Sziasztok!
Sanyi, sok sikert Szentesen! Bárcsak én is ott tartanék már, hogy kiállításokra járhatnék. Remélem jövőre már összejön, és lesznek nagyobb számban gyűrűzött fiataljaim.
Múlt héten repült ki egy fészekalj fischer, négy fiatal, nagyon szépek, egynek sikerült is meglógnia, három nap után tudtam csak befogni.
Sajnos a frissen kirepültekkel mindig megjárom, mert nem úgy viselkednek mint az öregek. Beléptem a volierbe, és az egyik egyből neki az ajtónak, már kint is volt! Szerencsére hihetetlenül jól tájékozódnak, pedig hatalmas köröket leírnak, de pillanatok alatt visszatérnek. Az idén már ez a második szökés, tavaly is összejött egy!
Szerencsére a dróton keresztül, mindig kunyerálta a kaját, de hálóval sehogy sem sikerült megfognom, annyira éber volt. Egy-egy próbálkozás után hamar visszatért, de egyre éberebb lett, egy idő után már meg sem lehetett közelíteni, így aztán a jól bevált módszerhez folyamodtam. Egy negyed köbméteres, méter hosszú kalitot felakasztottam a volier oldalára, egy felül nyitott kis szállítókalitkába kifogtam a fióka apját, és beraktam a nagy kalitba középre. Szerencsére a nagy kaliton jó nagy ajtók vannak, reméltem hogy a fióka hamar megtalálja a bejáratot. Így is lett, öt perc nem telt el és becsapódtak a zsineggel mozgatott ajtók. Örültem.
Nálam még zajlik a költés, most várom az aqua páromnál a kelést, remélem nem lesz gond, négy tojás van alattuk, a lámpázásnál három volt fias, remélem a negyedik is az.
Sajnos volt egy elhullás is, egy türkiz viola madaram elpusztult, szinte egyik napról a másikra, nem tudom mi lehetett a baja. Egyszerűen csak bágyadt lett, és két nap múlva elpusztult, fiatal idei madár , az augusztusi monori börzén vettem, hibátlan élénk madár volt. Van egy türkizem is, az se nagyon tetszik egy ideje. Sanyi, egy régebbi cikkedbe olvastam, hogy neked is pusztultak el türkiz madaraid. Ez most véletlen, vagy van olyan tapasztalat, hogy ezek a madarak kényesebbek? Mindenesetre nem adom fel, majd tavasszal beszerzek néhányat
A fischer fiatalok szülőkkel