Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Noszály Bettina Blanka

Hozzászólás 2010 szept. 29, 21:44 
Köszönöm szépen a jó tanácsokat, megpróbálok mindent megtenni. :)

Egyébkénet megint elkezdték a fészket, úgyhogy még nem tudom, hogy pontosan mi lesz ebből :))))

Valódi név: Fábri Attila

Hozzászólás 2010 szept. 28, 16:46 
Szia Bettina! Én így csinálom: a magkeverék, amit írtál, az megfelelő, de viszont zöld eledelt 4-5 naponta adok nekik(tyúkhúr, pitypang, spenót), természetesen szárazon és fonnyasztva, salátát nem szoktam nekik adni, mert az nagyon vegyszeres.Lágy eleség 5-7 naponta. Recept:1 keményre főtt főtt tojás (40 percig főzve), ezt lereszelem, hozzáadom a tojás héját is porrá törve, 1 közepes sárgarépa fele lereszelve, 1 kávéskanál méz, 1 púpozott kávéskanál darált mák, 2-3 kávéskanál gyári lágy eleség, rovaros lágy eleség, szintén 2-3 kávéskanál, és úgyszint 2-3 k.kanál zabkorpa, és ha van vitaminod por alakban,abból is tehetsz bele 1-2 mérőkanállal. Ezt az elegyet összedolgozom, a zabkorpát teszem utoljára, mert ezzel szabályozom a lágy eleség pépességét, mert ragacsosnak, lucskosnak nem szabad lennie, de az sem jó, ha túl száraz, ha esetleg mégis szárazra sikerül, akkor almát szoktam bele reszelni, ezzel kicsit meg tudom higítani.A lágy eleséget egyébként a fagyasztóban tárolom, és késsel egy kis darabkát vágok le belőle, amennyire szükségem van, nem mikróban, hanem forró víz fölé rakva, egy kis tálkában melegítem fel. A madarak előtt állandóan kell lenni madárhomoknak, szépiának, porrá tört tojáshéjnak, vagy kagyló héj zúzaléknak(egyébként én ezek keverékét adom nekik). Beindításnál nagyon fontos az állati fehérje, pontosabban valamely élő rovar eleség, ez lehet lisztkukac, vagy hangya tojás. Beindítás:megnövelem a lágy eleség mennyiségét 2 naponta, lisztkukacot is kapnak 3-4 darabot, én ekkor szoktam berakni a fészket nekik. A fészket/odút félig megtömöm fészek anyaggal, általában szárított fűféléket használok, és rakok a röpdéjükbe is elegendő fészek anyagot, ez azért kell, mert így sikeresebben költenek, megvannak dolgoztatva. Valaki ad nekik csíráztatott magot is, én ezt csak fióka neveléskor a 8-10. naptól adom. Kalitkaméret: nálam a dobozkalitok váltak be. Mérete: 150x60x40, melyet neoncsővel belülről külön megvílágítok. Műnövények szerintem nem szükségesek. A kalitban a madarak komfortérzete attól függ, hogy milyen és mekkora helyen nőttek fel, mert pl. ha a tenyészmadarak madárszobából származnak, és berakod egy kiskalitkába, ott nem igazán fogják jól érezni magukat, összevissza fognak repdesni. De ha a tenyésztő pl. 80 centis kalitban nevelte őket, akkor sikeresebb tenyésztésre bírni őket egy ugyanilyen kis kalitban. Ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám, és a többiekhez bizalommal! Üdv. Fábri Attila

Bronz fokozatú IDRE díjas

Hozzászólás 2010 szept. 28, 9:10 
Helló!!!

A papagájamandinák esetében nagyon fontos a megfelelő mozgáslehetőség, mivel hajlamosak az elhízásra, és ilyenkor nem is fognak költeni. Szerintem ,egy a képen látható elhelyezés nem alkalmas a madarak szaporodásához. Amit én eltudok képzelni az egy dobozkalit, mely a méretével lehetővé teszi a madár aktív mozgását. Ha a háromszínűek tenyészérettek, és megbízható tenyészetből származnak , akkor megfelelő elhelyezés esetén biztonságosan szaporodnak. Csak egy példa: -ha két tenyészérett madarat kiteszel "megfelelő" helyre, és elkezded "megfelelően" takarmányozni, ott biztos lehetsz, hogy két hét múlva tojáson ülnek. Természetesen ez a "megfelelő" azt jelenti, hogy "lekoppintom" az esős évszakot. Nekem évekóta szinte 100%-ot hoznak a háromszínűek, de ehhez az kell, hogy a madár "igénye" 100%-osan kilegyen elégítve. (Már ami zárt térben 100% lehet.)
Szeretném viszont hozzá tenni, hogy a megfelelő méretű dobozkalit sem zárja ki a sikert.(Nálam egyedileg belső röpdében -páronként(!)- költenek.) Egy erre alkalmas költőkalit is megfelelő,- az előzőekben leírt méreteket én jónak tartom- hiszen van akinél ilyenben gond nélkül költ. DE én ilyenkor is fontosnak tartom, hogy a pihenő - feltöltődési- időszak lehetőleg olyan helyen történjen, ahol a madár naponta fürödhet, napozhat, és "szétrepülhesse az agyát", mert nagyon aktívak tudnak lenni.
Ezt írtam neked azért, mert évente sok tíz(!) fiatal lát napvilágot az állományomban, és inkább "gondot"(?) jelent a leállításuk, mint a költés megindítása.
Sok sikert.

Hozzászólás 2010 szept. 27, 18:52 
Jajj, még annyit akartam mondani hogy a takarmányozás az sztem rendben van! Viszont nemtudom hogy a tojás fehérjét miért nem adod a sárgájához?!

Hozzászólás 2010 szept. 27, 18:50 
Szia Bettina!
Én ugyan kampóscsőrűekkel foglalkozom főként, de azért néhány pintyfajt is tenyésztettem már.
Szerintem a hozzáértők véleménye is ugyanaz lesz, miszerint a papagájamandina annál jóval nehezebben költethető madár, minthogy egy ilyen kalitkában sikeresen szaporodjon.
Először is a nagyon szűk a mozgásterük (legalább kétszer ilyen hosszúnak kellene lennie), másfelől nagyon huzatos is és elbújási lehetőség sincs. Abban is biztos vagyok hogy naponta feltakarítasz mellettük és talán a kalitkát is kitakarítod, ami egy ilyen nem domasztikált fajt bizony roppantul zavarhat!
Én ha a helyedben lennék mindenképpen próbálnék szerezni egy hosszabb kalitkát (szerintem egy 80*40*50-es (h*sz*mag) már jó), de addig is valamilyen zöld műnövényt tennék a kalitka tetejére, hogy az legalább hátul vagy oldalt lelógjon, lehet akár az egész kalitka tetejét beborító is. Úgy nagyobb biztonságba érzik magukat. Viszont arra is kell figyelni hogy több fény érje őket (ez nem a tűző napot jelenti), csak hogy világos helyen legyenek, mert a műnövénnyel takarás nem azonos azzal ha a madár félhomályban van.

Biztos vagyok benne hogy akár jelen körülmények között is lehetséges hogy költenének, ennek ellenére szerintem egy papagájamandina pár megérdemel annyit hogy egy kicsit természetközelibb életterük legyen, mert ez a kalitka és a környéke egyáltalán nem az. Bízok benne hogy a megfelelő instrukciókkal sikerül egy szebb környezetet létrehoznod nekik, amiben vígan éldegélhetnek és költhetnek!

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 27, 18:29 
:)

Egy vegyes kölesből, muharmagból, fénymagból, négermagból, hántolt zabból és fűmagból álló magkeveréket kapnak, lágyeleséggel és néha tojássárgájával. Kb. 3 hetente salátát is kapnak. A kalitjuk nagyjából 45x25x55cm-es. (h.; sz.; m.) Itt van egy kép is róluk:

Kép

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 szept. 26, 19:46 
bettina írta:
Takarmányozásukkal?

Szóval mit adsz nekik enni és milyen méretű kalitkában tartod őket? :) Nyugodtan kérdez az sosem szégyen.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 26, 19:11 
Takarmányozásukkal?

ésés...pontosan milyen finom madzag és milyen siker?

bocsi, kérlek ne nézzetek ostobának.... :oops:

Hozzászólás 2010 szept. 25, 18:30 
Akkor,már tenyészérettek más lehet a gond.Mekkora kalitban tartod öket? A takarmányozásukkal tisztában vagy?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 25, 17:42 
1 évesek voltak a nyáron :|

Hozzászólás 2010 szept. 25, 17:16 
Szia Bettina! Szerintem még fiatal a költőpárod,vagy nem teljesen harmonizálnak egymással,várj türelemmel majd a következő költés sikerül.Mennyi idősek a madarak?

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2010 szept. 25, 16:05 
Szia,

korábban másnak is volt már ilyen problémája ezekkel a fajokkal.
Kérlek olvass vissza ebben a topikban.

Viszont ha jól emlékszem, akkor a rácsra kötözött finom madzag meghozza a sikert...

IDRE tag

Hozzászólás 2010 szept. 25, 15:13 
Izzé...Sziasztok:)

még csk most regisztráltam, de máris lenne egy kérdésem:

Egy háromszínű papagájamandina-párom van nyár közepe óta. 13 napja elkeztek fészket rakni, aztán amikor már nagyjából készen volt, elkezdték kihordani a szalmát. Így ment ez ma reggelig, amikor is speciel alig 2 szalmaszál volt a fészekben, és a tojó a földre tojta az egyetlen tojását.

Mit tanácsoltok, mit tegyek ilyenkor? (még elég zöldfülű vagyok madártartás terén... :/ )

Kérlek mihamarabb válaszoljatok!! Köszönöm! :)

Hozzászólás 2010 júl. 28, 15:10 
Szia Misi! Köszi a tanácsot,ma azért megnéztem a sérült lábikát,de nem láttam rajta sérülést és az ujja is normális helyzetben volt,úgy látszik szerencsére nagyobb volt az ilyedtség, mint maga a baj. Üdv.Fábri Attila.

Hozzászólás 2010 júl. 27, 21:21 
Nem tudod normálisan rögzíteni, hagyd békén őket. Ha csak az ujját törted el, megmarad. Nálam is előfordul sajnos.

Hozzászólás 2010 júl. 27, 21:07 
Sziasztok! Tanácsotokat szeretném kérni egy kis baleset miatt. Ma gyűrűztem volna háromszinü p.amandinákat,de az első madárkának véletlenül lefeszitettem az első 3 újjából a belső szélsőt a gyűrűfelhúzás közben,majd félúton megállva vettem észre a bénaságomat.Rögtön el is ment a kedvem az egésztöl.Úgy vettem észre,hogy az újjacskája visszaugrott a helyére,de ma már nem zaklatom.Holnap megnézem, és ha nem áll előre rendesen megprobálom az eredeti helyzetébe rögziteni.Szerintetek jó az elgondolásom?

Hozzászólás 2010 jún. 4, 14:38 
Üdv mindenkinek! Szerintetek most ebben a pocsék időben lehet-e adni féligérett kalászos füféléket a madaraknak?Mert szerintem nem javasolt a különböző gombabetegségek miatt.

Hozzászólás 2010 jún. 3, 11:45 
Sziasztok!
Ennek a problémának tényleg nagyon sok oka lehet. Nálam probléma nélkül neveltek- igaz beépített erkélyen, azaz kb. 2x1x1,5 m-es helyen. Talán a lisztkukac ,,doppingolhatta" a hímet. Ebből én kevesebbet adtam nekik, inkább már onnantól, hogy a kicsik szeme kinyílt. Nekem is van most ilyen problémám. Saját nevelésű Gould hímem első költésénél mintha csak parazitának nézte volna 2 fiókáját, szépen megpróbálta az egy-két napos kicsiket kidobálni. Kivettem (büntetésben van) és a tojó szépen nevel egyedül. Mivel igazán okát nem látom rémtettének, -bármilyen szép madár - eljátszotta a bizalmat. Tárnoki Ferenc

Hozzászólás 2010 jún. 3, 7:12 
Nálam a kotlás elején szoktak félénkebbek lenni,de utána erösödnek a szaporodási ösztönök.Biztos,hogy neveltek,már fiókákat vagy csak monták?A magkeverékbe rakjálbele négermagot is kb.15%-os arányban.Nem tudom,hogy mi lehet a baj ,mert amit leirtál az ideális számukra.A néger maggal vigyázz,mert nagyon szeretik és ha sokat kapnak belüle elhizhatnak,ilyenkor el kell vonni tölluk.Egyébként meg kéne tudakolnod,hogy az elöző gazdinál mekkora kalitban voltak.Nálam 150x60x40.A hossz a leg lényegesebb,mert nagyon mozgékony madarak.Azt még nem montad,hogy mennyi idössek?Mióta vannak nálad.

Hozzászólás 2010 jún. 2, 21:46 
Nincs!
Külön kalitban vannak ami 70cm hosszú 50cm széles és 50cm mély!
Mag keverékben saját magam kevertem össze fehér vörös köles munar mag és fény mag!
Lágy eleségbe reszelek répát és szoktam nekik adni tyúk húrt és salátát!
Almát is kapnak!
Nem lehet az hogy egy másik kalitnak a tetjén van és hogy elöttük megyünk el és az zavarja?
de viszont szépen kotlott!
És nem is néztem az odút csak hetente egyszer és akkor is csak mikor kint volt az odúból.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 422 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Következő