Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 491 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 aug. 4, 13:10 
Ha tudok,segitek! Egyébként a madarakat az én kutyám egyáltalán nem zavarja,szerintem a kiskutyádat se fogja,ha nem fogja látni őket. Amúgy nemsokára lessz egy külön oldalam az FB-n,ahol lesznek videók,és egyéb anyagok a volierekről,szerelésről tenyésztésről, néhány egedi megoldás...

Most 2-3 mobil voliert fogok csinálni,mivel az szomszéddal még nem tisztázodtak az ügyeink. Ugyanis egy nagyobb madárházat szeretnék épiteni,de ez ugylátszik áttolódik a jövő évre. Majd az ügyemet is leirom ide, milyen követelésekkel állt elő a szomszéd, előre szólok nem egy hagyományos "hangosak a madarak" stori, lehet majd tanulni belőle.

A mobil voliert a hullámosoknak tervezem,mert már annyi párt szedtem össze jövőre,hogy kicsi a kinti madárházuk,amibe tavaly teleltek. És a lefóliázott volierban nem hagyom kint,az már kinzás lenne,házikó nélkül...

A mobil voliert ugy tervezem hogy 180 centi széles lenne(3x60-as boxokkal). Ebben a három boxban lenne 2x3 pár. A mélysége 120 centi lenne. a magassága 150 centi+30 vagy 40cm-es lábak.
Ez az alapterv! Mit szóltok?

Valódi név: Gréti

Hozzászólás 2012 aug. 4, 12:13 
Nagyon köszönöm a választ! :) Nekem egy husky egy spániel és egy shih-tzu van, de a legnagyobb gondot persze, hogy legkisebb jelenti :D Olyan vadászösztönei vannak :lol: Nem is az a baj, hanem, hogy mászik mint egy majom, de ez nagyon jó megoldás, köszönöm szépen :D

Valódi név: Czingiszer Tamás

Hozzászólás 2012 aug. 4, 12:10 
Norbi, nagyon jó lett. :alien: :lol:
Nálam se a kutya, se a macska nem bántja őket, pedig mindegyikből van bőven. :)

Hozzászólás 2012 aug. 4, 11:32 
Amikor én csináltam a kert röpdét, két fontos szempontot vettem figyelembe: a huzat, és a kutya problémát. Ezt ugy oldottam meg,hogy a tervezett volier köré tettem egy hagyományos keritést,ugy,hogy a kutya ne tudjon hozzá jutni a madarakohoz, és erre még ráerősitettem 95%-os átteresztésű műanyag hálót. Nekem farkas kutyám van,de annyira megszokták a madarak,hogy nem is félnek tőle, ha megyek etetni,és a kutyát sem izgatja,hogy ott vannak,macska meg kizárt,hogy az udvar közelébe jöjjön... :)

Nálam,ezek voltak a fő szempontok,amikor elkezdtem!
Kép

Valódi név: Gréti

Hozzászólás 2012 júl. 31, 17:30 
Sziasztok!
Most készülünk építeni egy kerti röpdét, és nagyon szívesen vennénk minden tanácsot, mert nagyon kezdők vagyunk. De legfőképpen az érdekelne, hogy hogyan tudnánk "kutyabiztossá" tenni?
Előre is köszönöm :)

Valódi név: kovacs gergo

Hozzászólás 2012 júl. 26, 11:06 
sZIASZTOK!

Jelenleg 2 db hullámosom van,ami majd idővel bővül, főleg mert valszeg 2 tojó,

és a Tervem egy olyan külső-belső volier, aminek :

a külső része 120 cm széles, és 60 cm mély, ezek adottak a hely miatt...kérdéses még,hogy falra szerelve legyen-.e és akkor 1 méter magas lesz, (1 méterre szerelve)
vagy 2 métere magas "álló" ketrec lesz. Szerintetek????

5 x 5 stafni fából lesz a keret, zárt tetővel, plusz rajta ferde cseréptető,
egyik oldala félbe nyitahtó (hogy beférjek), plusz egy 60x 15 vagy 20 cm magas felnyiló ajtó, ahol az etetés történik, egy kis "polcra" helyezett etetőkbe...

Az egész egy (garázs)falhoz lesz rögzitve, amin nyítok egy ksiebb zárható bejáratot. (egy kistégla méretűre gondoltam)

Belső rész végül egy szekrényből kialakított 90 cm széles 40 mély, és 55 magas kisebb ketrec lesz, egy állandó 15 w-os izzó fénnyel,hogy éjszakára bemenjenek....

Az épület egy duplafalú könnyűszerkezetes fűtetlen garázs, ahol eddig fagypont alatt sosem volt télen. (egy hátránya van,h napi 2x a kocsi ki/be álláskor ki kell nyitni a nagyajtót.

Mi a véleményetek a terveimről? szeretnék szakértők véleményére is hagyatkozni.

Köszi előre is.

IDRE tag
Valódi név: Bertók Gábor

Hozzászólás 2012 júl. 18, 22:45 
Szia!

Reptetés mellett szerintem ez egész jó méret. Ha te csinálod a keretet, rögtön csinálj rá foggantyúkat, a váz anyagából, hogy könnyebb legyen vinni.
Drothalot mezőgazdasági cuccokat áruló boltokban vagy vaskereskedesben keresd. De volt itt a fórumon is valaki, aki árulta.

Hozzászólás 2012 júl. 18, 20:41 
Szia!

Naponta kiengedjük repülni Joeykát, legalább fél órára, de amikor van időnk este, akkor órákig szabadon mászkál a szobában/házban.
Ez a négyszög vas jó ötlet! A tálcát meg lehet megcsinálom vékony lemezből. Egy kb. 80széles, 60 mély és 130 magas kalitot csinálnék, amiből 15-20cm láb és rajta valamilyen kerék, hogy könnyebben lehessen vinni.
Ilyen ponthegesztett drótot milyen jellegű boltban lehet venni?

IDRE tag

Hozzászólás 2012 júl. 17, 23:14 
Ígértem képeket a saját készítésű kalitokról, hát íme:

1. Az első próbálkozás:
Kép
Méret: 110x55x110 (HxSzxM) cm
A lábak egész, a többi félbevágott cseréplécből van. Nincs legyalulva, csak kicsit megcsiszoltam. Az alja és a két oldala QSB lapból van. A drót hatszögletű csirkeháló. Nagyobb felületre nehéz szépen ráfeszíteni, nekem nem is sikerült... Az ajtó két részből áll, az egész oldal nyitható, vagy csak az alsó kis rész, hogy etetni lehessen. Az etetők és itató az alján vannak, tálcákban, mivel a kecskéknek készült és ők szeretnek fürdeni és kaparászni. A kalit alja körbe van szegve 10cm magasan lezonittal, hogy a magok ne szóródjanak ki. Bár a kecséknek ez nem akadály...
Hibák: nehéz tisztítani, hogy nincs tálca. Az egész nagy ajtót ki kell hozzá nyitni, bár ez nem gond, mert a lakókat különben is ki szoktam engedni. Ha olyan madarat kell majd beletennem, akit nem tudok kiengedni, majd csinálok hozzá egy tálcát, ami a kis ajtón keresztül is kihúzható.

2. Emeletes szobai röpde, 2 fakk:
Kép
Egy fakk méretei: 160x60x80 (HxSzxM) cm, az egész teljes magassága 200 cm
A váz 15x15 mm-es négyszögvasból van heggesztve, két réteg alapfestékkel festve. A drótháló 1.2mm-es drótbol fonva, kb. 20mm-es lukakkal. A vázra kötöződrót segítségável van ráfonva. A tálcák lezonitból vannak, fenyőléc kerettel. Az etetők szabványos, rozsdamentes tálak, gyári tartóval, ami a dróthálóhoz van erősítve.
Hibák: Nem hagytam helyet az odu nyílásának, így azt utólag kell valahogy megoldanom. Nem csináltam kis ajtókat, ami megnehezíti az etetést, főleg hogy most egy pár tűzfarkú van a felső fakkban, aki élvezettel repülnek ki és korzóznak rajtam, amíg rendezem őket. Lehet hogy idővel lecserélem az ajtót két részesre, olyan megoldással mint az első kalitnál.

3. Szobai kalit:
Kép (csukott ajtókkal)
Kép(nyitott ajtókkal)
A mérete 80x60x100 160x60x80 (HxSzxM) cm, a lábak hossza 60 cm
Az keret anyaga ugyanaz a négyszögvas, mint az előzőnél, de itt pontheggesztett 1.2mm-es, háromszor galvanizált háló van, 10mm-es lukakkal. Szintén kötöződróttal van ráfonva a keretre. A tálca megoldása ugyanaz. A tető egyik fele nyitható, ahogy az egyik oldala is teljesen. A kalit még nem kész, az ajtóból kiálló két vasra megy egy deszka (vagy OSB lab), amibe bele lesznek sülyesztve az etetők. A vasak végén keresztben egy ülőrúd lesz. Az etetés a felfelé nyíló kis ajtón lehetséges. Az etetők itt is rozsdamentes tálak lesznek, egyelőre még a gyári tartókkal.
Hibák: még nem jöttem rá:)

4. Egy négyfakkos egzótás állvány, ami készülőfélben van. Ha kész lesz, rakok fel képet arról is.

Elnézést kérek az első két kép minőségéért, azok telefonnal készültek...

Remélem tudtam használható ötleteket adni:D

Gábor

IDRE tag

Hozzászólás 2012 júl. 17, 22:45 
pcmg írta:
Mi 150magas és 80x80 alapterületűre gondoltunk. Olyasmire, mint amit a boltokban lehet kapni.

Sejtettem...:) Az nekünk jó, de a madaraknak már kevésbé...
Ja, ki szoktátok őket engedni repkedni? Mert ha igen, akkor elmegy, de ha az állandó lakhelyük lesz, akkor nem épp jó... Mert a madarak lételeme a repülés, amit le-fel nem nagyon tudnak csinálni, inkább hosszába kellene. De ha naponta kiengeditek őket, akkor van lehetőségük a mozgásra és akkor még a 150 cm sem kell.
Nekem pl. az amazonom egy 80x60x100 (HxSzxM) cm méretű kalitban lakik, de az ajtó most is nyitva van, kijöhet, amikor úgy gondolja. Egy ekkora kalit egy pár nimfának is elég lenne (reptetés mellett). Ja, és ez az egész 60 cm-s lábakon áll, hogy magasabb legyen.

pcmg írta:
Az OSB(Lezonit) lap nem vízálló, viszont lehet kapni olyat, ami be van laminálva (Pl. OBIban), annak kevésbé árt, ha pl kiborul az itatóból a víz.

Végül néhány maradék lamináltpadló-lapból is meg tudod csinálni a tálcát, az is bírja valamennyire a vizet. Vagy amit egyik ismerősöm csinált, hogy linóleummal vagy viaszkosvászonnal beborította a tálcát. Bár azt lehet hogy szétrágcsálják. Azért ötletnek nem rossz. Csak csinálj valami peremet neki, hogy a kiszóródó magok ne repüljenek szanaszét...

pcmg írta:
A kihúzható tálcán kívül még a rács és az alsó részt kapcsokkal lehetne összekapcsolni, így könnyen hozzáférhető lenne a tálcás rész nagytakarítás céljából.

Na, ezt most nemértem... :(

pcmg írta:
A ponthegesztett drótháló az jól hangzik, viszont valami stabil keretet kellene készíteni neki, amire ráteszem, különben nagyon ingatag lesz, szerintem. A fa keret szerintem nem lenne elég stabil, inkább valami 1x1cm-es L profilból hegesztenék keretet. Nem tudom, hogy a ponthegesztett drót kibírja-e az inverteres hegesztést, ezért kicsi csavarokkal fogatnám oda a dróthálót a kész kerethez. (Esetleg lánghegesztőt talán kibírja)

Az L profil helyett inkább a négyszögvasat ajánlanám, én 15mm-esből csináltam eddig mindent, könnyű vele dolgozni, stabil és relatív olcsó (nálunk kb. 300Ft métere). A legkisebb 20x20 mm-es L profil sem olcsóbb.
Lehet csavarozni, de lehet kötöződróttal simán ráfonni is. Tart és a csavar végébe nem akad meg a madár, és megintcsak olcsóbb. Ha kell, küldök képet, hogy hogy néz ki.

pcmg írta:
A szabvány méretű itatók/etetőkre azért gondoltam, mert akkor azokat nem kellene külön készíteni, hanem használhatók lennének a boltban kaphatók.

Vannak ezek a rozsdamentes acél tálak, tartóval, 400-500 Ft darabja. Az simán jó, bár igaz hogy nem cserélhető kívülről. Na, de arra is van egynéhány megoldás...

pcmg írta:
Utána nézek, hogy milyen drótháló kapható a közelünkben (majd jövő héten, amikor rövid műszakos leszek), meg beszélek egypár ügyes emberrel.
Az alsó tálcás részre milyen anyagot tudnál még elképzelni, ami házilag kivitelezhető?
Előre is köszi!

Most így hirtelen nincs jó ötletem a fent említetteken kívül. De ha rozsdamentes itatót használsz és lekötöd, a nimfák nem szerelik le és nem borítják ki. Az ürülékben lévő nedvességet meg elbírja a lezonit is vagy az OSB ill. QSB, aztán ha már nagyon ramaty, hát ki lehet cserélni és jóvan:D

Üdv, Gábor

Hozzászólás 2012 júl. 17, 22:01 
gaborka írta:
pcmg írta:
Szia!

Ebben az esetben kérnénk a segítségedet! ...

Szia!
Hát, különböző lehetőségek vannak...

Üdv, Gábor

Szia!

Mi 150magas és 80x80 alapterületűre gondoltunk. Olyasmire, mint amit a boltokban lehet kapni.
Az OSB(Lezonit) lap nem vízálló, viszont lehet kapni olyat, ami be van laminálva (Pl. OBIban), annak kevésbé árt, ha pl kiborul az itatóból a víz.
A kihúzható tálcán kívül még a rács és az alsó részt kapcsokkal lehetne összekapcsolni, így könnyen hozzáférhető lenne a tálcás rész nagytakarítás céljából.

A ponthegesztett drótháló az jól hangzik, viszont valami stabil keretet kellene készíteni neki, amire ráteszem, különben nagyon ingatag lesz, szerintem. A fa keret szerintem nem lenne elég stabil, inkább valami 1x1cm-es L profilból hegesztenék keretet. Nem tudom, hogy a ponthegesztett drót kibírja-e az inverteres hegesztést, ezért kicsi csavarokkal fogatnám oda a dróthálót a kész kerethez. (Esetleg lánghegesztőt talán kibírja)

A szabvány méretű itatók/etetőkre azért gondoltam, mert akkor azokat nem kellene külön készíteni, hanem használhatók lennének a boltban kaphatók.

Utána nézek, hogy milyen drótháló kapható a közelünkben (majd jövő héten, amikor rövid műszakos leszek), meg beszélek egypár ügyes emberrel.

Az alsó tálcás részre milyen anyagot tudnál még elképzelni, ami házilag kivitelezhető?
Előre is köszi!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 júl. 16, 23:00 
pcmg írta:
Szia!

Ebben az esetben kérnénk a segítségedet! Az elképzelés szerint akkorának kellene lennie, hogy egy pár nimfa bőségesen elférjen benne és e mellett mobilnak is kellene lennie, hogy napközben kint lehessenek majd velünk az udvaron, este pedig bent a szobában. (A mostani helye az 60szx70mx40mély, és éppen elég egy madárnak.)
Mi kb. 80x80x150cm-esre gondoltunk, alul kihúzható tálcával, felül pedig több szabvány méretű ajtóval, illetve itató/etető tál helyekkel. Úgy szeretnénk, ha lenne függőleges és vízszintes rácsozás is benne.
A tálcát alul lambériából gondoltuk, viszont a rácsos részhez nincs ötletünk, hogy honnan és milyen anyagból lehetne kivitelezni? Az fontos lenne, hogy legalább az alsó fél méteren dupla rács legyen.
Segítségedet előre is köszönjük!

Szia!
Hát, különböző lehetőségek vannak...
De megpróbálom körüljárni a témát, mert már a negyedik kalitot építem, és mindegyikben valami új megoldást, technikát próbálok alkalmazni. És persze kijavítani, amit az előzőkön elszúrtam... Ha készen lesznek, majd töltök fel képeket.
Na, de a válasz a kérdésedre:
A méret nagyjából jó, bár a szélessége lehet kevesebb is, mondjuk csak 60 cm. Persze ha úgy gonodltad hogy a magassága 80, a hossza pedig 150... Mivel ki-be akarjátok mozgatni, keskenyebbel könnyebb manőverezni. Inkább a hossza legyen több, annyi, amennyit csak a hely enged.
A tálcás megoldás az nagyon jó, de a lambériát szerintem felejtsd el, mert az összeeresztéseknél vájatok lesznek, nem síma a felület és onnan nehéz lesz kivakarni az ürüléket. Bár ha papirt raksz alájuk, akkor nem gond. Csak ekkora felületen már jó nehéz lesz. Nálam a tálcák sima lezonitból vannak, a peremük pedig 2x2,5cm keresztmetszetű fenyőlécből. De egy ekkora kalitnál nem csak keret kell, hanem még legalább két összekötő elem keresztben, mert a lezonit vékony és ekkora felületen meghajlik..
De ha cinkezett lemezböl meg tudod csináltani egy bádogossal, az még jobb, mert nem vetemedik, tartósabb is. Persze jóval drágább.
A keret lehet sima fenyőlécből, nálam az első pl. hosszában félbevágott cseréplécből van. Ezzel a legegyszerűbb dolgozni, csak fűrész, kalapács, szegek kellenek hozzá. A dróthálót lehet szegezni vagy kárpítosok által használt tűzőgéppel is fel lehet erősíteni.
De ha tudsz heggeszteni, lehet fémből is, az szerintem szebb, de nehezebb megcsinálni és a drótháló ráerősítése is más, kötöződróttal ráfonod a keretre a hálót.
A harmadik megoldás az hogy kész polcrendszert veszel, azt hiszem SALGÓ-POLCnak hívják. Ekkor megvan a kereted, és csak ráfeszíted a hálót. Bár ekkor a méretekkel nem nagyon tudsz variálni...
A drótháló lehet akár egyszerű csibedrót (rabic-háló), fonott drót vagy pontheggesztett drótháló. Vagy lehet venni kész pontheggesztett kalitka oldalakat is, amiken szabványos etető-itató és ajtó nyilások vannak. Ez a legdrágább megoldás, de kétségkívül a legszebb is.
Két oldalát pedig legjobb zártra csinálni, huzat ellen és hogy a madár be tudjon bújni a sarokba, hogy biztonságban érezze magát.
Nagyon ragaszkodsz a szabványos etetőkhöz, itatókhoz?

Na, ennyi volt az elmélet:D
Ha nekem kellene csinálni a kalitot, a következőképpen nézne ki:
80x60x120cm (MxSzxH), kihúzható tálcával, félbevágott cseréplécből, ami gyalulás után kb. 2x2,5cm keresztmetszetű (asztalosműhelyben megcsinálják, nem túl drágán) és pontheggesztett hálóval. Ha dupla drótot akarsz, akkor a léc belső és külső oldalára is teszel rácsot és megvan.
Ennek a kalitnak csinálhatsz álványt is, ha nincs mire tenni, mert a madarak nem nagyon szeretnek a földön lenni.

Remélem ebből a sok rizsából ki tudsz hámozni valami hasznosat is. Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel, ha tudok segítek. Ha nagyjából megvan a terv meg hogy miből lenne, szólj és lerajzolom az ötleteimet.

Üdv, Gábor

Hozzászólás 2012 júl. 15, 20:09 
gaborka írta:
pcmg írta:
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy nem-e tudtok eladó szobai röpdét egy pár nimfa számára?

Építs! :D
Úgy olcsón jön ki, és olyan lesz, amilyet szeretnél...
Csak némi kézugyesség és alap szerszámok kellenek.
Ha segítség kell a tervezesben, szólj nyugodtan.

Szia!

Ebben az esetben kérnénk a segítségedet! Az elképzelés szerint akkorának kellene lennie, hogy egy pár nimfa bőségesen elférjen benne és e mellett mobilnak is kellene lennie, hogy napközben kint lehessenek majd velünk az udvaron, este pedig bent a szobában. (A mostani helye az 60szx70mx40mély, és éppen elég egy madárnak.)
Mi kb. 80x80x150cm-esre gondoltunk, alul kihúzható tálcával, felül pedig több szabvány méretű ajtóval, illetve itató/etető tál helyekkel. Úgy szeretnénk, ha lenne függőleges és vízszintes rácsozás is benne.
A tálcát alul lambériából gondoltuk, viszont a rácsos részhez nincs ötletünk, hogy honnan és milyen anyagból lehetne kivitelezni? Az fontos lenne, hogy legalább az alsó fél méteren dupla rács legyen.
Segítségedet előre is köszönjük!

Valódi név: szoke zoli

Hozzászólás 2012 júl. 5, 13:47 
koszi a valaszt . nagyon hasznos volt .

Hozzászólás 2012 júl. 5, 11:56 
Nem kell hajkurászni őket! Egy dologra kell figyelni,hogy ne legyen hirtelen nagy hűkülömbség!

Én hasonló cipőben jártam,de nekem nem volt fűthető helység! Egy biztos,ha este a házikóban fény van,biztos bemennek,főleg,hogy ha kinn hidegebb van!

Ajánlom neked,hogy a kinti volierre tégyél fóliát,mert egy nyitott volier és egy fűtött házikó között,télen akár 25-30 fok külömbség is lehet! Amit nem hiszem,hogy túlélnének!
A fólia nálam le van tesztelve: Ha kinn -15 fok van és süt a nap akkor a fóliázott volierben 0-1 fok van,ha kinn 0 fok körüli a hőmérséklet,akkor benn lehett 10 fok is!
Nem tudom pontosan mit tartasz,de én a helyedben a házikót tartanám 15 fok környékén,igy télen is kimehetnek!
Ha fagy,de nincs fólia,akkor én nem engedném ki őket!

Valódi név: szoke zoli

Hozzászólás 2012 júl. 5, 11:32 
szeretnek kerdezni valamit. A most keszulo kerti volieremhez csatlakoztattam egy jol szigetelt , futheto teli szallast is . a ketto kozt lesz majd 2-3 kis ablakocska, ahol ha hideg van be tudnak majd menni a papagajaim a melegitett helyre illetve telen , ha melegebb az ido akkor ki tudnak menni a nyitott ropdebe . Ez az elkepzeles , a kerdes csak az hogy van annyi eszuk hogy ezt megtegyek vagy majd be kell hajkurasszam oket a zart futot helyre es oda bezarjam oket tavaszig ? Mit gondoltok ?

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 júl. 4, 21:11 
Köszi a válaszaitokat akkor már veszem is majd őket augusztusban. :)

Valódi név: Győző

Hozzászólás 2012 júl. 4, 20:53 
adam92 írta:
Szerintetek 19x19x1,45-ös dróton kimennek a hulik meg a kisebb papagájok?
Az Ékeseimnek esélyük sincs ezzel a mérettel,de még a Gouldjaimnak se.

IDRE tag

Hozzászólás 2012 júl. 4, 13:50 
adam92 írta:
Szerintetek 19x19x1,45-ös dróton kimennek a hulik meg a kisebb papagájok? Az egyel kisebb drót meg 16x16x1,20-as és az meg már kicsit vékony szerintem a gallérosoknak, sanyiknak meg későbbiekben majd sziklának stb-nek. Vélemény?

Szerintem jó, a huli nem fér át rajta. Nálunk 18x18 fonottban voltak, egy sem lógott ki...

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 júl. 4, 12:59 
Szerintetek 19x19x1,45-ös dróton kimennek a hulik meg a kisebb papagájok? Az egyel kisebb drót meg 16x16x1,20-as és az meg már kicsit vékony szerintem a gallérosoknak, sanyiknak meg későbbiekben majd sziklának stb-nek. Vélemény?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 491 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Következő