Üdv mindenkinek!
A következő anyagot emailben kaptam egy lelkes madarásztól, a süvöltő szaporításáról szól.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A süvöltő párom kb. fél éve van együtt, a hím 1 éve, a tojó fél éve van nálam. Azonnal elfogadták egymást. Külön röpdében vannak. 2009 januárban a tojó a szájában cipel egy-egy fűszálat. Április 15.: A tojó és a hím fűszállal a csőrükben körbe-körbe járkálnak, úgy nézem ez az udvarlás náluk. Április 24.: Hosszas udvarlás után végre párosodnak du. 6 órakor. Április 27.: du. 5 óra, újabb párzás. Április 28.: du.7 óra ismét. Én csak du. vagyok itthon. Közben én raktam be fészket ,kész fészket konzervdoboz, sima doboz ,műanyag tál,legalább 4 helyre de egyiket sem fogadta el a tojó. végre az ötödiknek felkínált ajándékkosár alsó fele az jó volt .elkezdte hordani bele a vékony pici gallyakat és a selyemfüvet máj május.5. reggel végre 1 tojás. máj. 10 ig naponta 1 összesen 6. már a negyedik után folyamatosan ülte őket. Május 21. kikelt az első pici süvi , majd még kettő . A többi sajnos üres maradt. Csak a tojó etette őket de csak a lisztkukaccal, a lágyeleséget egyáltalán nem fogyasztották. Fogtam neki finom hálóval a nagy fűben szöcskét, pókot, legyet mindenféle bogarakat volt benn egy két apró csiga is, azokat azonnal feltörte és megetette a kicsikkel. Ekkor írtam üzenetet egy szlovák tenyésztőnek aki az IDRE fórumán már írta hogy nála már költöttek süvik. Tanácsot szerettem volna kérni hogy mivel nevelnek nála, sajnos azóta sem válaszolt. Közben a fiókák 10 naposak lettek és ekkor jött egy szombat reggeli hűvös idő, mind a három kicsi kihűlve feküdt a fészekben. Június 6. a tojó újra letojt, ismét 6 tojás. Most négy kelt ki, de most a tojó nem etette őket, csak ímmel-ámmal. Mivel vannak kanárik is és ők is keltettek, gondoltam alárakom a megmaradt két kicsit. Az nevelte is őket 2 hétig, de már kevés volt amit adott nekik. Tudtam, hogy ha nem etetek rá akkor végük, ezért kevertem nekik egy kis pótkaját, ami be is vált . Kanári eleség, gyári lágyeleség kávédarálóval összedarálva, hozzá 1 főtt tojás egy késhegynyi laktiferm. Vízzel hígra kevertem utána finom szitán átpasszíroztam és fecskendőbe rakva etettem. A kanári tojóm közben újra fészkelni akart és jól megtépte őket úgyhogy különraktam a fiakat és 3 óránként a munkából hazafutva etettem. Szépen fejlődtek, majd kb. 3 hét után már önállóan ettek, de ha megláttak imbolyogva kérték tőlem is a kaját. Azóta már szépen kivedlettek, egyik tojó a másik hím lett. Közben a szüleik újra fészkeltek, de most már nem a régi fészekbe hanem a tojó a röpdében lévő fenyőágra hordta a fészekanyagot. Június 3. 1 tojás,majd még 4. Kettő tojást elhelyeztem egy-egy kanári alá, akikkel egy időben tojtak. A süvik alatt egyik sem kelt ki, a kanárik alatt viszont mindegyik, egyidőben a kanári fiakkal. Mindegyik alatt volt 2 kanári és egy süvi,de sajnos 3 nap után, mivel csak a kanárikat etették, a kis süvik elpusztultak. Tehát az eredmény 17 tojásból 2 kis süvi, de ennek is nagyon örülök, majd jövőre... Amit leírtam azt fényképekkel és tanúkkal tudom bizonyítani. Mindenesetre tanulságokkal, tapasztalatokkal gazdagodtam , és ez idő alatt kelt 12 tengelic 7 csicsörke 1 kenderike és 1 csíz paszta, valamint 24 kanári. Még annyi hogy a süvöltő udvarlása és párosodása teljesen eltér más pintyféle általam látott viselkedésétől, nagyon különleges, érdekes.