daniduke írta:
Ha jól számoltam kb. 3 hónaposak a hullámosaim. Úgy tudom 1 évesen lehet őket tenyésztésbe fogni. Jól tudom?
Balance! Te tenyészkalitban tartod a hullámosaidat, jól látom?
Csupán helyhiány az oka, vagy van valami előnye a "több pár egy röpdében" módszerrel szemben? (előre is bocsánat, hogy felteszem hülye kérdéseimet a vitátok közben

)
Köszi.......
Szia!
Igen, egy évesen ajánlott. Lehet 9 hónapos kortól is, de a madárnak akkor még nem biztos, hogy elég erős és kialakult a szervezete a költések gondnélküli véghezviteléhez.
A természetben ez könnyen megoldódik, hisz az erősebb madár foglal odút, amit meg is tud védeni.

Ugyanis a fészkelőhelyek hiánya (a létszámhoz képest) gondoskodik a szelekcióról.
Ha például Neked van 4 pár hullámosod és csak 3 odút raksz fel, akkor Nálad is csak a legérettebbek és erősebbek fognak érvényesülni, innen lesz szaporulatod.
A madár fajának érdekében így kéne madarászni (hogy természetes szelekciót biztosítunk), de még mi madarászok ott tartunk, hogy az egyed és a saját érdekünk fontosabb a madárfaj érdekénél.
Egyáltalán nem kérdezel butaságot, sőt, itt bárki bekapcsolódhat a témába, hisz ez a fórum lényege!
Szóval, egy szekrény kalitrendszerben öt párnak alakítottam ki helyet, egymás felett.
Az, hogy egymás felett, ez a helyhiány oka! Jobb megoldás sokkal, ha kettesével vannak a párok egymás mellett, mert a féltékenység -amit a látvány okoz-, az mindennél jobb aljzószer a hullámosoknál.
A több pár egy repdében akkor működhet, ha nincs konkrét tenyészcélod és bármilyen színű, méretű és tollazatú madár örömet szerez Neked.
Vannak ebbe a kategóriába tartozó normál hullámosaim is (7-en), akik valószínűleg így fognak költeni.
Visszatérve az 1 páros rendszerhez, ennek még az az előnye, hogy biztos lehetek a szülők kilétében, nincs félrelépés "közben"...

Így viszont kialakíthatok egy törzskönyvezett állományt.
Amikor én papeszt vettem, kizárólag Makai úr ajánlott származási lapot a madara mellé, amiből megtudhatom a felmenők genotípusát, színét, eredményeit, vérvonalát. Én ennek nagyon örültem, és gondolom más is örülne ennek, aki mélyebben szeretne a hullámosokkal foglalkozni.
Üdv,
Balance