Sziasztok !
Valószínűleg vihart fogok kavarni a hozzászólásommal, vagy legfeljebb magatokban , vagy nyílvánosan lehüly..ztek, de mégiscsak el kell mondanom.
Amit most a topikon feszegettek egy komoly probléma, melynek hatása jelentős mértékben befolyásolja a madártartás/tenyésztés minőségét.
Amikor arról beszélünk, hogy milyen problémára, milyen kezelési módot kell használni, mindig hiányos az információ, egy dologról minden esetben megfeledkezünk és ez legtöbbször a tartási körűlmények feltérképezése, leírása, valamint a problémás egyed fajának, illetve egy légtérben tartott egyedszámának meghatározása a legtöbbszőr a homályban marad.
Tapasztalataim szerint a madaraknak, más - más kezelés kell a tartási helyek minősége, tisztasága, a légtér nagysága és ezzel összefüggő egyedszáma között. Sose feledjük madarainkat kiragadtuk a természetes környezetükből, ezzel együtt felvállaltuk az ebből adodó problémákat is. Csak néhányat sorolnék fel, amely befolyásolja a tartásukat.
- egy négyzetméterre eső Paraziták száma :
egy külföldi felmérés során összehasonlították a vadon élő kanáriknál, valamint a zárt térben átlagos tisztasági körülmények között tartott egyedek parazita fertőzöttségét. A felmérésnél a fészket és a közvetlen környezetét több szaporodási cikluson keresztűl figyelték meg, melynek fő tárgya a testfelszínen károsító parazita fajok számbavétele és az előfordulás egyedszáma volt. Szó ami szó a végeredmény az lett, hogy a természetben az előfordulási gyakoriság a töredéke volt a zárt térben tartottnak. Ha emlékezetem nem csal csak a tyúkatkánál 1 : 17 arányú volt a vadon élők javára.
Ezt a példát csak azért írtam le, hogy látnunk kell, hogy milyen komoly problémával állunk szemben.
Egészen más kezelési szisztéma alkalmazandó az úgynevezett :
- "patika tisztaságú" belső térben tartott,
- az átlagos tisztaság mellett tartott,
- a rossz viszonyok között tartott,
- a félig, vagy teljesen szabadban tartott madaraknál.
- a kezelésnél az sem közömbös, hogy mely fajt tartjuk
Most elsősorban a pintyfélékre koncentrálok. Ekkor az általános védekezésünkön kívűl gondolnunk kell a fajspecifikus paraziták elleni elsődleges küzdelemre,
-fontos dolog az hogy miben hiszünk ?
- kemikália, vagy természetes anyag, illetve mindkettő egyszerre..
Na itt látom én a legföbb tájékozatlanságot, mégpedig azt, hogy a tartási körülményekhez mi passzól...mit kell feltétlen alkalmazni a paraziták gyérítésére.
Nem véletlenűl írom ezt, mert szerintem nem létezik olyan tartási mód, vagy tenyészet melynél ne fordúlna elő a parazita fertözöttség, csak annak mértéke változó.
Én a természetes tartás és anyagok használatának híve vagyok, szívesen alkalmazom a növények illóolajával elérhető élősködő riasztást, majd a tartási hely és felszerelés oltott mésszel való fedését, az állandó friss vízben való fürdés lehetőségének biztosítását, ezt a módszert kiegészítőként kizárólag a fészekben/oduban az irtószer alkalmazását.
A módszer leegyszerűsítve:
- mint azt mindenki tudja a paraziták a madár közvetlen környezetében, tartási helyén a fészekben és annak környékén a "zugokban" fordulnak elő. Ebből adódik, hogy itt a legfontossabb a védekezés is.
Tehát a módszer :
- A tartási helyiséget fél évente (tavasszal és összel kimeszelem) a beépített kalitkákat, odukat és az ajzatot is.
- az odú aljára egy kevéske por alakú PIRET-MIX -t szórok, (ez biztosítja az irtást) majd lefedem egy müanyaggal, (ez megakadályozza az esetleges mérgezést) arra friss Thuja levelet rakok, (ez illóolajának hatására riasztja a parazitákat) melyek kimásznak a mésszel bevont részekre, a mész vízelvonó hatására a paraziták lába egyszerűen vízhiányos lesz és fokozatosan kiszárad, mozgás és táplálkozásképtelenné válik és elpusztúl.
A természetes anyagok megteszik a hatásukat, közben a mész biztosítja a madár kalcium igényét is !!
Valamikori öreg madarászok módszere, de nálam jól bevált, főleg az állandó fürdési lehetőség kiegészítésével. Azt nem állíthatom, hogy nincs valamilyen parazita az állományban, de kaparódzás a vedlési időszakon kívűl nemigen tapasztalható.
Más téma a baktériumok, virusok elleni védelem...ez is megérne egy misét... én a Virrocid elnevezésű szert használom negyedévente lepermetezve a teljes madárházat, hetente fertőtlenítve az etetőket-itatókat.