Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2009 máj. 13, 11:10 
Fülesbaglyok foglalták el a gólya fészkeket Biharugrán
http://szeged.hir6.hu/cikk/29853/090511_fulesbaglyok_foglaltak_el_a_golya_feszkeket_biharugran
(Független Hírügynökség; 2009-05-11)
"A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai is meglepődtek, mikor baglyot találtak több gólyafészekben a Békés megyei Biharugrán.
"Szokatlan ez a fészkelési mód, eredeti költőhelye az erdei fülesbagolynak az elhagyott szarka-, vetési varjú vagy dolmányos varjú fészkek - mondta Bíró István a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi tájegység vezetője. A szakemberek azt feltételezik, hogy a természetes költőhelyek megfogyatkozása miatt választották a fülesbaglyok a számukra szokatlan költőhelyet. A környéken ugyanis egyre kevesebb a szarkafészek, a vetési varjú pedig teljesen eltűnt."
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 8, 11:17 
Madarak és Fák Napja
http://www.mme.hu/cgi-bin/cikk.pl?id=105
"1902 óta a Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a madarak védelmének érdekében. Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal.
A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, Magyarországon. A természetvédelmi törvény 43. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 8, 10:57 
Újra vannak fenyőszajkók Magyarországon

"Az Alföldön az évnek ebben az időszakában eddig még soha nem látott madárfaj két példánya tanyázik Szolnok belvárosában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi tagszervezetének elnöke szerint ez akkora szenzáció, mintha fókák vagy rozmárok süttetnék a hasukat a megyeszékhelyet átszelő Tisza partján.

A kuriózum neve fenyőszajkó. Nem hivalkodó madár, bár egy verébnél azért szembeötlőbb jelenség. Sötétszürkés-feketés alapszínen fehér pöttyös tollazata jól megkülönböztethetővé teszi a varjúfélék családjának többi képviselőjétől. Mérete sem a megszokott az alföldi szemnek, hiszen a rigónál termetesebb, a vadgalambnál pedig valamivel vékonyabb dongájú.

Ez a madárfaj hivatalos adatok szerint legutóbb közel négy évtizede,1971-ben fordult elő Magyarország határain belül – tájékoztatta az MTI-t Urbán Sándor. A Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke úgy tudja, ezt megelőzően az 1940-50-es évek közepén figyeltek meg több példányt is, legnagyobb invázióját azonban immár közel egy évszázada, 1911-ben jegyezték fel a krónikások. Nem véletlenül, hiszen a fenyőszajkó alapvetően a magashegységek lakója: az Alpokban, Kárpátokban és a Tátrában érzi magát igazán otthon.

Tavaly december óta azonban több példányát is látták Magyarország területén. Szolnokon januárban fedezték fel a szokatlan szárnyasokat a környéken élők. Urbán Sándor - mint azt az MTI-nek elmondta - nemrégiben személyesen is látta a – feltételezései és a lakók megfigyelései alapján is nászra, illetve fészeképítésre készülő – fenyőszajkópárt a megyeszékhely egy csöndes, fenyő- és hársfákkal sűrűn tarkított utcájában.

A madarász azt állítja, hogy ha a helyi természetbarátok reményei és saját ösztönei nem csalnak, úgy "páratlan természeti csoda van készülőben". A szakirodalomban található feljegyzések ugyanis arról tanúskodnak, hogy költési időszakban az Alföldön e fajnak még egyetlen képviselője sem fordult elő és arra sincs bizonyíték, hogy Magyarországon fenyőszajkók valaha fészkeltek volna.
Forrás: MTI"
http://fmh.hu/cimlapon/20090507_fenyoszajko_ismet_magyarorszagon
Egyébként ez nem felel meg a valóságnak: "Ez a madárfaj hivatalos adatok szerint legutóbb közel négy évtizede, 1971-ben fordult elő Magyarország határain belül – tájékoztatta az MTI-t Urbán Sándor." (lásd: http://www.birding.hu)
én tavaly novemberben láttam először fenyőszajkót kb. 10 méterről :wink: fotó:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 7, 15:34 
Fülemülék éjszakája
http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=549

Szeretettel várjuk a természet- és zenebarátokat, a szerelmespárokat, és a városi madarászokat, a Fülemülék éjszakája nevet viselő országos rendezvényünkre!

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat. A fülemüle gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel.

A fülemüle kedveli a bokrokkal teli kerteket, parkokat és erdőket. Minden helyszínen az MME szakemberei segítenek majd eligazodni az éjszaka hangjai között, s aki pár percig csendben sétál, vagy üldögél egy padon, varázslatos élménnyel töltekezhet fel.

A fülemüle egész Európában védett faj, hazánkban a természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán most számos városi helyszínen lesz a csillagos ég rejtelmeinek és látványosságainak megfigyelése a Magyar Csillagász Egyesület szakembereivel!

Fülemülék éjszakájára, Budapesten május 9-én, három helyszínen (Margitszigeten, Hajógyári-szigeten, Csepel-szigeten), és május 12-én a Margitszigeten!

(a Margitszigeten én is ott leszek túravezetőként :)

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 máj. 7, 14:57 
Szevasztok!
Felteszek IDRE pár jobban sikerült fotót a mostani hosszúhétvégi ULTRA MEGA KISKUNSÁG HARDCORE BIG ROUND TRIP SECOND EDITION THE EXPLORER TRIP-ről! :wink: 8) :lol: magyarul megmondva négy profi madarászhaverral elmentünk 3 napra egy Kiskunság-körútra madarászni.
itt egy kis írásos beszámoló:
szenzációs volt ez a hétvége!!!!!! 162 madárfajt láttunk, ebből nekem 6 új fajom lett!!! :D így most 236 fajnál tartok :) az új fajaim: nagy sárszalonka (5 méteren belül ugrott fel), tavi cankó (jó fényekben, kb.30 méterről), fülemülesitke (ez sem volt messzebb 30 méternél), lappantyú (a második este megpróbáltuk függőhálóval magnózva befogni és meggyűrűzni, de sajnos nem sikerült, viszont kb. 10 méteren belül pillantottuk meg a felröppenő jószágot ), csigaforgató (csak 1-2 percig volt a Böddi-széken, oszt tovarepült, messziről, de jól láttuk a hajnali fényekben), rozsdástorkú pittyer (ők is kb.30 méteren blül voltak, róluk készültek a fotók :) Ha lappantyút nem is, de képzeljétek, fogtunk egy nyári ludat :) szegénynek valami baja volt, de külsérelmi nyom nem volt rajta látható, viszont annyi erő még volt benne, hogy végül kiszükjön a kezünk közül...
szerencsére megúsztuk az esőt, viszont péntek éjjel baromi hideg volt, az autó hőmérője szerint 6,5fok, de lehet, hogy korahajnalban még ennyi sem volt... én meg mondom vagány gyerek vagyok, majd alszom a magaslesben, hát azóta életem legkeményebb fázásai között tartom számon azt az éjjelt... bizony a többieknek sem volt melegük a 3személyes sátorban… a második este inkább a kocsit választottam, kissé kényelmetlen volt ugyan, de legalább nem fáztam annyira… ettől az apróságtól eltekintve hatalmas élmény volt ez a túra, az a rengeteg madár, folyamatos madárének, gyönyörű természet, szabadság érzés, mindig azt csináltuk, amihez éppen kedvünk volt, csomót ökörködtünk, nagyon jól éreztük magunkat, sokat tanultam és rengeteg tapasztalatot szereztem madarászati szempontból. Az őszintét megmondva kijelenthetem, hogy ez a hétvége is bekerül az életem legjobb hétvégéi közé :lol: :wink: 8) :D
vándorsólyom:
Kép

kékbegy:
Kép

kék vércse pár:
Kép

rozsdástorkú pityer:
Kép

nyári lúd:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 30, 11:02 
Csapatos élet - veszprémi eredmény az amerikai tudományos akadémia lapjában
"A csapatos életnek jól ismertek az előnyei az állatok között. Nagyobb az egyedek esélye, hogy elkerüljék a ragadozók támadását és sikeresebbek a táplálékgyűjtésben is. Az amerikai tudományos akadémia neves folyóirata (PNAS) e heti számában két magyar kutató eredményeiről számol be, akik házi verebek különböző nagyságú csoportjaival kísérleteztek, hogy megállapítsák, a problémamegoldásban is előnyt jelent-e a nagyobb csoportméret."
forrás: http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090427-a-nagyobb-csoportok-sikeresebbek-a-hazi-verebeknel.html

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 28, 12:59 
feketemarcsi írta:
...kis sárga csicsergőnk a fa tetején, azt hiszem csicsörke...

igen, ez jó eséllyel tényleg csicsörke lehet... :roll:
az alábbi madárhang kereső segítségével leellenőrizheted a kérdéses éneket, írd be a csicsörke latin nevét Serinus serinus:
http://www.vogelstimmen.de/html/suchen.html

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 28, 12:36 
neco írta:
...4 fajjal gyarapodott a madárállományom most tavasszal... egy vörösbegy sofordált a komposzt rakás körül egy-egy félbe vágott alma, vagy egy kis párolt zöldség okán, de sajnos ők már két hónapja eltűntek..... :?

hello Neco!
ez tök jó :lol: kicsit azért irigykedek a kerted miatt :wink:
elképzelhető, hogy a vörösbegy északi jövevény lehett, aki már hazarepült...
az én kis Csajkovszkij parkomban pedig hallottam egy fülemülét szólni a hétvégén és egy kis poszátát (Sylvia curruca) is sikerült hangról beazonosítanom :D

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 ápr. 28, 11:44 
Halihó Mindenkinek!

Dicsekedni szeretnék néktek! 4 fajjal gyarapodott a madárállományom most tavasszal.
széncinegék költöztek a kerti pavilon oszlopára elhelyezett odúba,
fekete rigó fészkel a galagonya fámon
kenderike fészeknek kell lennie a sövényben, mert folyamatosan az egyik tujában tűnnek el a madarak.
barátkaposzáta fészkel az általam meghatározhatatlan dzsumbujt alkotó bokorban a kert sarkában. (a fészket nem láttam, de a hím folyamatosan a felette lévő diófán énekel, a tojó meg a bokor belsejében tünőzik.)

Egész télen egy ökörszem és egy vörösbegy sofordált a komposzt rakás körül egy-egy félbe vágott alma, vagy egy kis párolt zöldség okán, de sajnos ők már két hónapja eltűntek..... :?

Canary1 barátom! Mikor megyünk fülest-fülelni?! :wink:

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 27, 18:45 
emys írta:
Nem kéne már ilyenkor valahol a tajgán lenniük? Tegnap láttam ezt a kb 50 fős csapatot az utcánkban.

hello!
sőtmitöbb, a legutóbbi nagy invázió alkalmával (2005-2006 telén) május közepéig is itt maradtak:
2006. május 14. Csonttollú - Bombycilla garrulus 14 Nógrádsipek, Nógrád Csernák Szabolcs
(Dátum Faj Példány Település, megye Megfigyelő(k)
forrás: http://www.birding.hu

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2009 ápr. 23, 14:31 
Kép

Sziasztok!

Nem kéne már ilyenkor valahol a tajgán lenniük? Tegnap láttam ezt a kb 50 fős csapatot az utcánkban.
Télen rengeteg volt belőlük, de ilyen későn tavasszal még nem láttam őket.

(Bocs a roszz minőségű képért, de nem volt nálam jobb gép.)

emys

http://www.exopet.hu/

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2009 ápr. 15, 12:13 
Ezt az Index-ről hozom. Annyira azért mégsem újdonság, mert aki a madarai viselkedését figyeli, biztosan észrevette egy-két madár jellegzetes reakcióját a "nézésre" 8) :wink: . Nálam egy tojó rendszerint megáll és engem figyel, ha nézem, és addig nem etet, vagy abbahagyja a kis beste...

"A madarak olvasnak az emberi tekintetből
2009.04.15. 11:33 - MTI
Sok ember változtat viselkedésén, ha mások tekintetét érzi magán. Ezt a magatartásformát most szelíd csókáknál is megfigyelte két brit kutató. Auguste von Bayern és Nathan Emery a Current Biology című szaklapban tette közzé eredményeit. "Úgy tűnik, a csókák felismerik a szem vizuális észlelésben betöltött szerepét" - véli Auguste von Bayern.

A varjúfélével folytatott kísérletek során kiderítették a kutatók, hogy a kézzel nevelt madarak vártak a táplálkozás elkezdésével, ha egy idegen személy figyelte őket. Ha azonban a személy elfordult, a habozásnak is vége szakadt - ugyanúgy, mint amikor egy ismerős személy szegezte rájuk tekintetét.

Ezen kívül a csókák információt szereztek a tekintet irányából is: megtalálták az eldugott táplálékot, ha a kutatók tekintete köztük és a rejtekhely között vándorolt. Ha azonban a kutatók csukott szemmel mutattak fejükkel a megfelelő irányba, csődöt mondott a madarak tudománya.

A cikkben azt írják a kutatók, hogy a legtöbb eddig vizsgált állatfaj, többek közt a kutya és a csimpánz, nem reagál az emberi tekintet irányára. A csókák teljesítménye ezért figyelemreméltó igazán. A kutatók mindazonáltal megjegyzik, hogy a vizsgálati eredmények nem feltétlenül a csókák természetes ösztöneit tükrözik. A szem figyelése akár az emberhez fűződő szoros viszonyuk, szocializációjuk eredményeképp is létrejöhetett."

Pussz:Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 14, 9:38 
sziasztok!
szombaton meglátogattuk az MME Bp-i HCs-vel a Tápiószecsői halastavakat madárleskelődés céljából, sajnos most nem bővült új fajjal a listám, de élmény volt újra hallani a fülemüléket énekelni, bölömbikát bőgni :wink: és füsti fecskét, fekete gólyát látni:
Kép
átrepülő két rétisas, egy halászsas és egy lócsér is mély benyomást tett a csapatra :lol:
és egy kis mocsári teknős is megtisztelt minket :lol:
Kép

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2009 ápr. 6, 22:18 
Hali-hali, sziasztok!

Elújságolom nektek is: idén láttam először élőben süvöltőt!!! 8) Éppen a mi kertünkben a meggyfán ücsörgött a drága. Az okos könyvemből tudom, hím a kis ügyes. Ezt a fotót meg Tami fiam készítette, spéci nekem :lol: :

Kép

No, röppentem!

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 ápr. 3, 11:12 
Megkerült az egyik sirályunk Krakkóban :!: :shock: :idea: :lol:

Gyűrűzve ------------------------------------------------------------------
Jelölés Fémgyűrű: Budapest 385775
Jelölés Színes gyűrű adva: piros H075
Faj Dankasirály (Larus ridibundus) [5820]
Kor 2. évén túl [6]
Dátum 2009-02-24
Hely Budapest V. (Belgrád rakpart - Vigadó tér), Pest,
Magyarország (HG48 47°29'45"N 19°03'02"E)
Egyéb adatok
Megtaláló Hegedüs Dániel (600), E-mail: dani.hegedus@gmail.com

Megkerült -----------------------------------------------------------------
Jelölés Fémgyűrű: Budapest 385775
Faj Dankasirály (Larus ridibundus) [5820]
Kor 2. évén túl [6]
Állapot Egészséges, és szabadon hagyva vagy engedve [7]
Körülmények színes lábgyűrű(k) alapján azonosítva [81]
Dátum 2009-03-25
Hely Krakow-Dabie (Vistula river), Krakow, Lengyelország (PLKW
50°03'N 19°59'E)
Egyéb adatok
Megtaláló Damian Wiehle, E-mail: d.wiehle@poczta.fm
Távolság 293 km 14 fok (É-ÉK)
Eltelt idő 0 év 0 hónap 29 nap [29]
Hivatkozás 2009/155
---------------------------------------------------------------------------

Madárgyűrűzési Központ / Hungarian Bird Ringing Centre
MME / BirdLife Hungary
Költő u. 21., H-1121 Budapest
Tel.: +36-1-391-1772
Fax: +36-1-275-6267
E-mail: ringers@mme.hu

Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 márc. 31, 9:56 
methian írta:

Kép

:D

:56: Húúúú basszus!!!! A'szittem hülyéskedtek, és ez valami montázs! Erre megnézem és tényleg fókák mászkálnak a farakáson!!! :idea: :?: :!: :shock: :shock: :shock:
Beszarás! :D

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 márc. 31, 9:11 
csendes99 írta:
...a Duna- Dráva Nemzeti Parktól tudtam elérni valakit és oda vitték! Remélem jól van , és meg tudják menteni!

Gratula a madármentő akciódhoz! :D

Hozzászólás 2009 márc. 30, 20:13 
jött egy ur érte! elvitte!
rá 20 percre csörög a telefon! :D
-Helló itt vagyok a faluba akkor merre laksz! :D:D
mondtam neki hogy itt és itt, de a madarat már elvitték! :D
a Duna- Dráva Nemzeti Parktól tudtam elérni valakit és oda vitték!
olyan ari volt amikor vettem ki a kalitból, nem is csipet a kezem felé!
egésznap elsétálgatott az udvarba a kutya meg kisérgette vigyázott rá!
Remélem jól van , és meg tudják menteni!

IDRE díjas

Hozzászólás 2009 márc. 30, 13:30 
csendes99 írta:
Folyamatossan hivnak a tegnapiak akik nem vették fel a telefont 13 körül jönnek a varnyúéer! :)
Nagyon csunya a szárnya! :( azt mondták több mint valószinű nem lesz röpképes már! szépen eszik iszik!

szia!
szegény :( de legalább az azért jó jel, szépen eszik iszik...
tényleg, lehet tudni, hogy hová vitték?

Hozzászólás 2009 márc. 28, 10:48 
Folyamatossan hivnak a tegnapiak akik nem vették fel a telefont 13 körül jönnek a varnyúéer! :)
Nagyon csunya a szárnya! :( azt mondták több mint valószinű nem lesz röpképes már!
szépen eszik iszik!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 101  Következő