Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Csatlakozott: 2007 aug. 14, 10:20
Hozzászólások: 138
Tartózkodási hely: Albertirsa, Petőfi u.2/2
Valódi név: Iker Ferenc
   
 
Hozzászólás 2008 jan. 16, 21:38 
Sziasztok!

Saját tapasztalatom alapján a mag penészedhet, de az a véleményem, hogy a spórák vagy micéliumok már korábban is benne voltak. Csak ez száraz állapotban nem biztos, hogy érzékszervi úton észlelhető. Ezt különben pl. az állatorvostud egyetemen kb 3000 Ft-ért bevizsgálják.

Korábban a roller fórumon már írtam, hogy a betakarításkori szárazanyagtartalmon sok múlik. És ezt ki ellenőrzi? Van műszer? És ha néhány % nagyobb, mint ahogy kell, történik szárítás? Vagy csak kiterítik egy szín alá?

Ezek megválaszolatlan kérdések és a minőségi takarmánytermelés alapjai. Nem hiszem, hogy kistermelők ezt uralni tudják.

üdv

_________________
Feri


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 nov. 8, 16:30
Hozzászólások: 497
Tartózkodási hely: Karcag
   
 
Hozzászólás 2008 jan. 10, 20:27 
Sziasztok!

Nekem sem penészedik be, pedig folyamatosan csíráztatok, nem is kis mennyiséget. De 24 óránként átmosom, harmadik nap etetem.

_________________
Üdvözlettel: Domokos Gyula


 
Offline
Csatlakozott: 2007 szept. 10, 11:36
Hozzászólások: 192
Tartózkodási hely: Százhalombatta
   
 
Hozzászólás 2008 jan. 9, 23:41 
Szia,



Vagy nagyon szerencsés vagy, vagy még nem csíráztattál magokat :oops:

A levegőben lévő penészgombák a nedves magokat könnyen megtámadják, egészen közelről nézve körbehálózzák a maghéját..

Gyakori szellőztetéssel csökkenthető a penészspórák jelenléte, de a zárt térben könnyen fertőz.

Biztosan találkoztál már a kamrában csírázásnak indult burgonyával, aminek az oldala már penészfertőzött volt....

Szóval ezt, és egyébb gombás fertőzéseket elkerülendő, volt a tipp :wink:


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 15, 22:04
Hozzászólások: 3579
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Küzmös Csaba
   
 
Hozzászólás 2008 jan. 9, 23:18 
Tyűha, ezt most nem igazán értem… :66:
Már ne haragudj de mitől penészedne be a csiráztatás?


 
Offline
Csatlakozott: 2007 szept. 10, 11:36
Hozzászólások: 192
Tartózkodási hely: Százhalombatta
   
Hozzászólás 2008 jan. 9, 22:14 
Néhány tippet szeretnék megosztani veletek:

- télvíz idején a konyhában- kamrában érlelődő magok gyakran penészednek. Ha a vízbe, melyben a magok áznak (max: 24 -órát )
babavíz fertőtlenítőt teszünk (teljesen ártalmatlan citromsavas dolog )az előírt mennyiségben, a mag nem fog penészedni.
24- órai áztatás után a magokat egy sűrű szitán átszűröm, majd a szitában hagyom egészen a csírázás kezdetéig. Még napok múlva sem lesz penészes a mag.
Pl: Chicco sterilizáló folyadék (teszveszen elérhető)

- Az öreg mag csírázását úgy tudjuk elősegíteni, ha éjszakára rothadt alma levében áztatjuk :!:

Sok sikert a próbálgatáshoz!

Üdv: Zsolt


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 85 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 szept. 29, 1:08
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO