Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
Hozzászólás 2010 máj. 12, 23:50 
Általános fórumozási szabályok

  Az IDRE Fórum üzemeltetője és tulajdonosa az Ifjú Díszmadártenyésztők-természetvédők Regionális Egyesülete. A Fórumot az üzemeltető azzal a céllal hozta létre, hogy a díszmadár tartóknak, tenyésztőknek, a hobbi iránt érdeklődőknek biztosítson helyet a közösségi élet színteréül, kulturált formában való beszélgetéshez, információ cseréhez, kapcsolattartáshoz. Továbbá kiemelt célja, hogy a kezdő érdeklődők és díszmadár tartók kezdeti nehézségein, problémáin a tapasztaltabb tenyésztők bevonásával segítsen. A Fórumon való írás, olvasás, részvétel nem jog, hanem lehetőség. Aki ezzel a lehetőséggel nem építő, jó szándékkal él, hanem rombol, ártó szándékúan visszaél, azt a Fórum üzemeltetője, vagy meghatalmazottja (Adminisztrátorok, Moderátorok) előbb figyelmezteti, majd szükség szerint jogosultságok megvonásával büntetheti.


  Az Általános fórumozási szabályok el nem olvasása, nem ismerete nem mentesít a be nem tartásából eredő következmények alól.

I. Fórumba történő regisztrálás

  A regisztrálás célja a fórumozók azonosítása, a hozzájuk tartozó jogosultságok kiosztása, spam robotok kiszűrése. A regisztráció során megadott személyi adatokat az üzemeltető az Adatvédelmi irányelvei alapján kezeli. A fórum nyilvános részeit mindenki láthatja, olvashatja, azonban a fórumhoz hozzászólni és egyéb funkciókat használni csak regisztrált felhasználók tudnak.
  Regisztrációnál mindenki szabadon választhatja meg a felhasználói nevét (nick-jét) az erkölcsi, stb. szabályok betartása mellet. A felhasználói nevét a felhasználó utólag már nem tudja megváltoztatni. Ha mégis erre lenne igény, ezt kizárólag Adminisztrátor segítségével, megfelelő indoklást követően lehet megtenni. Ehhez adminisztrátori segítséget privát üzenetben (PÜ) lehet kérni. A regisztráció során megadott e-mail címre a rendszer automatikusan megerősítést kérő levelet küld. A megerősítés elmulasztása esetén a regisztráció nem jön létre.
  A fórumba bárki szabadon regisztrálhat, illetve használhatja bizonyos szolgáltatásait. Ez alól kivétel a gazdasági társaságok, szervezetek képviselőinek regisztrációja, akik a fórumot „ingyen”reklám céljául kívánják használni. Részükre ezt a tevékenységet folytatni kizárólag az üzemeltetővel történt megegyezés alapján lehetséges.
  Egy személy csak egy felhasználói névvel regisztrálhat, valamint egy regisztrált felhasználói nevet csak egy személy használhat. A duplikált felhasználókat vagy szándékos megtévesztőket a moderátorok azonnali hatállyal és véglegesen kizárják.

II. Felhasználók lehetőségei és jogosultságai

  1. A nem regisztrált, úgynevezett Vendég felhasználók: (Regisztráció vagy az azonosítás céljául szolgáló bejelentkezés nélkül minden felhasználó ebbe a csoportba kerül.)
   a. Láthatják a fórum nyilvános részeit, olvashatják a hozzászólásokat, használhatják a "keresés" funkciót.
   b. Nem írhatnak, és nem válaszolhatnak a hozzászólásokra, nem adhatnak fel hirdetést, nem láthatják a regisztrált tagok adatlapját (e-mail cím, MSN, stb.) nem írhatnak PÜ-t (privát üzenet) és nem küldhetnek e-mailt regisztrált felhasználóknak.

  2. Regisztrált felhasználók: (Automatikusan ebbe a csoportba kerül mindenki aki regisztrált és bejelentkezett a Fórumra):
   a. Láthatják a nyilvános topikokat, olvashatják a hozzászólásokat, használhatják a "keresés" funkciót, a „Felhasználói Vezérlőpult” segítségével szerkeszthetik az adatlapjukat, egyéni beállításokat hozhatnak létre, megváltoztathatják belépő jelszavukat. Hozzászólás elküldése után csak néhány percig szerkesztheti a hozzászólását. Láthatják regisztrált tagok adatlapját és adatait (e-mail cím, MSN, stb). Írhatnak és kaphatnak PÜ-t (privát üzenet), küldhetnek e-mailt más regisztrált felhasználóknak.
   b. Nem láthatják a regisztrált IDRE tagok számára létrehozott nem nyilvános topikokat, nem változtathatják meg a regisztrációs nevüket (csak erős indokkal lehetséges a név változtatása, mely az adminisztrátor egyéni döntése alapján kerül jóváhagyásra). Nem törölheti hozzászólásait.

  3. Regisztrált IDRE tag (Ebbe a csoportba kerülnek az Adminisztrátor által jóváhagyott regisztrált tagok, akik az Ifjú Díszmadártenyésztők-természetvédők Regionális Egyesületének, mint civil egyesületnek a rendes tagjai. A tagság hivatalos belépési nyilatkozat benyújtásával és a tagsági díj befizetésével keletkezik.)
   a. Rendelkeznek minden jogosultsággal, amivel a regisztrált felhasználók, de ezen felül láthatják az IDRE tagok számára létrehozott zárt topikokat is.

  4. Adminisztrátorok és moderátorok az Ifjú Díszmadártenyésztők-természetvédők Regionális Egyesület mint üzemeltető által felhatalmazott regisztrált felhasználók, akik Regisztrált IDRE tag jogkörei mellet egyéb moderátori és adminisztrációs jogkörrel, és eszközökkel is fel vannak ruházva.


III. Fórum felépítése, szerkezete
Az IDRE Fórum szerkezete, az ezzel kapcsolatos tudnivalók, szabályok, lehetőségek és megkötések.

  Az IDRE Fórum strukturált szerkezetű. Több fő fórumrészből áll, melyek az alábbi csoportokból és azok topikjaiból tevődik össze.

  Szabályzatok és útmutatók
   Szabályzat: fórum szabályzatának helye. Mielőtt bármit teszel a fórumon, olvasd el a szabályzatot!
   Használati kalauz: fórum használatával, kezelésével kapcsolatos kalauzok, útmutatók topikjai . A fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket itt lehet eszközölni, továbbá itt lehet kérdezni, segítséget kérni, ha valaki nem boldogul bizonyos funkciókkal, valamint technikai probléma esetén.

  Szervezeti élet: Ebben a fórumrészben kapnak helyet alfórumokra lebontva a madarászat szervezeti életével kapcsolatos témák. Több alfórumot tartalmaz, ezek használatára eltérő irányelvek érvényesek:
   IDRE tagjainak zárt fórum topikjai az IDRE tagságával, belső szervezeti életeivel kapcsolatos témáknak adnak helyet, mely az egyesületen belüli belső kommunikációt, információáramlást hivatott elősegíteni. A topikokhoz csak a regisztrált IDRE tagoknak van hozzáférésük.
   Egyesületi események: az IDRE tevékenységével, rendezvényeivel kapcsolatos témák csoportja. Az IDRE nyilvános kommunikációjának helyszíne.
   Országos események: más egyesületek rendezvényeinek, tevékenységének helyet adó témák helyszíne, illetve egyéb szervezeti és szövetségi eszmecserék megvitatása, feladatok tisztázása.
   IDRE műhely: műhely az együttgondolkodásra, nagyobb problémák megoldásának kidolgozására fórumozók, további egyesületek bevonásával.
   Oktatási témák: díszmadártartással, tenyésztéssel kapcsolatos szakirodalmak, források és egyéb kiadványokkal kapcsolatos topikok helye.

  Gondolatok a madárfajokról: Ebben a fórumrészben kapnak helyet al-fórumokra bontva a különböző díszmadár fajokkal, faj csoportokkal kapcsolatos eszmecserék. Minden egyes al-fórumban megtalálható egy Trécselő topik, melybe mehet bele majdnem minden. Azonban két szabályt itt is figyelembe kell venni: 1) a hozzászólás valamilyen szinten szóljon a madarakról, 2) ha egy felmerülő kérdés szaktopikba való, azt a szaktopikok céljának megfelelően, a témának legjobban megfelelő szaktopikba kell írni.
   Egzoták: az egzotikus díszmadarak, díszpintyek tenyésztése
   Kanárik: Énekes kanárikkal (Harzer roller), színkanárikkal és alakkanárikkal foglalkozó témák.
   Lágyevők:
   Ritkaságok: Különleges madarak, szővőpintyek és újonnan felfedezett fajok témái.
   Magevők:
   Papagájok:
   Díszgalambok:
   Díszbaromfik:

  Vadmadarak és terepmadarászat: ahogy a neve is mutatja, a vadon élő madarakkal, terepmadarászattal foglalkozó al-fórum, madárhatározóval, játékos fajtörővel és természetvédelemmel kissé „megbolondítva”.

  Madártartás eszközei és jogszabályai:
   Díszmadártartókra- tenyésztőkre vonatkozó jogszabályok: aktuális jogszabályok tartalmával kapcsolatos észrevételek, vélemények, tervezetek megvitatása.
   Tartási helyek, eszközök, felszerelések: díszmadártartással és tenyésztéssel kapcsolatos eszmecserék, tartástechnológiák, eleségek...

  Keres & kínál: Hirdetni csak itt lehet. Használatával kapcsolatos részletes tudnivalókat, előírásokat a különálló Keres & kínál Szabályzat tartalmazza , melyet a használata előtt feltétlenül javasolt elolvasni. Bármilyen más hozzászólás, ami nem a hirdetéssel kapcsolatos, offtopiknak minősül, így a moderátor értesítés nélkül törli.

IV. Moderáció

  1. Moderációval kapcsolatban, általánosságban: Azt, hogy melyik topikban mi van jó helyen, illetve mi nincs, azt a Moderátorok hivatottak pásztorolni. Hogy egy hozzászólás tartalma, hangneme elfogadható-e az adott topikban, vagy a Fórum teljes egészében, azt a Moderátorok jogosultak eldönteni, a végső döntés az ő kezükben van. A Moderátor, ha kell, figyelmeztet (hozzászólásba beleírva, vagy PÜ-ben), ha kell formailag, tartalmilag moderál, javít egy hozzászólást, ha kell, akkor áthelyez, ha kell, akkor törli a hozzászólást.

  2. A Moderátorok dolga a Fórumon a közösség érdekében a rend fenntartása. A moderátoroknak joga és lehetősége van egy felhasználót PÜ-ben figyelmeztetni. Súlyosabb, vagy halmozott esetben jogosult akár előzetes figyelmeztetés nélkül - utólagos indoklással - egy felhasználó jogosultságait korlátozni, legvégső esetben a felhasználót kitiltani.

  3. Ha egy felhasználó olyan hozzászólással találkozik, ami tartalmilag, formailag a Házirendben, a helyi Fórum Szabályzatban felsorolt előírásokba, tiltásokba ütközik, kérjük, ne reagáljon rá ott, ne válaszoljon rá, hanem nyomja meg a hozzászólás jobb alsó sarkában látható "hozzászólás jelentése" gombot (Kép). Hagyja az intézkedést a Moderátorokra, akik a jelentésnek köszönhetően hamarabb észlelik a gondot, hatékonyabban tudnak intézkedni.

V. Hozzászólásokkal kapcsolatos szabályok

  1. Regisztrációjával minden felhasználó elfogadta az IDRE Fórumon mindenkor érvényben levő Általános fórumozási szabályzatot, a helyi Szabályzatokban foglaltakat, illetve, hogy nem küld semmilyen politikai tartalmú, sértegető, obszcén, vulgáris, rágalmazó, gyűlöletkeltő, támadó, közízlést sértő vagy bármely más olyan tartalmat, mely sérti a Fórum közösségének érdekeit, közös nézeteit. Továbbá, regisztrációjával minden felhasználó elfogadta, hogy az általa írt hozzászólások, feltöltött tartalmak fölötti rendelkezés jogáról az elküldésükkel lemond a Fórum üzemeletetői javára, illetve hogy ezekért, ezekben foglaltakért az IDRE Fórum semmilyen felelősséget nem vállal.

  2. Tilos a hozzászólásban túlzottan (olvashatatlanul) kicsi betűméret használata (lásd 80-as méretnél kisebb), ahogy kerülendő indokolatlan használata a normálnál nagyobb betűméretnek, mert rontja az olvashatóságot, és rontja a topik kinézetét.

  3. Hozzászólás írásakor meg kell győződni arról, hogy a hozzászólást a felhasználó a megfelelő topikba küldi, kérdés felvetése előtt - szem előtt tartva, hogy mások ideje is legalább annyira drága, mint a kérdezőé - illik visszaolvasni az adott topikban, hogy nem hangzott-e már el a kérdés, nem tárgyalták, válaszolták-e már meg a témát a korábbiakban. A nagy mennyiségű hozzászólás miatt célszerű a keresőt is használni e célból.

  4. Nem illik egy hozzászólásban feltett kérdésre - tekintve, hogy ez egy fórum és nem egy levelező lista - emailben választ kérni, kivéve, ha kérdés konkrét személyhez szól, vagy nagyon személyes témákat érint (utóbbi esetben célszerűbb Privát Üzenetet írni inkább, hozzászólás helyett).

  5. A regisztrált felhasználók a hozzászólás elküldése után néhány percig szerkeszthetik a hozzászólásukat. Ez alapvetően egy lehetőség, például az utólag észrevett gépelési, stb. hibák javítására, de egyben kötelező is használni, ha például az elküldés után, mielőtt még az adott topikba másik felhasználótól hozzászólás érkezne, eszébe jut a felhasználónak egy lefelejtett félmondat, gondolat, vagy valami javítani, kiegészíteni való. Azaz: amennyiben a szerkesztési időn belül a felhasználóé az utolsó hozzászólás a topikban, a hozzászólás - szerkesztés használata helyett való - külön hozzászólásban történő javítása, kiegészítése nem megengedett, mert zavaró.

  6. Az IDRE Fórum publikus fórum, topikjai - néhány kivételtől eltekintve - bárki által olvashatóak, a különböző kereső oldalak által láthatóak, így hozzászólás írásakor érdemes nagyon figyelni, óvatosnak lenni, hogy milyen adatokat adunk ki magunkról, másokról. Ha személyes adatokat (tel.szám, lakcím, stb.) írunk magunkról, vagy másokról egy hozzászólásban, azt mindenki a saját felelősségére teszi, ezzel kapcsolatban a Fórum üzemeltetője semmilyen formában nem tehető utólag felelőssé. Más magánszemélyek személyes adatainak kiadása, kitárgyalása szigorúan tilos, kivéve, ha az érintett ehhez határozottan (írásban) és utólagosan is bizonyíthatóan hozzájárult.

  7. Hozzászóláskor ne feledjük, az IDRE Fórum egy közösségi portál, beszélgetni, egymást segíteni járunk ide. Kerüljük a veszekedést és mások sértegetését, igyekezzünk együttműködni a többiekkel, így a Moderátorokkal és az Adminisztrátorokkal is (ne feledjük: ők értünk vannak és nem ellenünk).

  8. A Technikai útmutatóban, a BBCode-okhoz használati útmutatóban, illetve az "Idézet" funkció helyes használatáról című útmutatóban a hozzászólások írásának formai helyességéről (idézés helyes használata; hozzászólás címzése, stb.), a funkciók (aláírásra vonatkozó tartalmi, formai elvárások, lehetőségek; kép csatolása, Youtube video beillesztése) helyes használatáról minden elérhető információ, segítség le van írva. A többi fórum felhasználóval szembeni udvariatlanság, illetve a Moderátorok idejének pazarlása ezek el nem olvasása, be nem tartása.

  9. A hozzászólás elküldése előtt célszerű mindig az előnézetet megtekinteni, mert ebből kiderül a kódok helytelen használata, és lehetőséget ad a helyesírási hibák kijavítására, valamint a hozzászólás szerkesztése közben érkezett új hozzászólásokra is figyelmeztet a rendszer.

  10. Tilos politikai tartalmú, obszcén, reklámnak minősülő vagy másokat sértő képek feltöltése, beillesztése vagy linkelése a fórum területére illetve az avatarhoz. A képeknél illetve az egyedi esetek elbírálásánál a moderátor döntése az irányadó.

VI. Regisztráció törlése és ehhez kapcsolódóan hozzászólások törlése

  Egy felhasználó regisztrációját és vagy hozzászólásait csak Adminisztrátor, vagy Moderátor tudja törölni.
  Regisztráció - bármilyen okból való - törlése után, a törölt felhasználó hozzászólásainak teljes, vagy részleges törléséről, megtartásáról az üzemeltető, illetve megbízottjai (Adminisztrátorok, Moderátorok) jogosultak dönteni, a fórum tartalmi egységének megőrzését tartva szem előtt elsődleges szempontként.
  A regisztráció - bármilyen okból való - törlése után, a törölt felhasználó felhasználói neve (nickje) törlődik a taglistából, adatlapja, és az azon megadott adatok sem érhetők el a továbbiakban, valamint a fórumon megmaradó hozzászólásai melletti adatlapon (valamint a hozzászólás fejlécében, a küldőnél) csak a nickje marad látható, egyéb adatai nem, nickje nem kattintható, kereshető a továbbiakban.

VI. Egyéb megkötések, szabályok


  1. Avatar használata: az Avatar (regisztrált névhez tartozó kép) használata nem kötelező, de használata esetén csak a regisztrált felhasználóról készült kép vagy a fórum témájához kapcsolódó kép (például egy madárról) állítható be. Szigorúan tilos reklám célzatú, politikai a közösséget ingerlő kép használata, melyet a moderátorok azonnal eltávolíthatnak.

Reméljük, hogy az itt leírtak hasznos iránymutatást nyújtanak a Fórum használatával kapcsolatban. Ha kérdés merülne fel, kérjük a Fórum működésével kapcsolatos kérdések című topikban feltenni, s ha nem érkezik ott válasz 1-2 napon belül, akkor kérjük PÜ-ben (privát üzenet) megismételni a Moderátorok, Adminisztrátorok felé.

Jó fórumozást, jó madarászást!


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2020 júl. 5, 10:32
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO