Sziasztok!
Egy kicsit belekontárkodom, ha már egyszer én is közeli barátságban vagyok egy párral az egyik tenyésztőnél.
Szóval szerintem az is elég nagy gond, hogy sikerült több alfajt behozni annak idején, és mivel az egyiknek jól el lehet különíteni a hímjét a szeme körüli gyűrű alapján, egy másiknak viszont nem, így sok helyen talán 2 hímet raktak össze, mivel nem gondoltak az alfaj különbségre.
Ez ma már Dns ivarmeghatározással kiküszöbölhető, de a faj szaporodása mégsem indult be a kezdet kezdetén, legalább is én így hallottam.
Konkrétan az általam ismert pár eredetileg 2 tojó volt! 4 évs korukban letojtak, együtt kotlottak a közösen összehozott fészekaljon, de nyilván ez nem vezetett fiókákhoz. Az új hímmel 1 éve ismerkedik a tojó, de az meg összetöri a tojást, mert nagyon kotorja a fészket! Mármint a hím. Volt h a hím agresszív volt a tojóval, ezt egy második odú kiküszöbölte, de sajnos a hím és a tojó külön odút bélélt ki, majd a tojó nem tojt egyikbe sem, hanem az etetőben ejtette el a tojását. Bár itt esetleg szervi baj is okozhat problémát. Azóta nem volt új tojás, pedig én is nagyon várom már, mert roppant fura jószágok a fiatal rózsák

Mindezek ellenére már-már harmonizálnak egymással, de tojás sajnos nincsen. Itt játszik szerepet az, ha "kényszerből" össze kell tenni egy párt, mivel ilyen értékű madárból nehéz 10db-ot venni, pedig én nagyon jól tudom, hogy még a nimfák is sokszor nagyon nehezen választanak valódi párt, bár költeni szinte bárkivel hajlandóak!
Mellesleg a galah-nimfával nincsen semmi gond! Az egy fantasztikusan érdekes hibrid, tovább tenyészteni véleményem szerint nem lehet, bár nem kizárt. Minden esetre nem fog széles körben elterjedni, ettől nem kell aggódni, viszont sajnos nem értek egy et Warhawk-al abban hogy mesterséges megtermékenyítés volt. Ugyanis egy tojókból álló nimfa galeri, nyilván kivolt éhezve egy hímre, és mivel biztosan állíthatom hogy a nimfák élvezik a sexet, ezért nem tartom kizártnak hogy kapva az alkalmon, az öreg galah kihasználja a helyzetet. A nimfák egymás hátán párzanak szinte mindig ülőrúdon (máshol nem is láttam őket), ebből arra következtetek h a galah is, bár jómagam nem néztem utána és nem is kérdeztem senkitől. Ennek ellenére a fél lábas taktika is kényszerből összejöhet, és mivel tévedés ne essék, nem dugnak be a hímek semmit a tojónak, csak körbekenik a szabaddá váló ivarnyílást, így könnyen juthatnak termékeny sejtek a tojóba ahhoz hogy megtermékenyüljön.
A cikk ellenben arra nem tér ki, legalábbis nem emlékszem (én régebben forditgatam már le, nem emlékszem annyira) hogy aztán közösen kotlottak e, nevelték-e a fiókát, vagy mi volt a dologban, illetve az is érdekes hogy csak 1etlen fióka lett! Ez mondjuk nekem fura.
Ja, és egyébként egyáltalán nem halk madarak! Csak ritkábban üvöltenek mint a sárgabóbitások pl. Amelyiknek pedig ajtócsikorgásra hasonlitó hangja van az a Sisakos kakadu, azaz a gang-gang kakadu. Ők a leghalkabbak a kompániában, csak kár hogy több millió forint egy pár, és mellesleg táplálékspecifikusak