Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 márc. 19, 10:23 
Húúúúúú.....Csicsöri.... én meresztgetem a szemem, látom is hogy ott valami más van, de ebből beazanosítani nem tudom.
Viszont a "vöröses színű lúdnyak" megjegyzésed egy vörösnyakú lúdra (Branta ruficollis) enged következtetni. Ráadásul a határozóm megjegyzése: "Gyakran a nagy lilikhez (Anser albifrons) társul...."

http://rollercanary.hupont.hu/

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 márc. 18, 16:34 
sziasztok!
Március 15-én a Dinnyési Fertőt látogattuk meg az MME Bpi HCsvel. 5 új fajjal gazdagodott a fajlistám: gulipán, fütyülő réce, böjti réce, havasi pityer és a képen látható, akarom mondani egy gyakorlott madarász szem által kiszúrható ritka lúdfaj, melyik is :?:
a kép közepére, egy vöröses színű lúdnyakra kell fókuszálni :wink:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 7, 11:21 
sziasztok!
Megint részt vettem egy madárgyűrűzési akcióban a Rákosi réteken, itt Kőbányán! Végre sikerült önállóan kihámoznom az első madaramat a hálóból! :D mily meglepő, egy széncinegét! Mindent összevéve ez volt kábé a 20. próbálkozásom. A gyűrűzővizsgával rendelkező kolléga aszonta, hogy ne aggódjak, majd megjön az a rutin, kábé 300 madárkiszedés után... :roll:
jameg most volt először zöldike a kezemben :)
Kép
a madarászatban csak a korai kelést nem szeretem :?

ő egy zöldike tojó:
Kép

A hím kékcinegék színe csodálatos:
Kép

Ez a példány még nem jött rá, hogy már elkészült és simán tovarepülhetne, inkább még tartotta magát kicsit ezen az ujjon :D
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 4, 12:25 
tudtátok, hogy:
Dolmányos albatrosz (Thalassarche melanophris, más néven Diomedea melanophris) a madarak (Aves) osztályának a viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjéhez és az albatroszfélék (Diomedeidae) családjához tartozó faj.
Veszélyeztetettségi státusz: végveszélyben
Elterjedése: Amikor nem költenek, az albatroszok az idejüket a déli tengereken töltik. Olyan félreeső szigeteken fészkel, mint az Auckland-szigetek, a Tristan da Cunha-szigetek és Dél-Georgia, ahol gyakorlatilag nincs is ellensége.
Megjelenése: A dolmányos albatrosz hossza 80-95 centiméter, szárnyfesztávolsága 2-2,4 méter (a vándoralbatrosznál (Diomedea exulans) ez 3,6 métert is elérheti) és testtömege 3-4 kilogramm. A hímnek és a tojónak egyaránt sötét háta és szürke farka van; szárnyuk felső része szürkésbarna színű, alsó része pedig sötét szélű; testük többi része fehér. A kifejlett madár szeme felett sötét színű tollcsík található. A csőre hosszú, sárga, horog alakú, vége rózsaszínű; rajta kis orrlyukak találhatóak, amelyeket a gyomorolaj és a só kiválasztására használ (tengervizet iszik!).
Életmódja: Általában magányos, de kolóniákban költ. Tápláléka tintahalakból és halakból tevődik össze. Általában 30 év (de például a vándoralbatrosz elérheti a 80 éves kort is).
Szaporodása: Az ivarérettséget 4-7 évesen érik el, ezután csak kétévenként párzanak. Az albatroszpár homok- vagy iszapkupacot rak egy magaslatra, ahonnan jól át tudja tekinteni a tengert. Egy fészekaljban, csak egy tojás van, amely fehér, vörösesbarna foltokkal. A költés körülbelül 2 hónapig tart, ezután a fióka több mint 9 hónapig marad a fészekben.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dolm%C3%A1nyos_albatrosz
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 márc. 4, 12:01 
Hegedűs Zsolt írta:
csicsörke

az első talált sűllyedt :wink:
a másik jószág pedig egy dankasirály!

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 21:57 
Nekem táncoltak, téged meg letiszteltek. :92:
Égi jel! :57:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 29, 20:43 
Hasonló csodálatos élményben nekem is volt részem egyszer Dinnyésen. Egy több tízezres seregélycsapat hullámzott be a nádas felé a partvonal fölött /s felettünk/ éjszakázni a nádasba.
Először azt hittük eleredt az eső, nézve a tóban gyűrűző rengeteg apró hullámkarikát.
Mire felocsúdhattunk volna, már nem volt menekvés, a seregélyürülékeső beterített minket. Le vagytok ti sz...va, gondolhatták, tegyük hozzá jogosan! Ennyit a "továbbsuhanó gyönyörűséges égi jelenségről".
Azóta viszont igen szerencsés vagyok!
:101:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 feb. 29, 20:12 
...hi-hi, "kedves csicsörke"...:61:

Más:
Képzeljétek!!! Újságoltam már a nagy örömhírt, hogy megjöttek a seregélyek. Nna, amellett, hogy minden reggel a kávém mellé itt énekelnek több sort is az ablakom felett, reggel suliba menet minden 50 méterre egy almafán, vagy villanypóznán ( :oops: még nem madárbarát..., talán sok év múlva), vagy pedig egy terebélyes körtefa száraz ágain ott fütyülnek kegyetlenül fiúsan a seregélyek, egymást túllicitálva keresik leendő párjukat :wink: . Aranyosak!
Végérvényesen és visszavonhatatlanul hozzánk is megérkezett a tavasz! :sunny:

Nos, a minap egy csodálatos látványban volt részem!!!! Eddig csak filmen láttam ilyen égi tüneményt, (tettem is be jópárat a filmes topikra mások untatására...) élőben eddig még soha nem volt szerencsém. Egy csapat (gondolom :roll: ) seregély cikázott teljesen összehangolva a levegőégben: egyszer láttam őket, máskor- mikor hirtelen irányt változtattak, akkor meg egy pillanatra láthatatlanok lettek, hogy másik másodpercben újból egytömegben de állandóan más alakot formálva továbbsuhanjanak gyönyörűséges égi jelenségként. :D (Feltételezem, hogy seregélyek lehettek, eddig egyetlen olyan madárról sincs tudomásom, akik hasonló módon röpülnek egy csapatban :shock: és itt a mi vidékünkön..., talán csak a galambok, de azok nincsenek ilyen sokan :roll: és teljesen egyforma feketék...)

Üdv: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 29, 20:09 
Az első túl könnyű, kedves Csicsörke: kedves csicsörke!

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 29, 19:06 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Magyar Madártani Egyesület, a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., az ELMŰ Hálózati Kft., az ÉMÁSZ Hálózati Kft. és az E.ON Hungária Zrt. megállapodást írt alá, a madarakat ért áramütések számának csökkentése érdekében kedden Budapesten.

Az "Akadálymentes Égbolt" nevű megállapodás aláírást megelőzően Halmos Gergő a Magyar Madártani Egyesület elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy becsléseik szerint Magyarországon évente mintegy 30.000 madár pusztul el áramütés következtében, a természetvédelmi kár meghaladhatja az egy milliárd forintot.

A megállapodás szerint 2020-ig minden - madárvédelmi szempontból veszélyes - vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

Halmos Gergő elmondta: az összes magyarországi vezeték és oszlop biztonságossá tételének költsége elérheti a 10 milliárd forintot.

A munkálatok finanszírozását elsősorban természetvédelmi, uniós, illetve Magyarországi keretekből végzik, de az áramszolgáltatók is hozzájárulnak a költségekhez.

Olajos Péter MDF-es Európai Parlamenti képviselő elmondta, hogy véleménye szerint a teljes összeg mintegy 70 százalékát fogja az unió finanszírozni.

Mező Csaba, az E.ON hálózati igazgatója közölte, hogy a közel 90 ezer kilométer hosszú villamos hálózattal rendelkező cég is milliárdos nagyságrendben járul hozzá a terv megvalósításához.

Halmos Gergő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben mintegy 50 ezer középfeszültségű oszlop madárbarát szigetelése történt meg, ugyanakkor becsléseik szerint további 215.000 oszlop jelenthet veszélyt a madarakra.
(forrás: Madar levelezőlista)

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 29, 18:58 
sziasztok!
mivel már megvannak a megoldások, gondoltam idre is felrakom az elsőkörös feladványt a milvus-ról:
ez milyen madár? (egy kis segítség: "Nem is Én lennék, ha ezt nem Én tettem volna fel idre!" :D
Kép

naés ő kicsoda? (annyit segítek, hogy juvenilis példány)
Kép

itt lehet lecsekkolni a tippjeiteket:
http://www.milvus.ro/English/MysteryBirds/MysteryBirds_round1_2008.html

Hozzászólás 2008 feb. 28, 16:17 
Csicsörke írta:
Lepke írta:
milyen az a B-odú?

szia Lepke!
ez a kérdés helyénvaló és nem butaság :wink:
íme a válasz, madárodú típusok:

SZia Csicsörke!

Köszönöm, így most látom és értem a különbséget. :wink:

Hozzászólás 2008 feb. 28, 16:16 
Fegyverneki Attila írta:
Szia Lepke!

Igaz hogy nem Csicsörkének hívnak......

http://www.gjk.hu/okologia.htm

Szia Attila!

Köszönöm a linket. :wink:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 28, 14:49 
Lepke írta:
milyen az a B-odú?

szia Lepke!
ez a kérdés helyénvaló és nem butaság :wink:
íme a válasz, madárodú típusok:
Kép
Kép
Kép
(forrás: MME)

Hozzászólás 2008 feb. 28, 14:44 
Szia Lepke!

Igaz hogy nem Csicsörkének hívnak......

http://www.gjk.hu/okologia.htm

Hozzászólás 2008 feb. 28, 12:09 
Csicsörke írta:
sziasztok, a napokban majd én is kihelyezek a Csajkovszkij parkba egy B-odut a széncinegéknek, amelyben már tavaly is költött egy pár :lol: csakhogy folyamatosan legyen mit nézegetni a parkban :wink: mivel az etetőt már leszedem.

Szia Csicsörke!

Lehet, hogy butaságot kérdezek, de milyen az a B-odú? :oops:

Nálunk is már csak elvétve jön egy-két cinke az etetőhöz, inkább csak a galambok eszegetik a szotyolát. 8)

üdvözlettel: Lepke

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 27, 20:07 
sziasztok, a napokban majd én is kihelyezek a Csajkovszkij parkba egy B-odut a széncinegéknek, amelyben már tavaly is költött egy pár :lol: csakhogy folyamatosan legyen mit nézegetni a parkban :wink: mivel az etetőt már leszedem.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 27, 19:57 
karel írta:
http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=430
http://www.mme.hu/cgi-bin/mmehir.pl?sorszam=432

szomorú :( siralmas :cry: döbbenetes :evil:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 feb. 27, 10:57 
Az odu egy korhadás által kibővűlt kis fakopáncs régen elhagyott oduja.
Rakok fel mind a kettő fajtából többet is, majd meglátjuk, hogy mi lesz belöle.
Már nagyon mozognak a fánkon, bár csak hímek vannak jelenleg, de ez volt a tapasztalatom korábban is, hogy a hímek jelentek meg előszőr.
Köszi az infókat.

Hozzászólás 2008 feb. 27, 9:46 
Szia Lajos

Ha nem te írnád ezt az ecetfa odúban költő feketerigót, azt gondolnám összetéveszted seregélyekkel. Érdekes mindenesetre, de az odú nem inkább egy hasíték, repedés a fán? Vagy normál harkályodú?
Mindenesetre ha odúval próbálkozol, akkor asszem D típusú odú kell, amin nem kör alakú bebúvónyílás van, hanem a felső része félig nyitott. Kicsi az esély hogy bele megy, de ha te rigójaid odúkedvelők, lehetséges.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 101  Következő