Norbi0131 írta:
Skrachlaci írta:
Egyetértek veled, és főleg egy 11 hetes fiatal Jákóval még csínnyán bánik az ember. De ha karel a saját Jákóját (Jákóit) így neveli akkor biztosan nagy rutinja van már ezen a téren is!
Itt is más a helyzet! Ahogy írod! egy 11 hetes madárnál, ha jákóról van szó, még csínnyán kell bánni, mert könnyen bajt okozhatunk.
Bár nekem nincs tapasztalatom, ezt gondolom.
Mondjuk egy fiatal hullámosnál sem egyből az van, hogy eszi a kölest ezerrel.
Belekóstolgat egyik-másik lágykajába, ha van csumiz fent neki, akkor abból csipeget.
Náluk sem lehet rákényszeríteni, hogy csak ez, mert az nem vezet jóhoz! Hiányosságok lépnek fel és a madár pusztulását is okozhatja, hiába egy igénytelen és strapabíró madár!
Főleg, ha kézzel van nevelve! Puha még a csőre, hogy a kemény magokat feltörje!
Persze minden madár más kondira is jellemre is, még a Hullámos is, figyelni kell őket, és ahhoz képest cselekedni,takarmányozni ápolni.
Máthé Józsi is mondta, meg az előző kézzelnevelt Jákómnál is tapasztaltam, hogy a szotyi az a mindene, enné marékszám de nem lehet megengedni. Józsi elmondta hagyjam előtte a magkeveréket míg meg nem eszi-ez így tiszta sor. De a táppal is gond volt, eleinte nem evett annyit mint kellett
volna, így nem akartam a napraforgót is megvonni tőle, mert féltem hogy legyengül...hát ennyi a történet. Most pedig, hogy stabilabb már a madárka, vissza kell ügyeskednem a megfelelő magkeveréket.