africz írta:
Hát az enyém nem ijed meg semmitől egy puszta közepén vettem ki az autóból, sehol senki , út sem volt , 1-2 perc után úgy elrepült, hogy vissza sem nézett, pedig nagyon szoros a kapcsolatunk.
Akármitől megijedhetnek. Egy színtől, egy árnyéktól, egy mozdulattól is... nálam pl a kakadu két hétig szó szerint halálra rémült egy összecsukott széktől. Eleinte azt hittem megszokja, de aztán én sajnáltam meg, inkább eltüntettem a széket a lakásból. A nemes néha (szó szerint) képes a saját árnyékától is megijedni. Olyan is volt már, hogy repült és leszállás közben találta ki, hogy ott valami rémületes dolog van. Majdnem nekirepült a falnak ijedtében. Kiderült egy dióhéj (!) volt az a borzalom amitől a frászt kapta.
Szóval amikor azt mondom megijed, akkor ne egy habzó szájjal támadó pitbullra gondoljatok, hanem BÁRMIRE. Egy mozgó falevél is rémisztő lehet (különösen ha nem látott még olyat). Tulajdonképp az idegen környezet is elég rémisztő a madárnak. Minden madár "
neofóbiás", így ha kiviszed a pusztába, akkor simán bepánikolhat attól is, hogy nem tudja hol van (ez aztán csak tovább ront a helyzeten és páni menekülésre késztetheti őt).
Még az alapos szoktatás sem jelent 100% garanciát arra, hogy nem rémül meg valami teljesen hétköznapi dologtól. Legfeljebb ha megfelelően szoktatva van hozzá, akkor hamarabb megnyugszik.
Volt egy "elszökött" papagáj aki a 2 méterre lévő gazdihoz nem mert a fáról lerepülni. Több órás tornamutatványok és próbálkozások után egy bot segítségével sikerült lehozni a fáról (pedig egy jól repülő madár volt). Miután sikerült lehozni, akkor meg úgy bújt, hogy este a helyére is csak hosszas könyörgéssel tudták visszatenni.
Szóval hidd el, nem a nagy
szabadságvágy az ami vezérli az ilyen elrepüléseket. A szabadság egy olyan fogalom ami csak az emberek elméjében él (és ráadásul nem is létezik igazi szabadság).