Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
Hozzászólás 2008 feb. 21, 9:45 
Az önálló tevékenységet kezdő magánszemély adózásának alapvető szabályai
2007/1.

Az adóhatósági nyilvántartásba vétel

Forrás:
http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k01.html?pagenum=1

Fontosabb, vonatkozó részletek:
A személyi jövedelemadó szempontjából önálló tevékenységnek számít minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély oly módon jut bevételhez, hogy annak költségeit ő viseli, a tevékenység végzéséért és eredményéért ő felelős, és amely nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe.
...........................................................
A magánszemély az önálló tevékenységet kétféle formában folytathatja. Az egyik formája az egyéni vállalkozás, de önálló tevékenység egyéni vállalkozáson kívül is folytatható, ha azt jogszabály előírása nem zárja ki.
....................................................................
Az adóhatóság az adóköteles bevételszerző tevékenységet folytató magánszemélyt a bejelentése alapján veszi nyilvántartásba.
.................................
Abban az esetben, ha a magánszemély vállalkozói igazolványhoz nem kötött gazdasági tevékenységet folytat, egyéni vállalkozóként (pl. egyéni ügyvéd, magánállatorvos, közjegyző), vagy vállalkozói igazolvány nélkül önálló tevékenységet folytat (pl. bérbeadó, magánóraadó), az adóhatóságnál kap adószámot. Ilyenkor a tevékenység megkezdése előtt kell az erre a célra szolgáló nyomtatványon írásban teljesíteni a bejelentési kötelezettséget az adóhatóság felé. A bejelentés alapján az adóhatóság adószámot (EU-tagállamban illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot tartók esetében közösségi adószámot) állapít meg a magánszemély részére. Amikor az adóhatóság az adózót nyilvántartásba veszi, erről őt értesíti, és egyben tájékoztatja valamennyi nyilvántartásban szereplő adatáról is. Az adószám az adóalany azonosítására szolgál, ezért azt minden, az adózással összefüggő iraton fel kell tüntetni és közölni kell mindazokkal a kifizetőkkel, akik (amelyek) a magánszemély részére kifizetést teljesítenek.
...........................................................
Az önálló tevékenység sokféle lehet, ezek tételes felsorolására e tájékoztató keretében nem vállalkozhatunk. Erre nincs is szükség, mert – néhány kivételtől eltekintve – valamennyi önálló tevékenységre, az ebből származó jövedelem meghatározására, valamint az ezzel kapcsolatos adókötelezettségre azonos szabályokat kell alkalmazni.
..........................................................
Mezőgazdasági őstermelőnek az az őstermelői igazolvánnyal rendelkező, 16. életévét betöltött magánszemély minősül, aki saját gazdaságában a törvényben felsorolt termékeket állítja elő, és e tevékenységét nem egyéni vállalkozóként, hanem őstermelői igazolvány birtokában végzi, valamint az őstermelői tevékenységük tekintetében a regisztrált mezőgazdasági termelők, a családi gazdálkodók és közreműködő családtagjaik is ide tartoznak. (A mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó részletes szabályokat a 10. számú tájékoztató füzet tartalmazza.)


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 feb. 23, 6:23
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO