Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 59  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 feb. 19, 15:19 
[quote="Hegedűs Zsolt"]A leválasztott fiatalok, azaz a jövő nemzedéke:

quote]

Ez igen!
Jobbról a második jót tett volna a tüdőgyulladásomnak.
Szépek!
Vigyázz rájuk!

IDRE díjas
Valódi név: Dr. Dezső Péter

Hozzászólás 2008 feb. 19, 11:15 
Hegedűs Zsolt írta:
A leválasztott fiatalok, azaz a jövő nemzedéke

csinos kis jószágok :wink:
lassan, de bizonytalanul haladok a B.of.A-s cikk fordításában... :roll:
előzetesként három érdekes mondat a cikkből
"Az elterjedési területének legnagyobb részén határozottan antropofil vagyis emberkedvelő." (tán, mint nálunk a cinegék... :)
"Ugandában szinte minden tengerszint feletti magasságban közönségesnek mondható 2300 méterig." (tehát, két kilóméter magasan is vannak mozcsik :)
"S. m. barbatus FELNŐTT TOJÓ: hasonlít az adult hímre, de felül fakóbb olajzöld; a homlok, a pofacsík és az alsó testtájak halvány sárgák; a kantár és a bajuszsáv inkább sötét olajzöld mintsem feketés." (ennél az alfajnál tehát szó sincs a nyakláncról :!: )

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 19, 10:58 
A leválasztott fiatalok, azaz a jövő nemzedéke:

Kép
Kép
Kép
Kép

Ők még a szülők védőszárnyai alatt:

Kép
Kép

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 feb. 15, 12:47 
Bezony!
Az egyik fejlesztésem során olyan hatalomra tettem szert, amit nem engedek ki a kezem közül. :lol:
Annak idején írtam is róla:

http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=14

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 15, 12:03 
ckuzmos írta:
Akkor most már itt is :)

ezt hogy csináltad?
ha én írom ezt be, akkor nem műxik :? esetleg van valami adminspecifikus flikflak is a dologban?
[html]<object width="420" height="339" id="flvplayer"><param name="movie" value="http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=8cb67bb144" /><param name="menu" value="false" /><embed src="http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=8cb67bb144" width="420" height="339" name="flvplayer" type="application/x-shockwave-flash" /></object>[/html]

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 15, 11:54 
ckuzmos írta:

bizony így jobban néz ki :wink:

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 feb. 15, 11:46 

[html]<object width="420" height="339" id="flvplayer"><param name="movie" value="http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=8cb67bb144" /><param name="menu" value="false" /><embed src="http://files.indavideo.hu/player/vc_o.swf?vID=8cb67bb144" width="420" height="339" name="flvplayer" type="application/x-shockwave-flash" /></object>[/html]

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 15, 11:44 
sziasztok,
most láttam, hogy a Maggot kolléga csicsörkéje fent dalol a neten :lol:
http://www.indavideo.hu/video/Mozambiki_csicsorke

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 13, 15:16 
Hegedűs Zsolt írta:
...vagy kidobták a szülők, vagy kirántották...

sajnálom, ez nem jó hír :(

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 13, 14:30 
Sajnos a két fiókából az egyiket ma reggelre vagy kidobták a szülők, vagy kirántották. :( A másiknak szépen tele a begye.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 14:41 
Pár száz év, s lesz majd Hawai csicsörke :lol:

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 14:35 
Hegedűs Zsolt írta:
...mozambiki csicsörkét figyeltek meg a szabadban...

találtam egy amerikai honlapot, ahol fel lehet tölteni a megfigyelt madarak listáját. Hawaii-on a múltévben 7 mozcsi futott ide be:
http://gbbc.birdsource.org/gbbcApps/report?cmd=showReport&reportName=SpeciesCity&species=yefcan&state=US-HI&year=2007
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 14:20 
A táplálkozásukhoz találtam egy szakirodalmat, majd megszerzem, lefordítom:
Brickell, N. 1985. The feeding and breeding of three Southern African Serins in captivity and in the wild. Avicultural Magazine

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 14:17 
Nekem is ne aggódj, ez segít valamit?
:lol:

median crown-stripe Középső fejfedők
lateral crown-stripe Alsó fejfedők, fejcsík
supercilium Szem feletti csík
eye-ring szemgyűrű
upper mandible Felső csőrkáva
culmen csőrkáva
lower mandible Alsó csőrkáva
submoustachial stripe Bajusz alatti fedőtoll
Malar stripe barkó
Cheeks Pofa, arc
Moustachial stripe bajusz
Forehead Homlok
Chin áll
Throat torok
Lesser coverts kisfedők
Median coverts Középső fedők
Breast mell
Alula fiókszárny
Primary coverts kézfedők
Flanks testoldal
Belly has
Thigh Alsó comb
Tarsus Csüd, láb
Vent Kloáka, testnyílás
Undertail-coverts Alsó farokfedők
Primaries Elsőrendű evezők, kézevezők
Tail farok
Uppertail-coverts Felső farokfedők
Rump far
Tertials Harmadrendű evezők
Back hát
Secondaries Másodrendű evezők, karevezők
Scapulars válltollazat
Mantle Dolmány
Greater coverts Nagy karfedők
Nape /hindneck Tarkó, nyakszirt
Ear-coverts Fültájék,
Crown Fejtető, korona
poll fejtető
lores kantár
Remiges evezők
Emergination Szűkítés tollon kívül
Shaft Tollszár, nyél
Outer web Külső zászló
Notch bemetszés
Inner web Belső zászló
Axillaries hónaljtollak
beak csőr
bill csőr
coverts szárnyfedők
Underwing covert Alsó szárnyfedők
edged Szélezett
tipped hegyes
fringed szegélyezett

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 14:03 
Hegedűs Zsolt írta:
...leesett az állam, mikor több 1000 madaras témájú könyv között tallózhattam... meg persze rengeteg külföldi szakfolyóirat is...

persze-persze, minden mehet a csicsörkés honlapra. én meg nagy erőkkel rajta vagyok a B. of A. mozcsi-cikk fordításán, amint elkészül átküldöm. nemkis nehézséget okozott egyébként az angol nyelvű madártesttájak és tolltípusok beazonosítása, de azért találtam pár mankót kép formátumban :wink:
Kép
Kép
Kép
Kép

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 13:42 
Beleolvastam egy cikkbe...
Mr. Derek Goodwin cikkében azt a problémát taglalja, ami a fogságban tartott madarak szökésével jöhet létre. Angliában, Hampshire megyében, Hengistbury Head- nél 1957 őszén mozambiki csicsörkét figyeltek meg a szabadban, közel három hónapon keresztül. Először augusztus 11-én pillantották meg, s november 3.-ig folyamatosan sikerült megfigyelni őt. A madárnak kiváló állapotban volt a tollazata. /hím madárról volt szó/
Úgy tűnt, hogy a madár "normális" vadon élő madárként viselkedik, él, erdei pintyekkel együtt figyelték meg. Augusztus 31-én három madarász is megfigyelte, hogy a fészekanyagot hord. Egész délután folytatta a fészekanyag hordását, majd később kenderikék társaságában látták őket. A későbbiekben nem sikerült megfigyelni.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 13:29 
Szia Csicsörke!
Szuper az anyag, köszönm a gyors reagálást! A küldött anyagot is bedolgozhatom a csicsörkés oldalba?
Most jövök Büki Józskától aki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezet és Természetmegőrzési Szakállamtitkárságának könyvtárát vezeti, ami az MME mellett működik.
Borzasztóan segítőkész volt!!!
Mondanom se kell, hogy leesett az állam, mikor több 1000 madaras témájú könyv között tallózhattam. Gyakorlatilag minden olyan könyv meg van, ami madaras témában számít valamit, meg persze rengeteg külföldi szakfolyóírat is. Amin ledöbbentem, hogy vannak olyan folyóíratok, amiből még 1700-as évekből való példányok is vannak.
Sikerült kb. 200 oldalnyi anyagot, cikket, tanulmány lefénymásolnom a csicsörkékről, úgyhogy egy darabig el leszek a fordításokkal.
Gondoltam Lajosékra is, mikor láttam külön vaskos könyveket az asztrildokról, külön könyvet a vidapintyekről, stb, felsorolni sem lehet mi mindent!
A fordításoknál most igyekszem egy fontossági sorrendet felállítani. Első lépésben a mozambiki csicsörkékhez kapcsolódó cikkeknek esek neki, azuátn a Magyarországon tartott, előforduló többi faj fog következni, pl. szürkecsicsörke, s utána többi nyalánkság. Folyamatosan töltöm majd fel az oldalra.
üdv

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 12:34 
találtam még egy kis lementett irományt a mozcsik táplálásáról, de sajnos már nem emlékszem, hogy honnan származik:
"A mozambik csicsörkék magevő madarak, ami azt jelenti , hogy táplálékuk alapját különböző magvak jelentik. Már 1958-ban Bolle beszámol arról , hogy madarait olyan szénhidrátokban gazdag magvakkal eteti, mint amilyen a kölesfélék vagy a fénymag. Azonban a madarak igényelnek ezeken kívül olajtartalmú (mák, kender) magokat is [Bol 1958]. Brühn egy olyan mixtúrát ajánl mozambik csicsörkék eleségének , amelyben egótáknak való eleséghez hullámos papagáj eleséget vegyít. Ehhez salátamagot valamint vadvirágok magját keveri[Brü 1991]. Grubbe ellenben az általa kínált eleségben csökkenti a szénhidrát tartalmú magok arányát az olajos magokéval szemben. Tehát a keverékbe több mákot, lenmagot, salátamagot, négermagot,szezámot és fűmagot ad[Gru 1991]. Clasen a választást madaraira bízza. Egy időben kínál mozambik csicsörkéinek egzóta- ill. vadmadár eleséget [Cla1985]. Későbbi írásában viszont Grubbe keverékét ajánlja[CM 1992]. Vav der Elzen mint "kölesevő csicsörke" kategorizálja a mozambik csicsörkét. Az áltla kínált keverékben túlsúlyban van a szénhidrátokban gazdag magvakat tartalmazó egzóta eleség. Ehhez ad még egy kevés vadmadár eleséget, salátamagot, fűmagot ill. perillát[Elz 1983]. A perilla egy olyan olajban gazdag mag, amelyet madaraink örömmel fogyasztanak. Azonban Linder [Lin1986] szerint a perillából egy olyan mérgező anyagot lehet kivonni, amely a tüdő szöveteit károsíthatja. Azt ajánlja tehát, hogy mindenki e kockázatot szem előtt tartva etesse a perillát madaraival. E rövid áttekintés is azt mutatja, hogy nincs olyan eleség, amelyet egyértelműen mozambik csicsörkéknek ajánlanak. Egyes tenyésztők az olajos magokra esküsznek mint amilyen a mák, kender, négermag vagy a perilla. Mások viszont inkább szénhidrátokban gazdag magokat etetnek madaraikkal pl.: kölesfélék, fűmag és salátamag. A legjobb lehetőség , ha csicsörkéinknek alapeleségként egy gazdag köleskeveréket adunk. Ez állhat többek között fehér-, sárga- és vöröskölesből, fénymagból és muharból valamint fűmagból és salátamagból. Ezt az alapeleséget viszont időről-időre ki kell egészítenünk olajos magokkal, mint pl.: mák, négermag, hántolt napraforgó, perilla és cikória stb."

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 12, 11:29 
Hegedűs Zsolt írta:
...A fenti ismeretek segítenének talán abban, hogy a tenyészetésben lévő mozambiki csicsörkék életfeltételeit, táplálékát és tartási körülményeit hogyan tudnánk mégjobban a természetes élőhelyen lévőkhöz közelíteni...

szevasz Zsolt :D
találtam egy szakirodalmat a lementett irodalomgyűjteményem között, ami foglalkozik a mozcsik természetes táplálékforrásaival is irodalmi hivatkozásokkal és tudományos nevekkel:
W. Richard J. Dean: R869 (Sibley no. 932, 8733) Yellow-fronted Canary Serinus mozambicus in the Roberts VII Draft Texts:
"Foraging and Food: Forages mainly on the ground, and will perch on grass stems to press the seed head down to the ground (Skead 1960), feeds on grass and forb seeds, incl sunflowers, fat-hen Chenopdium glaucum, black jack Bidens pilosa, and Ursinia annua (Skead 1995), extracts seeds from pine cones (Forsberg 1992), and eats seeds of other non-indigenous plants such as beefwood Casuarina sp, feeds on seeds of pigeonwood Trema orientalis and flowers of Combretum microphyllum (H Chittenden, pers. comm.), flowers and leaves of Hibiscus spp (Maclean 1993) and khakiweed Tagetes minor, leaves of Lycium campanulataum and Acacia karroo (Skead 1995), nectar of Aloe marlothi (Oatley 1964), A. candelabrum and A. davyana (Oatley & Skead 1972), and of the broad-leaved erythrina Erythrina latissima (Archer 1992). Feeds on termites on the ground and in the air (Brooke 1970) and on aphids (Skead 1960). Group observed foraging in flowering bush tick-berry Chrysanthemoides monilifera thought to be taking insects from the flowers (Penrith 1991)."

emilen átküldöm az egész cikket html document formátumban.
véleményem szerint a megfelelő egyensúlyt kell megteremteni a számukra az afrikai viszonyok és a hazai viszonyok között. ez értendő a környezeti tényezőkre (költési hajlandóság tavasszal?) valamint a beszerezhető takarmányokra is (afrikai gyommagvak?). természetesen amit meg lehet teremteni (idő/pénz?) és be lehet szerezni a természetes életkörülményeihez igazodva azokra törekedni kell, azonban ami a mozcsijaink ínyére van (tyúkhúr, lisztkukac, paprikacsuma stb...) az persze megtartandó.

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 feb. 11, 20:16 
borlacsa írta:
Idézet:
Elképzelhetőnek tartom, hogy a tenyésztésük sikerességét fokozni lehetne a fenti információk ismerétében.

Na de Zsolti! :lol: ugye azért nem vagy elégedetlen? :lol:

Elégedetlen nem vagyok, de elégedett se. De ház ez visz előre, nem? :lol:

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1180 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 59  Következő