Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2010 jan. 28, 11:18 
guvat írta:
...vannak egész jó "alsó-középkategóriás" fajaim!
Vörös ásólúd, vörösnyakú lúd, batla, székicsér, nagy sárszalonka, fehérhátú fakopáncs,
fenyőszajkó...
Nem vagyok tviccser, a fehérhátút kivéve mind a 187 fajt 20km-es körzeten belül láttam.
Bár decemberben megvolt az első tviccsem (himalájai füzikére mentünk), de dippeltünk (jól írtam csicsörke?).

húú Guvat komám, azért vannak itten egészen jókis fajok :wink: vörös ásólúd, batla és fehérhátú fakopáncs is hiányzik még nekem... :roll: nomeg a 187 faj 20km belül is dícséretre méltó :lol:
hát igen, bennem azért csörgedezik némi twitcher vér (tvícser, madárfajvadász), minden nekem újnak számító twitch (tvícs, fajvadászat) érdekel elméletben, gyakorlatban pedig csak a lehetőségeimhez mérten... :wink: és természetesen én is dippeltem párszor jó fajokat (igen, ezt arra mondják, amikor egy tvícser le akar tvícselni egy madarat, de nem kerül a szeme elé a jószág, azaz dippeli, szépmagyarsággal :wink: )

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 28, 11:04 
Gabesz írta:
Ti minden évben lenullázzátok a listát?
Csicsörke, gratula! azért amit tettél! Olvastalak odaát, szemétkupac meg a park... Megszívlelték a dógot!

szia Gabesz! :D
hát igen, több listát is vezetek, de csak az óévi listát nullázom szilveszterkor :wink: és akkor indul az újévi lista, jelenleg például a 2010-es listámon eddig 58 fajom van.
köszi a gratulát, de igazából nem én takarítottam el a szemetet :wink: ma reggel lefotóztam az eredményt:
előtte:
Kép
utána:
Kép
lekaptam egy kékcinegét is :wink:
Kép
a parkban ma reggel volt még: fenyő- és erdei pinty, meggyvágó, vörösbegy, egy nagyfakopi hím, zöldike, tengelic és rengeteg fenyőrigó.
Puszi neked is!

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 28, 10:52 
guvat írta:
Közbe' megnéztem, hogy az általam leginkább látogatott területen, milyen gyakori a lent említett két faj. Fekete pöttyel jelöltem. Így már érthetőbb a helyzetem...

áhoj Guvat komám! :D
húú, ennek fényében tényleg nem könnyű a helyzet :shock: de majd tutira akkor fognak szem elé kerülni, amikor nem is keresed őket :wink:

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 27, 21:31 
Gabesz írta:
...Ti minden évben lenullázzátok a listát?...

Van olyan lista is, amelyik mindig az éppen aktuális évre vonatkozik.

"Csak látott fajok számolhatók, azaz a hallott és egyéb módon észlelt fajok nem."
...tehát a levegőben látott madár is számolható!

Nekem csak "Magyar listá"-m van. 188 fajjal.
Sok gyakorit még nem láttam. De vannak egész jó "alsó-középkategóriás" fajaim!
Vörös ásólúd, vörösnyakú lúd, batla, székicsér, nagy sárszalonka, fehérhátú fakopáncs,
fenyőszajkó...
Nem vagyok tviccser, a fehérhátút kivéve mind a 187 fajt 20km-es körzeten belül láttam.
Bár decemberben megvolt az első tviccsem (himalájai füzikére mentünk),
de dippeltünk (jól írtam csicsörke?).

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 jan. 27, 21:05 
Szevasztok, Cimborák! :D
Hű, te Guvat, ez aztán a precizitás! :shock: Mint egy főállású terepmadarász 8) .
Ti minden évben lenullázzátok a listát? (Ez csak egy naív kérdés és nincs köze természetesen az alábbi ábrához.)
Hát istenbizony összeírom, me má a kéváncsiság is nagyon furdall :lol: Persze, vannak ooyan fajok, melyeket csak megpillanthattam a légben úszva, mint pl. a keresztcsőrű, hallani a zöld küllőt... Az ilyen nem számít, igaz? Node az általam látott és direkt skubizott madarakról itt lapulnak a fotók. Legtöbb itthon, a kertünkben örvendeztetett meg saját látványával pölö a süvöltő- és csonttollú-ban kimondottan gyönyörködtem! Aztán egyik-másik tollas kirándulásaink alatt kerültek szeműgyre :wink: . No, összevetem.
Hanem Csicsörke, az a -30 úgy pofán vágott reggel 3/4 nyóckor, hogy még most es emlékszem! Édesanyám 25km-rel odébb lakik, nála stabil -33 volt két napon keresztül. No de nem sírunk. Mi az a -38hoz képest, mi az eddigi rekord volt? Tiszta Szibéria. És érdekes, most a hétvégén jártunk ki a kis tavacskánkhoz, de a tőkésrécéken kívül nem láttam más szárnyast a meleg vizű tavacskánál sem. Sőt, etetőket is helyeztünk el, de semmi nyomát nem látom, hogy rájártak volna. Tavaly nagyon sok vízirigót figyelhettem meg és egy szem guvatot is, idén sehol. :shock: Ja, s míg elfelejteném! Csicsörke, gratula! azért amit tettél! Olvastalak odaát, szemétkupac meg a park... Megszívlelték a dógot! :twisted:

Kép

Puszi nektek!

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 27, 20:44 
Gabesz írta:
Halihó, vadasok! :D
Olvastalak odaát a fajtörőn, hogy hiányoltok egy-két tollast a "gyűjteményből". Már régen elhatároztam, hogy én is összeírom, de addig még nem jutottam...

Ha összeírod feltétlenül írd meg!

Közbe' megnéztem, hogy az általam leginkább
látogatott területen, milyen gyakori a lent említett
két faj.
Fekete pöttyel jelöltem. Így már érthetőbb a helyzetem...

Kép

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 27, 20:04 
Gabesz írta:
Hárman voltak, egyikük gyönyörű citromsárga aljtollazattal! Ő lehetett a hím. A nagy hideg beterelte (-30) a faluba szegényeket, de most, hogy enyhült kicsikét... Nem lehet könnyű nekik odaki!

szia Gabesz!
húúú, a -30fok az nagyon kemény lehet... :69:
idehaza is elég kemény fagypont alatti havazós télies idő lesz állítólag a következő egy hétben, ezért az etetőkön elég nagy forgalom várható.

Hozzászólás 2010 jan. 27, 17:31 
Gabesz írta:
No, újraszerkesztettem. Most is szétnyúz?
Az imageshack hostingot használtam, szép magyar :lol: . Az átméretezett kép (640x480-as a jelenlegi, előbb 800x600 volt) fórum kódját linkeltem ide be.

Most annyira összement, hogy nem is látom.. :cyclopsani: :salut: :eye:
Még nem stabil a rendszer..valszeg..vagymi.. :drunken:

Hozzászólás 2010 jan. 27, 17:07 
No, újraszerkesztettem. Most is szétnyúz?
Az imageshack hostingot használtam, szép magyar :lol: . Az átméretezett kép (640x480-as a jelenlegi, előbb 800x600 volt) fórum kódját linkeltem ide be.

Hozzászólás 2010 jan. 27, 16:50 
Gabesz írta:
Hárman voltak, egyikük gyönyörű citromsárga aljtollazattal! Ő lehetett a hím. Csakhát nagyon magasak ezek a fák, alig tudtam kicentizni ezt az egy szemet is 8) . Kétszer jártak itt. A nagy hideg beterelte (-30) a faluba szegényeket, de most, hogy enyhült kicsikét... Nem lehet könnyű nekik odaki!

Ja, kép. :) Először egy kérdés: Szétnyúlt nálad vagy normál méret?

Jó hideg van arrafelé, bár itt is volt reggel -13...
Nagyméret, eléggé széteseik, de nem annyira vészes!

Hozzászólás 2010 jan. 27, 16:44 
Hárman voltak, egyikük gyönyörű citromsárga aljtollazattal! Ő lehetett a hím. Csakhát nagyon magasak ezek a fák, alig tudtam kicentizni ezt az egy szemet is 8) . Kétszer jártak itt. A nagy hideg beterelte (-30) a faluba szegényeket, de most, hogy enyhült kicsikét... Nem lehet könnyű nekik odaki!

Ja, kép. :) Először egy kérdés: Szétnyúlt nálad vagy normál méret?

Hozzászólás 2010 jan. 27, 16:39 
Szia Gabesz!
Úgy vélekedek én is,hogy Citromsármányt sikerült fényképezned! Talán tojó lesz ez, mert az öreg hímek gyönyörű sárgák így alulról.. :D

Ja,hogy tudtál képet feltölteni? :shock: Nálam még nem műxik...

Hozzászólás 2010 jan. 27, 16:25 
Halihó, vadasok! :D
Olvastalak odaát a fajtörőn, hogy hiányoltok egy-két tollast a "gyűjteményből". Már régen elhatároztam, hogy én is összeírom, de addig még nem jutottam. Csak gyűjtögetem róluk a képeket, már amelyiket sikerült csőre venni. Nade hoztam nektek valakit :wink: . Pár nappal ezelőtt volt három új vendégünk. Minden tél hoz új vendéget, kikkel eddig nem volt szerencsém találkozni, hát most a citromsármány tett látogatást nálunk. Vagyis, úgy vélem, hogy ő. Ő?

Kép

Üdv: Gabesz

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2010 jan. 27, 17:03-kor.

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 27, 14:37 
Skrachlaci írta:
Megvan a fotó, csak nemtom még feltölteni, nem tavaly Decemberben, hanem Novemberben készült.. :)
Schmidt Egon bácsi szerintem sokunk kedvence! Úgy tudom túl van a 80. életévén, de elképesztő friss léptekkel szeli át a Népliget ösvényeit, és figyelgeti a madarakat! Nyakában távcső, oldaltáskában jegyzetfüzet.

jaja, én is bírom a Mestert :wink: dedikált könyveim is vannak tőle :D
ahogy látom, még 80 alatt van, de nem sokkal és ez a Kossuth díj sem semmi :lol:
http://www.hirextra.hu/2009/03/15/schmidt-egon-iro-kossuth-dijat-kapott/

Hozzászólás 2010 jan. 27, 14:23 
Megvan a fotó, csak nemtom még feltölteni, nem tavaly Decemberben, hanem Novemberben készült.. :)
Schmidt Egon bácsi szerintem sokunk kedvence! Úgy tudom túl van a 80. életévén, de elképesztő friss léptekkel szeli át a Népliget ösvényeit, és figyelgeti a madarakat! Nyakában távcső, oldaltáskában jegyzetfüzet.

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 27, 14:02 
Skrachlaci írta:
guvat írta:
Visszanéztem. Az idei télen mindössze egy apaji adat van a bördingen. :(
Idén még nem láttam, de tavaly 2x is. :D
Mondjuk olyan fajok mint a kenderike és a citromsármány meg nincsenek meg... :evil:
Scmidt Egon Bá' azt írta télen a trágyakupacok környékén gyakorta előfordul citromsármány.
Ennyi trágyakupacot életembe' nem néztem át, de semmi...
Hétvégén egy kb 300-as csapatot (mezei veréb, zöldike, tengelic, fenyőpinty) néztem át,
de nem találtam a fenti madarakból.

Idén én is alig hallottam Citromsármányt, -itt Pest szélén Vecsés felé lakom-Kenderikét itt- ott hallani Meggyvágó, Csíz is kevesebb..Tengelic, Zőldike akad, de az sem sok.
Schmidt Egon bá"-t viszont láttam a Népligetben, még tavaly Decemberben ahogy a madarakat, meg a Mókusokat figyelgette.. :D Le is fotóztam az öreget titokben egy telével messziről.. :oops: :)

üdv Skacok itt is :lol:
naszóval, az igazat megvallva kifejezetten télen elég ritkán járnak a madarászok Apajpusztára, legalább is az én madarász ismerőseim, inkább a vizesebb élőhelyeket preferálják, nomeg akadt két ritkaság is most télen ami elszívta a pusztákról a madarászokat (havasi pinty és a keleti gerle, én sajna egyiket sem láttam, még... :wink: )
Guvat koma ne aggódj, előbb vagy utóbb meg lesz az a kenderike és a citromsármány is, csak törelem :D én speciel a pilismaróti öbölnél láttam idén mindkettőt :D a Duna menti fákon...
üdv Skrachlaci, aztán majd ha lehet felrakhatnád idre is az említett Egonbás fotót :lol:

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2010 jan. 25, 20:08 
feketemarcsi írta:
Sokkal karcsúbbnak tűnt és sötétebbnek. Lehet, hogy fiatal volt?

Ne izéjjé mán Marcsika !

Fiatal madár januárban...???
Első blikkre valamelyik fakúszra tippelék, de azok egy "árnyalattal" nagyobbak, mint az ökörszem. Házi rozsdafarkú is lehetne, elvileg, én idén már halottam illetve láttam is belőlük párat, s igaz ugyan, hogy sötét színük vagyon, de csőrzetjük nem valami hosszú.
Konkrétabb leírásban reménykedem...

canary1

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 25, 19:22 
feketemarcsi írta:
Sokkal karcsúbbnak tűnt és sötétebbnek. Lehet, hogy fiatal volt?

talán ha le tudnád fényképezni... egy fotó segíthetne a határozásban... :roll:

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 19, 17:11 
feketemarcsi írta:
Szerinted mi lehetett?
Egészen aprócska, törékeny kis madár, nyulánk formájú, még az ökörszemnél is kisebb, hosszú vékony csőre volt és sötétbarna tolla, amin néhol alig észrevehető sötét pöttyök voltak. Lent a földön és a bokrok alsó ágain ugrándozott, bent a háznál láttam, nem is félt, egész közel volt, alig egy méterre, mikor észrevettem. Nem szállt el, csak arrébb ugrált valamivel.

én bizony ökörszemre tippelnék, nemsok nála kisebb madárka van Európában, tán a királykák, de nekik nem sötétbarna a tolluk és ritkán jönnek földközelbe...
nem mindíg tartja fel ilyen peckesen a farkát:
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jan. 19, 15:44 
Késve bár, de törve nem :wink: juteszembe egy kis terepmadarász számvetés a 2009-es évről :D
Az év folyamán összesen 208 madárfajt láttam, ebből 19-et életemben először (sarki sirály, kis lilik, álarcos réce, vörös kánya, heringsirály, bütykös ásólúd, apácalúd, borzas gödény, nagy sárszalonka, tavi cankó, fülemülesitke, lappantyú, csigaforgató, rozsdástorkú pityer, kormos varjú, uhu, jeges búvár, örvös bukó, feketenyakú vöcsök), így a magyar listámon 241 faj szerepelt az év végén.
Vezettek három további listát is, melyek 2009-es záróadatai: Budapest lista 119 faj, Kőbánya lista 86 faj, Kiskunság lista 198 faj:
http://www.birding.hu/userAdatlap.do?id=3066
Érdekesebb saját fotók 2009-ből:
rozsdástorkú pityer:
Kép

borzas gödény:
Kép

kormos varjú:
Kép

uhu:
Kép

jeges búvár:
Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 101  Következő