Sziasztok!
Szeptember első hetében megkezdtem a csicsörkék párbaállítását, hogy ne csak virtuálisan madarásszak. /24 pár/ Nem egyszerű feladat, sok előkészületet igényelt. A csicsörkék nyáron kinn voltak, hímek, tojók külön- külön. A tenyészkalitok természetesen fűtött helyen kerültek elhelyezésre. A kalitok nagytakarítása, fertőtlenítése volt az első feladat. A berendezésüket is elvégeztem, a fészkeket ugyancsak előkészítettem.
Múlt hétvégén lenn voltam szülőfalumban, Tápiószecsőn, s kihasználtam az alkalmat, hogy begyűjtsem a fészekanyagnak valót. Szárított mohát, szárított kukoricabajúszt, pehely tollakat, kutya- és lószőrt, stb.
A párbaállítást a következőképpen kezdtem el. A tojók közé /3-4/ egyesével tettem be hímeket, ahol hamar kiderült valamelyik tojóval a kölcsönös szimpátia, azokat rögtön tenyészkalitba helyeztem. Sajnos ez csak a hímek felénél volt fél-egy napon belül egyértelmű. A többieket saját belátás szerint tettem párba. Most a folyamatos figyelgetés időszaka van. Minden tenyészkalitra feliratot készítettem, megszámoztam őket, s felírtam, hogy hányas számú tojó hányas hímmel került be. A cetlin regisztrálom a párok biztató, vagy épp ellenséges viselkedését. Sok helyre felkerült már, hogy a hímek elkezdték a tojójukat etetni, s már játszadoznak a kapott fészekanyaggal. Remélem a jövő héten már nagyjából befejezhető a párok kialakítása. A lisztkukacok türelmetlenül várják velük a talákozást!:)
A szürke csicsörkéknél 1 párat összeraktam, további újonnan beszerzettnél most dolgozom rajta, csakhát nehezen nyilatkoznak a nemüket illetően.
Ti Hogy áltok?
Kérnék minden kedves Csicsörke Klub tagot, csicsörketartót hogy jelezze e-mailben jelenelgi állományát, csicsörkéket illetően, hogy frissíthessem a csicsörkés oldalon az adatokat. Amennyiben mozambiki csicsörkén kívül más fajokkal is rendelkeztek, arról is küldjetek infót.
Ha a elérhetőségetek, telefon, e-mail változott kérlek írjátok meg. Lassan szeretném összegezni a Csicsörke Klub tagságának állományváltozását, bővülését. Az aktuális információk elérhetősége a Ti érdeketek is, ennek segítségével könnyebben átlátjátok az egyes állományokat, illetve a kapcsolatteremtés is egyszerűsödik.
Vételi -eladási szándékotok is írjátok meg, szívesen felteszem az oldalra!
üdv