Elsősorban arra akartam utalni, hogy törekedni kell a minél természetközelibb tartásra!!!!! Akkor nem kell állandóan azon morfondírozni, hogy ugyan miért nem keltek ki a fiókák.
Egyébként az is egy nagy tévhit, hogy egy fias tojás már kész siker!!! Igen, egy jó kondíciójú, jó genetikájú, megfelelő körülmények között tartott tenyészpár esetén sikergyanús a történet.
Azonban ha ez nincs meg, akkor jönnek a gondok!!!!! Mi a legegyszerűbb ilyenkor????? Fogjuk rá az alacsony páratartalomra. Most mondjam azt, hogy a magas páratartalom is befulladt tojásokhoz vezet!!!! Sőt az alacsony páratartalom sok esetben kelési gondokat okoz, de nem feltétlenül befulladt tojásokat!!!!! Azaz a kelés megindul, csak a fióka nehezen szabadul a héjtól.
A lényeg hogy sokkal összetettebb ez a probléma, minthogy egyszerűen csak ráfognánk a páratartalomra.
Sajnos minden embriónak van egy életképessége, vannak amelyek már néhány naposan elpusztulnak, vannak olyanok amelyek csak a középfázisban és vannak olyanok amelyek a végfázis megpróbáltatásainál vallanak kudarcot. Gyakori hogy a középfázisban meggyengült fióka a kelés előtti napokban elpusztul és ilyenkor mondjuk hogy a szépen fejlett fióka befulladt. Na ez biztos az alacsony páratartalom miatt volt!!!!!

Sajnos azonban a külső környezeti tényezők mellett, egyéb fontos tényezők is szerepet játszanak.
Pl. fiatal vagy idős tenyészmadarak, beltenyésztett egyedek embrióinak életképessége alacsony, nagyon fontos a kielégítő takarmányozás(nyomelemek és vitaminok!!!!), a jó tenyészkondíció nem azt jelenti hogy két-három hétig jól tartjuk a madarakat!!!!! Nagyon lényegesek a tartási körülmények: hiába tápláljuk jól madarainkat, ha pl. hideg, sötét, túlzsúfolt, kis helyen tartjuk őket. Ilyen körülmények között a madarak sokkal stresszesebbek, romlik az általános egészségi állapotuk, a tenyészkondíció elérése nem sikerül, ami a költés problémáihoz vezet.
Értem én , hogy a páratartalom egy jópofa kézzelfogható dolog, de van ott még ezer más tényező is!!!!