Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával


Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal 1, 2, 3, 4, 5  Következő
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Csatlakozott: 2010 nov. 6, 20:01
Hozzászólások: 981
Tartózkodási hely: Bp.XVI.ker.
Valódi név: Gyarmati József
   
Hozzászólás 2014 aug. 12, 8:35 
Nálam a madarak "mondják" meg az állagát, majd ők eldöntik, hogy szárazabb vagy összeállt lágyeleséget esznek meg...

Ha szárazabb morzsalékosabbat adok akkor a csőrükre rátapadt darabokat azonnal belehordják az ivótálba vagy a fürdőmedencéjükbe, hogy lemossák a csőrüket.Gyakorlatilag az összes a medencéjüben van.
Ha nedvessebbet adok, aminek alma és a répa na meg a méz adja meg a nedvességtartalmát akkor az ivóvizük tiszta marad, abból a lágyeleségből jobban tudnak csipegetni.

Viszont abból meg nem esznek annyit.....fene a "dógukat"...

A "morzsa" meg nem feltétlen kell, hogy keksz vagy babapiskóta legyen, erre nálam ott a rizskása, a hajdinakása, darált dió, mogyoró, mandula, kókuszreszelék, szárított búzacsira, és egyéb hasznos dolgok.

Ha nincs költési-nevelési időszak a tojás már csak heti egyszer szerepel a lágyeleségben az is csak gyári.
Soha nem fogok ezentúl fözöcskézéssel pepecselni, a gyári tojásos lágyeleség bevált, nem rosszabb mint a házilag összeállított tojásos lágyeleség.Vagy még jobb is.....és még 40 fokban sem romlandó,ha reggel kiteszem az este még zabálnak belőle és soha semmi bajuk nem volt.Bár nem kanárik az igaz..

A madarak vidámak, egészségesek, rendben vedlenek, szaporodnak, jól nevelnek, ennél több sztem. már más nem is nagyon kell.


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2007 jan. 22, 9:49
Hozzászólások: 1620
Tartózkodási hely: 2085 Pilisvörösvár Zrínyi u. 64. +36309382862
Valódi név: Neubrandt Gábor
   
Hozzászólás 2014 aug. 12, 7:49 
Üdv mindenkinek!

Lágyeledel készítésénél szinte mindenkinek megvan az egyedi, és jól bevált receptje de van egy alapszabály: minél morzsalékosabb(„szárazabb”) a massza, annál kevésbé romlandó -> ezért nem javaslom az almát(gyümölcsöt) reszelve belekeverni a lágyeleségbe. Jelentős víztartalma miatt sok morzsát (háztartási keksz darálékkal, vagy reszelt babapiskótával, mindegy) kell keverni a masszához, ezért jelentősen rontja a hasznos tápértéket. Ha meg nagyon lágyra keverjük a tojássalegyébbel keveredve 20 C felett nagyon könnyen bomló anyagot kapunk.
Az almát és egyéb gyümölcsöket inkább külön tálkába apróra kockázva, vagy szeletekre, vagy félbe vágva a rácsra erősítve adjuk. „Igazi” lágyevőknek reszelve, és mézzel keverve szintén külön tálba.
Hasznos, és tápláló adalék lehet a viszont a méz, és az ét-, vagy olíva olaj. Ez utóbbi túlzásba vitt adagja hasmenést okozhat, ezért csak keveset tegyünk az eleségbe, a mézből sem kell sok!
Én a kanáriknak a következő recept szerint készítem a nevelőkaját, úgy vélem a madarak szeretik, és a fiókák is szépen fejlődnek tőle:

2 reszelt főtt tojás (mostanában ha nagy mennyiségben szükséges nem reszelgetem, hanem krumplinyomón nyomom át. kis kukacokhoz hasonló hurkákban jön át a tojás a nyomón, a madarak szívesebben is eszik, mint a szálas, sajtreszelőn aprított tojást)

3dl. térfogatnyi „gyári” száraz nevelőeleség (nálam általában „ witte mollen”, a sárga kanáriknak szánt, de jó bármely ilyen célra gyártott cucc)

1db. közepesnagy sárgarépa reszelve

kb. 1dl. valamilyen édes morzsa (azért "kb.", mert ezzel állítom be az ideális állagot)

½ dl. négermag

1 evőkanál napraforgó étolaj

2 kávéskanál méz

fél kávéskanál AP17 nevű készítmény, ami ideális arányban tartalmaz meszet, és foszfort. (Bábolna gyártja, olcsó és jó. évek óta nem volt nálam sem lágyhéjú tojás, sem tojásvisszamaradás. e’ helyett évekig kávédarálón porrá darált főtt tojáshéjat használtam)

Ezt a fiókákat nevelő madarak ad libutum kapják. A leválasztott fiatalokat kb. 1 hónap alatt erről átállítom a gyári száraz nevelőkajára, majd a vedlés alatt már csak alkalomszerűen kapják a madarak, ha nagyon ráérek a készítéssel pepecselni.

_________________
üdv : neco

http://rollercanary.hupont.hu/


 
Offline
IDRE tag
Csatlakozott: 2010 nov. 6, 20:01
Hozzászólások: 981
Tartózkodási hely: Bp.XVI.ker.
Valódi név: Gyarmati József
   
Hozzászólás 2014 aug. 11, 21:47 
Hali!

Régen amikor még nem voltam olyan qrvára "magasan kvalifikált" papagájszaporító, mint manapság (na jó persze ez vicc volt ! )
számomra a lágyeleség szigorúan csak reszelt almából, répából, és trappista sajtból és darált háztartási kekszből állt, egyenlő arányban.Ez azért nem kevés sajt...

Nem vettem észre, hogy valami baj történt volna a sajt adagolásától éveken át, bár a hangsúly a " nem vettem észre" kijelentésen van.Nem voltak betegek, szaporodtak is azok amelyeknek itt volt az idejük.
Bár lehet, hogy nem adagoltam túl a sajtot, nem tudom, hogy ez a negyed arányú sajt valóban mennyire káros.Alapvetően minden madárra a lágyeleságből egy fél diónyi jutott.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2014 aug. 11, 21:26 
Egy kissé eltértünk a dolgoktól, de érdekes probléma ez is. :)

A tehéntej (pláne a Light és egyéb variánsai) a legalacsonyabb mértékben tartalmaznak zsírt a többi tejhez képest. (Pl: Emberi tej: 4.4%, tehéntej: 3.7%, kecsketej: 4.1%, nyúltej: 12%).

Ugyanakkor nem is a zsír, hanem a tejcukor (laktóz) okozza a legtöbb problémát. Az emlősök fiatal korban képesek a tejcukor emésztésére. Ez amúgy a szervezet által termelt laktáz nevű enzim segítségével történik. Felnőtt korban az a gén ami felelős az enzim termeléséért "kikapcsolt" állapotba kerül, így megszűnik a tejcukor lebontásának képessége.

Az emberek egy része... nos mi egy mutáció miatt képesek vagyunk felnőtt korban is megemészteni a tejcukrot, mivel a gén aktív állapotban marad, így továbbra is termeli a szükséges enzimet. Ez azonban nem az egész világon van így. Közép és nyugat Európában az emberek 80-90% képes erre, a maradék felnőtt korrára elveszti ezt a képességét. A világon nem egyenletesen terjedt el ez a mutáció, Afrikában pl. csak egyetlen bennszülött törzs (a maszáj) képes erre. Valószínűleg náluk az Európaitól függetlenül alakult ki és terjedt el ez a mutáció.

A kutyák teje sokkal zsírosabb és laktózban szegényebb mint a tehéntej (ami elég alacsony zsírtartalommal rendelkezik, különösen a nálunk kapható alaposan kifosztott 1.5% vagy 2.8% zsírtartalmú "tejnek" csúfolt fehér folyadékok). Bár nem mindegyik kutya kap fosást a tejtől, ez részben a felhasznált tejtől és a kutya emésztésétől is függ (ne feledjük, csak az embereknél létezik ez a mutáció).

Külön érdekesség, de az emberi tejben a legmagasabb a laktóz tartalom (9%), miközben zsírosabb mit a tehéntej. Ez kivételnek számít, mivel a zsírosabb tej alacsonyabb laktóz tartalmú is egyben.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 okt. 5, 11:13
Hozzászólások: 92
Tartózkodási hely: Sopron
Valódi név: Takács Róbert
   
Hozzászólás 2014 aug. 11, 0:35 
Nyuzilla írta:
Szia!
Én nem adok nekik sajtot, valahol olvastam, hogy a sótartalma miatt nem az igazi, illetve rémlik, hogy óvatosan kell bánni az olyan dolgokkal, amihez a madár a természetben nem jut hozzá. A tej tipikusan ilyen: még a felnőtt emlősök sem mindig tudják bontani a laktózt (csak a babák), nálunk kutya-macska cifrafosást kap tőle még hígítva is, pedig imádják!
De még egyszer mondom, tapasztalatom nincs vele, ha meggyőztök, én is adni fogom! :-)


Éppen azért kapnak "cifrafosást", mert az eleve hígabb tehéntejet még tovább higítod! Mind a kutya, mind a macska teje magasabb zsírtartalmú a tehéntejnél, tehát, valójában azt kellene zsírosabbá tenni, nem fordítva... :D

_________________
http://www.dewmist.mindenkilapja.hu

Facebook: Zebron Zebrafinches Hungary

H99 0039


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 jan. 6, 13:58
Hozzászólások: 416
Tartózkodási hely: Románia, Börvely
Valódi név: Krausz Norbert
   
Hozzászólás 2012 okt. 5, 22:08 
gigollo írta:
Sziasztok!
csiráztatott magkeverék+morzsolt tojásfehérje+apróra vágott gyümölcs ideális heti 1X lágyeleségnek?

Szerintem korrekt.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 júl. 24, 22:54
Hozzászólások: 74
Tartózkodási hely: Budapest XV. kerület
Valódi név: Donát
   
Hozzászólás 2012 okt. 5, 22:01 
Sziasztok!
csiráztatott magkeverék+morzsolt tojásfehérje+apróra vágott gyümölcs ideális heti 1X lágyeleségnek?


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
Hozzászólás 2012 júl. 11, 8:43 
Én a megromlás problémáját azzal oldottam meg, hogy tojásból és bolti lágyeleségből morzsalékos állagú keveréket csinálok. Így előbb megszárad a lágyeleség, minthogy megromlana.
Nekem szójával nincsen tapasztalatom, csak azt tudom, hogy a szójában elég nagy mennyiségben találhatók fitoösztrogének. Ezek olyan anyagok, melyek felszívódnak a tápcsatornából és a szervezetben az ösztrogén receptorjaihoz kötődve ösztrogén szerű hatásokat tudnak kiváltani. Így számomra egy kissé félő, hogy a szója nagy mennyiségben etetése nehogy bekavarjon a madarak hormonális háztartásába.
Madaraknál nem tudom, mi a helyzet, de egerek esetében egyértelműen kimutatták a szója ilyen hatását. Bizonyos szövetekben 2-3-szor nagyobb ösztrogén receptor aktivációst mértek, ha szója alapú diétán (ez az egerek normál tápja) tartották az egereket, összehasonlítva a fitoösztrogén mentes diétával (Endocrinology 146(12):5144–5150). Mondjuk még ettől szaporodnak a normál tápon tartott egerek is.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2012 feb. 26, 21:34
Hozzászólások: 266
Valódi név: Bertók Gábor
   
Hozzászólás 2012 júl. 8, 12:25 
Sziasztok!

Mivel a tojás nagyon könnyen romlik ebben a melegben, az az ötletem támadt, hogy talán valamivel helyettesíteni lehetne. Pl. szójával...
Mi a véleményetek a következő termékről:

Szójapogácsa - SOJA SAČMA 44

A SACMA 44 modern eljárással, minőségi, hántolt szójából készült termék, melynek magas a bológiai és tápértéke. A háziállatok táplálásában a fehérjék és védő- és ásványi anyagok, vitaminok legjelentősebb forrása. A megfelelő hőkezelési eljárással semlegesítve vannak az antinutritív faktorok, amivel elérhető a fehérjék makszimális kihasználása. A SACMA 44 gazdag aminosavakban (lizin, triptofán), amelyekből kevés van a gabona (kukorica, árpa) alapú táplálékokban.

Felhasználás

A SACMA 44 az alap fehérjetáplálék a sertések és baromfik táplálásában. A SACMA 44 mértéke a táplálékban annak fehérje mértékétől függ. Táplásási szempontból nincs semmiféle megkötés vala kapcsolatban. A magas produktivitású baromfik táplálásában az egyik legfontosabb fehérje ill. eszenciális aminosavak forrás. A SACMA 44 jelentősége, mint az eledel fehérje összetevője, legfőképpen az, hogy a benne lévő fehérjék, ill. aminosvak kihasználása magasabb, a más növényi eredetű táplálékokkal összehasonlítva.

forrás (szerbül): http://www.sojaprotein.rs/index.php?pg=319

_________________
Minnél jobban megismerem az embereket, annál jobban szeretem az állatokat...


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2011 jún. 10, 17:08
Hozzászólások: 1775
Tartózkodási hely: Somogy megye, Tab
Valódi név: Darázs Ádám Péter
   
Hozzászólás 2012 máj. 15, 18:34 
norbi18 írta:
Sziasztok! A lágyeleséghez lehet e használni fürj tojást, tyúk tojás helyet, mik a tapasztalatok?

Persze, hogy lehet. Csak általában nem éri meg és nincs kéznél, ezért használnak tyúk tojást.

_________________
Nem kell, hogy őrült legyél ahhoz, hogy madarakat tartsál, de az biztos, hogy megkönnyíti a dolgot!


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2011 jan. 6, 13:58
Hozzászólások: 416
Tartózkodási hely: Románia, Börvely
Valódi név: Krausz Norbert
   
Hozzászólás 2012 máj. 15, 16:56 
Sziasztok! A lágyeleséghez lehet e használni fürj tojást, tyúk tojás helyet, mik a tapasztalatok?


 
Offline
Csatlakozott: 2012 ápr. 29, 20:07
Hozzászólások: 47
Valódi név: Virág Gergely
   
Hozzászólás 2012 máj. 5, 8:30 
Értem, köszi.
Megpróbálom akkor felturbózni valamivel az ízét :)


 
Offline
IDRE tag
Csatlakozott: 2010 nov. 6, 20:01
Hozzászólások: 981
Tartózkodási hely: Bp.XVI.ker.
Valódi név: Gyarmati József
   
Hozzászólás 2012 máj. 4, 23:01 
Biztos van néhány faj ami válogatós de én már sokféle lágykajával próbálkoztam.

Mind házival, mind gyárival.Általában házival kezdem, és fokozatosan emelem hozzá a gyári adagot, aztán már csak gyári lesz a végén.Ha vége a költési időszaknak akkor visszafelé megy az egész.
Ha nehezen fogadják el a gyárit lehet egy kis dióval és mézzel feldobni az ízeket, ez általában bejön. Vagyis idáig mindig bejött.

De van olyan, ( a verebeknél, a fényeknél és a törpéknél)hogy csak akkor fogadják el a lágykaját - mindegy milyen- amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá, Költés megkezdése után vagy egy héttel, meg ha etetik a kicsiket, de ha vége a költési időszaknak abszolút nem flamózzák, próbálkozzak bármilyennel is. Az Istennek nem akarják még megkóstolni sem! Most van 4 kicsi Forpus és a szülők nagy mennyiséget hordanak nekik, de ha kirepülnek pár hét múlva, hozzá se fognak szagolni.Ugyanez áll a gyümölccsel is, ilyenkor még csak-csak eszegetik, de jóformán egész éveben hozzá se nyúlnak.

Ugyanez már nem igaz a pyrrhuráknál mert azok egész évben eszik, szinte mindegy mit adok nekik, bár az átállás a háziról a gyárira 1-2 napos időt vesz igénybe, addig csak ismerkednek vele, de aztán eszik rendesen.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2012 máj. 4, 21:09 
Gergő írta:
Lágy eleségre hogy tudom őket rávenni? Belekóstolnak aztán ott haggyák :(

Ez kicsit nehezebb. Vannak madarak akik nagyon válogatósak, én gyári lágykajákkal próbálkoztam, illetve különféle"ízesítéssel" variáltam. Előbb utóbb rákaptak (valahogy a gyári jobban ízlik nekik mint a házikoszt).

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Csatlakozott: 2012 ápr. 29, 20:07
Hozzászólások: 47
Valódi név: Virág Gergely
   
Hozzászólás 2012 máj. 4, 20:18 
Köszi a válaszokat, akkor megy a vízbe.

Lágy eleségre hogy tudom őket rávenni? Belekóstolnak aztán ott haggyák :(


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2012 máj. 4, 8:57 
Ezeknél a készítményeknél az adagolást úgy tervezték meg, hogy ha az előírt mennyiségben adagolod a vízhez, akkor amennyit naponta isznak a vizükből az pont a megfelelő napi adag lesz. Ha a lágyeleséggel mindet megeszik akkor jelentős mértékben túladagolgatod nekik.

Igen, kicsit pazarló így, de ez van. :)

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
IDRE tag
Csatlakozott: 2010 nov. 6, 20:01
Hozzászólások: 981
Tartózkodási hely: Bp.XVI.ker.
Valódi név: Gyarmati József
   
Hozzászólás 2012 máj. 3, 23:01 
Én nem tenném.

Én csak a vízbe raktam, és igen pazarlás az történt, de hát ez van.Most a Teurlings flaskát használom, ez gyanítom még drágább, és még pazarlóbb..
Ráadásul ebben fürdenek, így jó ecet és fokhagymaszaguk van.
Pedig van sokkal nagyobb sekély fürdőmedencéjük is de az nem annyira szimpi nekik, mint a 7 cm-es itatótál.


 
Offline
Csatlakozott: 2012 ápr. 29, 20:07
Hozzászólások: 47
Valódi név: Virág Gergely
   
Hozzászólás 2012 máj. 3, 20:47 
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom, a hozzászólásaitokat, sok számomra új dolgot olvastam.
Azt szeretném kérdezni, hogy jolovitról mi a véleményetek?
Van itthon egy üvegnyi, az van ráírva, hogy bármilyen háziállatnak adhatom.
Valaki használja esetleg? Én hullámosoknak adnék. Vizet nagyon keveset isznak, és mivel naponta cserélem így nagyon pazarló lenne mindig kiönteni. Lágyeleségbe belekeverhetem szerintetek?


 
Offline
Csatlakozott: 2012 ápr. 29, 20:07
Hozzászólások: 47
Valódi név: Virág Gergely
   
Hozzászólás 2012 máj. 3, 20:47 
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom, a hozzászólásaitokat, sok számomra új dolgot olvastam.
Azt szeretném kérdezni, hogy jolovitról mi a véleményetek?
Van itthon egy üvegnyi, az van ráírva, hogy bármilyen háziállatnak adhatom.
Valaki használja esetleg? Én hullámosoknak adnék. Vizet nagyon keveset isznak, és mivel naponta cserélem így nagyon pazarló lenne mindig kiönteni. Láyeleségbe belekeverhetem szerintetek?


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2012 ápr. 22, 20:10 
Próbáltam utánaolvasni a terméküknek (összetevők, stb) de sajna használható infót nem találtam róluk. :(

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 99 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5  KövetkezőKi van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 szept. 28, 23:51
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO