knorbert írta:
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Van egy 5mx3mx2m voilerem fűtött,idáig évek óta nagyon jól költöttek a hulliaim,tavaly is volt vérfrissités.idén februárban akasztottam fel nekik az odút és azt vettem észre,hogy minimális számú csipasz van kb 50-70db.Van bent kb 60db odú és a tojásokat folyamatosan dobálják kifele,ráadásul még a forgácsot is kidobálják.Szerintetek mi lehet a hiba?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Knorbert
Szia !
A csoportos tartás, költetés elég sok problémát okozhat, ha elsiklunk bizonyos alapvető tartási feltételek biztosítása felett.
Kevés információt írtál le, így csak találgatni lehet a probléma okát.
A fűtött helyiség milyen átlaghőmérsékletű, van -e kiugró különbség a napszakok között ?
Méred - e a páratartalmat ?
Hány egyedből, vagy párból áll és milyen korúak a csapat tagjai, homogén -e az életkoruk ?
Tettél - e be és mikor idegen egyedeket, párokat?
Van - e köztük párnélküli tojó ?
Hogyan vannak elhelyezve az oduk, milyen magasságra, illetve távolságra vannak egymástól ?
Van - e szintkülönbség köztük ?
Az oduk frontoldala egyszínű, vagy eltérő színezetűek ?
Esetleg megfigyelted - e, hogy egy oduból, vagy többől dobálják - e ki a tojásokat, az együtt tartott pároknál volt - e nagyobb időeltérés a tojásrakásnál, ill. volt -e folyamatos tojásrakás egy párnál 7 db. nál több ?
Dobtak - e ki fiókákat ?
Van - e veszekedés a tojók között ?
A helységben körülbelül 60 db odú van és kb ugyanennyi pár.A hőmérséglett állandó idáig nem volt problémám 3 éve vannak együtt a tavalyi évben ősszel viszont volt vérfrissítés kb 40 db új madarat
hoztam.A felkészítés lágy kajával kb 2 hét volt először 5 db főt tojás meg répa,káposzta aztán ezt 3 db csökentettem de ezt azóta folyamatosan kapják.Ma repült ki az első csipasz de nagyon kevés a madár kb 60 70 db.180 tojás volt és ennyi lett belőle,rengeteg tojást kidobáltak.