Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2010 jún. 7, 13:52 
sziasztok, szombaton madarásztam kicsit a Dinnyési-fertőn, ajánlom mindenki figyelmébe a nemrég átadott Madárdal tanösvényt:
http://www.greenfo.hu/upload/Mad%E1rdal%20tan%F6sv%E9ny.pdf?PHPSESSID=a7567d14b0bf2aa9e653dc8e710b754a
most új fajt sajnos nem láttam, de a megfigyelt 53 madárfaj között volt pár érdekesség is: kígyászölyv (2008-óta nincs adata a birdingen), kerecsensólyom (a területről még nincs adat a birdingen), üstökös réce, cigány réce, kanalas gém.
hoztam két fotó is:
fehér gólya pár:
Kép
fiatal zöld varangy :D ha jól határoztam... :roll:
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 jún. 4, 15:56 
képzeljétek! tegnap voltszerencsém egy kucsmás sármányhoz! juhéj!!! :D a 248. fajom! egy éneklő hím az albertirsai gyurgyalag telepnél! úgy látszik, hogy Indiából történő visszajövetele során kissé túllőtt a célon :D állítólag ezek Indiában telelnek és a mediterrán régióban költenek.
http://www.birding.hu/megfigyeles.do?method=adatlap&id=94631
Kép
Kép

videófelvétel is készült az éneklő madárról:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qArg2-9dhaY[/youtube]

egyébként a gyurgyalag költőfal is szenzációs látványt nyújtott a maga min.50es költőállományával:
Kép
és azok a csodálatos gyurgyalagok is mindig lenyűgöznek :D
Kép
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 28, 13:58 
némi fecskés infó :D

"Mivel 2010 a fecskék védelmének éve, így ennek apropóján egy olyan adatbázist fejlesztünk és indítunk útjára, melybe mindenki tölthet fel adatokat, aki figyelemmel kíséri a fecskék életét az érkezéstől a távozásukig. Természetesen a Fecskefigyelő Online Adatbázist hosszú távon szeretnénk működtetni, hogy a jövőben folyamatosan rendelkezzünk adatokkal állományaik aktuális helyzetéről."
http://fecskefigyelo.mme.hu/content/online-adatbazis-bevezetes

Az adatbázisba már én is feltöltöttem három fészkelőhelyet :drunken: :lol:
http://fecskefigyeloadatbazis.mme.hu/feszkelohelyek/showlist

"A hideg és a nedvesség a tojásokat és a fiókákat, de akár a felnőtt madarakat is veszélyeztetheti - különösen a rendkívül nagy arányú állománycsökkenést elszenvedő fecskéknél. Az évtizedenként egy-két alkalommal előforduló szélsőséges időjárás mindig is természetes részét képezte a madarak életének - sok faj esetében ez a legjelentősebb állományszabályozó tényező -, csakhogy a klímaváltozás és az élőhely-átalakítások miatt az állományok egyre kevésbé képesek a köztes időszakokban sikeres reprodukcióval ellensúlyozni az egyedszámvesztést."
Kép

"2009. nyarán bejelentés érkezett egy főváros környéki településről az MME-hez egy évek óta lakásban fészkelő füsti fecske párról. A következőkben fotós riportban számolunk be egy fecskebarát fantasztikus és önfeláldozó akciójáról:"
http://www.mme.hu/hirek/1021-a-fusti-fecskek-akar-lakasban-is-kolhetnek.html
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 28, 13:55 
Újabb madárfaj pusztult ki a Földről
http://mme.hu/hirek/1113-ujabb-madarfaj-pusztult-ki-a-foeldrl.html
A BirdLife International 2010. május 26-án adta közzé az IUCN Vörös Listájának 2010. évi frissítését a világ madárfajairól, amelyben bejelentette egy újabb madárfaj, az Alaotra-tavi vöcsök (Tachybaptus rufolavatus) kipusztulását.
Kép

Háttér
Az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség) Vörös Listája tartja nyilván hivatalosan a világ veszélyeztetett állat-, növény és gombafajait, amelyet a rendszeresen frissítenek. A BirdLife International több mint 100 ország madárvédelmi szervezetét tömöríti, és a BirdLife készíti el az IUCN számára a jelenleg ismert 10’027 madárfaj veszélyeztetettségi szintjének besorolását.

Az egyes fajokat szigorúan kvantitatív szabályok alapján az alábbi kategóriákba sorolják be (zárójelben a 2010-es listán az adott kategóriában szereplő madárfajok száma):

Kihalt – Extinct (132);
Vadon kihalt – Extinct in Wild (4);
Kritikusan veszélyeztetett – Critically Endangered (190);
Veszélyeztetett – Endangered (372);
Sebezhető – Vulnerable (678);
Közel veszélyeztetett – Near Threatened (838);
Biztonságos – Least Concern (7751);
Adathiányos – Data Deficient (62).

A hazánkban rendszeresen előforduló madárfajok közül a következők tartoznak a veszélyeztetett vagy közel veszélyeztetett kategóriákba:

Veszélyeztetett:
Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis)

Sebezhető:
Kis lilik (Anser erythropus)
Borzas gödény (Pelecanus crispus)
Fekete sas (Aquila clanga)
Parlagi sas (Aquila heliaca)
Kerecsensólyom (Falco cherrug)
Túzok (Otis tarda)
Csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola)

Közel veszélyeztetett:
Cigányréce (Aythya nyroca)
Vörös kánya (Milvus milvus)
Fakó rétihéja (Circus macrourus)
Kék vércse (Falco vespertinus)
Nagy sárszalonka (Gallinago media)
Nagy goda (Limosa limosa)
Nagy póling (Numenius arquata)
Feketeszárnyú székicsér (Glareola nordmanni)
Szalakóta (Coracias garrulus)

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 27, 13:21 
Gabesz írta:
Vajon ezek után a szülők keresnek másik odút egy újabb fészekrakáshoz?
Hanem, ha már itt vagyok, elmondom, hogy a cinegén, a mezei verében kívül furcsa módon a rozsdafarkú is kibérelt egy odút. Mondjuk, az spéci kislyukú, cinegéknek volt szánva, mert ki gondolta, hogy a megszokott ereszalját odúra cseréli a rozsdafarkú?
Csicsörke, mégegyszer GRATULA! és én is kíváncsian várom a fejleményeket a kis megmentettről!-mert ahogy téged ismerlek, biztos vagyok benne, hogy a mentési akciód itt még nem ért véget.

köszi Gabesz :D
:17: :54:
az őszintét megvallva ezzel a cikkel igazából véget is ért a mentési akció, tán még annyival kiegészíthetném a dolgot, hogy másnap felhívtam az állatkertet és örömmel hallottam, hogy sikeresen átvészelte az első éjszakát a kis vadóc, ujjhegycsípkedő Fakopi :wink: :D
egyébként a beszámolóm megtekinthető a MME Budapesti Helyi Csoportjának a blogján is: http://mmebudapest.wordpress.com/
ami az újabb költést illeti, hát nem is tudom... állítólag csak egy fészekaljat nevelnek egy évben a saját maguknak vájt odúban... de minden bizonnyal pótköltésbe kezdhetnek, ha elpusztúl a fészekalj...
gratula a kerti rozsdafarkúakhoz! :D ez bizony a ritkábbik fajuk, a házi rozsdások gyakoribbak... és hát a hivatalos álláspont szerint az elől félig nyitott fészekodút (C-típusú odú) javasolják a rozsdafarkúakhoz, de elképzelhető, hogy őket erről nem tájékoztatták :drunken: :wink:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 máj. 26, 18:28 
Csicsörke, ez újfent egy dicséretre méltó nemes akció volt!
:55:
És aranyos nagyon az a harkályfióka! Még nem is láttam ekkorában 8) Bár... sajnálom a tesóit. Vajon ezek után a szülők keresnek másik odút egy újabb fészekrakáshoz?

És azok a szarkák... Szépek, de hú, de nem szeretem őket mióta kirabolták itt az udvarunkon a seregélyfészket!!! A seregely hímek azóta-már eltelt jópár év- csak tesznek egy-egy tiszteletkört itt tavasszal, elfütyülik a nótámat és hiába tettem ki kétszer annyi odút az almafákra, nem kellett neki. Hanem, ha már itt vagyok, elmondom, hogy a cinegén, a mezei verében kívül furcsa módon a rozsdafarkú is kibérelt egy odút. Mondjuk, az spéci kislyukú, cinegéknek volt szánva, mert ki gondolta, hogy a megszokott ereszalját odúra cseréli a rozsdafarkú? :shock:

Kép

Csicsörke, mégegyszer GRATULA! és én is kíváncsian várom a fejleményeket a kis megmentettről!-mert ahogy téged ismerlek, biztos vagyok benne, hogy a mentési akciód itt még nem ért véget.

Üdv: Gabesz

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 26, 18:01 
Viharvert nagy fakopáncs fióka sikeres mentési akciója
2010 május 25-én délelőtt lakossági bejelentés érkezett az MME központba egy bajba jutott harkályfiókáról Kőbányán, a Harmat utcában. Egy nagy fakopáncs szülőpár rendszeres vendége volt telente a lakók által kihelyezett madáretetőknek, ezért a szívükön viselték a család sorsát. Az éjjeli hatalmas zivatar során egy villám belecsapott abba a fűzfába, amelyben a nagy fakopáncsok fiókákkal teli odúja volt. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem az odúnál hasadt ketté a derék vastagságú fatörzs, hanem egy méterrel az alatt. Viszont az odúnyílással lefelé fordulva ért földet a letört lombozat.
A bejelentő, név szerint Hamvas Ágnes elmondása szerint a hajnali órákban a harkálycsalád szokatlanul hangos kéregető/hívó hangjától volt lármás a négyemeletes házsor udvara, ahol a fa állt. Sajnálatos módon a közelben portyázó szarkák is felfigyeltek a zűrzavarra. Ez lett a veszte két harkályfiókának, amelyek kiestek vagy netán csak kikíváncsiskodtak az odúból. De még egy, az odúban lapuló harmadik fiókát is hallani vélt Ágnes, ezért hívta az MME-t.
Mivel én Kőbányán lakok és dolgozok, valamint az MME Budapesti Helyi Csoport lelkes tagja is vagyok, ezért a központból Lendvai Csaba engem kért meg, hogy menjek ki a helyszínre, a Harmat utcába és nézzem meg, hogy mit lehet tenni a fióka megmentésének érdekében. Szomorú látvány fogadott: az odú nyílása alatt tépett harkályfióka tollak, az odúban síri csönd, az odú régi hűlt helyét kereső szülők tétova mozgása az állva maradt törzsrész csonkja körül. Állítólag eleinte a földön heverő letört fatörzsön is keresgéltek a szülők, amikor még folyamatosan hallhatták a fiókák kéregető hangját, még a szarkatámadás előtt. Az odú nyílásán bedugott vékony faág ugyan szóra bírta az odú mélyén meglapuló fiókát, de a szűk bebúvónyílás miatt lehetetlen küldetésnek tűnt a kiszabadítása. Nem volt mit tenni, meg kellett várni, hogy a fióka magától kijöjjön és csak bízni lehetett abban, hogy ezt a lakók veszik észre előbb és nem a szarkák.
Szerencsére a kora délutáni órákban ez így is történt. Ágnes nagy örömmel hívott telefonon, hogy már biztonságban van a madár egy néhány helyen kilyuggatott cipősdobozban.
Kép
Injekciós fecskendővel történő gyors itatást követően megértő főnököm, Dr. Nagy József segítségével autóval elvittük a területileg illetékes madármentő állomásra, amelynek a Fővárosi Állatkert Élet-Halál Háza ad otthont.
Kép
Itt szakszerű ellátást kapott és igen kedvezőnek ítélték az immáron sikeresen megmentett nagy fakopáncs fióka túlélési esélyeit. Amint önálló táplálkozásra és repülésre képes lesz, szabadon engedik.
Kép
Sok szerencsét harkálykoma!
Írta: Dr. Dezső Péter
Fényképezte: Dr. Nagy József

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 26, 14:29 
sőt, nem csak énekelni, de táncolni is szeretnek :drunken: :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0bt9xBuGWgw[/youtube]

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 máj. 22, 21:15 
brimston írta:
Lehet már láttátok, én csak most akadtam rá, de ez már már hihetetlen, sőt földöntúli.

Ezek a hangok egy vadmadár esetében (hol a fenében hallana annyit operát vagy mobiltelefont, hogy megtanulhassa), enyhén túlzóak. Szvsz. És igen, valahol volt egy motohangot utánzó amazon videó... de már elég haloványan él bennem az emléke. Viszont... itt egy biztosan nem hamisítvány: :mrgreen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sWh_2Iit3Ek[/youtube]

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 máj. 22, 21:01 
Szia Sanyi!
Ez nem az eredeti anyag csak valamilyen összevágott baromság.
Nekem meg van a Madarak Élete eredetiben.Ott viszont tényleg jól utánoz a madár de fényképező gépet meg motoros láncfűrészt :D

Hozzászólás 2010 máj. 22, 20:49 
Lehet már láttátok, én csak most akadtam rá, de ez már már hihetetlen, sőt földöntúli.

http://videa.hu/videok/allatok/a-hangutanzas-kiralya-aranyos-hangutanzo-madar-Y1oTbd1fNpgTIJan

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 21, 17:49 
Warhawk írta:
Pedig még vártam is velük :roll:

dehát mire, tán nem tapsra :wink: :lol:
jöjjenek csak idre egyből a friss, madárlátta infók/élmények :D

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 21, 16:35 
Csicsörke írta:
ez jó :D a parti fecskés videóval és a befogott keselyűvel is megelőztél :lol: de inkább tegyük fel idre két szándékból, mint egybőlsem :wink:

Pedig még vártam is velük :roll: Az IndexVideókat mostantól egyszerűen be lehet majd illeszteni. Legalább haszna is volt annak a postnak. ;)

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 21, 16:20 
Warhawk írta:
Fakó keselyű; a példányt Jásziványon fogták be, ahol egy hete jelent meg és szemtanúk elmondása szerint két gólyafészket is kifosztott. Az elmúlt napok viharos időjárása és élelemhiány miatt a madár legyengült állapotban volt, így sikerült befogni és a Jászberényi Állatkertbe szállítani, ahol gondos ápolást kap. Amint a madár megerősödik, a befogás helyén szabadon engedik.
Kép

ez jó :D a parti fecskés videóval és a befogott keselyűvel is megelőztél :lol: de inkább tegyük fel idre két szándékból, mint egybőlsem :wink:
a bördingen még az is meg lett említve, hogy aszongya: "Egyenlőre csak az elengedés helye biztos: Jászivány, időpontról később itt a fórumon (természetesen az eseményt megelőzően)" http://www.birding.hu/megfigyeles.do?method=adatlap&id=93698
hátperszehogy odaszól a jegyem, ott a helyem :drunken:
a két jeladós fakó keselyű pedig a jelek szerint nem nagyon akar kimozdúlni a horvát szigetekről:
http://madarvilag.hu/fakokeselyu/terkep

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 20, 18:42 
Fakó keselyű (Gyps fulvus) a Jászberényi Állatkertben.

A nagy termetű, dögevő faj Magyarországon nem fészkel; a példányt Jásziványon fogták be, ahol egy hete jelent meg és szemtanúk elmondása szerint két gólyafészket is kifosztott. Az elmúlt napok viharos időjárása és élelemhiány miatt a madár legyengült állapotban volt, így sikerült befogni és a Jászberényi Állatkertbe szállítani, ahol gondos ápolást kap. Amint a madár megerősödik, a befogás helyén szabadon engedik. A fakó keselyűk hatalmas elterjedési területen, Közép-Ázsiától és India északi részétől a Közel-Keleten át a Földközi-tenger medencéjéig fordulnak elő, hazánkba azonban ritkán kóborolnak.

Kép
Kép
Kép

(A hírt a Hírszerző.hu oldalon találtam)

IDRE díjas

Hozzászólás 2010 máj. 20, 14:57 
sziasztok!
mivel én nyitottam meg ezt a topikot, gondoltam én is hozzászólok mán ehhöz a témához, tán kissé csillapítva a kedélyeket...
Uraim, nyugalom, hiszen minden fönt van a neten! :D például az alábbi linken mindenki letöltheti a saját szájíze szerinti madárhang válogatását :lol:
6723 madárfaj hangja az egész földkerekségről 48468 szabadon letölthető hangfelvételen, ami több mint 420 órányi hanganyagot jelent :drunken:
http://www.xeno-canto.org/all_species.php

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 máj. 18, 19:27 
Szia Zoli,

a kibontakozott probléma csak átvitt értelemben kapcsolódik ahhoz, amit nyilvánosan beszéltetek, a moderálás okáról te pedig egyáltalán nem tehetsz. Lacinak az ilyen megnyilvánulásai viszont nem új keletűek, pár hete beszéltem privátban vele erről. Azt hogy a figyelmeztetést (ami privátban történt) csak még agresszívebben reagálta le, szintén nem tartom szerencsés dolognak.
Azt viszont mindenkitől kérem, hogy vegye tudomásul, az IDRE fórumot nem fogjuk hagyni hogy a hozzászólások stílusában és hangvételében olyan szintre süllyedjen, mint az jó néhány más fórumon tapasztalható (vagy tapasztalható volt). Mivel az utóbbi időben elkezdődött egy ilyen irány, új szabályrendszert és szigorúbb ellenőrzési/moderálási megvalósítást is vezettünk be ennek megfelelően. Személy szerint minden egyes embernek a távozását nagy veszteségnem érzek, de vannak dolgok amiket meg kell tenni azért hogy ezt a célt el is érjük, az eddigi munkánk eredményét megtartsuk és az itt kialakult apró közösség nyugalmát megőrizzük.
De ezzel a dologgal a továbbiakban nem kívánok foglalkozni, részemről lezártnak tekintem.

A hanganyaggal kapcsolatban Andrásnak adnék igazat, bár én másképp fogalmaztam volna. De Andrást és téged is azt hiszem elég jól ismerlek ahhoz hogy tudjam, felnőtt emberek módjára megtudjátok beszélni közbeavatkozás nélkül is a dolgokat. :wink:

Mindenféle harag és szándékos megbántás nélkül üdvözlettel:
Csaba

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2010 máj. 18, 18:11 
Ja, 1ébként a toldacuccot weboldalt használtam. Jó. Bejött. Az anyag pedig átment. Utólag is Kössz.

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2010 máj. 18, 18:09 
Ahhoj VladTepes !

Örülök, hogy örülsz alant írt néhány sorom hangvételéhez. Todd igyexik az emberfia, mégha 130 kilós is...
Az anyag közzétételére lehet, hogy használhattam volna privát közeget is. Nem tettem. Nabumm. Ettől függetlenül még mindig nem értem, miért is kéne ezt közkinccsé tennem. Hatalmas szívem joga eldönteni, kinek, mikor, miért adom azt, amit adok. Szerintem. Mint említettem volt, Lacit személyesen is ösmérem, és kaptam már Tőle annyit, hogy eképpen viszonozzam.
S ezzel Szépmagam ezt a témát lezártnak tekintem !
Bár Téged asszem még nem ismerlek személyesen, de hanganyaggyűjteményeddel felkeltetted érdeklődésemet.. Lehet, hogy létrejön köztünk valamiféle biznisz ?! Semmi jótól nem tudok elzárkózni, he-he-he...

Uff.

én szóltam,
canary1

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 18, 7:48 
canary1 írta:
Az csak magától értetődik, hogy Warhawk-nak köszönöm szépen a "közreműködést" !

Sajnálom, hogy végülis nem tudtam segíteni. :(

canary1 írta:
Őszintén remélem, nem voltam OFFtopic.

Szerintem nem. :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 101  Következő