Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 okt. 30, 17:09 
Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők!

Önkéntes felmérők jelentkezését várjuk a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez. Az idei már az 6. országos felmérés, amelyet most is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd.

A felmérés időpontja: 2008 október 23. – november 23.

A felmérés fontos információkat szolgáltat ahhoz a munkához, mely elősegíti azon törekvésünket, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék.
Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME és a hazai természetvédelmi szervezetek eddig is nagyon sokat tettek megoldása érdekében, madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény nem született. A veszélyes szakaszok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.

Akadálymentes Égbolt

2008. február 26-án a KvVm, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére.
A megállapodás alapján az MME és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átadják az áramszolgáltatók számára azoknak a vezetékszakaszoknak a pontos térképi lehatárolását, amelyek madárvédelmi szempontból veszélyesnek minősíthetők. Az áramszolgáltatók az ez alapján kidolgozott ütemterv alapján tudják tervezni, mely szakaszokon és milyen madárvédelmi megoldásokat kell alkalmazniuk, amennyiben átalakításokat végeznek az adott szakaszon. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

Mit tehet Ön, ha be szeretne kapcsolódni a felmérésbe?

2008. október 23. és november 23. között járjon végig lakhelye közelében egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk. Igény szerint térképet is tudunk küldeni a felmérendő területről.
Az adatlapokat 2008. november 30-ig várjuk a lent megadott címen, melyeket a beérkezés után azonnal feldolgozunk, és sajtótájékoztató keretében ismertetjük a felmérés eredményeit.
Kérünk mindenkit, aki részt tud venni a felmérésben, részvételi szándékát jelezze felénk, hogy a megfelelő útmutatást és az adatlapokat időben elküldhessük!
Természetesen a megadott időszakon kívüli felmérések eredményeit is várjuk, hiszen minden egyes ellenőrzött oszlop és feldolgozott adat segítheti munkánkat.

Jelentkezés:
Papp Ferenc
Telefon: 20/569-8607
E-mail: papp.ferenc@mme.hu

Az e-mail-en történő jelentkezés és adatközlés esetén kérjük, hogy az „Elektromos felmérés” tárgyat használja, s mindenképpen jelezze, hogy mely település(ek) külterületén végezne felméréseket.
Itt a link (letölthetõ dokumentumok, Madárfajok maradványainak meghatározása): http://www.mme-monitoring.hu/news.php
Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 okt. 30, 1:54 
Kép

A közös "zsákmány", a torony lakója.
:wink:

http://rollercanary.hupont.hu/

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:47 
Köszi a választ! Úgy látszik, nem vagyok eléggé figyelmes :roll: ... De szoktatom a szemem 8) !

Nekem meg az volt nagy élmény, hogy ilyen vérbeli madarásszal vagy madárbolonddal :lol: barangolohattunk erdőn-mezőn, hegyen-völgyön, mint amilyen Te is vagy! Itt is köszönöm! (Azt a vércsét, a közös zsákmányt, még jópárszor megfigyeltük azóta :wink: !)

Kép

Puszi neked: Gabesz

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:27 
Szia Gabesz!
Persze hogy lehet. Nálatok gyakori, és egész évben előforduló faj. Odakünn Jani-bánál méginkább előfordulhat, hiszen ott rengeteg a luc fenyő, aminek a magjai a fő tápláléka ennek a madárnak. (különben csak a tojó mohazöld, a hím pirosas árnyalatú)

Különben nekem nagy élmény volt, mikor nálatok járva süvöltőt, csízt láttam, hallottam nyáron. Nálunk ezek elsősorban őszi-téli vendégek.

Hozzászólás 2008 okt. 28, 19:30 
Sziasztok, fiúk!
Neco, meglehet, hogy ilyen keresztcsőrűt láttam én is itt nálunk??? Lehetséges? Még október elején tettünk egy kirándulást Ráckebelbe, tudod, ahol együtt is voltunk János bácsinál, a vadásznál. És képzeld, Alpár vette észre a madarat!!! Ragályos ez a madárfigyelősdi! :lol: Nagyon szép mohazöld- ugye mohazöld? :| madár érdekes módon mint a harkály kapaszkodott a fa törzsén... Csak az a baj, hogy a könyveim szerint sem tudtam beazonosítani... A könyvem szerint a kersztcsőrű tényleg ez a szín, de egy tömzsi izmos madárka... De ez, amit láttunk csinos darab volt. Fixxx ilyen :cyclopsani: , mint amit te hoztál a fotókon!!!

neco írta:
Kép

Kép

Puszi és üdv: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 28, 14:50 
neco írta:
Egyik csapat a szomszéd fenyőfáján ült meg ozsonnázni.

szuper fotók :D
Érdemes tüzetesebben is átnézni a keresztcsőrű csapatokat, hátha akad köztük szalagos keresztcsőrű (Loxia leucoptera) is :idea:
A bördingen már van fent adat egy miskolci párról, ha jól tudom ez az 5. magyar megfigyelésük és kb. 10 éve volt az utolsó :!: http://birding.hu/main.do
Kép
Fotó: © ifj. Vasuta Gábor (ajánlom mindenki figyelmébe a Vasuta képtárat, nagyon jó madaras fotók vannak fent: http://vasutag.freeblog.hu :lol:

Hozzászólás 2008 okt. 28, 0:59 
Csicsörke írta:
Keresztcsőrűek lepték el hazánkat

Vörösvárt is. Ma délután kertészkedtem egy kicsit, vagy öt csapatot láttam elhúzni. Egyik csapat a szomszéd fenyőfáján ült meg ozsonnázni.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 19:48 
kuvik írta:
Reméljük, hogy a királyka boldogan éli szabad életét, mert másnap reggel elengedtem

szia :D
nagyon aranyos kis madárka volt, egyébként eddig kézben még nem láttam királykát csak távcsővégen.
Soxerencsét királyka! :lol:

Hozzászólás 2008 okt. 27, 19:39 
Szia!

Reméljük, hogy a királyka boldogan éli szabad életét, mert másnap reggel elengedtem, és nagyszerűen repült.Remélem emlékében tovább élünk, mégha neki nem is volt oly nagy szüksége a mi "barátságunkra".
:01:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 19:27 
jameg a 210. fajom a keresztcsőrű lett :lol: javaslom minden madármegfigyelő figyelmébe a lucfenyők átvizslatását mostanság, akár a nagyvárosokban is, hiszen az én keresztcsőrű csapatom is itt Budapesten került a szemem elé :shock:
Keresztcsőrűek lepték el hazánkat
Idén ősszel nagy számban jelentek meg az ország szinte minden táján az elsősorban magashegységekben és Észak-Európában fészkelő keresztcsőrűek. 10-50 példányból álló csapataikat még alföldi területeken is gyakran megfigyelték, ami igazi kuriózumnak számít!
Európai állománya részleges vonuló, elterjedési területe déli vidékén sokszor át is telel. Az elsősorban lucfenyveseket kedvelő keresztcsőrűek hazánkban ritka fészkelőnek számítanak középhegységeink fenyveseiben. Európa hegyvidéki fenyveseiben és Eurázsia tajga övében költ, de Észak-Amerika hasonló területein, Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában is fészkel.
Egyes években inváziószerűen jelennek meg hazánkban, ami idén nagy valószínűséggel a jó toboztermésnek tudható be. Sajátos, repülés közben is hallható "gibb-gibb" vagy "kipp-kipp" hangjukról könnyű őket azonosítani. Egyre több felé, még a fővárosban is találkozhatunk velük, amint tobozok felnyitására specializálódott csőrükkel szedegetik ki a magvakat.
Az inváziós viselkedés a keresztcsőrűn kívül más téli vendégekre is jellemző, így a csonttollúra vagy a zsezsére. Ekkor az egyébként rendszertelenül megjelenő északi madárfajok az adott évben bő táplálékbázissal rendelkező területekre érkeznek nagy csapatokban.
Közeledik a madáretetési időszak. A keresztcsőrűek speciális táplálkozásuk miatt etetőkre nem járnak, viszont madáritatók kihelyezésével lehetőség van, hogy segítsük őket a nehezebb téli hónapokban!
http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=500
Kép
Fotó: Máté Bence

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 19:22 
vasárnap voltam egy madárgyűrűzési akción a Rákos-patak mentén és most láttam előszőr kézben szajkót, nagyon kemény jószág 8) szegény Dani gyűrűző barátom kezét teljesen kikezdte és a hangja sem volt túl kellemes :roll:
Kép
a vörösbegy persze sokkal békésebb volt:
Kép
az ökörszem pedig kifejezetten ügyes szabadulóművész, mint a gyűjtőzsákból, mind pedig a gyűrűző kezéből, de azért ez a példány gond nélkül meg lett patkolva :lol:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 19:16 
tényleg Guvat komám, vajon mi lett a sorsa szegény ablaknak ütődött sárgafejű királykának, amelyet a Vajó Sanyi vett a szárnyai alá? :D
Kép
Kép
hozam még pár fotót a Kuviknál történt pénteki látogatásról, tényleg gyönyörű madarak ezek a háromszínű papagájamandinák, és nagyon vagányak a fiataljaik :lol:
Kép
Kép
azért a kákapintyek is ott voltak a szeren :D
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 18:51 
guvat írta:
sajna nem madár nyert...

sebaj, de legalább a gólya dobogós lett :roll:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 27, 13:28 
Csicsörke írta:
...Szavazzunk minél többen, hogy madár legyen rajta! :lol:
Kép

sajna nem madár nyert...
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 20, 13:05 
Komoly veszélyben a magyar rigók és énekesmadarak
http://index.hu/tudomany/rigo1014/
"Az utóbbi öt évben a szarkák a mezőgazdasági területekről a városi élőhelyek felé vették az irányt, ahol a szemétdombok mellett felfedezték a városi énekesmadarak fészkeit. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden eddiginél több bejelentést kap a fészekrabló szarkák miatt aggódó énekesmadár-szimpatizáns városlakóktól.
„A szarka kirabolja a fészket, mindegy neki, hogy még csak tojásos, vagy már fiókás fészekről van szó. Sőt, még a repülő fiókákat is megeszi” – mondta az Indexnek Berényi Zsombor, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.
Kép
A szarka eredetileg a mezőgazdasági fasorokat, nyíltabb bokor- és erdősávokat, a mozaikos szerkeszetű kultúrtájat kedveli, de ahogy ezek az élőhelyek fogyatkoznak, új élőhelyek után néz. Vagyis nem arról van szó, hogy több a szarka, mert létszámuk a MME Monitoring információi szerint 64000 – 89000 párnál stagnál, egyszerűen a városlakók most vették észre. Magyarországon ugyanaz zajlik az utóbbi öt évben, mint ami a kilencvenes évek elején Nyugat-Európában. Az élőhelyek csökkenése és a vonzó városi körülmények miatt egyre több faj kényszerül a városba, így például a szarka, vagy a korábban erdőkben lakó örvös galamb és az énekes rigó is.
A szarka beköltözése a városba rossz hír a hazánkban élő húsz rigófajnaknak és az énekesmadaraknak, jó hír viszont az olyan honi ragadozómadaraknak, amelyek elhagyott szarkafészkekben költenek. „A szarka mellett szól az az érv, hogy velük több ragadozónak, így a vörös vércsének, a kabasólyom és az erdei fülesbagolynak lesz fészke” – mondja az ornitológus.
Nincs megoldás a szarkára. Bár a szarka komoly veszélyt jelent, semmit nem lehet tenni ellene: a városban természetvédelmi okok miatt nem szabad pusztítani. „A lakott területen kívül a szarka egész évben vadászható, a városban azonban nem. Nagyon nehéz kivitelezni is, a szarkáknak szánt csapdáknak ugyanis más madár, estleg kutya vagy macska is áldozatul eshet. Több évtizeddel ezelőtt lakott területeken szaporodásgátló magkeverékekkel ritkították a szarkákat, de ennek súlyos ökoszisztémaromboló hatása volt. Angliában azokon a helyeken, ahol fokozottan védett madarak élnek, Larsen-típusú élve befogó csapdával kapják el a szarkákat. Nálunk erre lakott területen nincs lehetőség” – fogalmaz a szakember.
Berényi Zsombor szerint a városi rigók és énekesmadarak állományának visszaesése bekövetkezhet, de a nyugat-európai minta bíztató. „Ott az állománycsökkenés után beállt egyfajta egyensúly. Azonban valószínűleg átrendeződik a nagyvárosi énekesmadár-térkép: kertvárosokban, peremterületeken sűrűbben fordulnak majd elő, és a belső részeken, ahol kevesebb élőhely van, a szarka lesz a domináns.”

a szerző saját megjegyzése: "Bár vannak a cikkben olyan részek, amiket én nem is mondtam, pl.: hogy 20 rigófaj lenne Magyarországon, mindössze csak 6 fajuk van, amiből 4 fészkel nálunk. Na mindegy, ezt az adatot nem tudom honnan vették! Az újságírok szeretnek önállóskodni, pedig korrektúráztam is a cikket mielőtt kirakták volna, mégsem úgy jelent meg, ahogyan én kijavítottam. A többi nagyjából stimmel..." (Berényi Zsombor)

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 20, 12:59 
Sólyom három napig túrázik a Hortobágyon
Forrás: MTI
Sólyom László köztársasági elnök vasárnap megkezdte látogatását a Hortobágyi Nemzeti Parkban, s a háromnapos túra első programjaként Poroszlónál áthajózott a Tisza-tavon.
A 127 négyzetkilométer kiterjedésű Tisza-tó hazánk második legnagyobb összefüggő vízfelülete.
A tó északnyugati részén található tiszafüredi madárrezervátum európai jelentőségű élőhely, ahol mintegy 200 madárfaj található.
A Sarudi-medence szintén egyedülálló adottságokkal rendelkezik, gazdag állat- és növényvilágával, apró holtágaival, csatornáival és szigeteivel.
A köztársasági elnök a Hortobágyon áthaladva a Tornyi-dombi gulyaálláson megtekintette a "daruhúzást", amikor is napnyugtához közeledve a madarak csapatostul vonulnak éjszakai szálláshelyükre. Október vége felé közel hetven-nyolcvan ezer darumadár vonul át a Hortobágyon.
Kép
A Hortobágyi Nemzeti Park 1973-ban jött létre, mint Magyarország első nemzeti parkja, s 1999-ben Kultúr-táj kategóriában a Világörökség részévé vált. A Hortobágy Európa legnagyobb kiterjedésű épen maradt nyílt legelő pusztája.
A Hortobágyi Nemzeti Park működési területén 38 természetvédelmi őr dolgozik."STOP
http://stop.hu/articles/article.php?id=398705

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 20, 10:30 
karel írta:
Bocs, szerintem nem nézőpont hanem az alakzat alakjához viszonyított repülési irány kérdése..... Ami pedig ugyebár ék alak.

Üdv Karel!
Én csak egy dolgot hiányolok a hozzászólásaidból, "ami pedig ugyebár" egy konkrét irodalmi hivatkozás az ék alakzatról, hiszen a V-alakzat mellett már szerepeltettünk pár forrást! Enélkül szerintem nem igen beszélhetünk szakmai vitáról, hanem inkább csak amolyan vitatkozásról...
egyébként meg tökmindegy hogy hívjuk, nem beszélni kell róla hanem gyönyörködni benne a terepen…
Kép

Hozzászólás 2008 okt. 19, 10:34 
Szovel :wink: :

A te első hozzászólásodat én kioktatónak olvastam :roll: , te pedig az én hozzászólásomat sértőnek :? . Mint kiderült, mindketten tévedtünk, mert téged a jószándék vezérelt engem pedig a "nem bírom szó nélkül hagyni" a magam stílusában :wink: . No, ezt akkor letárgyaltuk? Szent a béka? :lol:

Üdv: Gabesz

Ui: azért még szívesen vitáztam volna, vagy inkább olvastam volna tőletek építő jellegű vitát, mert ti szakavatottabbak vagytok!- az ékről meg a V-ről, a régi és új fogalmak használatáról és hogy ez pl. hogyan jelenik meg más nyelvekben is?! Pl. hogyan repülnek németül, franciául a szóban forgó vándorok. In english azt olvastam, hogy "in V-shaped formation" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Canada_Goose ) 8) :cyclopsani: .

Hozzászólás 2008 okt. 18, 23:33 
Üdv!

Gabesz írta:
Figyuzz, Karel!
Istenbizony nem akartam én senkit sem bántani, csak próbáltam kicsit viccesen elmondani az én nézőpontomat, mert ilyen visszapofázós székely fehérnép vagyok. Hát rosszul sült el. Azt viszont tudtam, hogy miért repülnek ék alakban, vagy ahogyan én a V-vel hasonlítom össze, de azt hiszem ezentúl gyönyörű alakzatnak fogom nevezni
Üdv: Gabesz

Jó, én meg csak a nézőpontod szerinti dolgot szerettem volna szakmailag helyes kifejezéssel illetni. De hogy az előző hsz-ban miért emlegetted a hangnememet, még mindig nem értem. Azóta min 5x elolvastam és nem találtam benne semmi kivetni valót és valszeg akkor sem találnék ha 50x olvasnám el.

brimston írta:
Helló Karel
Bár az én tárgyilagosságom is megkérdőjelezhető, én most is inkább a te hangnemedet érzem kioktatónak! Már az első hozzászólás óta. Bár valszínűleg megint helyre teszel engem is.

Amúgy látom nem barátokat szerezni jársz erre a fórumra....

nálad ez valami élethivatás hogy ahol csak érsz ott engem piszkálsz? Mert én úgy látom hogy te meg azért jársz ide hogy engem fikázz. Máshogy eddig még nem reagáltál az általam felvetett dolgokra. Ahol reagáltál az általam megejtett hozzászólásokra ott mindenütt csak kötözködésig jutottál. Nem értem. Viszont ha már mindenáron a kötözködésnél és a személyeskedésnél tartunk akkor legyen ahogy akarod: Szerintem neked nem csak a tárgyilagosságod kérdőjelezhető meg hanem más is.....

.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 18, 17:57 
szerinem a lényeg az, hogy mind az ÉK mind a V elnevezés helyes. :shock:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 101  Következő