pcmg írta:
Szia!
Ebben az esetben kérnénk a segítségedet! Az elképzelés szerint akkorának kellene lennie, hogy egy pár nimfa bőségesen elférjen benne és e mellett mobilnak is kellene lennie, hogy napközben kint lehessenek majd velünk az udvaron, este pedig bent a szobában. (A mostani helye az 60szx70mx40mély, és éppen elég egy madárnak.)
Mi kb. 80x80x150cm-esre gondoltunk, alul kihúzható tálcával, felül pedig több szabvány méretű ajtóval, illetve itató/etető tál helyekkel. Úgy szeretnénk, ha lenne függőleges és vízszintes rácsozás is benne.
A tálcát alul lambériából gondoltuk, viszont a rácsos részhez nincs ötletünk, hogy honnan és milyen anyagból lehetne kivitelezni? Az fontos lenne, hogy legalább az alsó fél méteren dupla rács legyen.
Segítségedet előre is köszönjük!
Szia!
Hát, különböző lehetőségek vannak...
De megpróbálom körüljárni a témát, mert már a negyedik kalitot építem, és mindegyikben valami új megoldást, technikát próbálok alkalmazni. És persze kijavítani, amit az előzőkön elszúrtam... Ha készen lesznek, majd töltök fel képeket.
Na, de a válasz a kérdésedre:
A méret nagyjából jó, bár a szélessége lehet kevesebb is, mondjuk csak 60 cm. Persze ha úgy gonodltad hogy a magassága 80, a hossza pedig 150... Mivel ki-be akarjátok mozgatni, keskenyebbel könnyebb manőverezni. Inkább a hossza legyen több, annyi, amennyit csak a hely enged.
A tálcás megoldás az nagyon jó, de a lambériát szerintem felejtsd el, mert az összeeresztéseknél vájatok lesznek, nem síma a felület és onnan nehéz lesz kivakarni az ürüléket. Bár ha papirt raksz alájuk, akkor nem gond. Csak ekkora felületen már jó nehéz lesz. Nálam a tálcák sima lezonitból vannak, a peremük pedig 2x2,5cm keresztmetszetű fenyőlécből. De egy ekkora kalitnál nem csak keret kell, hanem még legalább két összekötő elem keresztben, mert a lezonit vékony és ekkora felületen meghajlik..
De ha cinkezett lemezböl meg tudod csináltani egy bádogossal, az még jobb, mert nem vetemedik, tartósabb is. Persze jóval drágább.
A keret lehet sima fenyőlécből, nálam az első pl. hosszában félbevágott cseréplécből van. Ezzel a legegyszerűbb dolgozni, csak fűrész, kalapács, szegek kellenek hozzá. A dróthálót lehet szegezni vagy kárpítosok által használt tűzőgéppel is fel lehet erősíteni.
De ha tudsz heggeszteni, lehet fémből is, az szerintem szebb, de nehezebb megcsinálni és a drótháló ráerősítése is más, kötöződróttal ráfonod a keretre a hálót.
A harmadik megoldás az hogy kész polcrendszert veszel, azt hiszem SALGÓ-POLCnak hívják. Ekkor megvan a kereted, és csak ráfeszíted a hálót. Bár ekkor a méretekkel nem nagyon tudsz variálni...
A drótháló lehet akár egyszerű csibedrót (rabic-háló), fonott drót vagy pontheggesztett drótháló. Vagy lehet venni kész pontheggesztett kalitka oldalakat is, amiken szabványos etető-itató és ajtó nyilások vannak. Ez a legdrágább megoldás, de kétségkívül a legszebb is.
Két oldalát pedig legjobb zártra csinálni, huzat ellen és hogy a madár be tudjon bújni a sarokba, hogy biztonságban érezze magát.
Nagyon ragaszkodsz a szabványos etetőkhöz, itatókhoz?
Na, ennyi volt az elmélet:D
Ha nekem kellene csinálni a kalitot, a következőképpen nézne ki:
80x60x120cm (MxSzxH), kihúzható tálcával, félbevágott cseréplécből, ami gyalulás után kb. 2x2,5cm keresztmetszetű (asztalosműhelyben megcsinálják, nem túl drágán) és pontheggesztett hálóval. Ha dupla drótot akarsz, akkor a léc belső és külső oldalára is teszel rácsot és megvan.
Ennek a kalitnak csinálhatsz álványt is, ha nincs mire tenni, mert a madarak nem nagyon szeretnek a földön lenni.
Remélem ebből a sok rizsából ki tudsz hámozni valami hasznosat is. Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel, ha tudok segítek. Ha nagyjából megvan a terv meg hogy miből lenne, szólj és lerajzolom az ötleteimet.
Üdv, Gábor