Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 422  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 nov. 3, 21:59 
brimston írta:
Helló Balance

Örülök hogy újra itt vagy. Vártam a régi témában is a válaszaidat, még képet is csatoltam, de nem jelentkeztél.
Én véletlenül sem akarom megváltoztatni a véleményed, elképzelésed e témában, csupán egy másik oldalt is bemutatok, hátha tudsz abból is beépíteni a sajátodba. Bizonyosan igazad van egyes dolgokba, de szerintem csapongva írsz, és újra zavarosan. Magyarázom is miért:

Balance írta:
Szia Brimston! ;)

-nekem a genetikai oldaláról szimpatikus az elnevezés, nem ahogy kinéz.
Számomra (és sok más helyen is így írtak róla) az "INO" elsődlegesen a nemhez kötött öröklődésmenetet jelenti a piros szem mellett.:)

Szia Brimston! ;)

Ebbe a megidézett mondatba bele kellett volna írjam, hogy EGYSZÍNŰ. Ez kimaradt, bocs...

brimston írta:
Ha ez az etalon számodra, akkor például neked a lacewingek is inók, hiszen piros a szemük, és recesszíven öröklődnek. Ám ezek a madarak fahéjbarna színűek, tehát senki sem hívná őket inónak.
A második mondat szerint neked a genetika afontos, nem a kinézet, mégis minden sárga vagy fehér színű madarat piros szemmel Inóknak hívsz. Vagyis pont hogy a kinézet alapján nevezed őket, nem a genetikai háttér alapján.

Nem az én számomra etalon, hanem inkább pl. Neked, úgy vélem. Itt most nem a lacewingről van szó, mert az nem egyszínű. A fenebb írt kiigazításom figyelembevételével.

A második mondatban pont arra akartam rávilágítani, hogy számomra az az INO madár, amelyik úgy egyszínű és piros szemű, hogy NEMHEZ-KÖTÖTTEN örökít. Számomra recesszív INO nincs. Pont én nem nevezem el a madarat kinézet szerint, nagyon félreértettél! :)

brimston írta:
"Ma még a kiállításokon is a hivatalos besorolás nem a genetikai háttér, hanem a megjelenés alapján történik: tehát az összes piros szemű egyszínű madár INO. Akkor is, ha recesszív öröklődésmenetű fallow-ról van szó!"

Ehhez a megjegyzéshez csatolom a COM hivatalos besorolását:
31.-32. Fallow (normál vagy opalin, beleértve a sárgaarcút is)
33.-34. Clearbody (Texas vagy Easly, normál vagy opalin), vagy Saddleback (beleértve a sárgaarcút is)
35.-36. Ino (beleértve a sárgaarcút is)
37.-38. Duplafaktoros Spangl zöld vagy kék sorozatban (beleértve a sárgaarcút is)
39.-40. Lacewing (normál vagy opalin, beleértve a sárgaarcút is)
41.-42. Recesszív tarka, vagy Feketeszemű Sárga vagy Fehér /Dark-eyed Yellow vagy White/ (normál, fahéj, opalin, beleértve a sárgaarcút is)

Nos, ebben az idézetemben láthatod, hogy itt már beleírtam azt, hogy természetesen egyszínű madárról beszélek, csupán az elején lefelejtettem.

Köszönöm a COM hivatalos besorolását. Be tudnád idézni azt a besorolást is, ahová az INO-k tartoznak? Látom, ott van, de én arra gondolok, hogy a besorolás szerint a COM mitől tekint INO-nak egy madarat!? Úgy mindjárt egyértelmű lenne, hogy miről is beszélek! ;) Ami egyszínű és piros szemű, az náluk mind INO??? Mert ez igennagy gáz!

brimston írta:
"Ennek a két madárnak VILÁGOS szivárványhártyája van, ami egyértelműen mutatja, hogy egyszínű German Fallow-ról van szó.
Az INO madárnak NINCS szivárványhártyája."

Épp ez a bökkenő bennük, hogy a Fallowoknak nem kék színű a viaszhártyája!

Bocsánat az ismételt okoskodásért, de amíg nem fogalmazol pontosabban, nem hogy megérteném amit mondani akarsz, hanem egyre inkább összezavarodok.

Szerintem csak ezen a fotón kékes. Az húslila lesz, csak csal egy kicsit a fotó. Szerintem. Ja, és szerintem max. 5-6 hónaposak...

A kontrolpárosításról pedig megjegyezném, hogy nagyon nehéz kontrollmadarat beszerezni. A ránézésre INO madár lehet recesszív piros szemű egyszínű madár. Sőt: egy ilyen madár hímje hordozhat INO-t is! :idea:
Egyedül a tojók nem lehetnek hordozók: azok vagy INO-k, vagy nem.

Persze, amikor én INO-ról beszélek, az minden esetben nemhezkötött öröklésmenetű madár. Szerintem a recesszív INO = piros szemű egyszínű falow-val.

Üdv,

Balance :)

Hozzászólás 2008 nov. 3, 21:33 
A kis sándornál a nemhez kötött lime (pallid) esetén is gyakran használják helytelenül a lacewing elnevezést. A cinnamon lutinora használható.
A hullámosnál a lacewing és a fahéj lutinó is helyes- már amennyire utána néztem- és igen, nem primer mutációról van szó, tehát nem beszélhetünk inóról!

És még annyit, hogy a German Fallow helyett a Bronze Fallow használandó!
Na, nem is akadékoskodok tovább....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fegyverneki Attila 2008 nov. 3, 22:00-kor.

Hozzászólás 2008 nov. 3, 19:59 
Megindultunk a genetika bugyrai felé. Alapvetően jó a kérdés, sőt el is bizonytalanított. Kissándoroknál -ahogy olvashattuk is- valóban helyre tették ezt, és fahéj lutínónak hívják a lacewinget. Az az igazság, hogy hullámosoknál nem hallottam ilyen cseréről, ám akár így is lehet. Az én megjegyzésem és véleményem, hogy ha így van, akkor sem tartom a lacewinget Inónak, hiszen ez esetben már nem is egy primer mutációról van szó, hanem két mutáció kombinációjáról.
És Balance-nak még annyit, ha mindenképpen Inónak hívja a fallowokat, akkor már hívja NSLInónak (nem nemhez kötött inónak), mert ezek alléljai vannak kapcsolatban egymással.

Hozzászólás 2008 nov. 3, 19:03 
Hali!

Most akkor a lacewing nem ino? De hát a másik elnevezése cinnamon lutino!!!!! Most akkor ino vagy nem ?
Nem értek hozzá csak kérdezem!

Hozzászólás 2008 nov. 3, 17:17 
Szia Csendes

A gyűrűn a tenyésztő neve van, ám még nem találkoztam ilyen neves gyűrűvel. A 90-es szám valószínűleg egy sorszám, a legyűrűzött az évi madarak sorszáma, a 41-es számot nem tudom. (biztos nem egyesületi szám) Az érdekes, hogy akkor valójában nem is volt rajta évszám? 07, vagy 08? (a 90-est kilőhetjük, hacsak a madár nem 18 éves :D )
Szóval ahogy Lukács Úr is írta egyáltalán nem sklappol valami ezeknél a madaraknál. Vagy az életkoruk, vagy a színük.. Ami az én véleményem, hogy valószínűleg két hím, a színváltozatukat egyenlőre nem tudom eldönteni. Ahogy javasoltuk: vegyél két lutínó tojót és rakd össze őket. Nagyon érdekelne milyenek lennének a kicsik. (ha a mutációs-genetikás eszmefuttatást is érteni akarod, elküldhetem a meglévő mutációk leírását, csak jelezd.)

Hozzászólás 2008 nov. 3, 16:58 
Helló Balance

Örülök hogy újra itt vagy. Vártam a régi témában is a válaszaidat, még képet is csatoltam, de nem jelentkeztél.
Én véletlenül sem akarom megváltoztatni a véleményed, elképzelésed e témában, csupán egy másik oldalt is bemutatok, hátha tudsz abból is beépíteni a sajátodba. Bizonyosan igazad van egyes dolgokba, de szerintem csapongva írsz, és újra zavarosan. Magyarázom is miért:

Balance írta:
Szia Brimston! ;)

Számomra (és sok más helyen is így írtak róla) az "INO" elsődlegesen a nemhez kötött öröklődésmenetet jelenti a piros szem mellett.:)

Ha ez az etalon számodra, akkor például neked a lacewingek is inók, hiszen piros a szemük, és recesszíven öröklődnek. Ám ezek a madarak fahéjbarna színűek, tehát senki sem hívná őket inónak.
A második mondat szerint neked a genetika afontos, nem a kinézet, mégis minden sárga vagy fehér színű madarat piros szemmel Inóknak hívsz. Vagyis pont hogy a kinézet alapján nevezed őket, nem a genetikai háttér alapján.

"Ma még a kiállításokon is a hivatalos besorolás nem a genetikai háttér, hanem a megjelenés alapján történik: tehát az összes piros szemű egyszínű madár INO. Akkor is, ha recesszív öröklődésmenetű fallow-ról van szó!"

Ehhez a megjegyzéshez csatolom a COM hivatalos besorolását:
31.-32. Fallow (normál vagy opalin, beleértve a sárgaarcút is)
33.-34. Clearbody (Texas vagy Easly, normál vagy opalin), vagy Saddleback (beleértve a sárgaarcút is)
35.-36. Ino (beleértve a sárgaarcút is)
37.-38. Duplafaktoros Spangl zöld vagy kék sorozatban (beleértve a sárgaarcút is)
39.-40. Lacewing (normál vagy opalin, beleértve a sárgaarcút is)
41.-42. Recesszív tarka, vagy Feketeszemű Sárga vagy Fehér /Dark-eyed Yellow vagy White/ (normál, fahéj, opalin, beleértve a sárgaarcút is)

"Ennek a két madárnak VILÁGOS szivárványhártyája van, ami egyértelműen mutatja, hogy egyszínű German Fallow-ról van szó.
Az INO madárnak NINCS szivárványhártyája."

Épp ez a bökkenő bennük, hogy a Fallowoknak nem kék színű a viaszhártyája!

Bocsánat az ismételt okoskodásért, de amíg nem fogalmazol pontosabban, nem hogy megérteném amit mondani akarsz, hanem egyre inkább összezavarodok.

Hozzászólás 2008 nov. 3, 15:33 
szia Zottan!

emlékszel a Díszmadár magazinba a Köszönet rovatba a hozzászolásomra?

olvassátok vissza!

a madaraim megvételének rövid leirása!

Hozzászólás 2008 nov. 3, 15:25 
ujból szia brinston!

ma megfogtam a sárgákat!:) vagyis csak az egyiket, mert a másikat érte egy kis baleset és nem akartam zargatni! erröl kicsit később! :)
a gyürün van egy név és egy szám hosszába F.......... István 41 és egy szám keresztbe 90 ezek mit jelentenek?

na a másiknak nagyon vérzik az ujjacskája szerintem megcsípték mit tegyek vele?

ettöl az idősebb úrtól akitől vettem a "lutino hullámosokat" vettem egy pár standard hullámost is az ő gyürüjüket még nem néztem meg!
de azt hiszem arrra is sort keritek!

válaszod ujjból előre is köszi!

Hozzászólás 2008 nov. 3, 13:38 
peti írta:
Szia balance!
Köszi a választ. Hát remélem kibírja még egy darabig. Hétfőn megyek és kérek/rendelek gyógyszert. Remélem hamar meggyógyul majd, mert még eszik és iszik is és a levegőt se hörögve veszi(lekopogom). Remélem holnapra elmúlik a láza, vagy legalább lejjebb megy. Ja és az ugye nem árt neki ha langyos vizet kap amíg helyre nem jön?

Szia Peti!

Eszik a madarad, ez a legfontosabb most. E nélkül nem bírná sokáig!

A láza nem fog elmúlni gyógyszeres kezelés nélkül. Most az a kérdés, hogy mennyire erős genetikailag az immunrendszere és mennyire jól volt tartva eddig. Erős szervezetű madárnak van esélye a gyógyulásra.

A langyos víznek nincs értelme. Adj a vizébe Ekodiar pluszt, esetleg Orego Stimt-et. Ezek gyógynövényalapú antibiotikumos hatású illóolajok. Ez rásegít a madárnak jelentősen a pontos diagnózis és a gyógykezelés megkezdéséig.

Még egy dologra felhívnám mindenki figyelmét. A gyógyszereket általában a díszmadaraknál az ivóvízbe adagolva és testsúlyra számítva javallják. Az gond, hogy ezek a készítmények nem a hullámos papagáj vízivási szokásaihoz, hanem az átlag madarak napi vízmennyiségéhez vannak kiszámolva!

A hullámos papagáj a töredék mennyiségét fogyasztja ivóvízből a többi díszmadárhoz képest, tehát a gyógyszeradagot is ehhez igazítva kell kiszámolni 1 napra a súlyához képest!

Üdv,

Balance

Hozzászólás 2008 nov. 3, 13:29 
Szia Brimston! ;)

Emlékszel a régebbi beszélgetésünre ezen a topikon? :roll:
Nos, akkor egy kicsit elment más irányba a témáról a szó...

Most itt van ez az "érdekes" madár. :wink:

Két fiatal gyönyörű hím (szerintem is, mint ahogy azt az elején írtam). :)

De a genetikára visszatérve (és a régi témánkra) azon vitatkoztunk, hogy miként nevezzük a madarat:

Számomra (és sok más helyen is így írtak róla) az "INO" elsődlegesen a nemhez kötött öröklődésmenetet jelenti a piros szem mellett.

Ma még a kiállításokon is a hivatalos besorolás nem a genetikai háttér, hanem a megjelenés alapján történik: tehát az összes piros szemű egyszínű madár INO. Akkor is, ha recesszív öröklődésmenetű fallow-ról van szó!

Egy kicsit finomítottak mostanában: "recesszív Ino" elnevezéssel.
Ez egy kicsit vicces számomra, hisz ez olyan, mintha minden sötétebb bőrű embert roma származásúnak tekintenének, holott az olasz vagy az arab rassz teljesen más.
Nehogy félreértsen bárki: mindegyik típusnak vannak értékeik, nem akarok negatív-rasszista megkülönböztetést sugallni senkinek. :)

Visszatérve az eredeti témához:

Ennek a két madárnak VILÁGOS szivárványhártyája van, ami egyértelműen mutatja, hogy egyszínű German Fallow-ról van szó.
Az INO madárnak NINCS szivárványhártyája.

Nos, ez a véleményem.

Üdv,

Balance :)

Hozzászólás 2008 nov. 3, 9:27 
Szia brimston!

amit az úr írt az nekem nem nagyon érthető! :) ha tolmácsolnád megköszöném!
akkor lényegében azonos neműeknek néznek ki most?

köszönöm!

Hozzászólás 2008 nov. 2, 18:31 
Helló Csendes 99

A képet a madaraidról kiküldtem egy profi tenyésztőhöz Ausztráliába is, aki mellesleg bíró is, mert ahogy írtam a madarak nagyon érdekes színűek, és én nem találkoztam még ilyennel. Bemásolom a válaszát, picit szakmai, de ha kérdésed merülne fel vele kapcsolatban, kérdezz.
Szóval:

Kérdese kicsit fogós. Lehet Fallow is ugyanis van hófeher es tiszta sárga fallow is de ezek viaszhartyaja nem kék, lehetnek fallow tojok is, ugyanis ivaréres elott előfordul, hogy a viaszhártya VILAGOSKéK, ez tojásrakás előtt megváltozik barnára. Jó lenne tudni a szülők származását ugyanis kicsit a képen sötétebbkéknek látom a viaszhártyat, ami himre utalna de nem eleggé sötet kék ha a madarak himek és tavajiak. Tesztpárositásokat kellene végezni veluk ha himek, mert akkor lehet tudni, hogy nemhez kötottek ( Lutino ) -e vagy nem. minden esetre érdekes. Néhany éve volt egy hasonló érdekes esetem, de ott a sárga madár pofa foltja barnás volt. Ott is összefutottunk, hogy mi lehet ez ? Sárga Fallow volt !!!! Meg kellene nézni szemből a madarakat es ha a fejtető felöl fehéres a viaszhartya, akkor biztosan tojók.

Szóval nagyon érdekes és különleges madaraid vannak a kép alapján, így próbáld meg párbaállítani szerintem ugyanilyen lutínó (sárga, pirosszemű) madarakkal. Majd számolj be a fejleményekről.

Hozzászólás 2008 nov. 1, 20:43 
Szia balance!
Köszi a választ. Hát remélem kibírja még egy darabig. Hétfőn megyek és kérek/rendelek gyógyszert. Remélem hamar meggyógyul majd, mert még eszik és iszik is és a levegőt se hörögve veszi(lekopogom). Remélem holnapra elmúlik a láza, vagy legalább lejjebb megy. Ja és az ugye nem árt neki ha langyos vizet kap amíg helyre nem jön?

Hozzászólás 2008 nov. 1, 20:38 
Bizony, alapvető segítség a hullámos genetikában.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 nov. 1, 20:35 
Lukács úr?

Hozzászólás 2008 nov. 1, 20:05 
Nem lefutott ügy, a második képen már erőteljesebb a szín. Mindenesetre ez a mutáció egy kicsit megfogott, pedig 10 évig tenyésztettem ilyeneket. Küldtem egy levelet Ausztráliába, holnapra okosabbak leszünk.

Hozzászólás 2008 nov. 1, 20:03 
csendes99 írta:
tehát! akkor én egy "fiatal párt vettem" egy öreg gyürüvel?

Egyelőre a "pár" nem biztos, azt meg nem mondom kép alapján, de szerintem fiatalok.
Jobb, mint fiatalnak mondott öreg madarakat venni.

Hozzászólás 2008 nov. 1, 19:59 
tehát! akkor én egy "fiatal párt vettem" egy öreg gyürüvel?

Hozzászólás 2008 nov. 1, 19:56 
előre is köszönöm a segitséged!

Hozzászólás 2008 nov. 1, 19:53 
Sziasztok!
Sanyi, nemhogy tehettek, de szerintem tettek is tavalyi gyűrűt idei madarakra, ezek tutira ideiek! Még ha mondjuk május lenne, azt mondom érthető, hogy még nem alakult ki a viaszhártya színe, de november van, tehát minimum 11 hónapos madaraknak kéne lenniük, ezzel szemben ránézésre max. 4-5 hónaposak, de lehet hogy annyi se...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413 ... 422  Következő