Szia Bettina! Én így csinálom: a magkeverék, amit írtál, az megfelelő, de viszont zöld eledelt 4-5 naponta adok nekik(tyúkhúr, pitypang, spenót), természetesen szárazon és fonnyasztva, salátát nem szoktam nekik adni, mert az nagyon vegyszeres.Lágy eleség 5-7 naponta. Recept:1 keményre főtt főtt tojás (40 percig főzve), ezt lereszelem, hozzáadom a tojás héját is porrá törve, 1 közepes sárgarépa fele lereszelve, 1 kávéskanál méz, 1 púpozott kávéskanál darált mák, 2-3 kávéskanál gyári lágy eleség, rovaros lágy eleség, szintén 2-3 kávéskanál, és úgyszint 2-3 k.kanál zabkorpa, és ha van vitaminod por alakban,abból is tehetsz bele 1-2 mérőkanállal. Ezt az elegyet összedolgozom, a zabkorpát teszem utoljára, mert ezzel szabályozom a lágy eleség pépességét, mert ragacsosnak, lucskosnak nem szabad lennie, de az sem jó, ha túl száraz, ha esetleg mégis szárazra sikerül, akkor almát szoktam bele reszelni, ezzel kicsit meg tudom higítani.A lágy eleséget egyébként a fagyasztóban tárolom, és késsel egy kis darabkát vágok le belőle, amennyire szükségem van, nem mikróban, hanem forró víz fölé rakva, egy kis tálkában melegítem fel. A madarak előtt állandóan kell lenni madárhomoknak, szépiának, porrá tört tojáshéjnak, vagy kagyló héj zúzaléknak(egyébként én ezek keverékét adom nekik). Beindításnál nagyon fontos az állati fehérje, pontosabban valamely élő rovar eleség, ez lehet lisztkukac, vagy hangya tojás. Beindítás:megnövelem a lágy eleség mennyiségét 2 naponta, lisztkukacot is kapnak 3-4 darabot, én ekkor szoktam berakni a fészket nekik. A fészket/odút félig megtömöm fészek anyaggal, általában szárított fűféléket használok, és rakok a röpdéjükbe is elegendő fészek anyagot, ez azért kell, mert így sikeresebben költenek, megvannak dolgoztatva. Valaki ad nekik csíráztatott magot is, én ezt csak fióka neveléskor a 8-10. naptól adom. Kalitkaméret: nálam a dobozkalitok váltak be. Mérete: 150x60x40, melyet neoncsővel belülről külön megvílágítok. Műnövények szerintem nem szükségesek. A kalitban a madarak komfortérzete attól függ, hogy milyen és mekkora helyen nőttek fel, mert pl. ha a tenyészmadarak madárszobából származnak, és berakod egy kiskalitkába, ott nem igazán fogják jól érezni magukat, összevissza fognak repdesni. De ha a tenyésztő pl. 80 centis kalitban nevelte őket, akkor sikeresebb tenyésztésre bírni őket egy ugyanilyen kis kalitban. Ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám, és a többiekhez bizalommal! Üdv. Fábri Attila
|