Sziasztok!
Szerintem érdemes lenne összegyűjteni a magyar és idegen nyelvű szakirodalmat(rövid jellemzéssel), hogy itt bárki akit érdekel megtalálhassa. Éppen ezért jó volna ha itt csak konkrétan a szakanyagok kapnának helyet.
Úgy gondolom néhány háttérirodalmat is éredemes megemlíteni(pl. genetika, élettan, anatómia,tak.tan stb, bár ezen könyvek nem kifejezetten madaras könyvek, de sok hasznos információ található bennük)
Megkezdem a sort a magyar nyelvű könyvekkel (a jellemzéseket is megírom ahogy az időm engedi):
2007, Ventus Libro Kiadó, Bp. , 17x24x2cm, 312 oldal
A könyv legnagyobb érdeme talán a nagyon színvonalas képanyag, tartalmában sem rossz, bár a bevezetés (általános rész) kissé hiányos.
A magyar elnevezések is félrevezetőek lehetnek néhány esetben, ezért fordításoknál érdemes a tudományos névre is odafigyelni (egyébként egyes fajoknak ornitológiai berkekben más lehet a magyar neve, ill a szó szerinti fordítás okozhat problémát, szerintem megbocsátható vétség nem véletlen van a fajoknak tudományos nevük, jó ha ismerjük azt is!
Összességében egy színvonalas könyv !
Ami tetszett:jó minőségű fotók(a mutációkról is nagy számban), átfogó képet nyújt a díszmadarakról, több mint 250 fajról olvashatunk(galambok,kanárik,egzóták, európai pintyfajok, papagájok lágyevők stb.), a fajok ismertetésénél kategorizált tudnivalók(pl. elterjedés, méret, társas viselkedés, elhelyezés, hőmérsékleti igény, táplálék, szaporodás).
Ami kevésbé tetszett ill. hiányoltam:az általános rész kevés információt nyújt( pl. a takarmanyozás, elhelyezés, higiénia-egészségvédelem területén), a magyar elnevezések (fajoknál, mutációknál) több esetben nem követik a gyakorlatot, néhány fotónál felcserélődtek a nevek, az is előfordul, hogy nem az ismertetett faj fotóját tüntetik fel(pl. a Lorius domicellusnál), a mutációknál sajnos nem említi az öröklésmenetet.
1995,Dunakönyv Kiadó, Bp., szerző: Dr. Romhányi Attila, 23 x 29 x 1.5cm, 136 oldal
2003, Gazda Kiadó, Bp., szerző: Dr. Romhányi Attila, 17 x 24 x 2.5 cm, 377 oldal
Azt gondolom Romhányi Attila könyveit minden papagájos jól ismeri, hiánypótló munkák, jelentősen hozzájárultak ezek a könyvek a papagájok hazai elterjedéséhez, népszerűségéhez, továbbá szakmailag is megállják a helyüket.
Ami tetszett: a tudományos igényességű teljességre való törekvés, az általános részben rengeteg hasznos információ, az egészségvédelmi rész különösen hasznos, a legtöbb fajjal(alfajokkal is) részletesen foglalkozik(leírás, élőhely, életmód, tartás, tenyésztés).
Ami kevésbé tetszett ill. hiányoltam: a fotók sok esetben gyenge minőségűek ill.sok fajról nincs fotó, a mutációkat csak elvétve tárgyalja.