Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 148  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 márc. 3, 21:35 
Olvasgatom már egy ideje ezt a kaja dolgot.Nekem az a gondom hogy sokat ül a tál szélén és van hogy belepottyant.Ilyenkor én kidobom az egésszet ugyan a szivem fáj érte mert hát nem olcsó de inkább mint hogy baja legyen a madárnak.Nektek nem potyizik bele?

Hozzászólás 2010 márc. 3, 21:13 
Norbi0131 írta:
Skrachlaci írta:
Egyetértek veled, és főleg egy 11 hetes fiatal Jákóval még csínnyán bánik az ember. De ha karel a saját Jákóját (Jákóit) így neveli akkor biztosan nagy rutinja van már ezen a téren is!

Itt is más a helyzet! Ahogy írod! egy 11 hetes madárnál, ha jákóról van szó, még csínnyán kell bánni, mert könnyen bajt okozhatunk.
Bár nekem nincs tapasztalatom, ezt gondolom.

Mondjuk egy fiatal hullámosnál sem egyből az van, hogy eszi a kölest ezerrel.
Belekóstolgat egyik-másik lágykajába, ha van csumiz fent neki, akkor abból csipeget.

Náluk sem lehet rákényszeríteni, hogy csak ez, mert az nem vezet jóhoz! Hiányosságok lépnek fel és a madár pusztulását is okozhatja, hiába egy igénytelen és strapabíró madár!
Főleg, ha kézzel van nevelve! Puha még a csőre, hogy a kemény magokat feltörje!

Persze minden madár más kondira is jellemre is, még a Hullámos is, figyelni kell őket, és ahhoz képest cselekedni,takarmányozni ápolni.
Máthé Józsi is mondta, meg az előző kézzelnevelt Jákómnál is tapasztaltam, hogy a szotyi az a mindene, enné marékszám de nem lehet megengedni. Józsi elmondta hagyjam előtte a magkeveréket míg meg nem eszi-ez így tiszta sor. De a táppal is gond volt, eleinte nem evett annyit mint kellett
volna, így nem akartam a napraforgót is megvonni tőle, mert féltem hogy legyengül...hát ennyi a történet. Most pedig, hogy stabilabb már a madárka, vissza kell ügyeskednem a megfelelő magkeveréket.

Hozzászólás 2010 márc. 3, 21:04 
Skrachlaci írta:
Egyetértek veled, és főleg egy 11 hetes fiatal Jákóval még csínnyán bánik az ember. De ha karel a saját Jákóját (Jákóit) így neveli akkor biztosan nagy rutinja van már ezen a téren is!

Itt is más a helyzet! Ahogy írod! egy 11 hetes madárnál, ha jákóról van szó, még csínnyán kell bánni, mert könnyen bajt okozhatunk.
Bár nekem nincs tapasztalatom, ezt gondolom.

Mondjuk egy fiatal hullámosnál sem egyből az van, hogy eszi a kölest ezerrel.
Belekóstolgat egyik-másik lágykajába, ha van csumiz fent neki, akkor abból csipeget.

Náluk sem lehet rákényszeríteni, hogy csak ez, mert az nem vezet jóhoz! Hiányosságok lépnek fel és a madár pusztulását is okozhatja, hiába egy igénytelen és strapabíró madár!
Főleg, ha kézzel van nevelve! Puha még a csőre, hogy a kemény magokat feltörje!

Hozzászólás 2010 márc. 3, 20:53 
Norbi0131 írta:
Karel!

Így is le lehet írni a dolgokat! De tény, hogy vannak pár száz forintos madarak, amit, ha kell azonnal be tudom szerezni és több százezres madarak, amiket több hetekig, vagy hónapokig kellene keresnem, hogy találjak egy jót!
Így egy jákót akárhogy is, de életben akarom majd tartani, nem úgy, mint egy hullámost, ami úgyis életben marad! :D

Ezt minden madarász mondhatja, hogy nem számít a pénz egy madár megítélésében, mégis legtöbbünknek igenis számítanak! Nem örülnék annak, ha megvenném első jákó páromat és pár nap múltán holtan feküdnének a talajon!
Egy hullámos párnál nem izgatna nagyon, de náluk más a helyzet!

Az összes többi dologban egyetértek veled! Az etetést illetően is! Bár ezen hozzászólásomból nem biztos, hogy ezt látni, de igazat adok abból a szempontból, hogy fél nap alatt nem éhezik meg, hanem legalább egy nap kell neki. És reggel falni fogja a magokat!

Hozzászólás 2010 márc. 3, 20:46 
Karel!

Így is le lehet írni a dolgokat! De tény, hogy vannak pár száz forintos madarak, amit, ha kell azonnal be tudom szerezni és több százezres madarak, amiket több hetekig, vagy hónapokig kellene keresnem, hogy találjak egy jót!
Így egy jákót akárhogy is, de életben akarom majd tartani, nem úgy, mint egy hullámost, ami úgyis életben marad! :D

Ezt minden madarász mondhatja, hogy nem számít a pénz egy madár megítélésében, mégis legtöbbünknek igenis számítanak! Nem örülnék annak, ha megvenném első jákó páromat és pár nap múltán holtan feküdnének a talajon!
Egy hullámos párnál nem izgatna nagyon, de náluk más a helyzet!

Az összes többi dologban egyetértek veled! Az etetést illetően is! Bár ezen hozzászólásomból nem biztos, hogy ezt látni, de igazat adok abból a szempontból, hogy fél nap alatt nem éhezik meg, hanem legalább egy nap kell neki. És reggel falni fogja a magokat!

Hozzászólás 2010 márc. 3, 20:06 
Betty írta:
Végülis az általatok leírtak alapján nem a 80% napraforgós keveréket rendeltem meg, hanem az alábbit. Remélem ez jó lesz.

Indikatív beltartalmi értékek:
Nyersfehérje 14 %
Nyerszsír 15,5 %
Nyershamu 5 %
Nyersrost 14,5 %
Kalcium 0,95 %
Foszfor 0,38 %
Metionin 3.250 mg/kg
Lizin 4.450 mg/kg
Vitamin A 8.000 NE/kg
Vitamin D3 1.600 NE/kg
Vitamin E 20 mg/kg

Az African Parrot Loro Parque Mix olyan további összetevőkkel gazdagított keverék, mint pl.
a K, B1, B2, B6, B12, C, PP vitaminok, a folsav, a biotin és a kolin.
Ásványianyag-tartalom: nátrium, magnézium és kálium.
Nyomelemek: vas, réz, mangán, cink, jód és szelén.

Összetevők:
Csíkos napraforgómag
Fehér napraforgómag
Szeklice
Maxi VAM pelletek
Tört zab
Kukorica
Hántolatlan rizs
Búza
Pohánka
Árpa
Hántolt földimogyoró
Tökmag
Fehér cirok
Fenyő dió
Szentjánoskenyér
Fénymag
Kendermag
Osztrigahéj
Fehér köles
Puffasztott búza
Vörös cirok
Patogatott kukorica
Vadrózsa
Piros paprika

Kép

Hello
Igen ez a kaja a Jákónak való prémium eleség, én is ezt használom, nálam minden madár a neki való Verse.laga keverék prémium változatát kapja, és ahogy Karel is írja, addig nem kapnak amíg a nagy részét nem fogyasztották el. Előbb utóbb kitapasztalod azt, hogy mekkora mennyiség az, amit egy nap alatt megesznek, és még annyit én reggel adok nekik zöldség gyümölcs és csírázatót magot és délután kapnak magkeveréket frisset, ha megették az előző napit.

06205243185

Hozzászólás 2010 márc. 3, 19:42 
karel írta:
Hi!

Három apróság:
1, A madár megítélésénél ne az ára legyen a lényeg, hisz a hullámosnak is ugyan úgy csak egy élete van mint a jákónak. Köztük a különbség mindössze annyi hogy az egyik egy - több pár jákót is tartó ismerőseim szerint - hisztis, minden szokatlan dolgon bepánikoló tollas.
2, Amiatt mert a madár piaci értéke nem kevés, attól még nyugodtan meg lehet keményíteni az embernek a szívét. Abban az esetben ha tényleg nem eszik meg mást csak a napraforgót, addig nem kell neki másik kaját adni amíg a keverék többi összetevőjét nem fogyasztotta el. Amennyiben másnap is ott van előtte a keverék többi összetevője, akkor még hagyni kell tovább, harmadnapra el fog fogyni. A lényeg hogy semmi mást ne kapjanak ilyenkor olyan mennyiségben amivel jól tudnak lakni. tehát a gyümölcs-zöldség-csíráztatott mag stb mehet, sőt kell is, de csak kevés, a madárnak nem azzal kell jól laknia, a magkeverék pedig addig legyen előttük, míg el nem fogy és csak a maghéj marad. Amúgy ha az előbb felvetettétek az árat, nekem is vannak a fizetésemhez képest drága madaraim is, velük is az a helyzet hogy sokszor sztrájkolnak, de nem igen érdekel, úgy vagyok vele hogy inkább most ordítsák el az alkalmi próbálkozásaik során a környéken lakókat minél messzebbre, minthogy 4 év múlva meg egyoldalú táplálkozás miatt a talajról szedjem össze őket. éhen úgy sem pusztulnak, hisz NEM HÜLYÉK, hanem minket próbálnak meg hülyének nézni (van aki ezt hagyja is) másrészt a magkeverék mellett kapott többi takarmányt simán fogyasztják. A lényeg az hogy ezekből se kapjanak sokat, mint ahogy előbb már írtam, nem csak azokkal (gyümi-zöldség-csíráztatott mag stb.) kell jól lakniuk.
3, Ha jól láttam, akkor az előbb bemutatott keverék versele-laga cucc. Náluk elég nagy a választék a különböző papagáj csoportok számára, és nem néztem ugyan utána hogy tényleg konkrétan a bemutatottat ajánlják-e a jákónak, de ha így van, akkor lehet hogy nem kéne megkérdőjelezni azt hogy az a kaja jó-e számukra, mert egy elég komoly cégről van szó, alighanem van a kezükben pár kutatási eredmény is. Nem mellesleg a Loro park számára is készítenek keveréket.
(Persze ettől a madárnak még a keverékben lévő összes összetevőt el kéne fogyasztania, nem csak a napraforgót...)

Az 1-es pont második mondata hülyeség szerintem.
A többi igaz nagyjából, de ugyanazt írtam le én is.

Hozzászólás 2010 márc. 3, 19:33 
Hi!

Három apróság:
1, A madár megítélésénél ne az ára legyen a lényeg, hisz a hullámosnak is ugyan úgy csak egy élete van mint a jákónak. Köztük a különbség mindössze annyi hogy az egyik egy - több pár jákót is tartó ismerőseim szerint - hisztis, minden szokatlan dolgon bepánikoló tollas.
2, Amiatt mert a madár piaci értéke nem kevés, attól még nyugodtan meg lehet keményíteni az embernek a szívét. Abban az esetben ha tényleg nem eszik meg mást csak a napraforgót, addig nem kell neki másik kaját adni (mármint újabb adag magkeveréket) amíg a keverék többi összetevőjét nem fogyasztotta el. Amennyiben másnap is ott van előtte a keverék többi összetevője, akkor még hagyni kell tovább, harmadnapra el fog fogyni. (Ez nem fél napokon fog múlni, mint ahogy előbb valakitől olvastam hogy fél nap után sem ette meg a többi magot.) A lényeg hogy semmi mást ne kapjanak ilyenkor olyan mennyiségben amivel jól tudnak lakni. Tehát a gyümölcs-zöldség-csíráztatott mag stb mehet, sőt kell is a változatosság miatt, de csak kevés, a madárnak nem azzal kell jól laknia, a magkeverék pedig addig legyen előttük, míg el nem fogy (legalábbis nagyon nagy része) és csak a maghéj marad. Amúgy ha az előbb felvetettétek az árat, nekem is vannak a fizetésemhez képest drága madaraim is, ők is sokszor sztrájkolnának, de nem igen érdekel, úgy vagyok vele hogy inkább most ordítsák el az alkalmi próbálkozásaik során a környéken lakókat minél messzebbre, minthogy 4 év múlva meg egyoldalú táplálkozás miatt a talajról szedjem össze őket. Éhen úgy sem pusztulnak, hisz NEM HÜLYÉK, hanem minket próbálnak meg hülyének nézni (van aki ezt hagyja is) másrészt a magkeverék mellett kapott többi takarmányt simán fogyasztják. A lényeg az hogy ezekből se kapjanak sokat, mint ahogy előbb már írtam, nem csak azokkal (gyümi-zöldség-csíráztatott mag stb.) kell jól lakniuk.

3, Ha jól láttam, akkor az előbb bemutatott keverék versele-laga cucc. Náluk elég nagy a választék a különböző papagáj csoportok számára, és nem néztem ugyan utána hogy tényleg konkrétan a bemutatottat ajánlják-e a jákónak, de ha így van, akkor lehet hogy nem kéne megkérdőjelezni azt hogy az a kaja jó-e számukra, mert egy elég komoly cégről van szó, alighanem van a kezükben pár kutatási eredmény is. Nem mellesleg a Loro park számára is készítenek keveréket.
(Persze ettől a madárnak még a keverékben lévő ÖSSZES összetevőt el kéne fogyasztania, nem csak a napraforgót...)
Nagyon lényeges dolog, hogy az állattartás során a KÖVETKEZETESSÉG NÉLKÜLI MAJOMSZERETET SOKKAL TÖBB KÁRT OKOZ MINDEN TEKINTETBEN, mint amekkora hasznot jópáran remélnek tőle.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára karel 2010 márc. 3, 19:45-kor.

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 márc. 3, 19:07 
Végülis az általatok leírtak alapján nem a 80% napraforgós keveréket rendeltem meg, hanem az alábbit. Remélem ez jó lesz.

Indikatív beltartalmi értékek:
Nyersfehérje 14 %
Nyerszsír 15,5 %
Nyershamu 5 %
Nyersrost 14,5 %
Kalcium 0,95 %
Foszfor 0,38 %
Metionin 3.250 mg/kg
Lizin 4.450 mg/kg
Vitamin A 8.000 NE/kg
Vitamin D3 1.600 NE/kg
Vitamin E 20 mg/kg

Az African Parrot Loro Parque Mix olyan további összetevőkkel gazdagított keverék, mint pl.
a K, B1, B2, B6, B12, C, PP vitaminok, a folsav, a biotin és a kolin.
Ásványianyag-tartalom: nátrium, magnézium és kálium.
Nyomelemek: vas, réz, mangán, cink, jód és szelén.

Összetevők:
Csíkos napraforgómag
Fehér napraforgómag
Szeklice
Maxi VAM pelletek
Tört zab
Kukorica
Hántolatlan rizs
Búza
Pohánka
Árpa
Hántolt földimogyoró
Tökmag
Fehér cirok
Fenyő dió
Szentjánoskenyér
Fénymag
Kendermag
Osztrigahéj
Fehér köles
Puffasztott búza
Vörös cirok
Patogatott kukorica
Vadrózsa
Piros paprika

Kép

Hozzászólás 2010 márc. 3, 18:40 
Persze, ez érthető! Mivel nincs oylan árban madaram, így nem is tudom annyira felmérni a különbséget, hiába is ismerem az árakat.

A pénz nagy úr, sajnos!

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 márc. 3, 18:33 
Sziasztok!

Természetesen alig ettek ma a madaraim, szinte megint csak a pár szem napraforgót ették ki. Annyira éhesek lehetnek, hogy a narancsot, amit most adtam nekik, gyűrik egyben befelé. Nekem a többi madaram, köztük egy nyugdíjas kanári pl. a darált háztartási kekszet és a darált mandulát imádja. Tudom nem lenne szabad adni neki, de nincs ettől elhízva, sőt lassan 12 évesen kiváló kondiban van. Én is sajnálom Lacival egyetértve őket...ha a napraforgó kell nekik, ám egyék. Természetesen odafigyelek az étrendjükre, de nem akarom, hogy éhezzenek.

Hozzászólás 2010 márc. 3, 17:55 
Norbi0131 írta:
Kézzel nevelés ide vagy oda ők is madarak és minden madarat a "begyénél" fogva lehet irányítani.

Mivel éhen nem halnak egy kis éhezéstől én biztosan teljesen megvonnám tőlük a napraforgót! Aztán vagy megeszik a többi magot vagy nem. Az esetek 99%-ban megesznek mást is a saját madaraim, mert rákényszerülnek és szerintem minden madárnál bejönne.

Amikor régen elfogyott a kölesem a nimfáknak darált kukoricát adtam enni egy-két napig. (Ez a szüleim miatt volt természetesen.)
Eleinte nézték, hogy mi az, majd úgy zabálták, mint a kölest.

De már rengetegszer eljátszottam ezt több fajnál is, ha valamit nem evett meg. Nálam nincs olyan, hogy nem, így előbb-utóbb úgyis megeszik. :)

Később már minden magot megesznek és nem válogatnak nagyon.

Hát tudod, ha lenne két tucat Jákóm, biztosan bátrabban kísérleteznék velük, de így hogy csak ez az 1 van (az árakat ismered) jobban meggondolom, és engedékenyebb vagyok vele szemben! :wink: :)

Hozzászólás 2010 márc. 3, 17:50 
Kézzel nevelés ide vagy oda ők is madarak és minden madarat a "begyénél" fogva lehet irányítani.

Mivel éhen nem halnak egy kis éhezéstől én biztosan teljesen megvonnám tőlük a napraforgót! Aztán vagy megeszik a többi magot vagy nem. Az esetek 99%-ban megesznek mást is a saját madaraim, mert rákényszerülnek és szerintem minden madárnál bejönne.

Amikor régen elfogyott a kölesem a nimfáknak darált kukoricát adtam enni egy-két napig. (Ez a szüleim miatt volt természetesen.)
Eleinte nézték, hogy mi az, majd úgy zabálták, mint a kölest.

De már rengetegszer eljátszottam ezt több fajnál is, ha valamit nem evett meg. Nálam nincs olyan, hogy nem, így előbb-utóbb úgyis megeszik. :)

Később már minden magot megesznek és nem válogatnak nagyon.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 3, 12:28 
feketemarcsi írta:
De hát ha azt szeretik... Egy kézzel nevelt madár nem fog nagyon megsértődni, ha valamit nem adtok neki, amit szeret?

Nem megsértődik, hanem nem eszik meg mást. Sztrájkol. Bár ha a gyümölcsöt megeszi, akkor baja nem lesz egy kis szotyi megvonástól. Amúgy eleinte nem árt neki a sok szotyola, de később nehezebb "visszafogni" őkelmüket. Nem is csak az elhízás a gond, de anyagcsere gondokat is okozhat a túlzott olajosmag fogyasztás. Ezeknél a bébiknél azonban még nem kell ettől tartani.

Hozzászólás 2010 márc. 3, 11:45 
Warhawk írta:
Skrachlaci írta:
A friss gyümölcsöt, a szárítottat is eszi, meg zöldséget is..nem is ezzel van a bajom. A magkeverékből leginkább a szotyi, tökmag,utána a mogyoró, és kész a többi nem érdekli.Most kap csíráztatott magot kicsit többet talán így eszik majd egyéb magot is.

A lágyeleséget inkább a gyorsan romló "házi koszt" helyett javasoltam Bettynek, a szotyi mániáról esetleg úgy lehetne leszoktatni (ahogy te is mondtad csíráztatott magokkal) + olyan magokat kapjanak amik között még véletlen sincs szotyi. Ez persze marhára nem fog tetszeni neki(k), de az éhség nagy úr előbb utóbb a gyümölcs mellett elkezdik majd enni ezeket a magokat is. Később aztán jutalom falatkáknak lehet adni nekik a szotyolát... (ezeket nem én találtam ki, madarak idomításával foglalkozó emberkék javasolták nekem). Más kérdés, hogy elég kemény-e az ember szíve, hogy végigcsinálja velük a szotyi-elvonó kúrát.

Na igen,az elméletet én is vágom. éppen azt írtam, hogy fél napig nem adtam neki szotyit, tökmagot stb, csak az volt előtte ami ezeken a magokon kívűl még megtalálható a keverékben. Felé sem nézett, én meg nem kockáztatok, inkább adtam neki, és most a csíráztatott magos verzió köv... :)

Hozzászólás 2010 márc. 3, 11:39 
Kész a röpdénk.
Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 3, 11:04 
Skrachlaci írta:
A friss gyümölcsöt, a szárítottat is eszi, meg zöldséget is..nem is ezzel van a bajom. A magkeverékből leginkább a szotyi, tökmag,utána a mogyoró, és kész a többi nem érdekli.Most kap csíráztatott magot kicsit többet talán így eszik majd egyéb magot is.

A lágyeleséget inkább a gyorsan romló "házi koszt" helyett javasoltam Bettynek, a szotyi mániáról esetleg úgy lehetne leszoktatni (ahogy te is mondtad csíráztatott magokkal) + olyan magokat kapjanak amik között még véletlen sincs szotyi. Ez persze marhára nem fog tetszeni neki(k), de az éhség nagy úr előbb utóbb a gyümölcs mellett elkezdik majd enni ezeket a magokat is. Később aztán jutalom falatkáknak lehet adni nekik a szotyolát... (ezeket nem én találtam ki, madarak idomításával foglalkozó emberkék javasolták nekem). Más kérdés, hogy elég kemény-e az ember szíve, hogy végigcsinálja velük a szotyi-elvonó kúrát.

Hozzászólás 2010 márc. 3, 10:44 

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 3, 10:33 
Esetleg próbálj adni neki gyári gyümölcsös lágyeleséget. Az enyémek eleinte nem akarták enni, de aztán annyira rászoktak, hogy ha kaptak addig nem is nyúltak máshoz amíg volt előttük belőle. Előnye, hogy tovább lehet hagyni, mert nem romlik meg ha kiteszed (nem kell vizezni), hátránya, hogy drága :(

Van egy Versele-s keverék amit kifejezetten az amúgy elhízásra nagyon is hajlamos kakaduknak készítettek. Tökéletesen megfelel a jákónak is, egy darab szotyi sincs benne (egyedüli olajos mag a szeklice).

Hozzászólás 2010 márc. 3, 9:18 
Betty írta:
Laci az enyémek is inkább a napraforgót eszik. Hiába nem adok nekik külön napraforgót, de amit Józsitól kaptam magot, abból is csak kiszedegetik, pedig az nagyon jó. A többit otthagyják akármit is csinálok. Inkább nem esznek belőle. Most reggel adtam nekik főtt tojást, kíváncsi leszek, ha hazaérek mennyi fogy el belőle. A narancsot imádják, azt megesznek egy egészet felkarikázva pillanatok alatt. Az almát is csak szétdobálják :) Vettem nekik jákónak való mézes rudat, de azzal is csak jétszanak, szétszedik egy óra alatt. Ilyen népség az enyém :)

Ez jellemző rájuk... :evil: :) Pedig valahogyan rá kell venni őket az egészséges táplálkozásra.Volt hogy egész délelőtt nem kapott csak gyümölcsöt, a magos táljában csak egy kevés keveréket hagytam szotyi nélkül, rá sem nézett. Most újra kezdem neki adni a csíráztatott magot azt jobban megeszi, és abba teszek egy kevéske keveréket is. Ha szabad tanácsolnom, tojást és gyorsan romló eleséget ne hagyj előtte! Csak keveset adj egyszerre, amennyit mindjárt elfogyaszt.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2958 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 148  Következő