Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 160 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Berényi András

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 10:05 
Szia Waxbill!

A bebúvó nyílás 6X8 cm-es téglalap.
Én régebben a kalit ajtajának súlyával zártam a befogókalit ajtaját, (már nincs meg sajnos) mert a rugó nagyobbat, csap ami veszélyesebb a madarakra nézve.

Üdv.
Bero

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 9:11 
waxbill írta:
Szia Lajos!

Nagyon köszönöm a tippet, megtaláltam a rajzokat is. A napokban összeütök egy ilyen befogó kalitot, hogy mire a hím kuba elkezdi üldözni a kicsiket, készenlétben álljon.
Az ajtó működtetésén még gondolkodnom kell, mert az nem látszik a rajzokon. Gondolom, valamilyen rugós megoldás kell rá, amit kézzel (pontosabban zsinórral, távolról) oldok ki, ha berepült a madár. Kitalálom még, hogyan lenne a jó.

Az jó lesz, mert ez csak megfigyelés és manuális behúzásra alkalmasan van kiképezve. Tehát meglehetősen időrabló dolog.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 9:04 
Szia Bero! Mekkora a zárt odú nyílásának átmérője?

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 18, 9:03 
Szia Lajos!

Nagyon köszönöm a tippet, megtaláltam a rajzokat is. A napokban összeütök egy ilyen befogó kalitot, hogy mire a hím kuba elkezdi üldözni a kicsiket, készenlétben álljon.
Az ajtó működtetésén még gondolkodnom kell, mert az nem látszik a rajzokon. Gondolom, valamilyen rugós megoldás kell rá, amit kézzel (pontosabban zsinórral, távolról) oldok ki, ha berepült a madár. Kitalálom még, hogyan lenne a jó.

IDRE tag

Hozzászólás 2007 ápr. 17, 8:49 
Szia Waxbill!
Majd készítek képet a helyükről.
A kérdésedre válaszolva: Zárt odúban költenek, leakasztottam a tetejét levettem és a fészek tetejét is széthúztam, de ha az odú tetejét visszarakod ez úgysem látszik. Ezt már az előző költésnél is megtettem, de nem volt gond.
Egyébként ha lehet csak tükrözni szoktam.
Üdv.
Bero

Hozzászólás 2007 ápr. 17, 7:20 
Kedves waxbill !

Az ötletet még valamikor Siroki professzor adta :

A válasz a honlapunkon van.

Az " oktatás " menügomb katt:

1. A " Madarak kezelése, megfogása" című leírás első fejezetében "Kismadarak" címszó alatt a 3. ábra. Nincs méretezve, de ezeknél a fajoknál a legalkalmasabb a 4o x 3o x 2o cm használata.

2. A " Madárfészkek készítése" fejezet utolsó ábra.

Mindkettőnél az a lényeg, hogy megszokják a berepülést, ezért aztán az etetéseket is ebben szoktuk rendszeresíteni befogás elött legalább 2 nappal.
Továbbá a teteje mindkét tipusnak zártnak kell lennie az eleség tisztántartása miatt az oldalai viszont rácsozott legyen. Az eleséget a legtávolabbi pontra helyezzük. A többi idő és ügyesség kérdése.
Jó szórakozást.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 20:41 
Köszi Lajos jó ötlet, de sajnos még nem láttam ilyet. Nincs véletlenül képed vagy rajzod ilyen befogó kalitról? Sokat segítenél vele.

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 19:42 
Szia Waxbill !

Erre találták ki a befogó kalitokat főleg ilyen helyen lehet alkalmazni, mint a Te madárszobád.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 19:34 
Szia Bero!

Ha jól értem, megkukkoltad a fészket amikor ki akartad takarítani, és most is, hiszen írod, hogy egy kb. egy hetes fióka van benne. Ezek szerint nem hagyták ott a szülők sem a tojásokat, sem most a fiókát a fészek-kontroll miatt. Leírnád, hogy mennyire nyúltál a fészekhez? Úgy értem, hogy van különbség aközt, amikor az ember csak egy méterről finoman belevilágít, vagy mondjuk leakasztja a falról, leszedi a tetejét, esetleg bele is nyúl, hogy a fészek tetjén lévő fűszálakat széthúzza.

Amit leírtál a kirepült fiókákkal szembeni toleranciáról, tényleg érdekes, a tágas hely, ahol elhelyezted őket, biztosan sokat számít. Én is kíváncsi leszek, meddig hagyhatom együtt a kicsiket a szülőkkel, annál is inkább, mert egyelőre nem igazán tudom, hogyan fogom majd be őket anélkül, hogy nagyobb zavart ne okozzak az éppen költő vagy fiókákat nevelő madaraim között. Hát ez (is) a csoportos tartás hátránya...

IDRE tag

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 8:29 
Sziasztok!
A kubák nálam ia hamar költöttek. 10 nappal a röpdébe engedés után már ültek 3 tojáson. ebből két fióka ki is repült. Nem tudtam, hogy vissza fognak e járni a kicsik (munka miatt nem is mindig látom), ezért egy hétig fenn hagytam az odut, mikor ki akartam takarítani már két frisstojás volt benne, ebből most egy kb egy hetes fióka van. A két előző kicsi továbbra is aszülőkkel van minden gond nélkül. Pedig mindenki óvott az agresszív madaraktól. A röpde 2.5X2.3X1.25 méteres.

üdv.
Bero

Hozzászólás 2007 ápr. 16, 6:28 
Szia Tangara !

Éppen most van egy igen bő tájékoztatás az indexen Lengyel Tibor "madárbarát - lexikon" oldalán. Április 7. én a 365 ös és az azt megelöző hozzászólások. Azt érdemes elolvasni ha, nagyon részletes információkra van szükséged.
De azt hiszem nekünk is fel kell rakni az oktatási témáknál.

IDRE tag
Valódi név: Józsa Enikő

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 22:20 
Pedig nagyon vigyáztam, hogy a lehető legminimálisabbat zavarjam őket.
Sőt inkább ki sem takarítottam őket, de mégis...
Én is azt olvastam mindehol, hogy k. kubákat meg a kis asztrildokat nem szabad zavarni.
Egyébként is ahogy beszőtték a fészket a k.k. meg a korallok az ember be sem lát, nem hogy benyulkáljon!
Ilyen esetben azt hiszem az sokkal fontosabb, hogy egészséges kismadarak legyenek mintsem meggyűrűzött semilyenek.
Attól Te még készíthetsz adatbázist és vezetheted a "törzsfát"! ;)

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 22:14 
Szevasztok, üdvözlök mindenkit! A házi lisztkukac tenyésztéséről szeretnék tanácsot kérni- részletesen-, mert kiakarom bőviteni a madaraim étrendjét. A kanárik külön étrenden vannak ha költenek vagy tenyésztés előtt kondizom őket vagy ha vedlenek, minden máskor a rizsekkel egyformát esznek. A többi pinty sima egzóta keveréket kap.Általában prestige magkeveréket adok nekik- egzóta ill. kanári- de s.répa reszelve, főtt tojás, csíráztatott magvak, saláta, petrzs.zöldje, alma,körte, szőlő stb. Ha valaki a lisztkukacon kívül tud mást is ajánlani pl. magkeveréket hogy állítsak össze speciálisan, szivesen elfogadom. Előreis köszönöm.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 21:04 
Köszönöm mindenkinek.
Remélem összejön Neked is moodie. Nem valószínű egyébként, hogy az eleséggel volt a gond, lehet, hogy a szülők csak veszélyeztetve érezték az odút, a fiókákat.
Ezért tartok én a gyűrűzéstől Lajos, szerintem amint belepiszkálnék az odúba, azonnal kihajigálnák az összes fiókát. Már önmagában az is hatalmas riadalmat okoz, ha nagy ritkán (tényleg csak elkerülhetetlen esetben) bebújok a "sűrűbe". Hát még ha az odút is levenném... Hát nem tudom, hogy kéne gyűrűzött madarakat produkálni. :roll: Nekem egyébként Horváth Gabi (Békés) is azt mondta, jobb ha elfelejtem az amarant, aranymellű, kis kuba gyűrűzését.
Ha valakinek van tapasztalata az ilyen apróságok gyűrűzésével kapcsolaban, szívesen olvasnám a tanácsait. Nem a technika (felhelyezés) a kritikus kérdés (bár egy méhecske nagyságú fiókra feltenni - nem férfikéznek való :) ), hanem az, hogy tűrik-e a szülők a macerát.

IDRE tag

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 18:39 
Valóban csodás, hogy ilyen gyorsan és sikeresen költöttek!
Sajnos az enyémek két költést is kidobáltak, pedig volt előttük lágyeleség, csíráztatott mag, lisztkukac stb.
Nem tudom mi lehetett a gond, hisz egészen nagy fiókát dobtak ki.
Az is lehet, hogy a fióka nem volt életképes, nem tudom.
De abban bízom, hogy a türelem kis kubát terem.:D

A lényeg, hogy már van egy jó sikerélményed.
Már várom nagyon a kis aranymellűek és az amarantok debütálását! ;)

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 17:19 
Gratulálok waxbill !!!!!

Igazán szép eredmény ez néhány hónappal az új hely "beüzemelése" után.

Látod mit tesz a nagy és tágas hely, valamint a helyes tartási technológia.
Legközelebb már olyan fészekodukat rakj, melyek ellenőrizhetők, hogy a kicsik gyűrűzhetők legyenek.
De ezeket is szeretném látni szeptemberben a Karcagi Nemzeti Bajnokságon.

Mégegyszer gratulálok. Sok sikert a továbbiakban is.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 16:42 
Köszi moodie. Saját készítésű lágyeleséget kaptak a szülők (Eszteró Lajos receptje alapján), folyamatosan csíráztatott magot, zöldet, ásványi kiegészítőket és a szokásos magkeveréket. Az a jó, hogy kíváncsi madarak, mindent megkóstolnak, így könnyű rászokatni őket a különféle eleségekre.

IDRE tag

Hozzászólás 2007 ápr. 15, 14:42 
Gratula!

Mi fincsin nevelkedtek az apróságok?

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 14, 22:13 
Most repültek ki nálam kis kuba fiókák, és fényképes beszámolómat elhelyeztem az alábbi oldalon:

http://waxbill.extra.hu/Tenyesztes/Tenyesztes_kuba/Tenyesztes_kuba.htm

Örülnék, ha megoszthatnánk ezen a fórumon a tapasztalatokat.

Kedvcsinálónak egy kép az egyik fiókáról:

Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 ápr. 14, 21:52 
Biztosan sokan kedvelik ezt az örökmozgó kis madarat, mely nem tartozik ugyan a díszpintyek közé, de több egzótás tenyésztő állományában megtalálható. Viselkedése nagyon érdekes, a tenyésztésével és tartásával kapcsolatosan jó lenne megosztani a tapasztalatokat.

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 160 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8