Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
Hozzászólás 2008 feb. 21, 14:24 
Az állattartás állatvédelmi előírásai az Európai Unióban

forrás:
http://www.omgk.hu/MGUT11/mgut11tj.html

Fontosabb, esetlegesen kapcsolódó részletek:
4.21. A. Általános rendelkezések

Vemhes állatokat, amelyek valószínűleg a szállítás alatt ellenének, vagy olyan állatokat, amelyek a megelőző 48 órában ellettek és az újszülött állatokat, amelyeknél a köldök még nem gyógyult be, nem lehet szállításra megfelelőnek tekinteni.

A szállítóeszközöknek és berendezéseknek védeniük kell az állatokat az időjárási kilengésektől. A szellőzésnek és a légtérnek a szállítási körülményekhez és a szállított állatok fajtájához kell igazodnia. A szállítóeszközöknek és tárolóknak könnyen tisztíthatóknak és szökésbiztosnak kell lenniük. Fölépítésük olyan legyen, hogy az állatok elkerüljék a sérüléseket és a fölösleges szenvedést, amellett biztonságban legyenek szállítás közben. Az élő állatokat szállító konténereket jelzéssel kell ellátni. Az utazás és az átadás alatt a konténereket függőlegesen kell tartani, nem lehet ütésnek és rázásnak kitenni. A szállítás alatt az állatoknak megfelelő időközönként vízhez és ennivalóhoz kell jutniuk. A szóbanforgó időközök nem haladhatják meg a 24 órát, kivéve, ha az időtartam kettő órát meg nem haladó meghosszabbítása különleges esetekben, az állatok érdekében szükséges (főleg a szállított fajokra, a szállítóeszközre és a kirakodási hely közelségére tekintettel.)


Ugyanazon szállítóeszközön szállított különböző; fajú állatokat faj szerint el kell különíteni, kivéve a társ állatokat, amikor az elkülönítés gyötrelmet okozhat. Természettől fogva ellenséges állatok ugyanazon szállítmányban csak különleges intézkedésekkel szállíthatók. A különböző korú állatok szállításakor a felnőtt és a fiatal egyedeket elkülönítve kell tartani. (Ez a korlátozás nem vonatkozik a szoptatott fiatalokkal utazó anyákra.) A nem ivartalanított felnőtt hímeket a nőstényektől elkülönítve kell tartani. A felnőtt tenyészkanokat egymástól szintén el kell különíteni. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a ménekre is. A felsorolt rendelkezéseket csak akkor kell alkalmazni, ha az állatok nem azonos csoportokban nőttek fel vagy nincsenek egymáshoz szokva.

Azokban a helyiségekben, ahol állatokat szállítanak, nem lehet olyan termékeket tartani, amelyek befolyásolják az állatok nyugalmát.
................................

Az állatok ellátásáról a szállítás idején a kísérőnek kell gondoskodnia. Kivételes eset, ha az állatokat olyan konténerben szállítják, amely megfelelően szellőzik, az előre meghatározott időtartam kétszeresére elegendő mennyiségű eleség és víz található adagolókban; illetve ha a szállító látja el a kísérő feladatát; vagy a feladó jelöl ki olyan megbízottat, aki ellátja az állatokat a pihenőhelyeken. A kísérőnek vagy a feladó megbízottjának gondoznia, etetnie és itatnia - szükség esetén - fejnie kell az állatokat.
...............................
Az állatokat csak olyan szállítóeszközbe szabad berakni, amelyek megfelelően kitakarítottak és (amennyiben szükséges) fertőtlenítettek.

Az elhullott állatokat, az almot, az ürüléket a lehető leggyorsabban el kell távolítani
......................................................................

4.26. Baromfi, házi madarak és házinyulak

Az állatoknak természetes igényeiknek megfelelő; helyet kell kapniuk, védve a jármű mozgásától. A baromfira, házi madarakra és házinyulakra is érvényes az "Általános rendelkezések" megfelelő; része. Ezen túlmenő külön előírások a következők:

Megfelelő mennyiségű víznek és eleségnek elérhetőnek kell lennie, kivéve a következő eseteket: 12 óránál rövidebb időtartamú utazás, figyelembe véve a berakodási és a kirakodási időt; a 24 óra időtartamnál rövidebb ideig tartó utazás a tyúkfélékre, feltéve, hogy a tojástól számított 72 órán belül célba érnek.

.............................................................................

4.28. Egyéb emlősök és madarak

Az itt felsorolt rendelkezések olyan emlősökre (pl. prémesállatok) vonatkoznak, amelyek az előzőekben nem szerepeltek.

Önmaga etetésére képtelen kölyökállatokat és azt, amelyet nem kísér anyaállat, nem lehet szállításra alkalmasnak tekinteni, kivéve, ha az állat érdekében szükséges, hogy olyan helyre vigyék, ahol megfelelő ellátást kap.

Nyugtató adása tilos, ha csak kivételes körülmények nem indokolják, de akkor is csak állatorvos közvetlen felügyelete mellett. A nyugtatóra vonatkozó iratoknak el kell kísérniük az állatokat a rendeltetési helyig.

Az állatokat csak megfelelően felépített járműveken lehet szállítani, amelyeken, ha szükséges, fel kell tüntetni, hogy a benne lévő állatok vadak, félénkek vagy veszélyesek. Továbbá világos írásbeli etetési és itatási utasításokat és a különleges bánásmódra való utalást kell mellékelni.

Légi szállítás esetén a légiforgalmi egyesület (IATA) legújabb, az élőállatok szállítására vonatkozó szabályainak megfelelően kell eljárni. A lehető legrövidebb időn belül kell az állatokat eljuttatni rendeltetési helyükre.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2020 aug. 5, 22:16
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO