Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 303 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2012 jan. 14, 12:38 
Fegyverneki Attila írta:
Értem én , hogy a páratartalom egy jópofa kézzelfogható dolog, de van ott még ezer más tényező is!!!! :wink:

Ez tökéletesen igaz amit leírtál, totál egyetértek az egész szöveggel :wink:

Én inkább arra akartam rávilágítani, hogy az egyéb általad is leírt problémákon kívül, a szellőzés hiánya és a magas páratartalom sokkal több gondot okoz, mint az alacsony páratartalom.

Hozzászólás 2012 jan. 14, 2:53 
Elsősorban arra akartam utalni, hogy törekedni kell a minél természetközelibb tartásra!!!!! Akkor nem kell állandóan azon morfondírozni, hogy ugyan miért nem keltek ki a fiókák.

Egyébként az is egy nagy tévhit, hogy egy fias tojás már kész siker!!! Igen, egy jó kondíciójú, jó genetikájú, megfelelő körülmények között tartott tenyészpár esetén sikergyanús a történet.
Azonban ha ez nincs meg, akkor jönnek a gondok!!!!! Mi a legegyszerűbb ilyenkor????? Fogjuk rá az alacsony páratartalomra. Most mondjam azt, hogy a magas páratartalom is befulladt tojásokhoz vezet!!!! Sőt az alacsony páratartalom sok esetben kelési gondokat okoz, de nem feltétlenül befulladt tojásokat!!!!! Azaz a kelés megindul, csak a fióka nehezen szabadul a héjtól.
A lényeg hogy sokkal összetettebb ez a probléma, minthogy egyszerűen csak ráfognánk a páratartalomra.
Sajnos minden embriónak van egy életképessége, vannak amelyek már néhány naposan elpusztulnak, vannak olyanok amelyek csak a középfázisban és vannak olyanok amelyek a végfázis megpróbáltatásainál vallanak kudarcot. Gyakori hogy a középfázisban meggyengült fióka a kelés előtti napokban elpusztul és ilyenkor mondjuk hogy a szépen fejlett fióka befulladt. Na ez biztos az alacsony páratartalom miatt volt!!!!! :D Sajnos azonban a külső környezeti tényezők mellett, egyéb fontos tényezők is szerepet játszanak.
Pl. fiatal vagy idős tenyészmadarak, beltenyésztett egyedek embrióinak életképessége alacsony, nagyon fontos a kielégítő takarmányozás(nyomelemek és vitaminok!!!!), a jó tenyészkondíció nem azt jelenti hogy két-három hétig jól tartjuk a madarakat!!!!! Nagyon lényegesek a tartási körülmények: hiába tápláljuk jól madarainkat, ha pl. hideg, sötét, túlzsúfolt, kis helyen tartjuk őket. Ilyen körülmények között a madarak sokkal stresszesebbek, romlik az általános egészségi állapotuk, a tenyészkondíció elérése nem sikerül, ami a költés problémáihoz vezet.
Értem én , hogy a páratartalom egy jópofa kézzelfogható dolog, de van ott még ezer más tényező is!!!! :wink:

Hozzászólás 2012 jan. 13, 12:17 
Bocs, hogy bele kotnyeleskedek (a törpökkel tenyésztési tapasztalatom nincs) de például az amerikánus papagájoknál ilyen 70%- os páratartalom mellett és zárt helyen egyetlen db sem kel ki.
Ha valaki olvasta a Loro parkbeli keltetési problémák összegzését, az tudja, hogy a belefulladásos balesetekért főleg két dolog lehet felelős.
1. Magas páratartalom
2. Szellőzés hiánya

Saját tapasztalat:
1, megfelelő szellőzéssel, még magas páratartalom mellett is kikelnek, még ha nem is olyan arányban.
2. megfelelő szellőzés nélkül is kikelnek alacsonyabb páratartalom esetén még ha kisebb arányban is

Egy biztos: legjobb a szabad levegőn való keltetés, ott adódik a legkevesebb probléma, szinte 100% a kelési arány.

(némileg ellent mond, hogy anno nálam a sándorféléknél 100% -os volt a kelési arány full páratartalom mellet, a szellőztetés teljes hiányában is)

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2012 jan. 13, 8:51 
Fegyverneki Attila írta:
kedvező tartási körülmények, sok napfény( kerti volier!!!!!)

Mint olvastuk ez nem állt fent. Viszont a tojások ott voltak, termékenyek voltak, az embriók fejlődése megindult, a szülők (elvben) lelkesen költöttek. Magának a tojásban az embrió fejlődésének viszont semmi köze a napfényhez és a jó levegőhöz (hacsak nem a páratartalomra gondolsz a jó levegő alatt). Persze szóba jöhet mondjuk a takarmányozás hibájából bekövetkező súlyos rendellenesség vagy genetikai okok (ez is okozhatná mondjuk a tojásokban az embriók rendellenes fejlődését), de szerintem ilyen esetben az egyszerűbb megoldást kell először keresni, aztán gondolkodni máson. Pl a befulladt tojásokat laboratóriumi vizsgálatra beküldve ki lehetne zárni a fertőzést vagy a táplálkozási problémákat, De rögtön ezzel kellene kezdeni?!? A nehéztüzérséget szerintem csak akkor érdemes bevetni, ha már más nem működik...

Fegyverneki Attila írta:
nagyon leragadtok a fűzfagallynál meg a páratartalomnál! Én már csak mosolygok azon, ha nem kel ki egy törpepapagáj akkor csakis a páratartalommal lehet a gond??????!!!! Ugyan már!!!!!!!

Akkor másképp fogalmazva: a nem megfelelő páratartalom (feltapadás lehetőségét gondolom nem tudod teljesen te sem kizárni) és néhány betegségen felül (pl salmonellózis) szerinted mi lehet még az ami következtében befulladnak a tojások? (Genetikát, beltenyésztést, táplálkozási problémákat is hagyjuk az első menetben).

brimston írta:
Belegondolva ebbe a befulladás dologba, szerintem nem is nagyon találkoztam ilyennel.

Nos, ez esetben nem lehet gyakorlati tapasztalatod a befulladt tojásokkal kapcsolatban (és ez jó, mert ugye ez azt jelenti, hogy minden jól működik nálad).

(Mégegyszer: megjegyzném, hogy én sem és más sem állítja, hogy csak és kizárólag csak a páratartalom lehet a felelős, olvasd vissza ha gondolod, de pont a törpikék esetében fontos a páratartalom. Először szerintem a legegyszerűbb okot kell keresni és egy kazánházban ha más nem is de a páratartalom meglehetősen alacsony szokott lenni. Márpedig ha alacsony, az bizony okozhatja a tojás befulladását).

Hozzászólás 2012 jan. 13, 8:42 
Csatlakoznék lelkesen az előttem szólóhoz. Attilla tapasztalata gondolom jó pár év tenyészeredményeiből jön, ahogy én is az elmúlt 10 év tapasztalata alapján írom. Gyakran előfordult nálam is, hogy fűzfagally hetekig semmi, 38 C° meleg, tapló száraz odu, fészek, páratartalom semmi, és nem keltek rosszabul a kicsik. Sőt. Belegondolva ebbe a befulladás dologba, szerintem nem is nagyon találkoztam ilyennel. Van úgy persze hogy rosszul költenek egyes párok, de ott vagy a fiókák pusztulnak el, vagy a tojások teljesen üresek. Igaz hogy nem török fel minden terméketlen tojást, de befulladt tojással nemigen találkoztam az elmúlt években.

Hozzászólás 2012 jan. 13, 0:31 
kedvező tartási körülmények, sok napfény( kerti volier!!!!!), jó kaja, jó kondíció, fiatal tenyészmadarak stb. és hírből sem fogjátok ismerni a befulladást!!!!!! az a gond hogy nagyon leragadtok a fűzfagallynál meg a páratartalomnál! Én már csak mosolygok azon, ha nem kel ki egy törpepapagáj akkor csakis a páratartalommal lehet a gond??????!!!! Ugyan már!!!!!!!

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2012 jan. 11, 20:46 
Én a feketefejű törpe páromtól vettem el tegnap 4 db tojást. Egyet feltörtem és szépen fejlett befulladt embrió volt már benne :(
Nálunk a páratartalom 70%....mégsem keltek ki.
Az enyémeknek ez lett volna az első költésük. Remélhetőleg tavasszal újból nekiállnak és az már sikeres lesz. Ezért is jó fűtött helyiségben a pihenő időszak a madaraknak.

Hozzászólás 2012 jan. 11, 20:15 
Sziasztok !

Igen Betty igazad volt sajnos megnyomták a tojást a szülök ! Sajnos felbontva a tojást , avval szembesültem ,hogy már embrió korban befulladt . 4 tojásból 2 -ő befulladt . Sajnos már nincs remény hogy a másik 2-ő kifog kelni :cry: ( Nem is "csipog " a tojás . ) Mivel hiába üli a tojó , már jócskán túl vagyunk a kelési időn ! ( 20110 . December .30 )

Összegezve : - A fiókák azért nem keltek ki mind a két Personata páromnál , mert december hónap első 3-om
hetében Fával tüzeltünk a kazánházban . Átlagban 20 fok körül volt ,és nagyon száraz volt a
levegő . PÁRATARTALOM egyenlő a nullával ! Ezért sajnos már embrió korban befulladtak .
- Szalmonellára nem gyanakszom , mert tök egészségesek a szülők ! Mivel gondolom ők is
betegek lettek volna .

- A Fischeri páromnál azért kelhetek ki a fiókák ,mert december utolsó hónapjától ,visszatértünk
a gáz fütésre . Állandó 13-15 fok körül volt , és a levegő sem volt száraz . Ki helyeztem kis
vödrökbe vizet párologtatni , és láss csodát 4 tojásból 4 kelt ki !

A páratartalom NAGYON FONTOS !
ÜDV

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2012 jan. 10, 12:16 
Alfi170, ha a fióka már a kikelés előtt áll, akkor a tojásban csipogni szokott. Én ezt törpénél, nimfánál és kecskénél is tapasztaltam. Ha a tojáson horpadást látsz, az szerintem nem a fióka kijövetelét jelzi hanem véletlenül megnyomták a szülők.

Hozzászólás 2012 jan. 10, 11:50 
Sziasztok !

Megint egy kis segítségre lenne szükségem vagy a probléma megoldására !

Van 1 Viola personata párom . 2010 .December . 8-án néztem meg a fészket amikor felfedeztem 4 db tojást .
A tojó szépen ülte a tojásokat !10 nap múlva meg lámpázta a tojásokat , és kötött volt mind a 4 .
December 30 Körül kellet volna kelni az elsőnek . Nos a mai napig nem keltek ki a tojások !
2 naponta volt meleg vizes , bespriccelés az odúba a pára tartalom miatt !

- Olvastam , hogy nagy hőmérséklet ingadozásnál akár 4-6 nappal később kelnek a fiókák !
( Régebbi hozzá szólásomnál olvasható a kazánházi hőmérséklet ingadozás max : 20 f min :10 f )

- A tojásokat mai napig becsületesen üli a tojó ! Melegek a tojások !

- Az egyik tojáson egy kisebb horpadás van . ( Lehet ,hogy most próbál kijönni az egyik fióka ? Vagy csak
megnyomták a szülők ? )

- Azt halottam , hogy ha kivesszük a tojásokat , és egyenként az arcunkhoz tesszük , hirtelen le hűl akkor nincs benne élet képes fióka .
( Nos ezek elvégezve . A tojások nem hűlnek le . Mindegyik meleg . Sőt kézben tartva még az én hidegebb tenyeremet is melegítik ! )

Kérdés : - Ezekből a tojásokból lesznek -e még fiókák ?
- Várjak -e még vele , hogy eltávolítsam őket . Mondjuk még ezt a hetet ?

Válaszokat még mindig szívesen fogadok .
ÜDV

Lutínó fischeri-ket keresek !

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 jan. 9, 23:47 
Warhawk: Hát átolvastam amit írtam és tényleg elég hülyén írtam le amit akartam. A lényege az lenne amit te is írtál, hogy a fészeképítés is fontos, nem csak a páratartalmat kell nézni. Sőt szerintem fontosabb arra odafigyelni, mint bespriccelni az oduba pl. (vki írta is, hogy az se segített). Ezáltal ha esetleg valaki nem tud akkora párát csinálni ne olyan párt szerezzen be amelyik kis fészket épít és lehetőleg minél "masszívabb" odut csináljon nekik. Most visszaolvastam, szóval remélem jó lett. :)

Közben látom Alfi is írt és akkor így megdőlt az elméletem teljesen. Viszont nála is minden pár ugyanolyan páratartalmú helyen van. Lehet teljesen pár függő, hogy a tojó mennyit fürdik és hogyan üli a tojásokat. Más ötletem már nincs.

Hozzászólás 2012 jan. 9, 23:33 
Az én törpéim odúja OSB lapból készült 10 vastagságúból .
A odú bélelésre Fűzfa ágak szolgáltak .

Amit Adam92 írt nálam nem jött be . Mind a 2 pár personatám nagyon díszes belső teret ,hozott létre . 90% -ba kitöltötték a szét rágott fűzfa gallyakkal az odú belsejét !
Még is befulladtak a tojások !
Viszont a Fischeri párom meg nem is csinált "nagy fészket " kb 40 % -át töltötte ki az odú belsejében a fűzfagallyak . Mégis már 3 kicsi kikelt a 4 tojásból . A negyediknek holnap kellene kikelni .
Érdekes !?
ÜDV

Tanácsokat , segítőkész válaszokat szívesen fogadok ! :)

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 9, 22:50 
adam92 írta:
...amelyik pár nagyobb és díszesebb fészket épített annál a tojások sokkal jobb arányban keltek (általában mind kikelt), amelyiknél csak az aljára szórtak be fűzfát azoknál 1-2 fióka szokott csak kikelni. A tartási helyük megegyezett. Szóval szerintem teljesen mindegy mekkora a páratartalom a tartási helyükön.

Akkor most gondold végig még egyszer. ;) Ha a tartási helyükön közel megfelelő a páratartalom, akkor a kevésbé jól bélelt fészekben is (valamivel) jobb lesz a kialakult mikroklíma. Ha a környezetben mondjuk csak 30% a relatív páratartalom, akkor bármennyire gazdagon építik a fészket, az hamarabb elveszti a nedvességtartalmát. Szárad.

Szóval a környezet is számít és persze (amint ahogy azt már írtam) a fészek anyaga (amit beépítettek és amennyit beépítettek). A rönkodúban például valószínűleg jobb kelést lehet elérni még szárazabb "éghajlaton" vagy kevéssé jól bélelt fészek esetében is, mint mondjuk egy nagyon vékony funérlemezes fészekdobozban. Egész egyszerűen azért, mert a rönkodú jobban megtartja a belső párát.

Tényleg, Alfi70! Mit használtak a madaraid a fészekodú béleléséhez?

IDRE tag
Valódi név: Darázs Ádám Péter

Hozzászólás 2012 jan. 9, 22:27 
Elolvastam a hozzászólásokat és szeretnék valamit megosztani veletek. Aztán mindenki eldönti mennyire volt hasznos. Eddigi törpéimnél (rózsás és álarcos is volt) amelyik pár nagyobb és díszesebb fészket épített annál a tojások sokkal jobb arányban keltek (általában mind kikelt), amelyiknél csak az aljára szórtak be fűzfát azoknál 1-2 fióka szokott csak kikelni. A tartási helyük megegyezett. Szóval szerintem teljesen mindegy mekkora a páratartalom a tartási helyükön. Sokkal inkább a pár fészeképítése számít. Idén is megfigyelem őket és a mostani páromnál nem engedek akkora fészket építeni, mert idén sajnos a nagy építkezésből az lett, hogy a kis helyen ami maradt az 5 fióka közül a 2 utolsót ami később kelt a nagyobbak elnyomták és nem etették meg őket a szülők. Ha nincs igazam így is ki kell kelnie az összes fias tojásnak majd.

Hozzászólás 2012 jan. 9, 19:09 
Sziasztok !
Köszönöm a válaszokat ,és segítségeteket ! Főleg Warhawk-nak és Ottónak .

Még valami , Lutinó Fischeri-ket szeretnék beszerezni . Tudna nekem segíteni valaki , honnan lehet vásárolni ?
Miskolc és környéke előny ( Akár Szlovákia ) .
Köszönöm a segítséget előre is !
ÜDV

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 8, 11:42 
ALFI70 írta:
Akkor ez most , hogy van a Personátáknál befulladtak , a Fischeri párnál meg kikeltek .
A körülmények , teljesen ugyan azok egy helyen vannak , ugyan azt kapják mindenben azonos .
Ilyenkor mi van a páratartalommal ? A Fischeri -nek nem kell páratartalom ?

Az odúkban (mindegyik odúban) más és más a mikroklíma. Ez rengeteg mindentől függ. Az odú anyagától, a fészekanyagtól és annak minőségétől, de még a költő pár szokásai is befolyásolják. Nos, mint látható ez ennyit számít. Pár százalék eltérés is elég, hogy sikeres vagy sikertelen legyen a költés. Különösen ha pont a határérték körüli a páratartalom.

Valódi név: Bajó Ottó

Hozzászólás 2012 jan. 7, 18:09 
A körülmények nálam is minden párnál azonos,még is teljesen kiszámíthatatlan a kelés.
Pedig elég sok mindent kipróbáltam kb tíz éve vannak törpéim és még mindig vannak meglepetések.
Pár éve elpusztult egy ibolyakék personáta tojóm és a tojásait egy kecskepapagáj költötte ki 4-ből négyet
fel is nevelt.Érdekesség viszont az volt,hogy a kicsik mind a négyen teljesen világos színűek lettek.
Pedig a szülők mind két ivarban ibolyakékek voltak.
A personátádnál valószínű a második költés már jó lesz,addigra rutinosabb már a tojó.

Hozzászólás 2012 jan. 7, 15:13 
Sziasztok !

Kedves Warhawk igen egészségesek a madarak nincs velük semmi gond .

A mai nap viszont végig néztem az odúkat ,és " meglepetésemre " az egyik Fischeri párom tojásaiból 4 - ből , 2-ö kikelt idáig . :D
Azért írtam ,hogy ( "meglepetésemre ") ,mert nem számítottam , hogy kifognak kelni . A Personáták -nál ugye befulladtak a tojások , mint írtam .
Akkor ez most , hogy van a Personátáknál befulladtak , a Fischeri párnál meg kikeltek .
A körülmények , teljesen ugyan azok egy helyen vannak , ugyan azt kapják mindenben azonos .
Ilyenkor mi van a páratartalommal ? A Fischeri -nek nem kell páratartalom ?

Válaszokat előre is köszönöm szépen !
ÜDV

IDRE tag

Hozzászólás 2012 jan. 7, 10:46 
ALFI70 írta:
Arra viszont szeretnék választ kapni , hogy miért van az ,hogy már a teljsen kifejlett fióka , nem tud kijönni a tojásból ?

Feltapad a tojás héjára, hozzáragad. Ez a nem megfelelő páratartalomra vezethető vissza. Ugyanakkor nem csak a páratartalom, de egyes bakteriális fertőzések is okozhatják az embriók elhalását. Minden rendben van a szülőkkel?

Hozzászólás 2012 jan. 7, 9:01 
Sziasztok !

Sajnos újabb Personata páromnál nem keltek ki a tojások ! :cry:
4 tojás befulladt . 1 még embrió korban 3 pedig teljesen kifejlett volt már .
A tojó mai napig is ülte a tojásokat ! Melegek voltak a tojások !
2011 December 29 -én kellet volna ki kelni az első fiókának !
A mai nappal bezárólag 9 nappal tovább ült rajta , de sajna befulladtak a tojások .
Írták ,hogy hőmérséklet változás miatt , megnőhet a ki kelési idő ( 4-5 nap ).
Ez viszont már extrém 9 nap .
Igen én is spricceltem az odúba vizet a páratartalom miatt . Sajnos ez sem segített .
Nem is fogom erőltetni ezek után a kazánházi tenyésztést !
Hagyom őket pihenni és tavasszal kiteszem őket a röpdébe .

Arra viszont szeretnék választ kapni , hogy miért van az ,hogy már a teljsen kifejlett fióka , nem tud kijönni a tojásból ?
Hagytam volna még a tojó alatt a tojásokat ? ( Már 9 nappal ülte túl ! )
Kikeltek volna vajon ?

Válaszokat előre is köszönöm !
ÜDV

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 303 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Következő