Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 29  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2009 máj. 4, 13:22 
feketemarcsi írta:
Csak nem mobiltelefon, vagy sms?

Felénk egyre gyakrabban hallom... :roll:

:shock: :?

Mit? mivel? hogyan? miért? kikkel? mikor? miképpen? 8) :roll:

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2009 máj. 4, 11:58 
Z.Tibor jóvoltából túl vagyok egy pintyes szimpóziumon, amit a pilisi erdőkben hajtottunk végre egy 10km-s kirándulás keretében. Hááát srácok! Nem egy egyszerű szakma ez.... :? ...de kimondottan izgalmas! :lol:
Sajnos kevesebb madarat hallottunk, mint amire számítottunk ( kb. 15 hím revírjén caplathattunk keresztül), és a hallott madarak verése túlnyomórészt nem volt értékes hang. :( ...viszont volt "csapcsap-holcipe", "vüldszan", "hotyityó", "valmuskatli "....
Kiderült, hogy az én pintyem verése se sokat ér, de hát nem is ezért tartom Őt:

Kép
(kicsit csapzott a szentem, de ahogy meglát ezerrel énekelni kezd, toporog az ülőpálcán majd megy neki a rácsnak, borzolja a fején a tollat, a farkát meg mint a páva szétteríti. mindenképpen vélem szeretne családot alapítani :shock: )

Tiborom, kösz' az okítást! Ahogy megbeszéltük: valamikor folytatjuk ! :17:

Hozzászólás 2009 márc. 7, 3:25 
z.tibor írta:

Ha április végén vagy május elején lesz egy olyan hétvége, melynek délelőttje mindkettőnknek megfelel és kedved is van hozzá, akkor elmehetnénk pintyeket hallgatni az Iluska forrás környékére.

Üdv.:

Tibor

Kedves Tibor!

Az ajánlatod nagyon megtisztelő, és természetesen köszönettel fogadom akár itt (néhány száz méterre lakom az erdei út kezdetétől a forrás felé :lol:)akár a Budai-hegyekben. Az időpontban megpróbálok teljesen mértékben hozzád idomulni, ez ügyben megkérlek keress majd a neco@citromail.hu emil címen.
Mége'ccer: kössz'!

Hozzászólás 2009 márc. 6, 11:54 
z.tibor írta:

....Rátérve az általad kért gyorstalpalóra, a még létező pintyveréseket kinn a természetben lehet megtanulni. Jó példa erre egyik gyűrűző ismerősöm, aki háromszor-négyszer volt velem pintyeket hallgatni, és ezek után már 4-5 pinty-verést tudott megkülönböztetni. Véleményem szerint ha valaki nem „botfülű” (anélkül, hogy bárkit is megsértenék), nemzetiségétől függetlenül képes megtanulni ezeket a pinty-veréseket. Remélem szolgáltam némi hasznos információval.

Szia Tibi, kösz' a választ! Egy ilyen tanfolyamon nékem is részt kéne vennem..... :roll:
És volt is ilyen! Lakó Antiék csoportja -H-40 - rendszeresen tart előadásokat. Néhány hete pont ez volt a téma, a pinty tenyésztése, a különböző pintyverések stb.
No majd legközelebb....!
---------------------------------------
Szeva' G2!

Jómagam is azt akartam sugallni, hogy az általad említett körülmények az okai az állomány ritkulásának, ebben teljes mértékben egyetértünk.

Kultúrtörténeti, néprajzi szempontból ezen' fajok fogásának, tartásának meg akkora szerepe van emitt svábiában, mint a Tisza parti településeken a halászatnak.
Félek tőle olyasmi tűnik el nyomtalanul, amit soha nem fogunk tudni később már megismerni....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2009 márc. 7, 3:16-kor.

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 márc. 5, 9:53 
Szevasztok.

Bocsi, hogy megint közbepofázok, de nem tudom véka alá rejteni a véleményemet.
A madarak állomány csökkenését nem az a néhány madár hiánya okozza amit kifognak a madarászok. Ugyanis ez az csökkenő tendencia azoknál a fajoknál is mutatkozik amiket nem tartanak, pl légykapók, fecskefélék.
A csökkenő egyedszám fő oka az intenzí mezőgazdaság bevezetése után kezdett jelentkezni. Egyrészt élettér, azaz biotópok brutális méretű lecsökkenése, a másik a vegyszerek haszálata, amely vagy megmérgezte az egyedet, vagy a táplálékát. A végeredmény ugyanaz. Ahogy azt a nagyapám mondotta:" Akár a kutyát vágod a karóhoz, akár a karót a kutyához, az mindíg a kutyának a sz.r."
Talán most amikor az extenzív földművelés felemelkedőben van, vagy egyre több terület marad ugaron, talán most biztonságosabb lesz a madarak helyzete, de csak egy hajszállal.
A lényeg az, hogy a madarak megfogyatkozásáért nem azok a felelősek, akik fognak néha egy-egy erdeit, vagy stidlicet. Szerintem ez a fajta madarászás is az avikultúránk szerves része, természetesen bizonyos határokon belül, nem lenne szabad, hogy a feledés homályába merüljön.
Üdv:

G2

Hozzászólás 2009 márc. 5, 1:19 
z.tibor írta:

Ich wohne in Wudigess. :lol:

...

Kösz a választ! :lol:

Furcsa, hogy nálunk -itt a Pilis lábánál, a Pilisi-medencében- én már nem találkoztam igazi pintyes szakival sráckoromban. (kb. 30 éve.... uramatyám!!! még leírni is sok :D )
Viszont minden második háznál lógott a gangon egy-egy stigó vagy csíz, esetleg mindkettő.
(Akkoriban a hetvenes évek végén volt, hogy 6-7 lépfa is állt a temető melletti szántóföldön, annyian stigóztunk októberben. Szinte mindegyikünk fogott néhány madarat, és mintha mégse lett volna kevesebb belőlük mint mostanában...?! :cry: ...oszt a nyolcvanas évek közepén szereztek néhányan tizen'méteres függönyhálókat... na amit néhányan azzal műveltek az már gusztustalan volt. Jött is a "hatóság" és vége is lett az egésznek néhány éven belül.)
Szóval felénk nem dívott annyira a pintyezés. Az felétek, a Budai-hegyekben volt igazán népszerű.
Az öreg kanáris Kimmel-bánál viszont fülesek' voltak bevarva kalitokba. Mennyit mesélt az öreg, hogyan fülelték, figyelték ki a füleseket májusban, és kandlival hogy próbálták becserkészni a legjobbakat... könyörögtem néki sokat, de egyszer sem vitt magával az öreg.

Viszont a pinty verésekről tarthatnál egy gyorstalpalót itt. Pl. a Remus által felrakott madár mit énekel?
remus írta:

Hozzászólás 2009 márc. 4, 9:38 
z.tibor írta:
...
"tejz szán ti lédigi "...

Szeva' Tibi!
Ha nem titok áruld már el hová valósi vagy?
Kösz'!

Neubrandt Gábor Pilisvörösvárról

(Gábor Neubrandt 'n Werischwar :wink: )

Hozzászólás 2009 márc. 4, 1:20 
z.tibor írta:
Szia G2!

A dulcir meg a holcipir a mai napig létezik , csak sajnos a legtöbb pinty tanul mellé egy rossz dallamot (smirgli,szmetyi igy nevezzük a rosszat) igy azt a madarat nem érdemes megfogni. Egysallos madárból van kevés mert azt megfogják , igy a fiataloknak nincs mitől tanulniuk. Ha egy madarász napjainkban fog egy egysallos dulcirt ,szerintem nem fogja eladni ,mivel ennek sok gyaloglás az ára (egysallos : a madárnak ez az egy verése van ,az öreg Mesterem akitől tanultam ,azt mondta svábul :
"tejz szán ti lédigi ", magyarul ez a tiszta ). Egyébként a dulcirt ,meg a holcipirt alapból fel kell ismerni,mivel ha valaki ezt a két pintyverést sem
ismeri fel akkor honnan ismerne fel egy feincirollt ,vagy egy rajterofficirt ami manapság már csak letanitott madaraktól hallható ,ez az amit Bárki előtt KI MEREK JELENTENI !!!

Szevasztok!
Én amit kivetem a spanyol fórumokbol az az hogy ha nem tanitják a madarat énekelni akor csak azt fogja énekelni ami bele van kódolva a génjeiben meg amit innen onnan megtanul ,és bizony van külömbség egy tanitot meg egy szabadon tanult éneklő közt,nem lehet egynapon emlitenni a kettőt,és ez már a müvészet kategóriába tartozik.Egyébként nagyon tetszenek ezek a svab kifejezések ,életemben nem halotam róla igaz ahol felnőtem nem volt a kedvenc költő helyük igy keveset tudok róla de nagyon tetszik ez a madár is ,itt egy kis Barcelona környéki csemege.
http://www.youtube.com/watch?v=WnjybRlo ... 1&index=18

IDRE tag

Hozzászólás 2009 márc. 3, 13:58 
Kedves Tibor, és a többi madarászok.

Amint már mondtam, illetve írtam nem kívánok belemenni a pinty énekekbe. Én már messze estem a fámtól, már nem értek hozzájuk.
Egy azonban biztos, hogy valóban szertnénk néhányan a faunához tartozó madarakat legálisan papírokkal, zárt gyűrűvel, tenyészetből vásárolni. Csak az a kérdés miért nem lehet?????? Az Unió jónéhány országában nagyon nagy múltja van a kultúrmadártartás ezen irányzatának. Nálunk miért nincs, amikor már mi is Uniósak vagyunk? Hol van ilyenkor a jogkövetés?
Visszatérve a vadmadarakra, biztos hogy vannak még különböző énekű madarak, legfeljebb a zaklatott területekről kifogták a jó verésű hímeket. Néhány éve Sacilében szeptemberben erdi pinty énekverseny volt. Néhány madár olyan érdekesen vert, hogy ha nem vagyok benne biztos, nem mondtam volna, hogy erdei. Lehet, hogy újabb verések is alakulnak ki.

üdv:
G2

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 márc. 2, 21:23 
brimston írta:
(egy befogott erdei pintyet valószínűleg még 3 év múlva sem tudnék tenyészteni, nem úgy a fogságban keltet)

Ez pedig nem feltétlen igaz, talán az erdei pintynél igen, de befogott zöldikét, csízt, tengelicet nem is olyan nehéz tenyészteni...

Hozzászólás 2009 márc. 2, 21:22 
Sanyi, ez teljesen tiszta és érthető, A TE ESETEDBEN. És még néhány kolléga esetében, akiknek a java megjelenik ezeken a fórumokon. Csakhogy: ez fordítva is igaz, a fórumokon szinte kizárólag ezek a madarászok jelennek meg, vagyis akiket "nem érdekel a befogás" és domesztikálódó madarakat szeretnének tartani. Viszont van egy másik tábor, a kupecek, vagy befogók, vagy tudom is én milyen nevet adjunk nekik, na ők azok akik nem biztos, hogy ugyanúgy gondolkodnak az európai kultúrmadarak tartásával kapcsolatosan mint te/ti/mi. :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 2, 21:13 
Az Úr lássa lelkem, hogy engem a természetből való befogás nem érdekel (egy befogott erdei pintyet valószínűleg még 3 év múlva sem tudnék tenyészteni, nem úgy a fogságban keltet), de az említett ok-okozati viszony szerintem sem áll meg egy cseppet sem. Eltüntek a hozzáértő befogók, eltüntek az emberek akik ismerik a pintyveréseket. Ha a nagyarányú befogás lett volna az ok, 20 éve bizos lett volna lehetősége újra megjelenni, vagy elszaporodni a szép énekű hímeknek (bár hogy a tojó erdei pinty is azt találja e szépnek amit mi, azt nem tudom). Én nem látok semmi összefüggést. És az itthon hadakozó, európai faunáért epekedő és harcoló kicsiny csoport soha nem azért házalt a minisztériumban, hogy engedélyt kapjon egy zsáknyi vadmadár befogására.
Nem értek az énekükhöz sajnos, és tudom milyen nehéz taRtani vadon fogott madarakat (nem csak európairól beszélek). Egyszerűek az igényeim (igényeink):T E N Y É S ZT E N I A K A R O K ÉS EZ LEGEGYSZERŰBBEN a domesztikálódó madarakkal lehet. Ez így érthető?

Hozzászólás 2009 márc. 2, 21:10 
Hali!
Én felismerem az erdei pinty énekét, de ezeket a különböző dallamokat, vagy futamokat, vagy mik is ezek, nem, mert sajnos nekem ezt sosem mutatta meg senki. Én csak azért emeltem ki Tibor hozzászólásából azt a sort, mert ezzel próbáltam érzékeltetni, hogy a nagymérvű befogás és kupeckedés, amit ezekkel a madarakkal műveltek/-nek, a madarászok (értsd: befogók) érdekeit sem szolgálják hosszútávon.
Kíváncsi lennék, hányan tudnak a madarászok közül arról beszámolni, hogy a befogott madarakat szaporították is, és itt nem a kanárival való keresztezésre gondolok! Valószínűleg nem sokan, mert ennek a hobbinak a szépsége éppen abban volt, hogy minden évben ki kellett menni a terepre és befogni az újabb énekeseket. Valóban szép hagyomány, de ismerjük be: a mai világban "nem fenntartható". Ezért is volna jó (a korábban általam felhozott aggályok ellenére is jónak tartom) legalizálni a külföldi tenyészetekből származó európai kultúrmadarak tartását hazánkban. Bár nincs meg benne a befogás izgalma, de 'a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad'. :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2009 márc. 2, 20:51 
Hellóka!

Egy kérdésem lenne. Régen amikor Pesten szinte minden ház erkélyén élt egy-egy erdei pinty. Vagy amikor voltak madarászok akik úgy árulták a piacon erdeieket, mint más a paradicsomot, akkor nem fogytak el a különleges verésű pintyek?
De most amikor a befogás a töredékére csökkent, most nincs????
Szerintem csak nem ismeritek fel, ha szól egy dulcipil, vagy egy erőteljes holcipil.
Én már csak töredékét kaptam a madarász infóknak, (nagyapám Sváb volt) de a gének parancsait nem lehet elfolytani.

Üdv:
G2

Hozzászólás 2009 márc. 2, 19:38 
Üdv a fórumon Tibor!
Ha megengeded, a hozzászólásod egy részletét emelném ki.
z.tibor írta:
Sajnos jó verésű pinty ,már kevés van ,mert kifogták

Köszönöm.

Hozzászólás 2009 márc. 2, 19:27 
Szia cwg!
Fiatalabb koromban elég gyakran jártam madarászni, (bár még most sem vagyok öreg, a harmincas éveim közepe után járok ) ezért bátorkodom hozzászólni ehhez a témához. Eleinte léppel fogtam a madarakat,( a lépet a fagyöngy tölgyfán található terméséből főztem ki ), és étolajjal a hőmérsékletnek megfelelően tettem fogóképessé. A pancserek egérragasztót használnak, de az nagyon folyik , és sérülést okoz a madárban a léppel ellentétben. Később függönyhálóval, télen a hidegben meg tarlóhálóval fogtam. Ha hívómadárral ( a sváb településeken lock-nak nevezik ) mentem fogni, akkor pálcásat is vittem magammal . A pálcás egy bőrből készült nadrágot viselő betanított tengelic volt, ami repkedett a pálcán, amikor egy zsinór segítségével apró jelet adtam neki. Visszatérve a stiglicekhez, nálunk is a nagyobb stigákat "erdeinek "( ami szerintem nem létezik ) a kisebbeket "bogáncsstigának" nevezték. De az is igaz, hogy a vonulásnál ami kb. szeptember közepétől október végéig tart lehet fogni olyat amelyik nagyobb és szebb az átlagosnál. De mivel "nem mind arany ami fénylik", gyakran a közönségesebb stigák sokkal szorgalmasabbak éneklés tekintetében. Az erdei pintynél sem mindegy hogy mit hoz dulcir vagy tiftere, esetleg egysallos varmos vagy pedig egy értéktelen biblicir, iszaper , vagy vütysza amiből annyi van , hogy mindenhol lehet találni , mert senkinek nem kell. Az is lényeges ,hogy a pinty a dallam végén snappol e , mert azzal fejezi be a dallamot. Sajnos jó verésű pinty ,már kevés van ,mert kifogták : feincirol, heinzesse holcipir , reitter officir,pergő tiftere . A pintydallamokkal amit ismerek , egy öreg sváb barátom ismertetett meg .

Hozzászólás 2009 jan. 8, 9:17 
Szia Sanyi! Természetesn nem a precizitásoddal van baj ,de számomra ez az álásfoglalás nem volt meggyőző, szerintem a köd inkább leereszkedett.

Hozzászólás 2009 jan. 7, 19:35 
A köd eloszlott... A probléma viszont maradt a régi.

Hozzászólás 2009 jan. 7, 19:19 
Üdv

A minisztérium válasza:
http://www.mdosz.org/e107_plugins/forum ... p?357.last

Hozzászólás 2009 jan. 7, 18:10 
Szia

A világért sem ellenkeznék veled, de ahogy jeleztem már, nem egyezik a véleményem veled, sőt több ember sem úgy értelmezi ahogy te. Sőt a minisztérium sem. Tudom hogy a rendelet hatályát vesztette, ám nem véletlenül irányították át a kérdéseimet oda, ahol ezzel a rendelettel foglalkoztak. Az én bűnöm csupán annyi, hogy tökéletesen biztos akarok lenni abban, hogy jól értelmezem a leírtakat, ám sajnos még mindig nem világos sok dolog benne (lehet lassú felfogású vagyok) ha megkapom a minisztériumi választ, belinkelem ide.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 29  Következő