Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 122  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2008 okt. 27, 8:20 
sziasztok az lenne a kérdésem hogy a rózsafejű törpepapagájokat
télen kinnt lehet hagyni védőháziko nélkül
csak odújuk van
és a ketrec hátuján egy redőny a többi oldalán csak rács semmi más

Hozzászólás 2008 okt. 25, 10:30 
Köszi a választ!

Akkor valószínűleg vevő leszek pár hímre a tavasszal. :D

Hozzászólás 2008 okt. 19, 18:25 
Helló!

Ha nem is gyakran de előfordul, engem is megtévesztettek már!
Ha van odújuk, a fészekanyag hordás alapján is tájékozódhatsz a nemükről! A tojók rendületlenül hordják a fűzfagallyat, a hímek nem. A rózsásfejűeknél még odú nélkül is el lehet sokszor dönteni, már a néhány hónapos tojók is tűzögetik a farkukba az anyagot, a hímeknél nagyon ritkán de előfordulhat!
Ha két tojó áll párba, gyakran az is megfigyelhető, hogy két különböző odúba raknak fészket, este viszont együtt alszanak valamelyikben. Az is gyakori , hogy váltogatva etetgetik egymást.
Nagy valószínűséggel két tojóról van szó!

Hozzászólás 2008 okt. 18, 22:00 
Helló!

Egy hím törpe ugye soha semmilyen helyzetben nem nyitogatja a szárnyát úgy mint egy tojó!? Ma a tojó párosomból az egyik elkezdte "nyitogatni" az idei "hímem" előtt a szárnyát, lehajolt teljesen mint párzás előtt erre ő ugyan azt vissza. Ott hajlongtak és meresztgették a szárnyaikat egymásnak. :D Ha kézbevenném akkor valószínűleg ki tudnám tapogatni, de nem akarom annyira piszkálgatni. Úgy is meglátom egyszer a viselkedésükből.

Hozzászólás 2008 okt. 16, 18:13 
Köszi a választ ! Nálam kereken harminc napig élt, mikor elpusztult rögtön a te cikked, ugrott be! Én két különböző helyről vettem őket, kíváncsi leszek mi lesz a türkizemmel, ma már elég izgága volt.

Hozzászólás 2008 okt. 16, 16:25 
Helló

Igen, nálam éveken át az volt a tendencia, hogy egy-két hónapnál többet nem éltek meg a Monoron vásárolt türkiz madarak. Mindig ugyanattól a tenyésztőtől vettem, tök egészségesen, de hamarosan elpusztultak. Most is csak egyetlen öreg türkiz hímem van, viola faktorral, ő már két éve költ, de nem vettem többet az említett tenyésztőtől, akármennyire is ott voltak a legszebb madarak. Most kelt az első türkiz DF viola fióka, eddig csak SF kicsik keltek, mivel a türkiz hím párja nem türkiz és nem viola.
Az mdosz honlapra más képeket raktam fel, ha időtök engedi oda is kukkantsatok át.

Hozzászólás 2008 okt. 16, 11:54 
Sziasztok!

Sanyi, sok sikert Szentesen! Bárcsak én is ott tartanék már, hogy kiállításokra járhatnék. Remélem jövőre már összejön, és lesznek nagyobb számban gyűrűzött fiataljaim.
Múlt héten repült ki egy fészekalj fischer, négy fiatal, nagyon szépek, egynek sikerült is meglógnia, három nap után tudtam csak befogni.
Sajnos a frissen kirepültekkel mindig megjárom, mert nem úgy viselkednek mint az öregek. Beléptem a volierbe, és az egyik egyből neki az ajtónak, már kint is volt! Szerencsére hihetetlenül jól tájékozódnak, pedig hatalmas köröket leírnak, de pillanatok alatt visszatérnek. Az idén már ez a második szökés, tavaly is összejött egy!
Szerencsére a dróton keresztül, mindig kunyerálta a kaját, de hálóval sehogy sem sikerült megfognom, annyira éber volt. Egy-egy próbálkozás után hamar visszatért, de egyre éberebb lett, egy idő után már meg sem lehetett közelíteni, így aztán a jól bevált módszerhez folyamodtam. Egy negyed köbméteres, méter hosszú kalitot felakasztottam a volier oldalára, egy felül nyitott kis szállítókalitkába kifogtam a fióka apját, és beraktam a nagy kalitba középre. Szerencsére a nagy kaliton jó nagy ajtók vannak, reméltem hogy a fióka hamar megtalálja a bejáratot. Így is lett, öt perc nem telt el és becsapódtak a zsineggel mozgatott ajtók. Örültem.
Nálam még zajlik a költés, most várom az aqua páromnál a kelést, remélem nem lesz gond, négy tojás van alattuk, a lámpázásnál három volt fias, remélem a negyedik is az.
Sajnos volt egy elhullás is, egy türkiz viola madaram elpusztult, szinte egyik napról a másikra, nem tudom mi lehetett a baja. Egyszerűen csak bágyadt lett, és két nap múlva elpusztult, fiatal idei madár , az augusztusi monori börzén vettem, hibátlan élénk madár volt. Van egy türkizem is, az se nagyon tetszik egy ideje. Sanyi, egy régebbi cikkedbe olvastam, hogy neked is pusztultak el türkiz madaraid. Ez most véletlen, vagy van olyan tapasztalat, hogy ezek a madarak kényesebbek? Mindenesetre nem adom fel, majd tavasszal beszerzek néhányat
Kép
A fischer fiatalok szülőkkel

Hozzászólás 2008 okt. 13, 13:01 
Helló törpések

Remélem sikerült már kiválasztanotok a Szentesi fesztiválra a bajnokesélyes madaraitokat. Én kiválasztottam 5 példányt, szerintem jók, de hát ez majd ott kiderül....
Bízom benne, hogy lesz vagy 100 törpe, amivel mérkőzhetnek az én tavaji fiataljaim!

Csatolok egy képet a standard kalitban kuksoló kis lutínó narancsarcúról (leendő bajnok? :D ). Átköltöztem Nyírturára (nyíregyháza mellett), és ideiglenesen a tágas és fűthető kazánházat jelöltem ki madárháznak.
Kép

Hozzászólás 2008 okt. 12, 16:11 
Sziasztok!

Már mondtam, hogy van egy olyan párom amelyik elvileg igazi pár, a tojó midíg szétterpesztette a szárnyát a hím előtt, de a hím csak nézte és egyszer sem párosodott vele... Na, de ma reggel végre párosodtak. Most már reménykedem... hátha. :)
Amúgy a tojó párost szétrobbantani sem lehet, amikor vissztettem a tojót ugyan úgy visszálltak és még csak jele sem volt, hogy a kis hímmel összeállnának. Neki majd veszek egy fiatalt jövőre. Ma sajnos nem voltam a börzén, de szívesen megnéznék pár képet. :D Jah, és nem csak törpékről.

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 okt. 6, 9:42 
Szia Szili!
Megkaptam a mailedet, sőt válaszolni is akartam, de valamiért nem küldi el... A mailben nem voltak képek, ha tudod elküldenéd méh egyszer?
Köszi!

Hozzászólás 2008 okt. 1, 21:02 
Szervusz Zottan.

Nekem lenne vad színű 07-es feketefejű hímem, sőt van egy két éves oliva feketefejű hímem is csak tojóm nincs hozzájuk.
Még ha érdekelne is mostanában nemtudom hogy hogyan kerülne el hozzád.
Ha esetleg már ezéven nem akarod költetni őket az első tavaszi monori börzére készülök ott átvehetnéd a madárkát.

Hozzászólás 2008 szept. 30, 15:01 
Zottan írta:
Nekem viszont jó hírem van: ma reggelre a feketefejű párom megajándékozott egy tojással! :D :D :D
Az lenne a kérdésem, hogy nem gáz, hogy ilyenkor áll neki kotlani?

Az igazság az, hogy reggel, mikor ellenőriztem a fészket, a zöld madár ki sem ment az odúból, és az alóla kandikáló fehér dolog után sejtettem, hogy tojás van.
DE!
Most délután kint voltak és kíváncsiságból belestem, ekkor döbbentem meg: a fészekben nem egy, hanem KÉT tojás van... Egyből gyanút fogtam. A zöld madár 100%-os tojó, a volt tulajnál költött és nevelt is. A kéket pedig egyhangúlag hímnek állapítottuk meg Józsi barátommal, mindössze a külseje alapján. Nosza, kifogtam óvatosan a kéket, és nagy vizsgálatra nem volt szükség, érződik a fejlődő tojás a hasüregben... :? :cry:
Úgyhogy szükségem lenne egy ivarérett feketefejű törpe hímre, ha valakinek van esetleg.

Hozzászólás 2008 szept. 30, 13:11 
Kynyoo írta:
Sziasztok!!

Öt hónap után ismét eltojtak fischer törpéim! Az első költés nem sikerült befulladtak a kicsik az volt az első ennek a páromnak most pedig ez a második :) na de mi tévő legyek amióta felfedeztem az első tojást azóta rájuk se nézek nehogy valami gond legyen! Az embrió halála nem tudom miből adódhatott talán nem ültek rendesen vagy nem tudom de talán most ha nem piszkálom őket akkor nem lesz gond....
Ha esetleg van valakinek bármilyen hasonló tapasztalata vagy ötlete szívesen fogadom!

Szia !

A törpék egyáltalán nem érzékenyek a zavarásra, én gyakran benézek az odúkba, sőt meg is szoktam lámpázni a tojásokat, ilyenkor még az odúkat is kihozom a volierből! A szakirodalom szerint a befulladás a megfelelő páratartalom hiánya miatt következik be, de nekem ez kétséges. Mindenesetre friss fűzfagallyat nem árt adni, bár ilyenkor ősszel én már nem szívesen adok ha kész a fészek, mert könnyen penészedik.
Nálam még soha nem fulladt tojásba fióka, pedig a tavalyi szezonban a kánikula idején (40 fok) is költöttek, reggel 10-től délután 6-ig be sem járt a tojó kotlani olyan meleg volt, fűzfagallyat sem kaptak, és mégis minden fióka kikelt. Valószínűleg több tényezőn is múlhat a dolog, amiből egyik a páratartalom lehet! Nem tudni! Én mindenesetre mindenkinek ajánlom a farönkodúkat, biztos hogy kedvezőbb klímát teremt a költés számára, mint az egyéb odútípusok.

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Fegyverneki Attila 2008 szept. 30, 19:33-kor.

Hozzászólás 2008 szept. 30, 10:51 
Szia Kynyoo!
Nálam a rózsásoknál volt ugyanez most nyáron. Lehetséges, hogy a nagy meleg okozta páratartalom-hiány miatt fulladtak be a kicsik.

Hozzászólás 2008 szept. 30, 10:46 
Sziasztok!!

Öt hónap után ismét eltojtak fischer törpéim! Az első költés nem sikerült befulladtak a kicsik az volt az első ennek a páromnak most pedig ez a második :) na de mi tévő legyek amióta felfedeztem az első tojást azóta rájuk se nézek nehogy valami gond legyen! Az embrió halála nem tudom miből adódhatott talán nem ültek rendesen vagy nem tudom de talán most ha nem piszkálom őket akkor nem lesz gond....
Ha esetleg van valakinek bármilyen hasonló tapasztalata vagy ötlete szívesen fogadom!

Hozzászólás 2008 szept. 30, 10:36 
soma09 írta:
Sajnos neki nem sikerült.

Szegényke... :(

Nekem viszont jó hírem van: ma reggelre a feketefejű párom megajándékozott egy tojással! :D :D :D
Az lenne a kérdésem, hogy nem gáz, hogy ilyenkor áll neki kotlani?

Hozzászólás 2008 szept. 24, 16:00 
Sajnos neki nem sikerült.

Kép

Kép

Hozzászólás 2008 szept. 20, 11:16 
mikor megvettem őket, etetgették egymást kurkászták is!
nagy volt az örömöm, még most is , de kicsit elvagyok keseredve.
azt hittem az idén még láthatok kicsiket, sajna nem igy lett!
ha vennék egy tojót és egy hímet, és ugy állitanám párba az ugy jó lenne? ezek már semmit nem csinálnak együtt, a tojó az oduba a him kint alszik. ha enni akar valamelyik, a másik elrepül a kalitka másik oldalába! akitől vettem azt mondta szépen neveltek! (ja errre monják az mondani mindent lehet!
már azon gondolkobom nem -e két tojóról van szó! :( de mindig azzzal vigasztalom magam miért is csaptak volna be!
sajnos nagyon kezdő vagyok és nem tudom mit csináljak, :( de nem csüggedek majd valahogy lesz! :)

Hozzászólás 2008 szept. 20, 10:36 
csendes99 írta:
Sziasztok!

Attila gyönyörű az állományod! :thumleft:

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok!
Pár honapja vettem egy pár törpét, állitólag neveltek is!
Tojtak már nálam is , de nem keltek ki időre(nem volt fias a tojás!
A kalitkába elkerülik egymást mintha idegenek lennének egy másnak!
Létezik olyan hogy szétmennek ök?
Mit tegyek ilyenkor?

VOlaszotokat előre is köszönöm!

Köszönöm !

Az igazán harmónikus párok nem hiszem hogy szétmennének főleg ha csak ketten vannak a kalitkában. Olyan már nálam is volt hogy egy párt vettem, legalábbis ezt mondták de mikor beengedtem a többiek közé más párt választottak maguknak. Az is előfordul gyakran hogy az eladott pár csak annyit jelent hogy hím és tojó, ezeknek sokszor több időre van szükségük hogy összeszokjanak főleg ha nem fiatal madarakról van szó. Az biztos hogy a legjobb párok saját választásuk útján jönnek létre, ehhez viszont volier kell és madáranyag, és még így is gond adódhat mert a tojók gyakran állnak párba. A kialakult párok már összerakhatók más tuti párokkal, félrelépés már nem lesz jellemző, de pl. ha van szabad hím előfordulhat hogy a tojó azzal is párzik, tehát a szingli egyedeket nem ajánlatos a tenyészpárokkal együtt tartani.
A te esetedben biztos hogy nincs szó harmónikus párról, az összeszokott párok együtt alszanak az odúban, etetgetik, kurkásszák egymást. Ha biztos hogy egy tojó és egy hím madárról van szó idővel kialakulhat a szimpátia. Én a tavasszal állítottam össze egy párt egy öreg tojóból és egy fiatal hímből, de a tojó nagyon elutasító, elfoglalta az odút, de nem hajlandó költeni pedig az előző évben szépen nevelt a párjával (télen sajnos elpusztult).
Egyébként a hímek nem szoktak besegíteni a fészek építésében, de bejárnak ők is. Azt már jó jelnek lehet tekinteni ha együtt alszanak éjszaka.
Két madárnál jóadag szerencse kell hogy költsenek, én egyből tíz madárral kezdtem és már két hónap múlva két pár is költött, és ezek megbízható tuti párok lettek.

Hozzászólás 2008 szept. 20, 7:42 
Szia Krissz!

Ezt mind megkapták!
A him nem segített a fészek építésben, a tojó meg kiveri az oduból!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 122  Következő