Tamás08 írta:
Marcsika-Tamás08 párbeszéd
M: -Hányszor tojt le a madarad már ebben a szezonban?
T: -Az a helyzet nekem fűtött garázsban van a télen meg világitottam neki és akkor is tojt.2010 be már tojt 2szer 3tojást a multkor 1et meg 1kisebbet(fele akkora volt a tojás) most meg ismét 1et:Vegyem ki alóla vagy zórjam külön a tojót?
Köszi előre is
M: - Ősztöl kell számolni a szezont.
Általában nevelni 2-3 alkalommal szoktuk hagyni egy szezonban a tojót, ha üresek a fészekaljak, akkor 4x tojhat, aztán pihi neki a következő szezonig.
Szerintem a kisebb tojás azt jelentheti, hogy kezd kimerülni a tojó, a fiatlanságot a hím is okozhatta, de akár bakteriális fertőzés is. Azt mindenesetre első körben meg tudod nézni, hogy be van-e indulva a hím, ha szétfújod a tollát a fenekénél, a nemi szerve egyértelműen látható. Meg a hasát is nézd meg, nincs-e elhízva, mert akkor sem termékeny a tojás.
Ami még elég gyakori ok, a szalmonella fertőzöttség, az is megnyilvánulhat terméketlen tojásokban.
T: -Akkor most mit csinálok rosszul mit csináljak végülis mennyi kaját és hogyan etesem:Etetőanyagot zacskóst szoktam venni nekik amibe minden van még fekete napraforgó is.Vettem zacskós lágyeleséget,meg szoktam nekik főtt tojást reszelni amit általába 1 hétig 2naponta adok nekik utána pihi 1hétig.
Akkor most mit tegyek, mit csináljak hogyan etessem ?Mit tanácsolnál?(zárjam külön a tojót és mikor lehet majd összezárni ismét a hímmel?
M, Igazgató: -Pü ment.
T: -Oké na köszi előre is megyek megvizsgálom őket?A tojót zárjam külön (a hímtöl) ami 1tojáson ül igaz mű tojáson mert kivettem alóla tegnapelőtt mert vártam a többi tojást?
M: -Mikor tojta az egy tojást?
T: -Tegnapelőtt.
M: -Akkor még várj, hátha tojik hozzá, adj neki jó sok kálciumot, mehet a lágykaja és vitamin is. Milyen vitamint szoktál használni?
T: -adom neki a magokat,van neki benn széphia néha sárgarépát meg főtt torást reszelek neki amihez keverem a GOLD Patte mézes lágyeleséget.
M: -Vitamint nem szoktál adni?
T: -Mit? ja néha még kap almát is és ennyi,na meg néha adtam neki ilyen kondicseppet a vizébe:
M: -Én hema termékeket használok, a lágyeleséghez pedig laktifermet keverek. A költési időszakban juventa columbát és calcium columbát, az első dirket a költés és a fiasság támogatására való és b vitamint is szoktam adni néha.
T: -Na azért felirtam ezeket a dolgokat hogy beszerezem /Laktiferm,Juventa,Calcium Columba/
M: -
http://www.hema.hu , a laktiferm m+c-t bármelyik állatpatikában meg tudod venni.
T: -És a Laktifermet hogy adagoljam neki?ezt megveszem ma és még mit vegyek akkor neki?
M: -Én a lágykajához szoktam keverni, de vízbe is lehet, csak megfogja az itatót. Egy főtt tojáshoz fél kávéskanállal szoktam tenni.
T: -Na kimentem megvizsgálni a madarakat a melcsontját érzem de mind a 3hímnek olyan kis csontos hasát anyira nem éreztem,a kloákája alatt a has irányába ott viszont semmiféle dudort nem észleltem megfujtam a tollat de látni nem láttam semmi extrát:
M: -Akkor nincsenek beindulva nagy valószínűséggel. A korukat tudod?
T: -az 1ik hímen a gyürü 07es.a másik 2őn nincs gyürü de szerintem fiatalok kb 1-2évesek lehetnek,szerintem.
M: -lehet azért sincs beindulva 1ik sem mert általában tojóval voltak összezárva nálam.
T: -Magokbol menyit adagoljak madaranként nekik hogy jó kondiba legyen és ne legyen elhízva se? Madaranként 1 teáskanál vagy hogy csinéljam?
M: -Elvileg akkor már mindegyiknek partiképesnek kéne lennie. Szoval a mellcsontot érzet és körülötte a húsit is, ugye?
A hasuk akkor nem sárgás és feszes, de nincsenek beindulva sem.
Akkor valami a takarmányozás, vitamin ellátás körül lehet, azért nem indultak be, akkor a fiúkat tedd külön-külön kalitkákba és mehet nekik a Juventa Columba, ha sikerült megvenni, kb. 5 napig, kétnaponta lágy kaja, azért vigyázz, el ne hízzanak, zöldet is kaphatnak és sok napfényt. Ha már tüzesen fütyülnek a fiúk, valamit látsz a feneküknél is, akkor mehet a fészek az asszonykának és ha megfúrta, mehet a kiválasztott úraság mellé.
T: -A hasukon nem észlele semmit se sárga szint se feszességet olyan kis normális karcsu szép madaraknak tunnek,ha a hím magába van akkor pittyeg,fütyöl mint állat.
M: - Fütyül is, nem kövér és mégsincs beindulva...
Azért próbáld meg a juventás, lágykajás bulit, hátha, esetleg egy kis e vitamint is szerezhetsz nekik. Há' milyen fiúk ezek!
T: -Juventa Columba rá a tojásra adjam neki 2 naponta. és ezt 5 nap csináljam utána nézzem meg a hímet ismét?
M: -Nem, a Juventát a vízbe kell tenni, a laktifermet a lágykajába.
8-10 napután érdemes ismét megnézni szerintem a fenekét, hátha már látszik valami...
T: -Még 1 kérdés és mára remélem megkaptam az okitást? a szétszedést most hogy csináljam a hím maradjon a fészeknél és a tojót zárjam külön utána meg majd vissza a tojó, vagy forditva a tojó maradjon fészek közelében?
M: -A tojó most kotlik az egy tojáson, hagyd, hogy végig ülje, a hímet vedd ki, különben legközelebb nem fogja kiülni az időt.
Amúgy mindig a hímet tesszük a tojóhoz, főleg ha egy hímet több tojóhoz is használunk, ha leszállt a tojásról a két hét letelte után, akkor vedd ki a fészket.
T: -A kaját hogy adagoljam neki? pl 1 madárnak 1 kávéskanál jó,mert igy is sokat kivernek belőle
M: -Jó, persze.
T: -Oké köszöntem a sok segitséget,tanitsatok had gyönyörködjek sokáig a madaraimban....
Köszi
M: -Kívánom, hogy mihamarabb megteljen élettel a fészek!