Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 673 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 29, 14:17 
Norbi83 írta:
Nem tudom,milyen a távolság a két udu között,de próbálkozz egy üres oduval. Tedd oda valamelyik mellé.

Két pár hullámos és egy pár nimfa van együtt. 4 hullámos odú van felrakva, de a tojót nem az odú érdekli, hanem annak a tartalma, úgy látom... :x

Hozzászólás 2012 jún. 29, 12:51 
Nem tudom,milyen a távolság a két udu között,de próbálkozz egy üres oduval. Tedd oda valamelyik mellé.

Valódi név: Timár Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 29, 12:46 
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a közös röpdémben, ahol nimfák és hullámosok vannak az egyik 6 fiókát nevelő hullámos tojóm bejárogat a nimfáim odújába és már megölt egy fiókát és a többit sem érzem biztonságban.
A kérdésem az lenne, hogy ha ezt a tojót kiveszem akkor a párja egyedül fel tudná-e nevelni a fiókákat?

IDRE tag
Valódi név: Viszmeg Zalán

Hozzászólás 2012 jún. 24, 18:06 
A méret adott volt, mert egy összedőlőben lévő melléképület helyére került a madárház. Két fala földben van a másik kettő pedig 24-es.

Kép
(Ablakos ajtó lesz majd rajta.)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 24, 13:39 
Norbi83 írta:
Nem tudom,Magyarországon hogy van,de nálunk 25 négyzet alatt nem kell hivatalos rajz,csak egy bejelentés.

Valahogy itt is így van ez:

"Bejelentés köteles: "Az 50 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű, 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése."

Melléképületet bejelentés és engedély nélkül nem építhet, ugyanakkor a fenti nagyságot nem meghaladó épület esetében elegendő a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni.
"

Hozzászólás 2012 jún. 24, 13:19 
Nem tudom,Magyarországon hogy van,de nálunk 25 négyzet alatt nem kell hivatalos rajz,csak egy bejelentés. Ha anyagilag és helyileg megengedheted,akkor ajánlanám a nagyobb házikót. 20-as falakkal, ki tudsz jönni 4,4x4,4-es házikóra,persze attól függ milyenek az épitkezésekre vonatkozó jogszabályok.

IDRE tag
Valódi név: Viszmeg Zalán

Hozzászólás 2012 jún. 24, 11:01 
eszterolajos írta:
Ha bárkinek hasonló témájú kérdése van szívesen segítünk a kitárgyalásában.

Én is hasonló cipőben járok. Készül a madárházam. A szomszédok/macskák miatt nekem is csak a zárt madárház lehetősége maradt.
Belső méretei:4*3,8 méter.
Ebben szeretnék elhelyezni 2 hullámos mini kolóniát (egyik 3 pár, másik 3-4 pár), 2 pár kecske papagájt. Valamint lenne még 1-2 pihentető röpde a zebra pintyeimnek.

A kérdéseim:
1, 0,7*2*2 méteres röpdékre gondoltam. Ez ugye elégséges?
2, a hullámos kolóniák köze, illetve hullámos-zebra, hullámos-kecske közé sem kell a dupla drót?

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 jún. 23, 10:17 
A karantén teljesen külön legyen a többitől.

Hozzászólás 2012 jún. 23, 8:51 
Köszönöm a választ!

A tenyésztés nem ilyen gyorsitott tempóban fog zajlani,legalább is nem igy tervezem. Nekem három féle madárral van tapasztalatom: Hullámos,Nimfa,Énekes Ez a három madár,amit még az idén be akarok szerezni,hogy a jövő évben már tojhassanak. Már van egy pár Énekesem,most jelenleg a Hullámosokat szedem össze,erre most elrekesztettem 2 voliert,innen lesznek a párok szétválogatva. Ugy tervezem három pár lessz e volierben,szin szerint,vagy akár kombinálva. Már ösztől egybe akarom rakni őket,hogy tavaszig összeszokjanak a párok. Ezen kivül van 3 párom tavalyról,amik már tojnak. Az énekes pár is megvan,egy klasszikus zöld pár,a him tavalyról,és egy fiatal tojó,igy ezek csak jövőre szaporodhatnak.
Az idén még tervezve van két pár nimfa.

Igen,sok volier lessz,de azért gondolkodok előre,hogy tudjam milyen vastag drótot kell tennem,az egyes volierekre. Lessz még olyan kisebb hely,ami csak karanténnak lessz használva,és olyanok,amik csak arra szolgálnak,hogy külön rakjam a fiatalokat,esetleg a problémás madarakat.

A válasz a szaklappal kapcsolatban nem érkezett meg. ( norbert.bukovsky@gmail.com)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 jún. 23, 6:47 
Ha bárkinek hasonló témájú kérdése van szívesen segítünk a kitárgyalásában.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2012 jún. 23, 6:47 
Norbi83 írta:
Sok minden van,amit számitásba kellett vennem. Az első gond az volt,hogy a szomszéd nem akart belegyezni a volierekbe,ezért kell mindent a madárházba megoldani. Természetesen,jobban szerettem volna,ha kinn vannak,de ez sajnos nem lehetséges.

Amit tudni kell a madárházról: 10 x 4 méter lessz a belső terület.A magassága 2,2 m. Ez a terület áll a rendelkezésemre. Amit ellősször meg kellett oldani az a megfelelő fényerősség,6 darab ablak lessz betéve,a lehető legmagasabban. Mivel több féle madarat szeretnék,a volierek külömböző méretűek lesznek. Pintyektől-a Penantokig. Hetekig tervezgettem a méretezést,az elősztás. Mivel a hullámosokat szin szerint szeretném tenyészteni,lesznek azonos méretű,kisebb volierek,és énekesektől felfele,nagyobb széria volierek. A hullámos papagájoknak 1,3 méter hoszzút tervezek,75 ös szélességgel,ide 2,vagy 3 párt tervezek,a nagyobb volierek 2,5 méter hosszúak lesznek 85-90 szélességgel.

Nagyjából 20 volier jön ki.

Szerintetek?

Szia Norbi !

Nekem ebből a tervből az a gondolat jön le, hogy túl sok fajban gondolkozol és a korlátlan szabadidőd ellenére el fogod aprózni magad. Bocs, de a kezdők egyik legnagyobb tévedése a sok fajjal való egyszerre foglalkozás, főleg úgy, hogy kevés a kiválasztott fajjal kapcsolatban a tenyésztési tapasztalata. Ezt még tetézi az egyűtt, vagy elkülőnítve, de egy zárt légtérben való elhelyezés eü-i követelményei/ korlátai. Ha jól vettem ki a gondolataidból sokféle fajt szeretnél, azokat is sok helyről beszerezni. Ez egyfelől jó, mert genetikailag több vérvonalad lesz, de egyben ahány helyről beszerzed annyiféle eü. problémát is hazaviszel vele.
Látom elég gondosan tervezel, de néhány dolog sok buktatót rejt magába és ekkora állománynál igencsak fel fog gyülemleni a gondod. Ezzel nem le akarlak beszélni a sokszínűségről, hanem inkább tanácsokkal segíteni. Javaslatom, hogy inkább a szakmai részét vegyük át a beszerzések előtt. Szívesen segítek átgondolni a dolgokat, akár itt a topikban, vagy e-mailban leírva.
Nekem példáúl a madárházam és a volierem egybe van építve és 17 méter hosszú jelenleg 12 díszpinty faj kb. 3oo egyede röpköd benne, tehát van helyűk bőven, olykor mégis van gond velük.
Küldtem választ a szaklappal kapcsolatban is.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2012 jún. 23, 6:51-kor.

Hozzászólás 2012 jún. 22, 19:39 
Még ne irigyelj! :)
Előbb szét kell futtatni a melót. Egy évet biztosan otthon leszek,most azon fáradozom,hogy álljon a madárház,és közben a fiatal párok beszerzése folyik. Több tenyésztőtől egyszerre,okosan kell szelektalni,nehogy testvérpár legyen véletlenül,amennyire a mostani hely engedi kombinálok.

IDRE tag
Valódi név: Rédly Szilvia

Hozzászólás 2012 jún. 22, 18:56 
Hú! Irigyellek az otthoni munka miatt!!! :D Akkor valóban tök jó kis madárparadicsomod van már most is! :D

Hozzászólás 2012 jún. 22, 17:58 
Természetesen ezt tudom,most is van,vagy harminc darab madár. Úgy hozta a sors hogy,8 év után otthoni melóm van,ez idő alatt egyszer voltam nyaralni,de most,hogy végre nyugi van a nyaralás nem is kell. Talán nincs olyan óra,hogy ne látnám őket. Többször tudok takaritan,korán felkelni a lágyeleség miatt,főleg ilyen melegben,naponta többszöri ivóviz csere stb...

Amúgy kinek mekkora volierei vannak,vagy madár álomány?

Köszi a biztatást!

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jún. 22, 17:51 
Norbi83 ez amit írok neked nem tartozik szorosan a témához, de azért mégis érinti. Ha ilyen mennyiségű madár tartásába szeretnél belekezdeni, akkor azt azért tudnod kell, hogy se nyaralni, de még vendégségbe menni sem igazán fogsz tudni 1 napnál többet, mert ennyi madarat nem lehet odaadni valakinek, hogy vigyázzon rájuk néhány napig. Kivéve ha van olyan, akiben megbízol annyira, hogy ellátja őket odaköltözve, vagy naponta átjárva. Naponta nem kevés (sztem bőven nem 10-15 perc) idő minden madarat megetetni, megitatni, és legalább 1 percben szemrevételezni, hogy minden okés-e vele? Persze attól is függ, hogy hol és milyen munkabeosztásban dolgozol, tehát hogy van időd reggel és este rájuk.
Na csak ezek jutottak eszembe.
Üdv, és sok sikert!!!!!!!

Hozzászólás 2012 jún. 22, 17:40 
Sok minden van,amit számitásba kellett vennem. Az első gond az volt,hogy a szomszéd nem akart belegyezni a volierekbe,ezért kell mindent a madárházba megoldani. Természetesen,jobban szerettem volna,ha kinn vannak,de ez sajnos nem lehetséges.

Amit tudni kell a madárházról: 10 x 4 méter lessz a belső terület.A magassága 2,2 m. Ez a terület áll a rendelkezésemre. Amit ellősször meg kellett oldani az a megfelelő fényerősség,6 darab ablak lessz betéve,a lehető legmagasabban. Mivel több féle madarat szeretnék,a volierek külömböző méretűek lesznek. Pintyektől-a Penantokig. Hetekig tervezgettem a méretezést,az elősztás. Mivel a hullámosokat szin szerint szeretném tenyészteni,lesznek azonos méretű,kisebb volierek,és énekesektől felfele,nagyobb széria volierek. A hullámos papagájoknak 1,3 méter hoszzút tervezek,75 ös szélességgel,ide 2,vagy 3 párt tervezek,a nagyobb volierek 2,5 méter hosszúak lesznek 85-90 szélességgel.

Nagyjából 20 volier jön ki.

Szerintetek?

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jún. 22, 17:25 
Norbi83 írta:
Szóval van-e hivatalos méret?

Olyan hiba nincs, hogy túl nagy lenne amibe teszed. Szóval nézd meg a lehetőségeidet, próbálj minél nagyobbat készíteni (persze gondold végig miket és mennyit akarsz tartani, esetleg későbbi időre is tervezve).

Hozzászólás 2012 jún. 22, 17:21 
Sziasztok!

Én még uj vagyok itt. Gyerekkoromban voltak madaraim,de volt egy hosszabb szünet,amikor nem volt egy se,ez a középiskola és az utána következő első melós időszak.Tavaly előtt,ugy döntöttem,hogy ujra madarakkal fogok foglalkozni,de nem kalitka szinten,ha nem volier,tenyésztés szinten,természetesen lépésről lépésre.

Úgy néz ki,hogy az idén sikerül felépiteni az első nagyobb madárházamat. A kérdésem az lenne,hogy hivatalosan megvan-e határozva,hogy mekkorák legyenek a volierek,egyes fajok szerint. Tudom a könyvekben benne van,nagyjából. Egyszóval nem akarom,hogy összesűritve legyenek,ha már egyszer fogságban vannak,legyen mozgásterük.

Voltam néhány tenyésztőnél,akik régebben csinálják,de nem biztos hogy olyan körülményeket,akarok én is mint ott volt,tisztelet a kivételnek. Az sem tetszett,hogy néhány nimfa,énekes pár a földtől 50cm-es kis "akármiben" volt elhelyezve.

Szóval van-e hivatalos méret?

Köszönöm a választ.

Valódi név: Pisti

Hozzászólás 2012 jún. 22, 16:55 
Warhawk írta:

Ja, és még egy dolog. Türelem kell a madarászathoz. Ismerek olyan embert aki 3 évet (!) várt, hogy az amúgy minden kritériumnak megfelelő madarai (nem hullámosok) végre sikeresen szaporodjanak. Szóval: türelem kell még akkor is ha amúgy minden o.k. lenne. ;)

Akkor nem is beszélve, ha sikerül is szaporodniuk, akkor is még egy-pár dolog elő szokott fordulni amire egyáltalán nem számít az ember. Mint pl: Nálam is. Nekem a nimfáimnál történt egy súlyos "baleset" 3 költőpárom és 7 fiókám lett oda. (Kutyatámadás) :(

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jún. 22, 16:22 
Egész biztos vagyok benne, hogy valami valahol rossz vágányra futott náluk, mert a hímek mégiscsak be vannak indulva, de sajnos EGYMÁSRA! :) :oops:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 673 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Következő