Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 5:14 
Sziasztok !
Valószínűleg vihart fogok kavarni a hozzászólásommal, vagy legfeljebb magatokban , vagy nyílvánosan lehüly..ztek, de mégiscsak el kell mondanom.
Amit most a topikon feszegettek egy komoly probléma, melynek hatása jelentős mértékben befolyásolja a madártartás/tenyésztés minőségét.
Amikor arról beszélünk, hogy milyen problémára, milyen kezelési módot kell használni, mindig hiányos az információ, egy dologról minden esetben megfeledkezünk és ez legtöbbször a tartási körűlmények feltérképezése, leírása, valamint a problémás egyed fajának, illetve egy légtérben tartott egyedszámának meghatározása a legtöbbszőr a homályban marad.
Tapasztalataim szerint a madaraknak, más - más kezelés kell a tartási helyek minősége, tisztasága, a légtér nagysága és ezzel összefüggő egyedszáma között. Sose feledjük madarainkat kiragadtuk a természetes környezetükből, ezzel együtt felvállaltuk az ebből adodó problémákat is. Csak néhányat sorolnék fel, amely befolyásolja a tartásukat.

- egy négyzetméterre eső Paraziták száma :
egy külföldi felmérés során összehasonlították a vadon élő kanáriknál, valamint a zárt térben átlagos tisztasági körülmények között tartott egyedek parazita fertőzöttségét. A felmérésnél a fészket és a közvetlen környezetét több szaporodási cikluson keresztűl figyelték meg, melynek fő tárgya a testfelszínen károsító parazita fajok számbavétele és az előfordulás egyedszáma volt. Szó ami szó a végeredmény az lett, hogy a természetben az előfordulási gyakoriság a töredéke volt a zárt térben tartottnak. Ha emlékezetem nem csal csak a tyúkatkánál 1 : 17 arányú volt a vadon élők javára.
Ezt a példát csak azért írtam le, hogy látnunk kell, hogy milyen komoly problémával állunk szemben.
Egészen más kezelési szisztéma alkalmazandó az úgynevezett :
- "patika tisztaságú" belső térben tartott,
- az átlagos tisztaság mellett tartott,
- a rossz viszonyok között tartott,
- a félig, vagy teljesen szabadban tartott madaraknál.

- a kezelésnél az sem közömbös, hogy mely fajt tartjuk
Most elsősorban a pintyfélékre koncentrálok. Ekkor az általános védekezésünkön kívűl gondolnunk kell a fajspecifikus paraziták elleni elsődleges küzdelemre,

-fontos dolog az hogy miben hiszünk ?
- kemikália, vagy természetes anyag, illetve mindkettő egyszerre..

Na itt látom én a legföbb tájékozatlanságot, mégpedig azt, hogy a tartási körülményekhez mi passzól...mit kell feltétlen alkalmazni a paraziták gyérítésére.
Nem véletlenűl írom ezt, mert szerintem nem létezik olyan tartási mód, vagy tenyészet melynél ne fordúlna elő a parazita fertözöttség, csak annak mértéke változó.
Én a természetes tartás és anyagok használatának híve vagyok, szívesen alkalmazom a növények illóolajával elérhető élősködő riasztást, majd a tartási hely és felszerelés oltott mésszel való fedését, az állandó friss vízben való fürdés lehetőségének biztosítását, ezt a módszert kiegészítőként kizárólag a fészekben/oduban az irtószer alkalmazását.
A módszer leegyszerűsítve:
- mint azt mindenki tudja a paraziták a madár közvetlen környezetében, tartási helyén a fészekben és annak környékén a "zugokban" fordulnak elő. Ebből adódik, hogy itt a legfontossabb a védekezés is.

Tehát a módszer :
- A tartási helyiséget fél évente (tavasszal és összel kimeszelem) a beépített kalitkákat, odukat és az ajzatot is.
- az odú aljára egy kevéske por alakú PIRET-MIX -t szórok, (ez biztosítja az irtást) majd lefedem egy müanyaggal, (ez megakadályozza az esetleges mérgezést) arra friss Thuja levelet rakok, (ez illóolajának hatására riasztja a parazitákat) melyek kimásznak a mésszel bevont részekre, a mész vízelvonó hatására a paraziták lába egyszerűen vízhiányos lesz és fokozatosan kiszárad, mozgás és táplálkozásképtelenné válik és elpusztúl.
A természetes anyagok megteszik a hatásukat, közben a mész biztosítja a madár kalcium igényét is !!
Valamikori öreg madarászok módszere, de nálam jól bevált, főleg az állandó fürdési lehetőség kiegészítésével. Azt nem állíthatom, hogy nincs valamilyen parazita az állományban, de kaparódzás a vedlési időszakon kívűl nemigen tapasztalható.

Más téma a baktériumok, virusok elleni védelem...ez is megérne egy misét... én a Virrocid elnevezésű szert használom negyedévente lepermetezve a teljes madárházat, hetente fertőtlenítve az etetőket-itatókat.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 15, 0:11 
Sziasztok,

az élősködők témához kapcsolódva, ugyan már bővebben ki lett fejtve a másik topikban, de nem árt még egyszer itt is bővebben megnézni a helyzetet. Az hogy most ki ismeri el vagy ki nem hogy neki is volt már problémája velük, mindenkinek a saját "privát" dolga. Vannak akiknek volt már, és van akiknek lesz :)
Annál nagyobb gond viszont az, hogy egyes tenyésztők bizonyos élősködők létét is tagadják egyes tipikus fajoknál.
Nekem is volt már nagyobb problémám bizony a vörös tetű(atkával).

Mielőtt azonban bármely szerre kimondanánk hogy fabatkát sem ér, tegyük azt is hozzá hogy mely élősködő ellen! Ugyanis amint már korábban mondtátok, vannak olyan atka fajok melyeknél igen hamar rezisztens törzsek alakulhatnak ki. Ilyen például a vörös tetű és a torokatka is. A piretrin és ivermectin hatóanyagú szerek alkalmazása igen elterjedt, valamint a folyamatos használata, nem megfelelő adagolása bizony ezt nagymértékben elősegíti. Ezért tehát szerintem ha valakinél megjelenik vagy elszaporodik egy élősködő faj, és mondjuk egy doboz szerrel nem tudja azt megsemmisíteni, hiába fog venni belőle egy zsákkal, azzal sem fog hatni. De személy szerint azt sem találom jó megoldásnak hogy megnöveljük a szer "kezelő" adagját, veszélyeztetve ezzel a madár épségét is. Ahogy Karl Biderman is írta a cikkében (Magyar Madarász első számában közölt Fekete csíz), minden ilyen szert kezelő "párjával" felváltva alkalmazzunk, hogy ne adjunk esélyt a rezisztenciára. (Egyszerre két szerre sokkal nehezebben tud alkalmazkodni bármelyik élősködő...) A szerek kiválasztásánál pedig ne a márka nevet vegyük elsősorban figyelembe, hanem a hatóanyagát!

Általánosan elterjedt hatóanyag a piretrin/permetrin. Ez a következő írtószerek jelentős hatóanyaga: Insecticide 2000 (0,17% permetrin és 0,07% biorezmetrin), Piretmix permet (0,08% piretrin, 0,3% permetrin), Milbentod spay: (4% permetrin/Iso-propanol), Colombine Harmless Insecticide Spray (0,25% piretrin, 2% piper. Butox)
Tehát ha valakinek nem válik be mondjuk a Piretmix, ne is vegyen milbentod spray-t vagy Insecticid 2000-t. Az sem fog hatni! Ebből a sorból egyedül a Colombine spray lóg ki, melynek van ugyan piretrin hatóanyaga, mely a hosszútávú hatását fejtené ki, de ebben az esetben szintén hasztalan lenne. A butox hatóanyag hatásos ugyan, de csak pár percig. Fél óra múlva arra mászkáló atkácska, vígan elseder... Ezzel az erővel más butox hatóanyagú "olcsóbb" légyírtó szert is használhatnánk (lázsd "Butox" márkanévre halgató légyírtót). A dolog pikantériája hogy ennek a szernek az alkalmazásakor még embernek sem nagyon tanácsos a helységben tartózkodni, nemhogy madárkának :)

A másik általános hatóanyag az ivermectin. Több márkában és koncentrációban (Light vagy normál például), de sajnos már ennek a szernek is egyre sürvebben fordul elő rezisztenciája, leginkább vörös tetű és légzsákatka esetében. Sokan ebben az esetben mondják azt hogy ez vagy az nem jó, ne így hanem amúgy használd, ne nyakra hanem csőrbe cseppentve, nem light hanem normál koncentrációjú stb. Szerintem (és kihangsúlyozom szerintem) az ilyen megoldásokkal könnyen túladagolhatjuk a szert, melynek a madárka látja a kárát, és ahogy az lenni szokott, mindig a legszebb, számunkra legértékesebb madarunkkal történik valami x-aktás eset, amelynek nem tudjuk az okát. Számomra ennél azért többet ér a madárka épsége és egészsége.
Az ivermectin-nek létezik "párja", mellyel felváltva használva sokat könnyíthetünk bajunkon, mégpedig a moxidectin (vagy cidectin). Sajnos ez a szer kis hazánkban valami oknál fogva beszerezhetetlen (nekem legalábbis nem sikerült beszereznem, és nem is tudom miért mert elméletileg még injekció formájában is létezik). Nekem is Ausztráliából sikerült beszereznem egy szerencse folytán, ahol liter számra fellelhető :)
A szert kipróbálva könnyedén elbánt azzal az élősködővel, mellyel az ivermectinnek nem sikerült (és nem dupla adagban, hanem az eredeti, gyártó által ajánlott menyiségben).

Amikor én is kétségbe esetten próbáltam megoldást találni a szinte mindenre rezisztens vörös tetűkre, melyek igen szépen elszaporodtak, még nem volt moxidectinem, így én is sorra kipróbáltam az említett szereket, hasztalanul. Természetesen a második-harmadik szer sikertelen alkalmazása után már tudatosan a hatóanyagot néztem csak, de hiába. Sajnos a jelenleg országunkban forgalomban lévő szerek szinte azonosak. Sikerült kitenyésztenem egy kiváló ellenálló képességekkel rendelkező vörös tetű vérvonalat, melyre nem vagyok büszke de nem is tagadom! Háll istennek sikerült megszabadulnom tőlük egy olyan szerrel, melynek sem a nevét sem a hatóanyagát nem tudom, ugyanis nem árulták el :)
Bábolnás fiúk által használt szert sikerült beszereznem, melyet komplett épületek és irodaházak, iskolák kármentesítésére használnak (csótány, hangya, poloska, tetvek stb.), illetve kipermetezése esetén megszáradva 2 hónapig fejti ki hatását ha nem éri víz. Természetesen nem madarak mellett használtam a szert, hanem az üres, kipakolt térségben. Nekem bevált.

Azóta már, készülve az újabb ilyen problémámra, sikerült beszereznem további készítményeket (példáúl moxidectin-t melyet már ki is próbáltunk és sikeresnek tapasztaltunk), illetve olyant is melyet még teszt alany hiányában nem sikerült kipróbálnom.

Így egy kicsit lehet hosszúra sikeredett az irományom, de remélem hasznos volt és azok is elolvassák akik az ilyen hosszú hozzászólásokat átpörgetik :)

Jócakát:
Csaba

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 ápr. 14, 15:24 
feketemarcsi írta:
Szörcsögős?
Sajnos azt több féle dolog okozhatja, atka, Mycoplasma, Clamidya, vírus, vagy betegség következménye ként visszamaradt tüdőtágulat.
Nem próbáltad valamivel kezelni?
Nos. Előtte még két másik madarat kezeltem szintén szörcsögés miatt és sikerült azonnali eredménnyel és végérvényesen kigyógyítani őket belőle :shock: . A'szem, félév különbséggel történt a dolog, de ezt már írtam itt is. Akkor eldöntöttem, hogy míg becsületes gyógyszert nem szerzek be, nem nyúlok hozzá. Közben beszéltem szakikkal is, és szerintük ez egy olyan betegség- szakkifejezéseket ne várj tőlem- ami stresszhatásra jön elő. És sajnos egyre gyakrabban, és a költési periódust tekinthetjük annak, mikor éppen a hímet teszem be hozzá vagy etetés alatt zavarjuk meg jövés-menéssel... Nemtom. Leválasztott fiataljai közül egyik sem mutat hasonló tünetet. Ha majd befejeződött a költés, etetés az új fészekaljjal, ha lesz egyáltalán, megvan már a szer, mivel megpróbálom kikezelni.
feketemarcsi írta:
Én a lágykájába laktifermet is szoktam tenni, még a gyáriba is, az megakadályozza a hasmenést, egészséges bélflórát alakít ki és akkor nem kell mák.
Persze szerintem az is kérdés, hogy miért került oda a kaki a tojásra, lehet, hogy a tojással együtt ürült ki, bár akkor sem szabadna foskázni neki..
Köszönöm, van laktifermem, azt fogok adni. Lágykaját mindig frisset készítek, aznap főzöm és reszelem a tojást, stb... Ugyhogy... nemtom.
feketemarcsi írta:
Viszont ha egy tojást lemosol, akkor megsérül a viaszréteg, nagy valószínűséggel nem fog kifejlődni, előbb beszárad.
Na bravó! Bar, ha jól belegondolunk, egy kanáritojást nem lehet úgy mosni, mint egy tyúktojást a vékony tojáshéj miatt. Inkább csak rácsurgattam a vizet. Azért megjelölöm ezt a tojást, ha netán követné másik 3...

Akkor majd holnap.
Pussz: Gabesz

Hozzászólás 2010 ápr. 14, 12:55 
Hm... Marcsi, nagyon sajnalom!
Igencsak bosszanto es kellemetlen erzes, ha egy madar is elhull, plane meg sot, ha jo tulajdonsagokkal rendelkezorol van szo... Kopp-kopp, nalam meg ilyen nem fordult elo, ezert is kerdezem: ez lehet hajlam is? Marmint a tojasrekedes, mert gondolom, errol lesz szo. Es persze, tudom, hogy kalcium meg minden jo adva volt neki a tenyeszszezon kezdeten.

Ja, ma reggel nalam is az egyik tojo-a szorcsogos Gizi- kisse meglepett... Eddig 3 szep nagyfiokat nevelt fel, most ujabb feszekrakas tortent es ma reggelre lett az elso tojasa. A tojival semmi baj, bar ranezesre azt gondoltam lagyheju :shock: , kozben csak lef.sta a draga... de a feszek alja is teljesen atnedvesedett! A tojast lemostam, feszek aljat kicsereltem, mutojit kapott. Mit adhatnek neki? Lagykajat mar semmikepp sem fogok adni. Makot? Turot? S meg mi a turot :roll: ?...

IDRE tag
Valódi név: Nagy Andrea

Hozzászólás 2010 ápr. 14, 8:06 
Rendben, figyelek, rá. A papa egyébként még vele van, mert még néha eteti. Ha igaza van a papának akkor tojó lesz. :D

Valódi név: Helga

Hozzászólás 2010 ápr. 13, 20:53 
Enni lattam oket.Inni nem.
Erre Szatmarnemetiben van.
A viz nedves,szintelen,szagtalan es rontja a bor minoseget :lol:

Hozzászólás 2010 ápr. 13, 20:43 
:lol: , jaja... szószátyár egy társaság :lol: :bom:
vidra írta:
A 3 levalasztott fiokara ertettem,hogy nem lattam oket inni es furdeni.
No, lentebb aszontad, hogy "tömik a begyüket" most meg, hogy nem látod őket enni... Azért fogy az anyag rendesen??? Figyu, hetente nézzed, nem soványodtak-e le mert akkor... könnyen lefordulhatnak a rúdról :shock:.
vidra írta:
A parom ma neki fogott egy nagyobb kalitka keszitesenek amiben ropkodhetnek,meg jol befer egy furdo alkamatossag,hatha az meghozza a kedvuket a vizhez.Az ember szerint jo izlesuek,biztosan sort szeretnenek nem vizet 8) .

Tudod, "A víz a bakkancsnak es árt!" :lol:
vidra írta:
Atka ellen erre giliszta uzo varadicsot szaritanak,megtornek es a kalitka aljaba teszik,hogy a madar hasznalhassa ha kell,hallotam aki oszi kikericset szarit es porit ugyan evvel a cellal.

És még aszond meg nekem te vidra, hogy merre van az az "erre" :wink: és honnét a murok??? Aztán köszi a házipatikás tippeket! Érdemes lenne kipróbálni :cyclopsani: bár még ennek a varádicsnak igencsak utána kell néznem...

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2010 ápr. 13, 20:24 
Szia Gabesz
Ti aztan sok beszeduek vagytok,a lap aljan talaltam a feleletedre.
A 3 levalasztott fiokara ertettem,hogy nem lattam oket inni es furdeni.A parom ma neki fogott egy nagyobb kalitka keszitesenek amiben ropkodhetnek,meg jol befer egy furdo alkamatossag,hatha az meghozza a kedvuket a vizhez.Az ember szerint jo izlesuek,biztosan sort szeretnenek nem vizet 8)
Atka ellen erre giliszta uzo varadicsot szaritanak,megtornek es a kalitka aljaba teszik,hogy a madar hasznalhassa ha kell,hallotam aki oszi kikericset szarit es porit ugyan evvel a cellal.

Valódi név: Nyíri Ferenc

Hozzászólás 2010 ápr. 13, 2:02 
Szia,VladTepes!!!

Saját tapasztalatom szerint sem az Insecticid 2000 vagy piretmix nem sokat ér ezek ellen,sajnos én már tapasztaltam mert nekem is voltak atkák a kis röbdémbe és ne tudd meg hány flakon Insecticidet nyomtam rájuk és hasztalanul.
A gyártó sokszor sok mindent ráír és azzal magyarázza,hogy aki használja csinál valamit rosszul,pedig nem így van.
Ami még jellegzetes,hogy ezek a fránya kis atkák mintha egy idő után a szerekre immunisá válnak,a piretmix porban és vígan éldegélnek mert azt megtapasztaltam,sokan ezekről a dolgokról nem írnak nem beszélnek mert sajnos régi "komcsi" szokás szerint ha valaki megtudja,hogy nála van nem vásárol tőle madarat,de hát sajnos ezekről beszélni kell,csak a nagy titkolózás egyeseknek többet ér.
Ezek az atkák nagyon ártalmas kis jószágok,a jelenlétük a tenyésztőnek sok kellemetlenséget főleg kudarcot,de legfőképpen a madaraknak,mert megjelenésükkel,több tényező is jelentkezhet:terméketlen tojás,tojó elalvása a fészken,a kikelt fiókák elpusztulása,ezek természetesen abban az esetben ha jelentősen elszaporodnak,ami sajnos hamar zajlik mert megjelenésüktől 2-3 hét alatt nagyon el tudnak sokasodni.

Várom más tapasztalt tenyésztők véleményét és akik még találkoztak ezzel a jelenséggel(már ha merik vállalni)hogy kivesézük ezt a témát.

Hozzászólás 2010 ápr. 12, 18:15 
nagy0118 írta:
A másik szép és egészséges. A mamát sajnos külön kellet tenni mert tépte a pici tollát, de ő mindent kibír. Már próbál egyedül enni.
Győzelem!!!!!

HIPP-HIPP-HURRRRÁÁÁ! :01:
No, akkor most ettől arrafelé arra figyelj, hogy legyen előtte mindig mindenféle kaja és persze friss legyen és hajrá! 8)

IDRE tag
Valódi név: Nagy Andrea

Hozzászólás 2010 ápr. 12, 17:51 
Hát sziasztok.
Egy törpe Feladta. A másik szép és egészséges. A mamát sajnos külön kellet tenni mert tépte a pici tollát, de ő mindent kibír. Már próbál egyedül enni.
Győzelem!!!!!

Üdv Andi

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 12, 10:42 
Sziasztok,

HeMa készített egy új terméket (Penna Columba) mely a már ismert termékpolitikájuknak megfelelően csak természetes hatóanyagokat tartalmaz. A termék tetvek és atkák írtására/risztására alkalmas.
Akinek tehát tetves vagy egyéb élősködős problémája van, keresse meg a cég képviselőit. Kereskedelmi forgalomban egyenlőre még nem kapható, kipróbálási készlet viszont korlátozott mennyiségben van, így erre a célra kérhető.
(számomra külön pozitívum a természetes megoldás a tenyész szezon kellős közepén...)

Üdv:
Csaba

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 19:17 
Hiiijnye, Vidra! Aszongya, murok! :35: :72:
vidra írta:
A 3 fioka kulon van,tomik a begyuket aztaott repce maggal,tojassal,gyermeklancfu levellel,reszelt murokkal meg almaval.Mindeggyiknek van kedvence amibol tobbet eszik.Probaltam kalacsot adni nekik kekszbol,tojasbol,murokbol ossze gyurva de nem tetszett nekik.

Nem kell összegyúrni v akármi, az etetőkbe tegyél ilyet is, olyat is, minden friss legyen előttük és könnyen elérhető helyen.
vidra írta:
A tojo 6 tojason ul,a him rendesen eteti,mikor leszall csipegetni,inni par percre a feszekre ropul nezegeti a tojasokat es magyaraz nekik a maguk nyelven.
Teljes az idil,kivancsian varjuk mi lesz a tojasokbol.

Drukkolok nekik :wink:
vidra írta:
A kicsiket nem lattam meg inni es furdeni,mi oka lehet ennek?

No ezt viszont most nem értem. Melyik kicsik? és mennyi idősek? A 3 leválasztott fióka azt mondod tömi magát...

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 18:40 
Szia Gabesz
Nem sok idom volt netezni,de az elet az zajlott.A 3 fioka kulon van,tomik a begyuket aztaott repce maggal,tojassal,gyermeklancfu levellel,reszelt murokkal meg almaval.Mindeggyiknek van kedvence amibol tobbet eszik.Probaltam kalacsot adni nekik kekszbol,tojasbol,murokbol ossze gyurva de nem tetszett nekik.
A tojo 6 tojason ul,a him rendesen eteti,mikor leszall csipegetni,inni par percre a feszekre ropul nezegeti a tojasokat es magyaraz nekik a maguk nyelven.
Teljes az idil,kivancsian varjuk mi lesz a tojasokbol.
A kicsiket nem lattam meg inni es furdeni,mi oka lehet ennek?

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:39 
Gabesz írta:
8) , bocsika. Gyakran úgy szokott lenni, hogy kérdeznek valamit, aztán semmi visszajelzés...

igen tudom, ismerős. én is moderátorkodom egy fórumon. kérdés-válasz után eltűnnek, mint szürke szamár a ködben :D köszi mégegyszer, sziasztok :)

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:38 
Gabesz írta:
Most, hogy csak max. 3 fióka lesz, remélhetőleg gond nélkül felnevelik őket. De tudod, hogy a napos különbség is nagyon látszik a felcseperedő pihések közt... És általában a legkorábban kelt gyűjti be a legtöbb kaját: ú tudja a legmagasabbra nyújtani a csőrét, leghangosabban sipítozni kajáért... És nemegyszer ezt a legkisebbek sínylik meg.No, csodáld őket! Teljen örömöd bennük és kívánom, hogy szép nagyra felnőjenek!Vidám madárdalt!Üdv: Gabesz

igen, tudom, mert bármilyen állatkát beszerválok, előtte irány az internet és olvasok..olvasok...akkor is, ha valami történik velük.
köszönöm szépen a válaszokat. :17:

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:34 
moco22 írta:
jóvanna! le is kell írni, meg is kell fogalmazni és most örülök is! :D

8) , bocsika. Gyakran úgy szokott lenni, hogy kérdeznek valamit, aztán semmi visszajelzés...
moco22 írta:
nem vettem ki sajnos a tojásokat, és nem cseréltem ki. nem hittem volna, hogy lesz belőle valami.
az új pasi alig 1 hete volt csak összetéve Gertrúddal. azt hittem, hogy még az előző khmm...ből az expasival, lett valami. most, hogy már tudom, hogy ügyesen végzi a "dolgát" Figaró, a következőnél már úgy csinálom.

Most, hogy csak max. 3 fióka lesz, remélhetőleg gond nélkül felnevelik őket. De tudod, hogy a napos különbség is nagyon látszik a felcseperedő pihések közt... És általában a legkorábban kelt gyűjti be a legtöbb kaját: ő tudja a legmagasabbra nyújtani a csőrét, leghangosabban sipítozni kajáért... És nemegyszer ezt a legkisebbek sínylik meg.
No, csodáld őket! Teljen örömöd bennük és kívánom, hogy szép nagyra felnőjenek!
Vidám madárdalt!

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:21 
Gabesz írta:
Hanem egy kérdés, moco: a tojó alá egyidőben kerültek a tojások vagy ahogy naponta elpotyogtatta, úgy gyűlt meg szépen a fészekrevaló?

nem vettem ki sajnos a tojásokat, és nem cseréltem ki. nem hittem volna, hogy lesz belőle valami.
az új pasi alig 1 hete volt csak összetéve Gertrúddal. azt hittem, hogy még az előző khmm...ből az expasival, lett valami. most, hogy már tudom, hogy ügyesen végzi a "dolgát" Figaró, a következőnél már úgy csinálom.

jóvanna! le is kell írni, meg is kell fogalmazni és most örülök is! :D

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:17 
Hahóóó! Kérdeztem valamit! :wink:

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:17 
oké, nem nézem. :(
köszönöm szépen :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 76  Következő