Sziasztok!
Kezdő, ám lelkes kanáritartóként szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni, és egyben elmesélni az előzményeket.
Tavaly nyáron kaptam egy gyönyörű hím, majd karácsonyra egy tojó kanárit. (Nem tudom, hogy melyik alfajtába tartoznak kanárikon belül

)
Júniusban megindult a fészekrakás, nem sokkal később három tojást láttam meg a fészekben, amelyekből sajnos csak egy kelt ki 14 nap múlva. A fióka szépen nődögélt, tettem a kalitkába boltban kapható és házilag késztett lágyeleséget is (reszelt répa, főtt tojás+darált keksz), mellyel a szülők buzgón etették a kicsit. Kb. 20 nap múlva ki"repült"a fészekből, és a két felnőtt a kalitka alján etette tovább. Ám egyik nap megláttam hogy a tojó megtámadja a kicsit és a tollait tépkedi. (Ekkor kb. 25 napos volt) Azonnal áttettem egy másik kalitkába, (ami eleinte szörnyű "sírással" járt), tettem be neki lágyeleséget, némi magot és vizet is, azonban nem tudta ellátni magát, ezért elkezdtem kézből etetni. Némi lágyeleséget eszegetett, szőlőt és almát tudtam neki adni, ez így zajlott kb. 4-5 napig.Egészségesnek tűnt, azonban egy szörnyű reggelen holtan találtam a kalitkájában, azóta sem tudom hogy mi történhetett.
Szerintetek mit csináltam rosszul? Vagy talán beteg lehetett?
Egy másik furcsa dolog, hogy amikor a tojó csipkedni kezdte, ezzel egyidőben újabb fészket kezdtek építeni, és pároztak is, mikor a kicsit külön tettem. Azóta szintén 3 tojást raktak, viszont most mind a három ki is kelt, etetik őket, én úgy látom minden rendben, mégis úgy félek, hátha újra megtörténik ami a múltkor.
Arra is gondoltam hogy lehet hogy ki kellene vennem, és kézből etetni? Vagy haggyam hogy a természet "intézze" a dolgokat? Mit adjak nekik hogy biztosan erősek és egészségesek legyenek a kicsik? Most van bent a kalitkában kanáriknak való magkeverék, házi+ bolti lágyeleség amihez kagylótörmelékes Ca, foszfor tartalmú készítményt keverek. (A neten olvastam hogy ez is kell nekik.)
Mit tehetnék még, hogy biztosan jól fejlődjenek?
Bocsi hogy kicsit hosszúra sikeredett, és előre is köszi a segítséget!