott ezek a kis vérszívók este támadnak és másznak ki a résekből.

Mégpedig 25000-30000 ft költöttem írtószerekre,a gazdabolból olyan mérget vettem ami jó drága volt a nevére nem emlékszem,hogy azt mondták ettől minden kimúl igaz nem csak hidegvérű de melegvérű állatok is,azt írta rajta folyóvíztől 200 m se alkalmazható annyira veszélyes.

Hát ki is doglőtt még a kisegér is a szomszédba de ezek a kis atkák nem :11:

Ezután következett a NEOSTOMOSAN,csak receptre adták de a 250ml kiszerelésbe vásároltam,rá volt írva az utasítás,nekiálltam kiszámolni de elszámoltam az adagolást és dupla dózisba nyomta be,mikor a spricelővel nyomattam a röbdét éreztem fura szaga van de egy idő után taknyom-nyálam egybefolyt könnyezett a szemem,köhögtem mint egy kehes ló mondtam is ezt a szert nem fogom használni mert lehet ettől se múlik ki az atka én meg kifekszem tőle,de ez igazából kinyírta őket.

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 14:53 
Köszi, Marcsi! Utánanézek.

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 14:35 
feketemarcsi írta:
Tegnap megtörtént a boncolás, sajnos valóban az a fránya tojás végzett szegénykémmel.
...a tojónak minden szerve szép, tiszta volt..., csak ott volt a hasában az a nyavalyás tojás.
Hát ez pech!.

Az, Marcsi. Sajnálom...
VladTepes írta:
... a mycoplasmózis tünete.

Igen, ez a kifejezés, mit kerestem. Erre akkor nincs gyógyszer :? .
Sz.r ügy.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 12:46 
feketemarcsi írta:
Nézd csak Küzmi:

NEOSTOMOSAN koncentrátum AUV. 5 ml

Nem azonos a felhasználási területe és hatása mint a PiretMIX-nek?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 76  Következő