Sziasztok,
Köszi a válaszokat. Én igazából vad madarakkal foglalozom, elsősorban ragadozómadarak kutatásával és védelmével, de gyakorlatilag minden érdekel ami madár.
Figyelemmel követem, hogy a Nyugat Palearktisz különböző részein milyen érdekes, ritka fajok jelennek meg és milyen fajokkal gazdagodik e régió avifaunája. A természetes úton hozzánk került fajokon kívül nagyon érdekelnek a szökevényfajok.
Ugye a szabadon észlelt madarakat több kategóriába soroljuk, attól függően, hogy természetes úton, emberi közvetítés segítségével, betelepítés útján vagy mint szökevény fordul elő a természetben. Így A,B,C,D és E kategóriákat különböztetünk meg.
Európában nagyon sok, e régiónkban nem őshonos fajt tartanak kedvelt kalitkamadárként, melyek közül egyes példányok megszöknek és a természetben szabadon kóborolnak, majd az eseteke nagytöbbségében elpusztulnak.
A nyugati országokban elég sok a szökevény, és egyes fajok kis koloniákban meg is tudtak telepedni például Spanyolországban, Dél Franciaországban. Ezennel felkerülnek a különféle országok fajlistáira általában mint D kategoriás fajok, majd amennyiben önnfentartó állományaik alakulnak ki a szabadban, átkerül a C kategoriába.
Nagyon sok európai ország hivatalos fajlistáján már szerepelnmek is.
Azért kérdeztem rá első levelemben, hogy mennyire elterjedt az ezüstcsőrű pintyfajok tartása Magyarországon, mert Nyugat Európában számtalan fajukat szeretettel tartják, Romániában pedig aligha ismertek.
Például Angliában a következő megszökött fajokat már mind észlelték a szabadban: Indian Silverbill (Lonchura malabarica), African Silverbill (Lonchura cantans), Bronze Mannikin (Lonchura cucullata), White-rumped Munia (Lonchura striata), Spotted Munia (Lonchura punctulata), Chestnut Munia (Lonchura malacca) és White-headed Munia (Lonchura maja).
Szilárd
----------------------------------------------------------------------------------
Daróczi J. Szilárd
Association for Bird and Nature Protection "Milvus Group"
Office: 540343 Tg.- Mures, Romania, Crinului St. 22
Mailing address: 540620 Tg.- Mures OP3 CP39 Tel/Fax: +40 265 264726
E-mail:
office@milvus.ro
www.milvus.ro