Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 18, 17:54 
karel írta:
...Jó. Tőlem át lehet venni máshonnan és lehet alkalmazni a pongyolaságot itt is, sőt be lehet állítani a hozzászólásaimat kötekedésnek - engem pedig hülyének - de nekem csak annyi volt a szándékom hogy szakmailag helyes kifejezéseket alkalmazzunk.
"ők csak tudják..." LEHET. DE az meg biztos hogy az ék alak nem az én fejemben született meg, hanem mások tanították. (Talán nem mellesleg szakmailag kicsit ott voltak a szeren. Egyébként pár diplomás emberekről van szó, AKIKHEZ KÉPEST amúgy én tényleg segg hülye vagyok. Náluk gyorsan jött a karó ha valaki "v" alakot emlegetett az ék helyett). Viszont azt nem értem hogy akkor itt hobbimadarászok miért erőlködnek és derülnek jókat - az amúgy jobbító szándékú - (szerintük) hülyeségemen.....

na akkor bemásolok onnan is ahol nincs "pongyolaság".
onnan ahol igazán ott vannak a szeren. figyu:

"MADÁRHATÁROZÓ
Lars Svensson, Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström

Fordította: dr. Magyar Gábor, Schmidt András, dr. Sós Endre
A magyar kiadást szakmailag ellenőrízte: Haraszty László

...LUDAK... Vonulók, hagyományos útvonalakat használnak, családokban vagy nagy csapatokban, V alakban vagy hullámzó, hajlított sorban vonulnak..."

nem akarlak semminek sem beállítani.
a hozzászólásnál javaslom az emotikonok használatát, ezzel is segítve
ahozzászólás pontosabb megértését.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 18, 17:41 
karel írta:
...Azt hogy "fordítva mennének" azt úgy értettem hogy ha az alakzatnak a zárt vége (csúcsa) lenne az alakzat hátulja, a nyitott vége (ami általában a hátulja) pedig az eleje...

akkor a te olvastod szerint az fordított ék alak lenne.
amennyiben valójában V alakról baeszélnél akkor úgy
lenne, hogy a madarak a földbe csapódnának. mert vizuálisan
úgy lenne V alak. nem?

Hozzászólás 2008 okt. 18, 17:25 
Helló Karel

Bár az én tárgyilagosságom is megkérdőjelezhető, én most is inkább a te hangnemedet érzem kioktatónak! Már az első hozzászólás óta. Bár valszínűleg megint helyre teszel engem is.

Amúgy látom nem barátokat szerezni jársz erre a fórumra....

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 okt. 18, 16:53 
Figyuzz, Karel!
Istenbizony nem akartam én senkit sem bántani, csak próbáltam kicsit viccesen elmondani az én nézőpontomat, mert ilyen visszapofázós székely fehérnép vagyok. Hát rosszul sült el. Azt viszont tudtam, hogy miért repülnek ék alakban, vagy ahogyan én a V-vel hasonlítom össze, de azt hiszem ezentúl gyönyörű alakzatnak fogom nevezni :wink: , csak nem tudtam volna ilyen szép szakszöveggel megfogalmazni. Kicsit a szót is szerettem volna másik irányba terelni, de úgy látszik ez sem sikerült. Aztán szerintem olyan hobbimadarászok is olvassák ezt az oldalt, akik még esetleg ezt nem tudták.

Hanem légyszíves magyarázd meg nekem, mert az Istennek sem értem, mire mind célzol az alakzat zárásánál... Ez is valami szakszó? A szög zárásáról beszélsz? Hogy hegyes- vagy tompaszöget zárnak be az alakzat szárai?

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2008 okt. 18, 15:35 
Üdv!

Gabesz írta:
Idézet:
Nem értem miért gúnyolódsz, de nem baj, nyugodtan mulass csak jól... A kérdésedre miszerint miért ne repülhetnének "v" alakzatban az ék helyett csak annyi a válaszom hogy elvileg nyugodtan megtehetnék, akadálya túl sok nincs, mindössze az alakzat zárására kellene figyelniük, egyébként pedig az alakzat előnyét ki tudnák használni abban az esetben is ha "v" alakban repülnének. Mégsem ezt teszik, hanem maradnak a jól bevált éknél.

Szia, Karel!

Szerintem nagyon is egyet beszélünk, csak legfennebb más hangnemben... Azt azért fogadd el, hogy amit írtam nem gúnynak szántam. Bocs, ha úgy is lehet olvasni.

Ami az ék alakot, a V formát illeti (és most ne mint betűt figyeld, de úgy is nézheted :lol: ) a nagyra becsült David Attenborough, képzeld, "gyönyörű alakzatnak" is nevezi! :D És idézek a könyvből, mert szerintem sok hobbimadarásznak, mint én is, érdekesnek tűnhet :wink: :

"A rózsás gödények az energiatartalékolás egy további formáját is kifejlesztették. Ők a társaik által keltett légörvényeket használják ki. A szárny repülőfelülete alatt keletkező magas nyomású levegő átbukik a szárny hegyén át a felső felület alacsony nyomású területére. Ez az enyhe, felfelé irányuló örvény rövid idei megmarad a madár nyomában. A kötelékben repülő gödény ezt használja ki úgy, hogy nem közvetlenül az előtte repülő madár farka, hanem annak szárnycsúcsa mögött halad. (...) Ezért vesznek fel a pelikánfélék gyakran V alakzatot. Ráadásul, mivel a szárnycsúcs keltette örvénylés a szárny lefelé irányuló csapása után a legnagyobb, majd rövid idő alatt megszűnik, a gödények nemcsak alakzatban repülnek, de olyan tökéletes összhangban verdesnek a szárnyaikkal, mint egy jól begyakorlott balettkar. Az egyetlen madár, amelyik nem élvezi ennek a repülési rendnek az előnyeit, az a vezérhajós. Ezért miután elvégezte a feladat rá eső részét, hátramarad, és átadja helyét egy társának. A ludak is ilyen, mindannyiunk által jól ismert gyönyörű alakzatban repülnek."

KépKép

Meg vagyok lepődve. Azt hittem hogy itt azért még ha "csak" - ebben semmi sértő szándék nem volt, én is az vagyok - hobbimadarászok vannak akkor is azzal legalább tisztában vannak hogy az alakzatban repülő madarak az egymás szárnya(i) által keltett légörvény(eke)t használják ki, és emiatt alakul ki az ék alakzat. De látom van akinek ez érdekesnek tűnhet. Viszont akkor azt nem értem hogy ha már magát az okot sem ismerte akkor a forma nevénél miért erőlködik a helytelen elnevezés helyességének mindenáron történő bizonyításával.....
Egyébként mint látod írtam az előző hozzászólásomban hogy ha tényleg "v" alakban repülnének akkor is ki tudnák használni az alakzat előnyét, viszont az alakzat zárására figyelniük kellene. Ami ugyebár nem lenne egyszerű.
Egyébként pedig a "v" alak elnevezés azért is helytelen mert nem minden esetben veszi fel a fordított "v" betű formáját az alakzat, van amikor igencsak "torz"-nak tűnik az ék szárainak egymáshoz viszonyított helyzete (ugyebár ezt a menetirányhoz számított szélirány és az ily módon "eltolódott helyzetű" légörvény befolyásolja), viszont az ék formát ekkor is rá lehet mondani.

Egyébként a más hangnemhez csak annyit hogy már megint ez van felemlegetve hogy milyen hangnemben írogatok, holott szerintem igencsak megkérdőjelezhető hogy melyikünk hozzászólása volt tárgyilagosabb és melyikünké gúnyosabb hangvételű. Egyébként Gabesz pont azok közé tartozott eddig akiket "jó fejnek" gondoltam, erre simán ő is azzal jön hogy milyen hangnembeli különbségek vannak a hozzászólásaink közt. Ráadásul úgy hogy az ő írásából simán süt az enyhe gúny, én meg senkire semmi rosszat nem írtam.

.

Hozzászólás 2008 okt. 18, 14:09 
Idézet:
Nem értem miért gúnyolódsz, de nem baj, nyugodtan mulass csak jól... A kérdésedre miszerint miért ne repülhetnének "v" alakzatban az ék helyett csak annyi a válaszom hogy elvileg nyugodtan megtehetnék, akadálya túl sok nincs, mindössze az alakzat zárására kellene figyelniük, egyébként pedig az alakzat előnyét ki tudnák használni abban az esetben is ha "v" alakban repülnének. Mégsem ezt teszik, hanem maradnak a jól bevált éknél.

Szia, Karel!

Szerintem nagyon is egyet beszélünk, csak legfennebb más hangnemben... Azt azért fogadd el, hogy amit írtam nem gúnynak szántam. Bocs, ha úgy is lehet olvasni.

Ami az ék alakot, a V formát illeti (és most ne mint betűt figyeld, de úgy is nézheted :lol: ) a nagyra becsült David Attenborough, képzeld, "gyönyörű alakzatnak" is nevezi! :D És idézek a könyvből, mert szerintem sok hobbimadarásznak, mint én is, érdekesnek tűnhet :wink: :

"A rózsás gödények az energiatartalékolás egy további formáját is kifejlesztették. Ők a társaik által keltett légörvényeket használják ki. A szárny repülőfelülete alatt keletkező magas nyomású levegő átbukik a szárny hegyén át a felső felület alacsony nyomású területére. Ez az enyhe, felfelé irányuló örvény rövid idei megmarad a madár nyomában. A kötelékben repülő gödény ezt használja ki úgy, hogy nem közvetlenül az előtte repülő madár farka, hanem annak szárnycsúcsa mögött halad. (...) Ezért vesznek fel a pelikánfélék gyakran V alakzatot. Ráadásul, mivel a szárnycsúcs keltette örvénylés a szárny lefelé irányuló csapása után a legnagyobb, majd rövid idő alatt megszűnik, a gödények nemcsak alakzatban repülnek, de olyan tökéletes összhangban verdesnek a szárnyaikkal, mint egy jól begyakorlott balettkar. Az egyetlen madár, amelyik nem élvezi ennek a repülési rendnek az előnyeit, az a vezérhajós. Ezért miután elvégezte a feladat rá eső részét, hátramarad, és átadja helyét egy társának. A ludak is ilyen, mindannyiunk által jól ismert gyönyörű alakzatban repülnek."

KépKép

Hozzászólás 2008 okt. 18, 11:38 
Üdv!

(Előző törlődött véletlenül, úgyhogy újra nekifutok...)

guvat írta:
karel írta:
...(akkor repülnének "v" alakban ha fordítva mennének.)...

?

Azt hogy "fordítva mennének" azt úgy értettem hogy ha az alakzatnak a zárt vége (csúcsa) lenne az alakzat hátulja, a nyitott vége (ami általában a hátulja) pedig az eleje.

guvat írta:
„Fehér gólya”
madár- és természetvédelmi oktatási program
MUNKAFÜZET
Szöveg:
Boldogh Sándor – dr. Miroslav Fulin
Szakmailag ellenôrizte:
Lovászi Péter

Ha a csapat V-alakban vonul és trombitázó (grúú-grúú) hangot hallat, akkor
vonuló darucsapatot, míg gágogás esetén ludakat látunk

Magyar Madártani és
Természetvédelmi Egyesület Titkárság
MME 4. sz. Gömör–Tornai Helyi Csoport
1121 Budapest, Költô u. 21.

3758 Jósvafô, Tengerszem tó 1.
www.mme.hu, www.golya.mme.hu

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafô, Tengerszem oldal 1.
info.anp@t-online.hu
www.anp.hu

Ők csak tudják...

Jó. Tőlem át lehet venni máshonnan és lehet alkalmazni a pongyolaságot itt is, sőt be lehet állítani a hozzászólásaimat kötekedésnek - engem pedig hülyének - de nekem csak annyi volt a szándékom hogy szakmailag helyes kifejezéseket alkalmazzunk.
"ők csak tudják..." LEHET. DE az meg biztos hogy az ék alak nem az én fejemben született meg, hanem mások tanították. (Talán nem mellesleg szakmailag kicsit ott voltak a szeren. Egyébként pár diplomás emberekről van szó, AKIKHEZ KÉPEST amúgy én tényleg segg hülye vagyok. Náluk gyorsan jött a karó ha valaki "v" alakot emlegetett az ék helyett). Viszont azt nem értem hogy akkor itt hobbimadarászok miért erőlködnek és derülnek jókat - az amúgy jobbító szándékú - (szerintük) hülyeségemen.....

Gabesz írta:
Jóóóvan, Karel! :lol: De má mé ne repülhetnének V alakzatban? Az ék az milyen formájú? Nem pont olyan mint a V? Persze, a csúcsos felét, az élét ütik a fába, a V-nek is a csúcsát nézzük menetiránynak... Gondóhatod 8)
:wink:
Gabesz

Hi Gabesz!
Nem értem miért gúnyolódsz, de nem baj, nyugodtan mulass csak jól...
A kérdésedre miszerint miért ne repülhetnének "v" alakzatban az ék helyett csak annyi a válaszom hogy elvileg nyugodtan megtehetnék, akadálya túl sok nincs, mindössze az alakzat zárására kellene figyelniük, egyébként pedig az alakzat előnyét ki tudnák használni abban az esetben is ha "v" alakban repülnének. Mégsem ezt teszik, hanem maradnak a jól bevált éknél.

Csicsörke írta:
karel írta:
(Egyébként ÉK alakban repülnek)

naja, nézőpont kérdése

Bocs, szerintem nem nézőpont hanem az alakzat alakjához viszonyított repülési irány kérdése..... Ami pedig ugyebár ék alak.

.

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 okt. 17, 14:13 
Skrachlaci írta:
Javasolnék az érmére egy olyan alakot, aki monnyuk baglyot tart a jobb kezén.... :lol: :lol:

támogatom, hol lehet rá szavazni? :lol: :lol: :lol:

Hozzászólás 2008 okt. 17, 14:11 
Csicsörke írta:
guvat írta:
„Fehér gólya” madár- és természetvédelmi oktatási program

a gólyáról jut eszembe:
Milyen kép legyen az új 200 forintos érmén?
Az alábbi linken lehet szavazni az új 200 forintos érménk hátoldalának grafikájára:
http://www.forint.hu/engine.aspx?page=szavazas
Szavazzunk minél többen, hogy madár legyen rajta! :lol:
Kép

Javasolnék az érmére egy olyan alakot, aki monnyuk baglyot tart a jobb kezén.... :lol: :lol:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 14:08 
guvat írta:
„Fehér gólya” madár- és természetvédelmi oktatási program

a gólyáról jut eszembe:
Milyen kép legyen az új 200 forintos érmén?
Az alábbi linken lehet szavazni az új 200 forintos érménk hátoldalának grafikájára:
http://www.forint.hu/engine.aspx?page=szavazas
Szavazzunk minél többen, hogy madár legyen rajta! :lol:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 14:03 
karel írta:
(Egyébként ÉK alakban repülnek)

naja, nézőpont kérdése

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 14:01 
guvat írta:
a parti pityer nem volt új?

csáó, asszem az is új volt, de ezt majd a Nomenklator Bizotság fogja eldönteni, a birdingen csak gyengécske fotók vannak róla...

Hozzászólás 2008 okt. 17, 12:41 
Jóóóvan, Karel! :lol: De má mé ne repülhetnének V alakzatban? Az ék az milyen formájú? Nem pont olyan mint a V? Persze, a csúcsos felét, az élét ütik a fába, a V-nek is a csúcsát nézzük menetiránynak... Gondóhatod 8)
:wink:
Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 12:39 
„Fehér gólya”
madár- és természetvédelmi oktatási program
MUNKAFÜZET
Szöveg:
Boldogh Sándor – dr. Miroslav Fulin
Szakmailag ellenôrizte:
Lovászi Péter

…A megfigyelések során mindig alaposan figyeljünk a vonuló madárcsapatok által kiadott hangokra és a
csapat alakjára. Ha a madarak valamilyen hangot adnak ki, akkor biztos, hogy nem gólyáról, hanem va-
lamilyen más fajról van szó. Ha a csapat V-alakban vonul és trombitázó (grúú-grúú) hangot hallat, akkor
vonuló darucsapatot, míg gágogás esetén ludakat látunk

Magyar Madártani és
Természetvédelmi Egyesület Titkárság
MME 4. sz. Gömör–Tornai Helyi Csoport
1121 Budapest, Költô u. 21.

3758 Jósvafô, Tengerszem tó 1.
www.mme.hu, www.golya.mme.hu

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafô, Tengerszem oldal 1.
info.anp@t-online.hu
www.anp.hu

Ők csak tudják...

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 12:37 
karel írta:
...(akkor repülnének "v" alakban ha fordítva mennének.)...

?

Hozzászólás 2008 okt. 17, 12:23 
Sziasztok!

A 7-tel és 8-cal korábbi hozzászólásokhoz lenne annyi hozzáfűznivalóm hogy a libák nem repülhettek "w" alakban. Már csak azért sem mert alapból sem "v" alakzatban repülnek. (akkor repülnének "v" alakban ha fordítva mennének.)
(Egyébként ÉK alakban repülnek).

.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 okt. 17, 9:09 
Csicsörke írta:
Új faj jelent meg Magyarország élővilágában október 14-én!!!

HI!
a parti pityer nem volt új?

Hozzászólás 2008 okt. 16, 20:42 
Ja, és persze, volt még egy recens adata az erdei sármánynak Hollandiából is (De Cocksdorp, Texel), október 4-én.
Érdekes, hogy minden esetben fiatal vagy tojó egyedeket figyeltek meg.

Kép

Hozzászólás 2008 okt. 16, 20:36 
Október 13-án Franciaországban (Ouessant Island) is volt látva egy erdei sármány.

Kép

Szilárd

Hozzászólás 2008 okt. 16, 16:51 
Köszi az infót Csicsörke!
Gondolom nagy volt az izgalom mikor megpillantották a függőhálóban... :D

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 101  Következő