Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 okt. 6, 14:26 
Skrachlaci írta:
Szia Brimston!

A hazai madarak tartásával kapcsolatos törvény most számomra kibogozhatatlan :)
Nagy fába vágtad a fejszéd, az írással kapcsolatban de legalább megpróbálod! Remélem, hogy sikerülni fog, szurkolok neked! :)

Nagyon okés lenne egy ilyen könyv .

Hozzászólás 2008 okt. 6, 13:39 
Szia Brimston!

A hazai madarak tartásával kapcsolatos törvény most számomra kibogozhatatlan :)
Nagy fába vágtad a fejszéd, az írással kapcsolatban de legalább megpróbálod! Remélem, hogy sikerülni fog, szurkolok neked! :)

Hozzászólás 2008 okt. 6, 13:27 
cwg írta:
Ha a másik oldalát nézem Lakó Anti 1x már összeszedett egy csapatot engedélyeket is szerzett...és nem lett belőlünk semmi...Ilyen a mentalitásunk vagy mi...

Skrachlaci!
Azt az engedélyt évente újból meg kellett kérni? Mire szólt? Hány példányra? Milyen fajra? Pénz?[/quote]

Szia cwg!

Kb egy hónapja valami miatt az asszonnyal feltúrtuk a bálányi papírjaimat, akkor a kezembe akadt...azt hiszed most megtalálom.. :41:
Emlékezetem szerint,- mert ennek már 10 éve, egy kis füzetet megleltem amiben az azévi madaraimat, és a szaporulatot feljegyeztem-
Egyesületi tag kellett legyél
Nekem 6 vagy 8 példányra volt kiállítva az engedély, fajokra felsorolva
Gyűrűzve persze nem zárt, de sorszámos és tenyésztői szám
Nem került semmibe az egyesületnek Lakó Anti intézte
Visszavonásig volt érvényes
A 3 év alatt a kutya sem ellenörizte
Szaporulatot be kell jelenteni, de mivel én csak pasztáztam így nem jelentettem semmit...
Ez áll a naplómban..1998 szaporulat- most csak a pasztákat írom-
5db Brimstone canary hím xGloster
2db Tengelic hímxZöldike
2db Tengelic hímxFehér kanári
3db Brimstone canary hím x zöldike
ezek a madarak voltak kiállítva asszem még abban az évben, ha jól emléxem Pesterzsébeten...

Hozzászólás 2008 okt. 6, 13:14 
cwg írta:
Ha a másik oldalát nézem Lakó Anti 1x már összeszedett egy csapatot engedélyeket is szerzett...és nem lett belőlünk semmi...Ilyen a mentalitásunk vagy mi...

Skrachlaci!
Azt az engedélyt évente újból meg kellett kérni? Mire szólt? Hány példányra? Milyen fajra? Pénz?[/quote]

Szerintem egy fenékkel csak egy lovat lehet megűlni.
Ezzel azt akarom mondani, hogy aki komolyan akar foglalkozni vadmadaraink tartásával, szaporításásval, az mással ne foglalkozzon.
Csak így tud eredményt elérni.

Hozzászólás 2008 okt. 6, 10:13 
Helló pintyesek

Örömmel látom, hogy felélesztettétek ezt a halódó topikot. Az engedélyekkel kapcsolatban: a tudomásom szerint nem kellett évente megújítani, csupán bejelentési kötelezettség volt a szaporulattal, az elhullással kapcsolatosan. Igen sok fajról szólt, és visszavonásig volt érvényben. Amikor a minisztériumban tárgyaltunk ez ügyben, közölték, hogy törvénytelenül adták ki az engerdélyt (nem lett volna hatáskörük rá), így azokat visszavonták. Persze erről senkit sem értesítettek, sőt azt sem tudták megmondani, mit csináljanak a tenyésztők a madarakkal, amire a minisztérium szerint most már nincs engedélyük. A szakmaiasságuk magáért beszél! Szóval mivel hivatalosan nem értesítettek senkit, a visszavonás nem történt meg. Ám ez sajna nem sokat jelent nekünk, hisz így sem rendeződött semmi, továbra sem lehet tudni hogy járunk el helyesen.

Más. A szakirodalmakkal kapcsolatosan örömmel láttam, hogy van bizonyos érdeklődés. Már három évvel ezelőtt elkeztem írni egy összefoglaló munkát az összes hazánkban előforduló pintyféléről, természetesen a tenyésztésük is kiemelt fontosságú benne. Egy évig még biztosan eltart a munka. Már más fórumon jeleztem, várnám a tenyésztési tapasztalatokat, a fajok természetes költési szokásairól történt megfigyeléseket, hogy ne csak a saját tapasztalataim, és külföldi tenyésztők tapasztalatai legyenek benne. Aki tud segítsen ebben.

Hozzászólás 2008 okt. 6, 9:28 
Ha a másik oldalát nézem Lakó Anti 1x már összeszedett egy csapatot engedélyeket is szerzett...és nem lett belőlünk semmi...Ilyen a mentalitásunk vagy mi...[/quote]

Skrachlaci!
Azt az engedélyt évente újból meg kellett kérni? Mire szólt? Hány példányra? Milyen fajra? Pénz?

Hozzászólás 2008 okt. 6, 1:02 
Skrachlaci írta:
Itt Pestlőrincen évről évre kevesebb a madár! Mikor ideköltöztem 14 éve, még telente a kiszórt magra Erdei pinty, Citromsármány Téli pinty Meggyvágó is bejött a kertbe. Manapság csak néha hallok Zöldikét, meg 1-1 Tengelicet Csicsörkét :(

Szerintem nagyon függ az élelemtöl is ha van akkor jó ha nincs akkor odébb álnak, nagyon egyszerü a képlet, ha kivágják a fákat nincs hova fészkeljenek ,ha az időjárás nem oké megént nincsennek jelen stb..

VÉLEMÉNY???????????

Hozzászólás 2008 okt. 5, 20:37 
Skrachlaci írta:
Szia Tamás!

Köszi, hogy elmondtad amit láttál tapasztaltál! Ha van még a tarsolyban hasonló jöhet! :)

Sajnos nincs több a tarsolyomban, de örülök, hogy megoszthattam veletek.
Biztos másnak is van hasonló története.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 20:19 
Itt Pestlőrincen évről évre kevesebb a madár! Mikor ideköltöztem 14 éve, még telente a kiszórt magra Erdei pinty, Citromsármány Téli pinty Meggyvágó is bejött a kertbe. Manapság csak néha hallok Zöldikét, meg 1-1 Tengelicet Csicsörkét :(

Hozzászólás 2008 okt. 5, 19:48 
Na ezaz! Fogtak egyet kettőt, nem kínozták, a feleslegest még el is engedték ami otthon maradt azt még szaporították is. És nem volt kevesebb madár akkor sem. Azt viszont megfigyeltem, hogy itt Békésben gyerekkoromban zöldikét csak a búvár zsebkönyvben láttam, most meg van belőle dögivel. Elengedték őket a zugtartók, zugtenyésztők?! :59: :77:

Hozzászólás 2008 okt. 5, 18:53 
Szia Tamás!

Köszi, hogy elmondtad amit láttál tapasztaltál! Ha van még a tarsolyban hasonló jöhet! :)

Hozzászólás 2008 okt. 5, 18:36 
Sziasztok!

Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi ember fantáziáját mozgatja a hazai kultúrmadarak tartása.

Egy kis kortörténetet szeretnék veletek megosztani az 1970-es évekből, mikor is többször nyaraltam Tatabányán, egy bányász kertvárosban.Ez az időszak szerettette meg velem a tárgyalt madarakat.

Több olyan családhoz is bejáratos voltam, ahol tengelicét, zöldikét csízt, süvöltőt is tartottak, sőt tenyésztettek! Volt ahol kézszelid volt a stiglic és nyitott kalitkaajtónál tartották.

A madarakat lécből és kerékpár küllőből készült kalitkákban helyezték el. Az elkészült kalitkákat zöld, fehér, vagy ritkábban kék színre festették. Ilyen kalitka elkészítése nem is vett olyan sok időt igénybe. Jó magam is szemtanuja voltam egyszer. Mérete? Nem túl nagy.

A madarak takarmányozás? Hát fekete napraforgó mindig volt "közelben" meg valamilyen apró mag, de nem vörösköles!

Itt megjegyezném, hogy kanári madarat sehol sem láttam, és pasztát sem.

Volt olyan hely ahol láttam költő süvöltő párt. Elhelyezésüket nagyobb lécvázas kalitkában oldották meg. A nagyobb méret miatt drótfonat volt az oldala. De nem ládakalitka. Talán 1m hosszú és 50cm magas lehetett.
Itt hallottam, hogy a süvöltő tojó választja a hímet magának. Több hímet kell tenni egy tojóhoz és amelyik hímet hajtja azt ki kell venni, különben agyanveri. Ha minden jól megy, akkor a végére marad a kiválasztott hím.
A találomra összerakott pár ritkán vezet eredményre.
A felesleges hímeket elengedték!!!

Sajnos a jelenlegi jogi szabályozás miatt nem tartok ilyen madarakat, pedig nagyon szeretném őket.

A fent említett tartási módot nem tartom elfogadhatónak, csak érdekesség képpen írtam le és jól ismerem a mai tenyésztő számára rendelkezésre álló speciális takarmányokat, felszereléseket.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 18:01 
Már rég készülök venni egy süvöltőset is, aszem 16 euró körül van, legyen egy a gyüjteményben meg külömben is tetszik ez a madár is, bele olvastam az EROSKI-ban (ez olyan áruház mint a TESCO),benne van az öszes gimpli féle nagyon vagány kis könyv maj tájékoztatlak beneteket róla.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 16:13 
Azért ebben a könyvben sok segítség van a takarmányozással kapcsolatban, mert a gyomortartalom vizsgálatokat és a táplálkozási szokásokat is említi. Néha egészen részletesen. Ajánlom mindenkinek. A könyv szerint pl a süvöltő nem is magevő hanem inkább fogyaszt zöld növényi részeket. Aztán, hogy mit kap enni, az más tészta.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 15:27 
cwg írta:
Igen. Ezek mind vannak és a maga nemében mind jó. Én pl. nagyon szeretem a Mo. fészkelő madarait. De nem olyan szakirodalom amilyet Remus mutat. Megemlíti, hogy a csizt fogták kalitka madárnak, és azt hogy védett. Oszt slussz. Igény meg volna, de azért még ha szabadna is tartani a vadakat, nem lenne megfizethető az alacsony plszám miatt. Mert biztos nem nyomnának belőle 15000 darabot.

Így igaz!

Hozzászólás 2008 okt. 5, 15:16 
Igen. Ezek mind vannak és a maga nemében mind jó. Én pl. nagyon szeretem a Mo. fészkelő madarait. De nem olyan szakirodalom amilyet Remus mutat. Megemlíti, hogy a csizt fogták kalitka madárnak, és azt hogy védett. Oszt slussz. Igény meg volna, de azért még ha szabadna is tartani a vadakat, nem lenne megfizethető az alacsony plszám miatt. Mert biztos nem nyomnának belőle 15000 darabot.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 14:06 
remus írta:
Én ezekkel kezdtem ,egy olyasmi áruházban vettem mint a TESCO.
Kép
Kép
Kép

Otthol lehet ilyesmit kapni nem tudjátok ?

Természetesen nem... :) magyar nyelven tuti nem. Európai madárhatározók vannak jó minőségben az is fordítás. A hazai madarakról Magyarország fészkelő madarai, és Mo. Madárvendégei átfogóbb ismertetés. Tartásukról szinte semmi, Schmidt Egon könyveiben vannak hasznos infók,és DR Országh , említett könyve amit ismerek. Lorenz Salamon király gyűrűjében, néhány írás utalás europai vadmadártartásról...ennyi ami hirtelen eszembe jut...

Kép

Hozzászólás 2008 okt. 5, 13:57 
cwg írta:
Schmidt Egonnak meg Sterbertz Istvánnak vannak a vadon élő madarakról könyvei, füzetei, de ilyen hibrid dologról mi itthon nem hiszem, hogy kaphatnánk irodalmat a boltban. Legalábbis én nem láttam... Tudod! Államilag letiltva.

Szerintem nincs rá igény mivel tilos az ilyesmi, tudod mint ...........de nem akarok politizálni, ez nem az a fórum.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 13:51 
Schmidt Egonnak meg Sterbertz Istvánnak vannak a vadon élő madarakról könyvei, füzetei, de ilyen hibrid dologról mi itthon nem hiszem, hogy kaphatnánk irodalmat a boltban. Legalábbis én nem láttam... Tudod! Államilag letiltva.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 13:40 
Én ezekkel kezdtem ,egy olyasmi áruházban vettem mint a TESCO.
Kép
Kép
Kép

Otthol lehet ilyesmit kapni nem tudjátok ?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 577 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 29  Következő