Szevasztok, privátban kaptam néhány kérdést a mozcsi-frontról, gondoltam megosztom veletek ezt a levelezést:
Kérdések:
"mennyibe kerül egy ilyen jószág ??
Lehet magányosan tartani mint a kanárit? Úgy tudom nagyon közeli rokona a kanárinak ezért logikus számomra ,hogy lehet...
És nem utolsó sorban a hangja érdekelne, ezen belül a hangereje. Ugyebár a csapper kanárik hangosak, fület sértőek. Mi a helyzet a Csicsörkékkel? Elviselhető? Vagy nagyon hangos? Gyakran énekelnek nászidőn kívül?"
Válaszok:
"A mozambiki csicsörke ára manapság 5-10.000HUF körül ingadozik, de inkább már 10eHUF felé kacsintgat egyébként elég nehéz beszerezni, szinte csak rendeléseket tudnak rá felvenni a tenyésztők (mint ahogy én is... már 5 párra van előjegyzésem...) de azért szorványosan hozzá lehet jutni egy-egy példányhoz, ha szerencséje van az embernek...
igen, lehet magányosan tartani, mint a kanárit és tényleg közeli rokona a kanárinak, mivel mind a kettő madár a
Serinus nemzettségbe tartoznak, de hozzá kell tennem, hogy azért párban tartva biztosan jobban érezik magukat.
a hangját meghallgathatod az IDRE-s cikkemben a kezdőkép alatt található lejátszó gomb segítségével (Mozambiki csicsörke éneke):
http://www.idre.hu/serinus/mozambiki-csicsorke.html
szerintem nagyon kedves éneke van a mozcsiknak, de bizony elég hangosak is tudnak lenni, pláne amikor hajnalban több madár is rákezd egyszerre a nappalinkban de az én fülemet ez nem sérti, habár a feleségem másképpen nyilatkozna erről
nászidőn kívül azért ritkábban énekelnek, ha párban vannak tartva, de a magányosan tartott hímekre ez nem vonatkozik, ők bármikor rázendíthetnek, amikor csak kedvük szottyan

"