Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
Hozzászólás 2008 feb. 21, 10:15 
Kedvtelésből tartott állatok szállítása és mozgása

A kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi ("szállítás") és nem kereskedelmi ("mozgás") célú szállításával kapcsolatos követelményrendszer csak részben tartalmaz átfedéseket. Az eltérő szabályozások közötti könnyebb eligazodás érdekében a kereskedelmi és nem kereskedelmi célú szállításra vonatkozó előírások részletes kifejtése előtt rövid áttekintést adunk az Európai Unióhoz történő csatlakozás következtében megváltozott kereskedelem általános jellemzőiről.

Forrás:
http://www.fvm.hu/main.php?folderID=1847
illetve:
http://www.fvm.hu/download.php?ctag=download&docID=2206
[urlhttp://www.oai.hu/bekesmegye/Kozlemenyek/9__Kozlemeny/9__kozlemeny.html[/url]

Fontosabb, esetlegesen vonatkozó részletek:

A 998/2003/EK rendelet I. Mellékletében felsorolt fajú állatok, amelyek tulajdonosukat vagy a tulajdonos nevében az ilyen állatokért a mozgásuk során felelős természetes személyt kísérik, és amelyeket nem eladásra vagy más tulajdonosra történő átruházásra szántak.
............................................

Megjegyzés:
.........................................
A kedvtelésből tartott állatfajok tekintetében az EU jog állategészségügyi szabályozása különbséget tesz a kereskedelmi és nem kereskedelmi célú állatmozgás között.

Az említett állatfajok kereskedelmi célú szállítását "a 90/425/EGK irányelv A. mellékletének I. pontjában felsorolt külön közösségi szabályokban megállapított állat-egészségügyi követelmények hatálya alá nem tartozó állatok, spermák, petesejtek és embriók Közösségen belüli kereskedelmére és a Közösségbe történő behozatalára irányadó állategészségügyi követelmények megállapításáról szóló, többször módosított 92/65/EGK tanácsi irányelv" (a továbbiakban: a 92/65/EGK tanácsi irányelv), illetve az ehhez kapcsolódó végrehajtási határozatok szabályozzák, míg a nem kereskedelmi tevékenység feltételeit "a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozó állategészségügyi követelményekről és a 92/65/EGK tanácsi irányelv módosításáról szóló 998/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet" (a továbbiakban: a 998/2003/EK rendelet), illetve annak módosításai, valamint a vonatkozó végrehajtási határozatok tartalmazzák.
...................................................................

A Magyarországról indított szállítmányokat a rendeltetési hely szempontjából két kategóriába sorolhatjuk: az Európai Közösség területén kívülre (export - A. és B. eset) vagy valamely más tagállamba (belső piaci kereskedelem - C. és D. eset) irányulhat e tevékenység.

Export esetén mindig a célország illetékes állategészségügy hatósága által támasztott követelményeknek megfelelően kell eljárni. A harmadik országba történő szállításkor az EU állategészségügyi jogi szabályozásnak csak abban az esetben van jelentősége, ha a kedvtelésből tartott állatot ideiglenes jelleggel viszik ki és szándékukban áll az állat Európai Unióba történő visszaléptetése.
Más tagállamba irányuló szállítás esetén pedig attól függően, hogy kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal történik a szállítás, a 92/65/EGK tanácsi irányelv vagy a 998/2003/EK rendelet előírásait kell alkalmazni.

A harmadik országba irányuló, illetve a tagállamok közötti kereskedelmi és nem kereskedelmi szállítások közötti lényeges különbségeket az alábbi táblázatok foglalják össze.

...............................................................

A tagállamok közötti nem kereskedelmi szállítás (D. eset)

A kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásának részletes szabályait az "Útmutató a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásával kapcsolatos jogi szabályozás gyakorlatban történő alkalmazásához" című anyag tartalmazza.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2020 jan. 19, 18:17
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO