Mátyás Gábor írta:
dino írta:
Kezdetnek nem rossz, gratulálok!
Az én kormosfejűim is kezdenek párba állni. A törpecsaládban állítólag békésnek és csendesnek számító madárkáim vagy fajuk kivételesen ricsajos példányai, vagy el nem tudom képzelni a többieket! Milyenek lehetnek kolóniában?

A törpéknél a hímek vagy a tojók az agresszívebbek?
Én saját törpéimen azt vettem észre, hogy a tojók az agresszívebbek. Páronként külön vannak tartva és több párnál is előfordult már, hogy a tojó kissé megtépázta a hímet úgy, hogy költő párokról van szó. Ugyanakkor a kisebb viták után gyorsan megbékülnek és ismét dúl a "láv".
Köszi! Nekem két szürke, egy világos és egy kobaltkék madaram van. Elméletileg mindkét színből egy hímet és egy tojót vettem. Az egyik szürke nagyobb mint a többiek ő a világoskékkel, a másik a kobaltkékkel állt párba, legalábbis én erre következtetek mivel párosával ülnek, egymást tollásszák. A kisebbik szürkét a nagyobbik nem tűri meg a közelében, sőt a "párja" is elkergeti az általuk kisajátított ülőrúdról. Érdekes, hogy a másik kékkel nincs semmi bajuk, őt békén hagyják. Ebből az következik, hogy a két szürke egynemű? Mivel mindkét "pár" esetében a szürkék etetik a kékeket ők lennének a hímek? Vagy ez nem jelent semmit, netalán a törpék kölcsönösen etetik egymást nemtől függetlenül?
Az én törpéimnél még nem vettem észre, hogy a tojó etette volna a hímet. Viszont ha két tojó próbál párba állni akkor elképzelhető, hogy etetik egymást. Sőt még pározhatnak is.
Van fent nekik odú? Fészekanyagot csak a tojók hordják az odúba, a hímek csak rágcsálják.