Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2012 ápr. 23, 12:16 
ritka mint a ... :D
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 18, 16:32 
Tavasz közepén érkező madárfajok
(2012. március 22. – április 16.)

Március közepétől április közepéig számos vonulásból megérkező madárfajjal találkozhatunk a terepen. Gémféléink közül ebben az időszakban a vörös gém (Ardea purpurea) megjelenésére számíthatunk (idei első megfigyelése: március 26., Bács-Kiskun megye, Dávod, Földvári tó). De a ritkaság számba menő pásztorgém (Bubulcus ibis) is távcsővégre kerülhet (idei első megfigyelése: április 14., Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Nyéki szállás, Borsodi dűlő).
A vonuló ragadozó madár fajaink is már rendre mind megérkeznek április közepére: a vonuló ölyveink első idei megfigyelései: kígyászölyv (Circaetus gallicus): március 22., Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nagyiván, Csorda kút; darázsölyv (Pernis apivorus): április 13., Vas megye, Celldömölk, Izsákfai-erdő. A vonuló vércse fajunk, a kék vércse (Falco vespertinus) első példányait is megfigyelhetjük ebben az időszakban (idei első megfigyelése: április 12., Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nagyiván, Hortobágy). Továbbá a vonuló rétihéja fajunk, a hamvas rétihéja (Circus pygargus) első példányai is megérkeznek (idei első megfigyelése: április 13., Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Mezőcsát, Hörcsikes).
Az első pettyes vízicsibe (Porzana porzana) megfigyelések rendre március végén történnek, ez idén sem volt másképpen (március 31., Pest megye: Apaj, Ürbői halastavak). Viszont a jellemzően áprilisban érkező ugartyúk (Burhinus oedicnemus) idei első adata márciusra esett (március 24., Pest megye, Bugyi, bányató).
Ami a partimadarakat illeti a Temminck-partfutónak (Calidris temminckii) idén januárban van ugyan adata (január 5-20. között, Balmazújváros, Virágoskúti-halastó/1), de az első tavasszal érkező példány csak április 13-án került távcsővégre (Pest megye, Tápiószecső, halastó). Apró partfutót (Calidris minuta) idén március 29-én láttak először (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő). Továbbá egy csigaforgató (Haematopus ostralegus) került szem elé március 30-án (Pest megye: Apaj, Ürbői halastavak).
A csérek és a szerkők is jellemzően áprilisi érkezők. Küszvágó csért (Sterna hirundo) idén április 1-én láttak először (Pest megye: Apaj, csatornapart), a sokkal ritkább lócsért (Hydroprogne caspia) pedig április 2-án (Győr-Moson-Sopron megye, Fertőújlak, Borsodi-dűlő). Mindhárom szerkő fajunk rendre megérkezett április első felében: fattyúszerkő (Chlidonias hybrida): április 10., Csongrád megye, Sándorfalva, árasztás; kormos szerkő (Chlidonias niger): április 3., Pest megye, Apaj, új halastavak; fehérszárnyú szerkő (Chlidonias leucopterus): április 14., Pest megye, Abony, bányató.
A vonuló gerlefajunk, a vadgerle (Streptopelia turtur) első példányai is megérkeztek április elején (idei első megfigyelése: április 5., Pest megye, Szigetújfalu, Zsellér erdő). Március végétől már a kakukk (Cuculus canorus) jellegzetes hangját is lehetett hallani a határban (idei első megfigyelése: március 24., Bács-Kiskun megye, Baja, Bokodi út). Április elejétől pedig a füleskuvik (Otus scops) mással össze nem téveszthető füttyére figyelhetünk fel (idei első megfigyelése: április 4., Bács-Kiskun megye, Nagybaracska, belterület).
Fecskéink első példányai is rendre megérkeztek a szóban forgó időszakban: molnárfecske (Delichon urbicum): március 24., Hajdú-Bihar megye, Biharkeresztes, belterület; partifecske (Riparia riparia) április 7., Csongrád megye, Szeged, Fehér-tó; sarlósfecske (Apus apus): április 6., Csongrád megye, Szeged, Rózsa utca.
Egyetlen vonuló harkályfélénk, a nyaktekercs (Jynx torquilla) is megérkezett március végére (idei első megfigyelése: március 24., Pest megye, Halásztelek, Duna-part).
Mindhárom vonuló pityerfajunk visszatért április közepére: parlagi pityer (Anthus campestris): április 15., Budapest, Naplás; erdei pityer (Anthus trivialis): április 6., Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tiszafüred, belterület; rozsdástorkú pityer (Anthus cervinus): április 7., Hajdú-Bihar megye, Mikepércs, TKM-tározó.
A gyönyörű énekű csalogányunk, a fülemüle (Luscinia megarhynchos) édesen csengő dallamait már március 28-án lehetett hallani (Bács-Kiskun megye, Homokmégy, Vörös-mocsár). Rozsdás csuk (Saxicola rubetra) egy kósza példányát január végén, Székesfehérvár környékén fotóztak ugyan, de inkább egy március 24-i megfigyelése tekinthető az első tavaszi adatnak (Veszprém megye, Királyszentistván, A Fűzfői szennyvíztisztító utótisztító tava és annak környéke).
A nádi énekesek közül az adott időszakban a következő fajok érkeztek meg: nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides): március 26., Bács-Kiskun megye, Dávod, Földvári tó; nádirigó (Acrocephalus arundinaceus): március 24., Hajdú-Bihar megye, Egyek, Herep; foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus): március 22., Zala megye, Fenékpuszta Madárgyűrűző és Madármentő Állomás.
Továbbá a mezei poszáta (Sylvia communis): április 13., Budapest, XV. Ker., Turjános; és a vonuló füzikéink is hazaérkeztek: sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix): április 1., Vas megye, Rábahidvég, Rába-part; fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus): március 31., Veszprém megye, Tüskevár, belterület.
A három gyakoribb légykapó fajunk is visszaérkezett már április közepéig: szürke légykapó (Muscicapa striata): április 15., Győr-Moson-Sopron megye, Győrság, Országút utca; örvös légykapó (Ficedula albicollis): április 9., Budapest, Újpest, belterület; kormos légykapó (Ficedula hypoleuca): április 6., Győr-Moson-Sopron megye, Sopron, Ikva-patak melletti fasor.
Tövisszúró gébicset (Lanius collurio) is láttak már április 15-én (Bács-Kiskun megye, Baja, országút mellett).
A ritkaságok tekintetében említésre méltó, hogy március 22-24. között egy rövidcsőrű ludat (Anser brachyrhynchus) figyeltek meg Fertőújlaknál (Győr-Moson-Sopron megye, Paprét). A Zala megyei Sármellék térségében télen többször megfigyelt fekete sast (Aquila clanga) utoljára április 9-én látták. Március 29-én távcsővégre került egy világos színváltozatú törpesas (Aquila pennata) Kőszeg mellől (Vas megy, Abért-tó). Főleg téli időszakban előforduló ezüstsirály (Larus argentatus) egy példányát látták április 3-án (Csongrád megye, Szeged, Baktó szeméttelep). Április a leggyakoribb megfigyelési időszaka a citrombillegetőnek (Motacilla citreola), ezt támassza alá az idei április 15-i adata is (Csongrád megye, Csanytelek, Csaj-tó, 8-as tóegység medrében). Végezetül egy pelikános hír: a szegedi Fehér-tó nyújtott átmeneti élőhelyet április 13-tól egy rózsás gödénynek (Pelecanus onocrotalus).

Összeállította: Dr. Dezső Péter
Források:
http://www.birding.hu
Ringing: madárgyűrűző levelezőlista

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 18, 16:31 
ahogy kivettem a cikkekből, jellemzően sejt-szinten jelentkezik a dolog, de az is olyan ritka, mint a fehér holló :wink: és ezen a szinten általában "behal" a történet, és ezidáig csak "túltenyésztett" házi szárnyasokból tudtak mesterséges körülmények között kifejlett madarakat "kreálni" szűznemzéssel, a '73-as cikk szerint 8532db "szűz" tojásból 4 példányt:
"Sarvella (1973) described 4 Dark-Cornish-type chickens which resulted from a total of 8532 eggs laid by virgin mothers."

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 19:18 
Frici írta:
Varánuszokról meg rovarokról hallottam már, hogy szaporodnak szűznemzéssel, de hogy madarak is... :53:

Végül is a hüllőktől származnak a madarak szóval.... :)

(Csendben megjegyzem, hogy ez emlősöknél is előfordul, persze ott még ritkábban).

Valódi név: Ferenc

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 18:45 
Varánuszokról meg rovarokról hallottam már, hogy szaporodnak szűznemzéssel, de hogy madarak is... :53:

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 17:43 
Csicsörke írta:
adam92 írta:
Gyurgyalagra dobtam is egyet. Nálunk is volt egy aránylag nagy csapat ami költött, aztán tönkre tették a költő helyüket. Tavalyelőtt egy séta közben megtaláltam hova költöztek. Nem szóltam róluk senkinek nehogy megint baj legyen. Lassan ki kell mennem meglesni őket. Remélem megvannak.

detto, én is nyomtam +1-et a gyúrgyókra :D
még nem kell annyira sietni, nagyobb számban csak májusban érkeznek, tavaly április 23-án volt az első gyurgyalag megfigyelés a birding.hu szerint.

Akkor május vége felé megyek ki úgy érzem. Addigra itt lesznek már talán ha visszajönnek.

IDRE tag
Valódi név: Tóth Dániel

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 17:21 
Hát ez a szűznemzés engem is meglepett, pedig biológusnak tanulok, de nem hallottam, hogy madaraknál is van. Egyik óránkon sem mondták... :D Na persze én sem nézelődtem ilyesmi után. :) Érdekes. És nem is mai keletű a dolog... :)

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 16:46 
nem tudom, mennyire köztudott a szűznemzés jelensége madarak esetében, engem speciel meglepett a dolog... hátha valaki még nem találkozott a témával:
1973-ban a neves Nature tudományos folyóiratban mutatták be az első szűznemzéssel világrajött kifejlett házi tyúkot: Sarvella, P. 1973. Adult parthenogenetic chickens. Nature 243: 171.

1975-ben kitenyésztettek egy olyan pulyka fajtát, amelyek megtermékenyítetlen tojásaiból több szűznemzett egyedet is ki tudtak keltetni:
Olsen, M. W. 1975. Avian Parthenogenesis. USDA, ARS-NE-65. USDA, Beltsville, MD.
http://www.oardc.ohio-state.edu/4hpoultry/t02_pageview/The_Tremendous_Turkey_10.htm
Kép

szűznemzéssel kialakúlt, korai fejlődési szinten lévő sejtszaporulatokat például zebrapintyekben is megfigyeltek már:
http://cees.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/Animal_Ecology/Articles/2008/SchutE-Parthen/pdf1Schut08.pdf

Kínai törpefürj (Coturnix chinensis) esetében is vizsgálták a szűznemzés korai stádiumát:
H. M. Parker and C. D. McDaniel: Parthenogenesis in unfertilized eggs of Coturnix chinensis, the Chinese painted quail, and the effect of egg clutch position on embryonic development. Poult. Sci. April 2009 vol. 88 no. 4 784-790
http://ps.fass.org/content/88/4/784.full

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 17, 16:39 
adam92 írta:
Gyurgyalagra dobtam is egyet. Nálunk is volt egy aránylag nagy csapat ami költött, aztán tönkre tették a költő helyüket. Tavalyelőtt egy séta közben megtaláltam hova költöztek. Nem szóltam róluk senkinek nehogy megint baj legyen. Lassan ki kell mennem meglesni őket. Remélem megvannak.

detto, én is nyomtam +1-et a gyúrgyókra :D
még nem kell annyira sietni, nagyobb számban csak májusban érkeznek, tavaly április 23-án volt az első gyurgyalag megfigyelés a birding.hu szerint.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 ápr. 16, 20:22 

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 16, 14:40 
Lehet szavazni a 2013-as év madarára.
A jelölteket itt lehet megismerni:
http://mme.hu/hirek/1777-lakossagi-szavazas-2013-ev-madararol-dontson-on.html
Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2012 ápr. 6, 12:50 
Csicsörke írta:
adam92 írta:
Ma horgászni voltam és láttam egy kis érdekességet. Egy vadkacsa gácsér összeállt a tavon egy lúddal. Minden egyéb hím madarat elkergetett a közeléből és szerelmesen úszkáltak, legeltek. Bevallom még soha nem láttam vadkacsát legelni. Nem tudom ti hogy vagytok ezzel. Esetleg a lúdtól vehette át a szokást?

tényleg furi... esetleg fotó?
esetleg érdemes lenne figyelemmel kísérni a párocska további szerelmi életét...

Sajnos nem vittem magammal semmi fotózásra alkalmas eszközt. Legközelebb ha megyek mindenképpen viszek gépet. Amúgy is van még csomó más érdekes látnivaló a tónál.

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 6, 12:07 
adam92 írta:
Ma horgászni voltam és láttam egy kis érdekességet. Egy vadkacsa gácsér összeállt a tavon egy lúddal. Minden egyéb hím madarat elkergetett a közeléből és szerelmesen úszkáltak, legeltek. Bevallom még soha nem láttam vadkacsát legelni. Nem tudom ti hogy vagytok ezzel. Esetleg a lúdtól vehette át a szokást?

tényleg furi... esetleg fotó?
esetleg érdemes lenne figyelemmel kísérni a párocska további szerelmi életét...

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2012 ápr. 5, 22:18 
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

IDRE tag

Hozzászólás 2012 ápr. 5, 21:47 

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 5, 10:21 
Bernát írta:
Mai "lövések"! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ha még nem ismernéd, ajánlom figyelmedbe a profik honlapját, fóruma is van:
http://www.birdphotography.hu/

2012. 13. hét fotója:
Kép

Hozzászólás 2012 ápr. 4, 18:51 
Köszi Péter és Gabesz!:D

Mai "lövések"! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2012 ápr. 4, 12:10 
Bernát írta:
És még pár kép....Kenderikéről...:D

jó-kép-ű kenderike :D

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2012 ápr. 3, 22:19 
Bernát írta:
Pár napja "lőttem" a lesen.:D

Nana! :D Kezdenek már jó képek lenni! :wink:
Az első kép a kenderikéről kifejezetten tetszik és még a két utolsó is 8)
Gratula! Csak így tovább!

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2012 ápr. 3, 21:56 
Pár napja "lőttem" a lesen.:D

Cigánycsuk (Pécel)

Kép

És még pár kép....Kenderikéről...:D

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 101  Következő