Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 625 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 nov. 28, 17:07 
Évcsi írta:
Skrahlaci :!:
Ha nem túl intim a kérdés, miért kell megszüntetned azt a madárszobát?
Nem baj, ha titok, csak kíváncsi lettem volna, hiszen annyi munkád van benne!
Évcsi

Szia Évcsi!

Nem titok, a fiam akar beköltözni abba a szobába... :)

IDRE tag
Valódi név: Ács Győrgy

Hozzászólás 2008 nov. 28, 16:57 
Üdv Mindenkinek!

A hungarocell jól ragasztható csemperagasztóval egymáshoz. A felületét be lehet glettelni, ami nagyon kemény felületet ad. Erősebb mint a gipsz. A mai házak hőszigetelését is így csinálják. A ragasztóval keverhető homok, aprószemű kavics. A második réteg így vastagabban felhordható.Én egy barátomnál csináltam a nyílászárok köré díszítést hungarocellből még nem esett le és a verebek se kezdték ki.

IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 nov. 28, 14:05 
Sziasztok!

Bár nem madaraknak, de mostanában sokat keresgéltem sziklaháttérrel kapcsolatban. Találtam egy oldalt, ahol elég pontos leírás is van az elkészítéséről:

"Fogjuk a teljes hungarocell darabot, és arra ragasszunk (ajánlott FBS, vagy szilikon) kis/nagy szigeteket! Ezt a legkönnyebben úgy lehet elkészíteni, hogy a kivágott bármely formás szigetet ragasztóval ráragasztjuk a teljes hungarocellre (alá is kell ékelni). Egy darabra több szigetet is ragaszthatunk. Ezután várjuk meg amíg megszárad, ennek ideje 20-30 perc, majd keverjünk betont (1:1 arányban ) cement és homok ,vagy cement és perlit. Ezután kenjük be az egész felületet a betonnal vékonyan 0,5-1 cm vastagon,várjuk meg amíg megköt és aztán ismételjük meg (ekkor már formázhatunk is). Ha elkészült, le is lehet kenni festékkel."

Szerintem, ha ez a háttér elbírja egy 6-8 kilós leguán súlyát és körmeit, akkor nem tartom valószínűnek, hogy egy pár grammos madár hozzáférhetne magához a hungarocell golyókhoz, ahhoz elég kemény a beton réteg.

Én úgy tudom, hogy a pur hab erősen mérgező.

Az "ütközéssel" kapcsolatban meg az a véleményem, hogy mindegy, hogy egy ilyen háttérnek vagy csak simán a kalitrácsnak, vastagabb faágnak vagy a falnak ütközik a kicsi. Ha túl nagy a lendület, akkor nem ússza meg.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 nov. 28, 12:22 
feketemarcsi írta:
Zoli!

A hungarocellnél van jobb anyag, vedd fel a kapcsolatot olyannal, aki akváriumok hátterezésével foglalkozik, azt sem valódi szikla, viszont erős, vízálló, a madár nem tudja megbontani.

Nem rossz ötlet.
Mondjuk az én akváriumom fenn az emeleten valaha a Józsié volt, és ebbe ők maguk (az egyik fiával) csinálták a műsziklákat és az is hungarocell! :D
De megpróbálok ilyen gyártót keresni, köszi!

Hozzászólás 2008 nov. 27, 22:42 
gyevi1 írta:
Szevasz Zoltán!
Nálam hungarocell táblákból készült a "szikla". Probléma egyenlőre nem volt még vele (lassan két éve megvan.) Van a röpde alján pár db mészkő is, gondom még ezzel sem volt. Zebrapinty, sirályka és gyémántgalamb fiókák tanultak meg repülni a röpdében... :wink:
De az is lehet, hogy csak mázlim volt. :roll:

Szia!
Kösz a választ!
Megnéztem a honlapodon, de nem láttam képet erről, tudnál feltenni ide? Az érdekelne, hogy milyen módon vannak elhelyezve a mészkövek. Ahol eddig nézegettem, ott egymásra halmozva voltak kis kőgúlák vagy -dombok és az azok közé beszoruló madaraktól tartok. Persze ha egyesével, egymástól távolabb vannak, abból sehogy se lehet baj.
Amúgy a hungarocell-szikládban már sokat gyönyörködtem, fantasztikus ötlet! :lol:

Hozzászólás 2008 nov. 27, 22:15 
Szevasz Zoltán!
Nálam hungarocell táblákból készült a "szikla". Probléma egyenlőre nem volt még vele (lassan két éve megvan.) Van a röpde alján pár db mészkő is, gondom még ezzel sem volt. Zebrapinty, sirályka és gyémántgalamb fiókák tanultak meg repülni a röpdében... :wink:
De az is lehet, hogy csak mázlim volt. :roll:

Hozzászólás 2008 nov. 27, 20:00 
Sziasztok!
Gyakran nézegetem a VogelArenás madárházakat és feltűnt, hogy rengetegen alkalmaznak díszítésül sziklákat, nagyobb köveket a röpdékbe, egymásra rakosgatva. Ezt láttam néhányaknál itthon is, és nagyon tetszik, bitang jól néz ki, de felvetődött bennem pár kérdés ezzel kapcsolatban:
Mi van ha fiókák vannak? Mert ugye, tegyük fel, van egy egzótaröpdém, ilyen frankó szikladíszítéssel és jönnek az első fiókák. Sokuknál ugye a hirtelen kiröppenés már megy, de a landolás... Nos, az nem az erősségük. És ha egy ilyen kis tüzes ifjú első útjaként a sziklára zuhan, vajon esik-e baja? Másrészt: Az egymásra halmozott szikla-díszítésbe nem tud esetleg beszorulni a kismadár? Vagy úgy elbujdokolni, hogy nem találják meg egymást a szülőkkel?
Elsősorban olyanok véleményét várom, akiknek van ilyesmivel tapasztalata, de tippek is jöhetnek. :)
Én magam pl. az első problémát úgy képzelném el megoldani, hogy álsziklákat használnék igazi helyett... De ez is felvet problémákat...

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 nov. 24, 13:08 
Skrahlaci :!:
Ha nem túl intim a kérdés, miért kell megszüntetned azt a madárszobát?
Nem baj, ha titok, csak kíváncsi lettem volna, hiszen annyi munkád van benne!
Évcsi

Hozzászólás 2008 nov. 11, 12:30 
feketemarcsi írta:
Sarkot nem olyan bonyolult csinálni, na megnézed az enyémet, azokon aképeken, amit korábban feltettem, nem lécet használok, hanem 18-as osb laphoz fogatom a lécet önbehajtós facsavarral. Alul meg egy minden barkácsboltban kapható fém merevítőt csvaloztam rá, ami összetartja.

Milyen az a fém merevítő? Az tartja össze a 2 v. 3 OSB lapot :?: :?:
Ebben a városban nincs is barkácsbolt, csak tüzéptelep, de ott is minden van, csak az nincs, ami kéne. :?
Évcsi

Hozzászólás 2008 nov. 11, 12:30 
feketemarcsi írta:
ablakot festek stb.

Józsi....lefestetted az ablakokat?

Igen, főnök.....lefessem a kereteket is?

:D :D :D :D

Bocs Marcsi.....muszáj volt.

Hozzászólás 2008 nov. 11, 12:11 
feketemarcsi írta:
Este az enyém is kész lett:

Kép

Sarkot nem olyan bonyolult csinálni, na megnézed az enyémet, azokon aképeken, amit korábban feltettem, nem lécet használok, hanem 18-as osb laphoz fogatom a lécet önbehajtós facsavarral. Alul meg egy minden barkácsboltban kapható fém merevítőt csvaloztam rá, ami összetartja.

Én nem használok léckeretet, az osb lapok stabilan rögzíthetők ilyen önbehajtós facsavarokkal, alul pedig a fiók a takarítás szempontjábó praktikus és azért csinálok a repülős madaraknak magasabb oldalfalakat, hogy kevesebbet poroljanak ki.

A facsavar azért praktikusabb, mert kevésbé repeszt, mint a szög és könnyen becsavarható, nőiesebb.

Az enyém nagyobb sokkal, az alaterület 60x100, a magasság is 100. a kisebb az ajtó, de a nagyobb is levehető előlap, ha fetőtleníteni, vagy átrendezni akarok.

Egész jó lett, nagyon ügyeskezű barkácsoló vagy.. :) Szerintem nagyon praktikus megoldásokat használsz Marcsi!

Hozzászólás 2008 nov. 11, 8:59 
Bernát,
tök jól néz ki a második próbálkozás!
Azt nem tudom, hogy kell megcsinálni a sarkokat, ha nulláról kezdi az ember. A te képeden is látom, hogy az eleje nyitott, csak 1 léc van ott oszlopnak, az a váz. De én ilyeneket nem tudok! Nem tudom, hogy kell 3 lécet összeszögelni, hogy egy sarkot kapjak, és még olyan stabil is legyen, hogy a dótot is rá lehessen szögelni!
Valaki nem mutatná meg? :oops:
Évcsi

Valódi név: Füredi Bernát

Hozzászólás 2008 nov. 10, 18:46 
Üdv!
Akkor én is. :D

Első probálkozásom.Törpefürjeknek.
Kép

Másokik. :D Törpefürjeknek és zebrapintyeknek.
Kép

Hozzászólás 2008 nov. 10, 11:28 
Láttam a képeket, igen valóban ott kezdődik az egész, hogy a fiók eleve sokkal mélyebb, mint nekem. Most már mindent értek, azt hiszem, ezt a 2 fiókot most már nem bántom, de legközelebb már ezt is tudni fogom!
Az enyém nem olyan szép és higiénikus, mint a képeiden, így nem a házban lesz, hanem a melléképületben, de majd ha még ügyesebb leszek, csinálok szép bentit is szép alapanyagból :!:
Üdv.: Évcsi

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2008 nov. 10, 9:27 
Évcsi!
Kihúzásnál egy egész kis mennyiségű homok időnként kisodródik, de takarításnál enélkül is körbeporszívóznánk a kalitkákat, így ez nem jelent plussz gondot. Inkább ezt választottam, minthogy nehéz legyen kihúzni és a homokszemcsék folyamatosan csiszolják a kalitka alkatrészeit. Visszatolásnál nincsen gondom.
Az egyik ilyen házikészítésű kalitkánkat meg tudod nézni a kis kubapinty leírásban: http://www.idre.hu/tiaris/kis-kubapinty-tiaris-canorus.html. Az egyik frissen kirepült fiókát ábrázoló képen láthatod, hogy mekkora rés van a léc és a tepsi közt.
Skrachlacinak igaza van, hogy a fiók fölé érdemes lett volna (lenne) tenned egy 5-10 cm széles lécet. Ez nagymértékben le tudja csökkenteni a kalitból kiszóródó homok és maghéjak mennyiségét.

Hozzászólás 2008 nov. 9, 23:36 
Csaba,
értem, amit írsz. :) Köszi az észrevételt.
A tepsi nekem is keskenyebb pár mm-rel, mint a kalitka belmérete. A passzentosságot arra értettem, hogy ami az oldalára és a hátlapjára van szögelve, az szinte hozzáér a tepsihez, így gondoltam én, hogy oda nem megy be semmi. De ha neked kicsit feljebb van, és oda bemegy, akkor az leszóródhat az alatta levő fix polcra (ha van), és akkor az meg a visszatolást nem nehezítheti meg? Vagy mindenesetre nem jön ki a tepsivel az a kosz.
Most már kíváncsi vagyok, hogy nekem bemegy-e :) , de még nem üzemeltem be.
Meg tudod mutatni a tiédet?
Üdv.:Évcsi

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2008 nov. 9, 22:46 
Idézet:
Majd meglátom, hogy bemegy-e, mert elég passzosra van csinálva.

Pont ezzel a passzentossággal lehet bajod. A homok a legkisebb résbe is bemegy és ha kicsi a rés, akkor azt kitölti és így nem lehet majd kihúzni a tepsiket. Biztos van aki ezt a problémát profibban is meg tudja oldani nálam, mindenesetre ezt én úgy küszöböltem ki, hogy a tepsi előlapját 2-3 mm-rel, a tepsit magát pedig 5 mm-rel keskenyebbre csinálom, mint a kalitka belmérete. Ez már elég nagy rés ahhoz, hogy a homok ne okozzon problémát. Hogy ebbe a nagyobbacska résbe a madarak ne szórhassanak be dolgokat, az oldallapokra és a hátlapra háromszög átmetszetű lécet rögzítek úgy, hogy a léc és a tepsi között gyufaszálnyi rés legyen (hogy itt se legyen súrlódás a homok miatt). A lécet lakkozom, hogy könnyen takarítható legyen. Igaz, hogy eddig csak 5 kalitkát csináltam így, de egyiknél se volt problémám a tepsivel.

Hozzászólás 2008 nov. 9, 18:11 
Skrachlaci írta:
Rostált sóder, vagy homok hamar bekerül a fiók és a kalit oldala közé, és nehéz lesz kihúzni. A távtartóra azt hittem oda kerül az etető, és az itató, hogy ne piszkítsanak bele.. :D

Macskaalmot szoktam madárhomokkal keverni. Majd meglátom, hogy bemegy-e, mert elég passzosra van csinálva. Ha bemegy, és problémám lesz vele, az is lehet, hogy nem teszek semmit. Az baj?

A távtartó eleje nyitott, oda lehet fürtöst raktározni vagy bármit. De értem a viccedet :D

Hozzászólás 2008 nov. 9, 9:47 
Idézet:
De talán úgy érted, hogy az alja a kosznak milyen magas

Igen erre voltam kíváncsi! Picit lehetett volna magasabb.De így sem rossz, csak sűrűbben kell takarítani. Nem tudom mit teszel a fiókba? Rostált sóder, vagy homok hamar bekerül a fiók és a kalit oldala közé, és nehéz lesz kihúzni. A távtartóra azt hittem oda kerül az etető, és az itató, hogy ne piszkítsanak bele.. :D

Hozzászólás 2008 nov. 9, 9:25 
Skrachlaci írta:
A kis rekeszeknél milyen mély a fiók?

Laci, köszi, hogy írtál.
A szekrény 40 cm mélységű, tehát a fiók is annyi. De talán úgy érted, hogy az alja a kosznak milyen magas, akkor meg csak 1 cm, mert akkora kis pálcácskát szántam és szögeltem oda, 3 oldalról fix, az eleje meg a fiókra van szögelve.
A nagyobbik résznél még arra hívnám fel a figyelmet, hogy az a bazi nagy fiók, amit szereztem, rövidebb, mint az egész, ezért a jobb oldalra még egy távtartó szerűséget csináltam oda pótlásnak, ami szintén fix :D
Üdv.: Évcsi

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 625 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 32  Következő