Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 422  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Hegyi Virág

Hozzászólás 2010 márc. 5, 18:08 
Bocsi! Az előző tünetekhez még társul a tátogás, szaporán vett levegő.

Hozzászólás 2010 márc. 5, 17:22 
Sziasztok!
Először is nagyon szépen köszönöm a gyors segítségeteket!
Sajnos az orrán váladékot még nem láttam. Azt hiszem ez így konkrétabban megmagyaráz dolgokat.
Jelenleg csak azt látom, hogy itt vakar aztán ott vakar és a fejecskéjét is dörgöli.
Beszereztem az Ivermectint, megpróbálom azzal kezelni.

Annak az illetőnek aki nem tetszését nyilvánította a segítségkérésem kifejezésében annak nem írok mást, csak: "köszi a segítséget"!

Hozzászólás 2010 márc. 5, 12:58 
Ma reggel a röpde eldugott sarkában találtam az egyik fiatal huli tojót.(8-9 hónapos)
Nagyon rossz állapotban volt ,ránézésre is tojáselakadásnak tünt a dolog .
Nem póbálkoztam lámpázással ,szerintem előrehaladottabb volt az állapota .
Tapintáskor normál méretűnek tünt a tojás így parafin segítségével kimaszíroztam belőlle.
A felszine nem sima ,hanem erősen érdes volt ,gondolom segítség nélkül nem lett volna esélye.
Most várok ,külön raktam meleg helyre .Ha estig elfogad ételt italt ,talán van remény az életre..

Tel : +36 30 / 4914 - 565

http://www.diszmadaraim.freewb.hu

Hozzászólás 2010 márc. 5, 12:24 
Sziasztok!

Hát szomorúan olvasom hogy egy pár hullámost nem mindig lehet rábírni a költésre, és ha egyáltalán költenek akkor sem biztos hogy ki is költik az első fészekaljat! :( de azt hiszem ez nem veszi el a kedvem és megpróbálom, adok neki egy odút hátha hajlandóak lesznek rá, mert a hím állandóan eteti a tojót :) és jó lenne legalább egyszer végignézni hogyan fejlődnek a kicsik :)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 5, 10:42 
feketemarcsi írta:
Megfázás magában nincs, az valami vírus, vagy baktérium és a csőrét azért törli, mert zavarja a váladék.

Láttam már sima megfázást, de a váladékot (ami pont a tüsszentés után figyelhető meg nagyon jól) direkete emiatt kérdeztem. Ha "száraz" a tüsszentése, akkor is más a helyzet és ha nedves akkor is...

Légcsőférgesség: "A madarak a nyakukat nyújtogatják, csőrüket nyitogatják a légszomj tüneteire emlékeztetnek. Időnként a fejüket rázzák, mintha ki akarnák rázni torkukból a férgeket."

Mivel ez a jellegzetes fejrázást nem említette és mivel a légcsőférgességnél hallható egy kis zörej is (erről sem számolt be), így én inkább megfázásra vagy atkára gyanakodnék. Ha az atkák okozta elváltozás szemmel nem látható, akkor marad a megfázás VAGY valami más, de induljunk ki a megfázásból.

Megfázás: "Felismerhető arról, hogy a madár tüsszent, tátog, és csőrét a kalitkához vagy az ülőrúdhoz feni, dörzsölgeti, a torkát vakargatja. Ha ilyen tüneteket észlelünk, azonnal melegebb, huzatmentes helyre kell tenni a kalitkát."

Természetesen ha a kezelés rövid idő alatt semmi látható eredményt nem hoz, akkor marad az állatorvos (abból is olyan aki ért a madarakhoz, mert ha nem ért többet árthat mint amit használ). Ugyanígy ha az orrból tüsszögéskor (nem véletlen kérdeztem rá) váladék folyik, akkor szintén az állatorvos legyen az első.

(Ha a topik indító jelentkezett, akkor átmozgatom az összes hozzászólást a hullámos topikba majd, addig maradjon itt, hogy megtalálja).

Hozzászólás 2010 márc. 5, 10:33 
Szia Tamás,

írtad a lágy eleségre, hogy napi 2szer, amennyit 30 perc alatt megesznek. Ennek van jelentősége, hogy ne kapjanak többet? Azon kívül, hogy romlandó (azért akkor is kibír egy fél napot)?

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:38 
Nagy Tamás írta:
Az odut próbáld minnél magasbra tenni, hogy érdekleje. Párzás után már a hetedik napon lehet tojás. Valóban jobb, ha oduba tojik fiatalon, mint össze vissza feleslegesen.

Majd nagyon odafigyelek rá, hogy ne hajtsa túl magát! Meglátjuk, hogy mit csinálnak az odú látványára! Szombaton beszámolok!

Anyi! Most rakjuk fel az odúkat! :)

Az a kék papagáj még megvan?

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:36 
vaniliapuding írta:
Tünetei a következők: tüsszög, ásítozik, vakarózik, csőrét beledörgöli a kalitkába és a "fülét" is. Véleményem szerint túl sokat tollászkodik és úgy hogy nem csinál semmit úgy liheg mintha "futott" volna.

Nedves az orrlukánál amikor tüsszögött? A tünetek alapján akár légcsőférgesség is lehet, de ezt így "távolról" nagyon nehéz eldönteni. Ha abból indulunk ki, hogy egyszerű megfázás, akkor tartsd melegebben a madarat és világosra főzött kamilla teát keverj a vizéhez. Esetleg lehet próbálkozni a légcsőférgesség (és egyben minden más belső parazita) kiirtásával, az állatorvossal írass fel: DRH-Ivermectin 10 ml oldatot. (Nem olcsó, 2.200 Ft felett van az ára). Ebből mindössze egyetlen egy csepp kell a csőrébe. A szert külsőleg is lehet alkalmazni (ebben az esetben akár az atkák ellen is), de a két kezelés (külső - belső) között legalább 2 hétnek kell eltelnie. Mivel a légcsőférgesség a veszélyesebb én a kezelést belsőleg kezdeném.
Ha még bírod anyagilag, akkor a ketrec belsejét (a madarat az Ivermectin miatt ne) fújd be Piret-MIX készítménnyel (ne a por verziót használd). A hintát, az ülőrudat mindent be kell fújni. Ez mindent külső élősködő ellen jó.
Lehet még rühösség is, de a kezelés megkezdése előtt azért nem ártana megbizonyosodni róla. A rühösséget külsőleg szemmel is fel lehet fedezni, a madár lábán, csőrén, a viaszhártyán látható elváltozásokat okoz. Legegyszerűbben parafinnal kezelhető (az említett helyeket vékonyan be kell kenni három napon át).

De szerintem mielőtt még megmérgezzük, próbáljuk meg meghatározni a fentiek közül melyik probléma áll fenn. (A megfázás kezelését ettől függetlenül is elkezdheted persze azzal nem árthatsz).

Valódi név: Basa Mariann

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:35 
Sziasztok!
Egy időre eltüntem mert nem volt netem, de már alig vártam hogy megkérdezzem: akinél nem fűtött helyen vannak a madarak mikor rakja be az odukat???

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:33 
Az odut próbáld minnél magasbra tenni, hogy érdekleje. Párzás után már a hetedik napon lehet tojás. Valóban jobb, ha oduba tojik fiatalon, mint össze vissza feleslegesen.

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:29 
Hirtelen úgy kérdeztem meg kétségbeesetten, mint egy kezdő... :D

Nem nagy hely van ott. Még egy tojást sem tudna normálisan kikelteni, nemhogy 5-öt. :)

Gondoltam, hogy felrakok egy odút, de az is eszembe jutott, hogy még egy kicsit fiatal. Most 7 hónapos. Mondjuk, ha tényleg elkezdene odúzni, akkor egy hónap múlva tojna először (szerintem), azaz 8 hónaposan. Az már elfogadható kor, nem?

Jó tojótól származik az enyém! 11 tojásból 8-at felnevelt. :)

Akkor holnapután felteszem nekik, hátha inkább az kezdi el érdekelni. Még mindig jobb változat, mint egy gerenda mögött, ahonnan kipottyannának a tojások...

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:16 
Gábor írta:
Kedves madártenyésztők. Egy pár hullámost is költésre lehet bírni?

Szia Gábor!

Egy pár hullámos nem valószínű, hogy költeni fog(van kivétel), mer ta féltékenység ösztönzi őket a szaorodásra.

Norbi!
Mekor hely van gernda között-mögött? Elfér 5 fióka biztonsáosan? Nem fognak ki esni? Inkább rakj egy odut nekik.

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:04 
Madárfüggő, így ki kell próbálni!

Nekem az egy pár madaram járkál, de nagyon egy gerenda mögé a nagy röpdében!

Most mit csináljak, ha letojik a tojó oda? Nem szeretném elköltöztetni őket máshová, kisebb kalitba!

Valódi név: Pintér Gábor

Hozzászólás 2010 márc. 4, 21:01 
Kedves madártenyésztők. Egy pár hullámost is költésre lehet bírni?

Hozzászólás 2010 márc. 4, 20:51 
Sziasztok!

Nemrég hozzám került egy hullámos papagáj, mert az előző gazdijánál nem tudtam elnézni hogy szenved, így elkértem. Szeretnék rajta segíteni, de nem tudom eldönteni igazából hogy megfázás vagy atka vagy akár mindkettő baja van. Tünetei a következők: tüsszög, ásítozik, vakarózik, csőrét beledörgöli a kalitkába és a "fülét" is. Véleményem szerint túl sokat tollászkodik és úgy hogy nem csinál semmit úgy liheg mintha "futott" volna. Étvágya jó, eszik lágy eleséget is és vitamin cseppet is kap a vizébe.

Segítségeteket előre is köszönöm!!! : Bogi

Hozzászólás 2010 márc. 4, 20:34 
Szia Babila!

Fióka nevelés alatt napi kétszer legalább, annyit amennyit 30perc alatt megesznek. Ha nem akarod költetni őket akkkor heti egy alkalommal bőven elég.

Hozzászólás 2010 márc. 4, 20:19 
Hello!

köszönöm a tanácsot a lágy eleséggel kapcsolatban, sikerült átvernem a madaraim :lol: életükben először megették, remélem már nem lesz gond velük!
már csak az lenne a kérdésem hogy milyen gyakran kell nekik adnom?

Hozzászólás 2010 márc. 4, 19:47 
Igen, reméljük, hogy a második és sokadik költés sikeres lesz! Az első nem minden madárnak sikerül. Úgy is mondhatnám, hogy ritka, amelyik elsőre tökéletesen felnevel több fiókát is!

IDRE tag
Valódi név: Ádám Imre

Hozzászólás 2010 márc. 4, 19:35 
Sziasztok.
Persze nem dobom ki csak ugy belenézek.
Igen első költés volt.Nem baj legalább ha ujra tojik akkor már tuti jó idő lesz és kicsi az esély h megfázzon a tojás.

Hozzászólás 2010 márc. 4, 17:43 
Ha idáig egy sem kelt ki, akkor ezután hiába is próbálkoznánk egy tojásban élő kései fiókával úgysem tudná felnevelni. Ez részben a begytej termelésének csökkenése miatt tudható be.

Az meg alap dolog legyen, hogy nézd meg a tojásokat, hogy van-e benne valami!
Sose csak úgy dobd ki, hogy bele sem nézel!

Jó hosszú ideje ül már a tojód! Megtanulta, hogy meddig kell várakozni! Sajnálatos dolog, hogy nem jött össze nekik!

Első költésük volt?

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 310, 311, 312, 313, 314, 315, 316 ... 422  Következő