Nos csak most olvastam, de kb 6-7 éve rendszeresen láttam fenyőszajkót itt dunaújváros mellett az erdőben. Többen is voltak....
Újra vannak fenyőszajkók Magyarországon "Az Alföldön az évnek ebben az időszakában eddig még soha nem látott madárfaj két példánya tanyázik Szolnok belvárosában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi tagszervezetének elnöke szerint ez akkora szenzáció, mintha fókák vagy rozmárok süttetnék a hasukat a megyeszékhelyet átszelő Tisza partján.
A kuriózum neve fenyőszajkó. Nem hivalkodó madár, bár egy verébnél azért szembeötlőbb jelenség. Sötétszürkés-feketés alapszínen fehér pöttyös tollazata jól megkülönböztethetővé teszi a varjúfélék családjának többi képviselőjétől. Mérete sem a megszokott az alföldi szemnek, hiszen a rigónál termetesebb, a vadgalambnál pedig valamivel vékonyabb dongájú.
Ez a madárfaj hivatalos adatok szerint legutóbb közel négy évtizede,1971-ben fordult elő Magyarország határain belül – tájékoztatta az MTI-t Urbán Sándor. A Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke úgy tudja, ezt megelőzően az 1940-50-es évek közepén figyeltek meg több példányt is, legnagyobb invázióját azonban immár közel egy évszázada, 1911-ben jegyezték fel a krónikások. Nem véletlenül, hiszen a fenyőszajkó alapvetően a magashegységek lakója: az Alpokban, Kárpátokban és a Tátrában érzi magát igazán otthon.
Tavaly december óta azonban több példányát is látták Magyarország területén. Szolnokon januárban fedezték fel a szokatlan szárnyasokat a környéken élők. Urbán Sándor - mint azt az MTI-nek elmondta - nemrégiben személyesen is látta a – feltételezései és a lakók megfigyelései alapján is nászra, illetve fészeképítésre készülő – fenyőszajkópárt a megyeszékhely egy csöndes, fenyő- és hársfákkal sűrűn tarkított utcájában.
A madarász azt állítja, hogy ha a helyi természetbarátok reményei és saját ösztönei nem csalnak, úgy "páratlan természeti csoda van készülőben". A szakirodalomban található feljegyzések ugyanis arról tanúskodnak, hogy költési időszakban az Alföldön e fajnak még egyetlen képviselője sem fordult elő és arra sincs bizonyíték, hogy Magyarországon fenyőszajkók valaha fészkeltek volna.
Forrás: MTI"
http://fmh.hu/cimlapon/20090507_fenyoszajko_ismet_magyarorszagonEgyébként ez nem felel meg a valóságnak: "Ez a madárfaj hivatalos adatok szerint legutóbb közel négy évtizede, 1971-ben fordult elő Magyarország határain belül – tájékoztatta az MTI-t Urbán Sándor." (lásd:
http://www.birding.hu)
én tavaly novemberben láttam először fenyőszajkót kb. 10 méterről

fotó: