molnarl.g írta:
nagynejutka írta:
Gábor !
Kifejtenéd bővebben, hogy mit értesz azon, hogy agyilag visszaesett a fejlődésben ?
Most olyan önfejű lett, és próbál uralkodni rajtam...tegnap pl. megint erősebben megfogta a fülem...lekakált,stb.
Már kb. egy hónapja nem tanult meg egy új szót sem...pedig sokat foglalkozom vele mivel most már két hónapja nincs munkám...
talán ez csak átmeneti időszak számára, mert nagyon bizakodó voltam mikor kb. 5hónaposan kimondta azt a két szót amit az óta is ismételget...
Sajnos nem tudom pontosan mikor született, mert elkevertem a papírt amire felírtam, a CITES-en pedig nem találom...
Szia Laci!
Nekem ugyan csak néhány hónapos tapasztalatom van a jákó kislánnyal, viszont a többi madaram közül 7 éves a legidősebb, úgyhogy az én szerény tapasztalatom is azt mondja, hogy ne keseredj el.
Az én szürke kislányom az elején volt kicsit neccesebb, konkrétan kakilni nem is kakilt máshol, szinte csak rám, még a fejemre is.

Nekem az volt a taktikám, hogy naggyon megdícsértem, ha jó helyre végezte a dolgát, úgy láttam rajta attól nagyon boldog volt és így szépen elkezdett rólam leszokni és a játszóterekre átszokni. Nyilván ez annyival könnyebb volt nekem, hogy a másik négytől is láttam, hogy nem rám kakkantanak. Eszméletlenül tudott hsiztizni, szinte toporzékolt, ha valami nem úgy történt ahogyan ő kigondolta, de ezekre nem is reagáltunk, lassan abba is hagyta, látta hogy nem ér el vele semmit.
A beszéd nálunk is viszonylag gyorsan elindult, aztán megállt, nem beszélt csak pár szót, bár Mózes sokszor odament hozzá és szépen, érthetően, mint egy fogyatékosnak, a fülébe mondta:"Ku-kuccs" Erre azonnal kapott is Merlintől egy emberes sallert szegényem.

Aztán azt vettem észre, hogy ha úgy látja, senki nem figyel rá, akkor próbálkozgat. Ma reggel kinn voltam a konyhában, ő a hálóban, a többiek még letakarva aludtak, mikor kiszólt: "anya". Ezt még sosem mondta és a nemesektől sem tanulhatta, mert ők meg mamának hívnak ahogy az unokáimtól tanulták.
Az elején engem is többször megcsípett. Aztán megtanultam, hogy ezek nem olyen véres csípések, legtöbbször arra irányulnak, hogy figyeljek rá. Sokszor rárepül a nyakamra és finoman megkocogtatja a fejemet, az is azt jelenti, hogy valamit szeretne, ha mást nem akkor figyelmet.
Ha telefonálok (azt nagyon utálja) és ő már túl hosszúnak tartja a beszélgetést akkor először jön a kocogtatás,aztán a hajamat kezdi húzgálni, ha nem hagyom abba, akkor egyszerűen ráfog a fülemre (mondjuk eddig ezt csak egyszer csinálta, de tény, hogy naggyon fájt).
Szereti ha békében üldögélhet valahol, kifejezetten utálja, ha állandóan macerálni akarnám, fog egy játékot, odaül mellém vagy felviszi valamelyik kiülőjére és eljátszik vele.
Ha szeretetre vágyik, egyszerűen rárepül a vállamra, rám hajtja a fejét , az azt jelenti, hogy simogassam a tarkóját, az arcát, a csőrét, olyankor bekapja az ujjamat és szopogatja, mint egy baba. Ha elunta, megy tovább a dolgára.
Az idegeneket továbbra is utálja, a férfiakat főleg, de a nőkhöz sem repül oda. Egy azonban biztos, figyelmeztetés nélkül sosem csíp. Először általában csattog egyet-kettőt, ha közelebb megy hozzá az idegen, akkor felborzolja magát és felemeli a lábát, ha ez sem érti és még esetleg oda is akar nyúlni hozzá, akkor istentelen nagyot harap belé.